sâmbătă, 27 decembrie 2008

Tezaurul SFANTULUI IMPERIU ROMAN de la Viena

Daca treceti prin Viena si din alt motiv decat acela de a face shopping la H&M si C&A va recomand sa vizitati una din cele mai vechi, mai spectaculoase si mai valoroase comori europene. In palatul imparatilor habsburgi, Hofburg, se afla cateva colectii-muzee remarcabile, precum colectia de arme si armuri, una din cele mai mari din lume. Iar la subsol, se afla tezaurul (Schatzkammer).
Iar acolo se pastreaza insemnele imperiale (Imperial Regalia - Reichskleinodien) ale Sfantului Imperiu Roman (SACRUM IMPERIUM ROMANUM).
Sfantul Imperiu a fost o uniune de teritorii din Europa Centrala din Evul Mediu timpuriu pana catre epoca moderna. In epocile de maxima intindere Imperiul a cuprins teritorii din nordul Italiei, Germania, Austria, Elvetia, Belgia, Olanda, Luxemburg, Liechtenstein, Franta, Cehia, Slovenia si Polonia. Primul sfant imparat al Imperiului a fost Otto al II-lea in 962. Ultimul a fost Francis al II-lea care a abdicat si a dizolvat Imperiul in 1806, in timpul razboaielor napoleoniene.


In camera tezaurului de la Palatul Hofburg se pastreaza de fapt doua tezaure ce reprezinta insemnele imperiale. Unul este cel numit "Nuremberger kleinodien" (bijuteriile de la Nuremberg), deoarece intre 1424 -1796 au fost pastrate in acest oras din Bavaria. Pana in 1424 insemnele imperiale au fost pastrate in diverse castele sau manastiri din Germania.

In stanga un portret al lui Carol cel Mare, pictat de Albrecht Durer, imbracat cu Insemnele Imperiale. Durer, locuind in Nuremberg, a avut posibilitatea de a studia tezaurul. In dreapta portetul lui Franz (FRancis) al II-lea, ultimul imparat al Sfantului Imperiu, invesmantat cu Imperial Regalia, insemnele imperiale
click pe ele pentru marire!!
Acest grup include coroana imperiala, părţi ale vesmintelor de incoronare ( Krönungsornat), globul crucifer (Reichsapfel), spadele de ceremonie (Reichsschwerts), crucea imperiala (Reichskreuz), Sfanta Lance, precum si alte relicve . Al doilea "lot" al tezaurului este cel ce provine de la Aachen (Aachener Kleinodien), unde s-a aflat pana la 1794. Acesta cuprinde asa numita "sabie a lui Carol cel Mare", in fapt o sabie de tip asiatic, probabil maghiara din veacul al 10-lea, Evangheliarul Imperial (Krönungsevangeliar) si Desaga-Racla a Sf. Stefan (Stephansbursa).

Desen din 1909, cu parti din Tezaur

Gravura din a doua jumatate a sec. al 16-lea cu insemnele imperiale de la Nurenberg

Coroana sfintilor imparati germani, este una din cele mai vechi coroane din Europa. A fost facuta probabil in veacul al 10-lea, in Germania. Aspectul arhaic este dat de prelucrarea primitiva a nestematelor (in numar de 144 si tot atatea perle), de forma octogonala si de iconitele realizate in tehnica cloissone, cu smalturi colorate, de influenta bizantina.

Coroana
Alaturi de coroana se pastreaza doua spade de ceremonie, remarcabil de bine pastrate. Gandul ca au fost tinute in mana la incoronare de toti imparatii germani iar lamele sunt lucioase si lustruite de parca ar fi fost realizate ieri, m-a impresionat.

Desene istorice ale spadelor imperiale, a Sf. Mauritius (Mauritiusschwert) si de Ceremonie (Zeremonienschwer). Stanga, gravura colorata a lui Johann Adam Delsenbach din 1751.
Dreapta, gravura din sec. al 17-lea din arhiva orasului Nurenberg

Cea mai veche spada (Spada Imperiala zisa si a Sf. Mauritius-Moritz) are o teaca de aur decorata cu ornamente in cloissone si reliefuri ale unor imparati germani, primul fiind Carol cel Mare (768-814) iar ultimul Henric al III-lea (1039-1056), in timpul caruia, probabil a fost facuta. Cea de-a doua spada (Spada de ceremonie - Zeremonienschwer) e ceva mai noua, din sec. al 13-lea si a fost facuta la Palermo pentru incoronarea imparatului Frederick II la 1220.


Crucea cea mare este un relicvar. Are un interior de lemn in care sunt pastrate bucatele din lemnul Sfintei Cruci (una din nenumaratele "adevarate Sfinte Cruci"), Sfanta Lance cat si alte relicve. Este deosebit de bogat impodobita cu perle si nestemate. A fost realizata in vremea imparatului Konrad al II-lea pe la 1025-1030.


Globul crucifer nu a fost singurul de acest tip ce a existat in acest tezaur. La Nuremberg au mai existat doua care s-au pierdut. Acesta este probabil de la sf. sec al 12-lea. Globul crucifer este unul din insignele cele mai importante ale unui monarh in Evul Mediu.

Globul crucifer (lat: Imperial Orb, germ: Reichsapfel). In dreapta miniatura din sec. al II-lea; Imparatul Henric al III-lea al Germaniei, cu sceptru si glob.

Sfanta Lance, zisa si Lancea Sf. Mauritius, este piesa cea mai veche dintre artefactele ce reprezentau insignele (Reichskleinodien sau Imperial Regalia) imparatilor germani. Se pastra intr-o cavitate a Crucii relicvar.
Conform unei legende a apartinut Sf. Mauritius, iar altei legende, cu mare priza la public, ar fi fost chiar lancea lui Longinus, cel ce l-a impuns pe Christos in coasta. In Evul Mediu au existat cel putin 4 "adevarate" lanci cu care a fost impuns Isus. In realitate, conform ultimelor studii, atat de istorie cat si metalurgice, lancea e din veacul al 7-lea, franca sau longobarda si a fost initial o lance port-stindard. In cursul istoriei lancea a fost rupta si legata cu sarma de argint.

Punctul de rupere a fost acoperit cu fier, argint si cu tabla de aur. De altfel se pare ca exista un cui de fier in interiorul lancii, cui ce ar provenii de la Rastignire. Mii de pelerini au vizitat-o la Nuremberg si la Praga unde s-a aflat o perioada.

Legendele si "istoriile" moderne postbelice sunt numeroase si prezentate in stilul "Codul lui da Vinci", fiindca subiectul vinde bine. Mai ales ca insusi Hitler a fost fascinat de lance si a luat-o de la Viena la Berlin, fiind returnata Austriei de catre generalul american G. Patton, dupa razboi. Si Napoleon si-a dorit-o dar nu a reusit sa puna mana pe ea. Oricum, obiectul e deosebit de pretios, chiar si numai datorita Istoriei extraordinate pe care a concentrat-o in peste 1300 de ani si a influentei pe care a avut-o asupra oamenilor in aceste secole. (Ar merge un "Indiana Jones si Lancea Destinului")

O alta Sf. Lance se afla in Armenia.
Vesmintele de incoronare sunt toate create la Palermo in veacurile 12-14-lea. Se remarca Dalmatica (Tunicella)-1140, Alba -1181, Mantia - 1133, Dalmatica cu vulturi, atelier german de pe la 1350, pe matase chinezeasca, brodata cu vulturi, manusi (Sicilia) -1220, pantofi, ultimile cu influente bizantine. Toate parca sunt rupte dintr-un basm, caci pe cat de spectaculoase si de opulente sunt, pe atat de vechi si totusi atat de bine conservate. Privindu-le, nu poate sa nu iti fuga mintea cu multe secole in urma, in epoca Cruciadelor, a cavalerilor, a imparatilor Europei.

Stanga tunica imperiala numita "Alba", mijloc Dalmatica, dreapta Dalmatica cu vulturi (Die Adlerdalmatika)...

Mantia de incoronare colorata in purpura


Un prieten (Georg Schoenpflugvon Gambsenberg) mi-ia trimis aceasta extraordinara miniatura din veacul al 12-lea reprezentand incoronarea la Roma a imparatului Heinrich VI. Il citez de aici:
"Autorul Documentului, Papa Coelestin III. in persoana, aici incoronandu-l pe Heinrich VI. ca Imparat al Sfantului Imperiu Roman. (descult!). Autor: Petrus de Ebulo 1196.
Observati..viitorul Imparat vine calare ; este intampinat langa Portile Romei (distinct de Vatican!) de un trimis al papei cel cu steagul cu cruce...apoi la usile Bisericii St. Petrus este intampinat de Papa Coelestin III., intra in Ecclesia Beati Petri, Biserica St. Petrus a Vaticanului....
Apoi apare in imagine descult, in vesmant-de-sac, dupa ziua de post si noaptea de veghere si rugaciune...I se spala mainile de catre papa si este uns primus mani...intai mainile cu Ulei-Sfant, cu mir..postea brachia apoi bratele...si asa mai departe..apoi ,primeste spada-cruce pe care banuiesc ca o saruta, si depune juramatul pe ea, dar aici nu arata totul, ...de fapt papa trebuia sa-i mai lege si pintenii, inainte de spada-cruce..ceea ce ar fi presupus ca viitorul Imparat se incaltase cumva intre timp..apoi, deja imbracat cu Mantia-de-Investitura, primeste sceptrul... apoi anulus, inelul..apoi ultima corona... "




Din tezaurul de la Aachen se remarca Desaga Sf. Stefan, de fapt un relicvariu
(Stephansbursa) in forma de desaga de pelerin. Este o racla ce contine- se zice -pamant de la Ierusalim imbibat cu sangele Sf. Stefan. Este extrem de vechi, probabil o lucrare carolingiana din veacul al 9-lea.


De asemenea, deosebit de interesanta e sabia de tip asiatic, zisa "a lui Carol cel Mare".
Ornamentele manerului, garzii si tecii sunt foarte asemanatoare cu cele descoperite pe diverse artefacte ale maghiarilor arpadieni, ornamente de sorginte iranian-persana. In sec. al 10-11-lea maghiarii au realizat multe raiduri devastatoare in Austria si Germania. Cine stie in ce conditii aceasta sabie a ajuns in tezaurul de la Aachen?

Cum au ajuns aceste comori ale Germaniei la Viena? Pe fondul unei instabilitati politice provocata de razboaiele napoleoniene, atat piesele de la Aachen, cat si cele din Nurenberg ajung intr-un final (intre 1798-1801) sa fie duse la Viena, pentru o mai buna protectie. In 1806 Sfantul Imperiu este dizolvat. Din diverse motive, repatrierea tezaurelor catre Aachen, respectiv Nuremberg nu s-a produs, desi au existat incercari permanent. Astfel, Insemnele Imperiale Germane au ramas la Viena...
Ceea ce mi-a placut tare mult la tezaurul de la Viena a fost faptul ca pentru doar 3 euro mi s-a permis sa fac cate poze vreau.Chiar sa-mi lipesc aparatul de vitrina. Gardianul, amabil si tolerant...Cand ma gandesc ca la Muzeul National de Istorie din Bucuresti este extrem de greu sa fotografiezi tezaurul mi se face greata. Teoretic la MNIR se poate poza tezaurul contra unei taxe de 20 euro (!!!!), nu te poti apropia de vitrina, nu ai voie mai mult de o ora iar gardianul te trateaza ca pe un potential terorist.

Informatii suplimentare, interesante (in romana) mai gasiti aici>



16 comentarii:

Anonim spunea...

Inca un articol splendid, felicitari!
Am fost si eu pe acolo, dar mai demult si imi pare rau ca nu am avut acces la un astfel de articol atunci.
Da tin si eu minte ca puteam face oricate poze doream pe acolo, cu o singura exceptie in Pinacoteca de jos de la Belvedere.
Pe mine m-a impresionat si muzeul de vasela, tacamuri si am si o colectie despre ea postata pe Web Shots la http://travel.webshots.com/album/286492162BmhxTt

Toate cele bune!
Keep on track...

La Multi Ani 2009!

Anonim spunea...

(una din nenumaratele "adevarate Sfinte Cruci") - nu te-ai putut abtine de la comentarii usor ateiste nu ? :))

Acum serios, e minunat articolul... fara cuvinte

Radu Oltean spunea...

@Madalin
...Iar tu nu mai fi mai catolic decat papa. E lucru stiut de orice istoric medievist ca buissnes-ul cu relicve si moaste a fost foarte infloritor in Evul Mediu, mai ales dupa Cruciade, cand orice crestin putea cumpara pe bani nu tocmai putini orice relicva dorea. Erau din belsug, pentru toti doritorii. Nu trebuie sa fi ateu, ci doar sa nu fi habotnic ca sa recunosti ca exista cel putin 5 "adevarate" cranii ale lui Sf Ioan Botezatorul, zeci de cuie, spini, fragmente de cruce cat sa ai de-o padure, etc. etc. O gramada de oameni au ironizat acest comert, cu obiecte oarecare, dar care duse in biserica ii faceau pe fraieri sa-si arunce fruntea in ţărână, plini de evlavie. Scuza-ma, dar ce am vazut anul trecut la Patriarhie mi-a intors stomacul pe dos...

Liviu Drugă spunea...

Foarte bine scris si foarte interesant!! Toate cele bune!

Anonim spunea...

O CORECTURA...
Se numeste corect Sfantul Imperiu Roman..si nu Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana.
Numai de pe la umanisti incoace..dar mai ales de la Imparatul Josephus II., fiul Mariei Theresia..apare DE NATIUNE GERMANICA...am citit cateva sute de documente originale...si este numai SACRUM IMPERIUM ROMANUM...Pe bune motive..cuprindea toata ITALIA apoi Burgund, Flandra, Alsacia si Lorena...deci erau multe natiuni.
Nationalistii germani si cei care-i imita strica de fapt si reduc imaginea acestui Sacrum Imperium Romanum...
Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Radu Oltean spunea...

Va multumesc foarte mult pentru corectura. Am si facut-o deja. Atentionarea d-voastra si completarile sunt binevenite!

Anonim spunea...

revin....titlul ar trebui scris exact cu aceasta diferentiere majuscule-minuscule:..Tezaurul SFANTULUI IMPERIU ROMAN aflat la Viena...ar fi corect...nu al Sfantului Imperiu...si cu aceasta diferentiere de litere, sa nu se inteleaga ca IMPERIUL s-ar afla la Viena...
si toata povestea asta fiindca..repet... imperiul s-a numit complet si corect SACRUM IMPERIUM ROMANUM...SFANTUL IMPERIU ROMAN...
Si pe imagine s-ar putea corecta?
Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Radu Oltean spunea...

Am corectat! Si pe imagini pot corecta. Astept indicatii!
Va multumesc foarte mult.

Anonim spunea...

LIPSESTE ...ROMAN...repet si la corectura aceasta...lipseste ...ROMAN...deci SFANTUL IMPERIU ROMAN...
iar la imagine--a ramas TOT formula veche..cea cu natiunea germana

Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Anonim spunea...

Mantia aia e a lui Roger al II-lea, normandul, și e luată de Hohenstaufeni după ce l-au tăiat pe Tancred (cel cunoscut din a III-a cruciadă pt conflictele de la Messina cu Richard Inimă-de-leu) și au cucerit Sicilia.

Radu Oltean spunea...

Mai tiu minte ceva intamplari din acea epoca din cartea "Vecerniile Siciliene". E bine ca spus acest lucru. Probail multi se intrebau de ce vesmintele de incoronare provin din Sicilia. Initial au apartinul lui Roger al II-lea, regele normand al Siciliei. Nepotul sau (rezultat din cuplul format din fiica lui Roger si baiatul lui Frederich Barbarossa) le-a adus in Germania.

Houston spunea...

Grea viaţa de monarh... Ai idee cât cântarea o coroană dintr-astea, că nu mi se pare prea confortabilă?

Unknown spunea...

10x

Adi spunea...

Adi spunea:
Sint remarcabile abnegatia si daruirea ta, tinind seama de mijloacele de care dispui.Sper ca ele sa trezeasca constinte si sa se salveze si pune in valoare cit mai multe obiective de patrimoniu romanesc.Ref.la sabia cu motive iranian-persane, s-ar fi putut sa apartina lui Carol cel Mare caci in perioada 797-802 au fost 2 solii diplomatice cu trimiteri din ambele parti intre el si Harun al Rasid,eroul povestilor celor O mie si una de nopti dar si cel mai puternic om al Orientului din acea vreme.Soliile s-au intors cu daruri pretioase,inclusiv cu obiecte sfinte de la Ierusalim,aflat in posesiune araba.Scopul soliilor:o eventuala alianta impotriva dusmanului comun,Imperiul Roman de Rasarit precum si statutul orasului sfint pt. 3 religii,Ierusalimul.

Marlena spunea...

foarte interesant articol1 felicitari!

Catalin Vasii spunea...

O legendă locală spune că un timp, Francisc al II-lea a ascuns coroana lui Carol cel Mare în subsolurile mănăstirii franciscane din Timişoara, la graniţa estică a imperiului deci, pentru a nu fi găsită de Napoleon.