miercuri, 5 noiembrie 2008

Castelul Haller din Coplean


Comuna Coplean (magh. Kapjon) se afla aproape de orasul Dej. Sincer, imprejurimile acestui oras (frumos) nu mi s-au parut prea pitoresti. Mai ales in drumul dintre oraselul Beclean si Dej, de-a lungul vaii Somesului Mare, am trecut prin niste sate care pareau teleportate din Teleorman. Din fuga masinii, trecand prin sate ca Reteag sau Cuzdrioara am fost dezamagit de aspectul nou si lipsit total de personalitate al caselor. Dintr-unul din aceste sate (Ciceu-Mihaiesti) se poate urca catre cetatea Ciceu.
Din Dej am luat-o catre nord-vest pe valea celuilalt Somes (la Dej e confluenta intre Somes si Somesul Mare) si iata-ne la Coplean.


In marginea satului, cu vedere catre lunca larga de 2 km se afla castelul. De fapt mai curand o curie (conac), oricum o resedinta somptuoasa la vremea ei. Stiam ca e intr-o stare avansata de ruina dar contactul direct cu monumentul m-a socat. Cel mai vechi castel in stil baroc si unul din cele mai frumoase construite in acest stil din Ardeal arata jalnic! De altfel se afla pe o lista a celor mai periclitate monumente din Romania.
Era inconjurat cu o incinta de zid din care se mai pastreaza parti inundate de urzici. In coltul din stanga al incintei se afla ruina unui turn circular. In jurul incintei, pe portiuni se ghicesc urmele unui sant, care spre rau se transforma in mlastina.

Castelul propriu zis, desi atat de ruinat are o decoratie sculptata, o frumusete. Mai ales ca e foarte bine conservata. Decoratia apartine stilului rococo, adaugata ulterior, si a fost relizata de un celebru sculptor austriac - Anton Schuchbauer ( mort la 1789) foarte activ la Cluj in veacul al 18-lea.


Castelul a fost construit de-a lungul anilor 1725-1771 de catre Ioan Haller, guvernator al Ardealului intre 1734-1755. In dreptul intrarii se afla o terasa sprijinita pe coloane cu capiteluri ionice, cioplite in piatra masiva. Din aceeasi piatra galbuie s-au cioplit si frumoasele ancadramente ale ferestrelor cu "scoici", cat si pilastrii cu capiteluri bogat decorate.

Castelul inainte de 1920 cand a suferit un incendiu si a pierdut acoperisul baroc.

Castelul, in anii '60. Ca sediu al CAP-ului castelul isi pastra inca prestanta de odinioara. In vremea noilor Ministere ale (In)Culturii postdecembriste, castelul risca sa devina o gramada de moloz. Foto de la Iza Oana

Devenit sediu al CAP-ului local, a fost parasit scurt timp dupa 1989. Acoperiul a cazut rapid iar starea de ruina accentuata din prezent se datoreaza nepasarii din ultimii 18 ani (adica a mitocaniei si nesimtirii localnicilor ca sa o spunem p'aia dreapta). Doar de atat a fost nevoie pentru ca un castel vechi de peste 250 de ani sa fie distrus. Daca se va interveni rapid, mai exista sanse ca acest castel sa fie salvat. Nu stiu nimic despre statutul sau juridic.
Ce mai zic ziarele, precum Clujeanul :
"Cel mai romantic castel - Castelul Haller din Coplean a fost, conform istoricului Tudor Sălăgean, cea mai importantă şi mai spectaculoasă construcţie rococo din Transilvania. Finalizat în anul 1773, castelul este o adevarată bijuterie arhitectonică lăsată în paragină. Restaurat în anii ’70 ai secolului trecut, castelul a fost prădat de locuitorii din zonă după revoluţia din 1989. Totuşi, o vizită la castel "te face să te îndrăgosteşti", spun sătenii."


Ziarul Adevarul are un articol mai general despre castele:
"...Castelul din satul Coplean, comuna Caseiu, construit de sasul Haller in secolul 18, de tip baroc sau Conacul renascentist "Dejardine" din comuna Aghiresu, datand din 1572, au ajuns ruine complete, in care satenii isi arunca gunoaiele, iar copii se joaca prin salile in care odinioara aveau loc baluri sau intalniri de taina. "Dejardine" a fost abandonat de curand. Fost gimnaziu, din cauza elevilor tot mai putini a fost inchis, iar cladirea abandonata. Autoritatile par paralizate in fata acestei situatii. Castelul din Aghiresu. Detaliu de ancadrament. Foto de aici

Nici in cazul Castelul de la Moldovenesti, din perioada baroca sau a celui din comuna Rascruci, construit de principele Banffy, cel care a ridicat si frumoasa cladire care gazduieste Muzeul de Arta din Cluj, nu s-a miscat un deget<...>
In legatura cu aceasta situatie, Virgil Pop, secretarul Comisiei Judetene a Siturilor Istorice Cluj, ne-a declarat: "Autoritatile au fost sesizate de zeci de ori, atat prin inspectoratele de cultura, cat si prin MCC. Ministerul a trimis sute de adrese administratiilor locale ca sa repare aceste inestimabile valori istorice. Situatia este legata direct de modul in care isi respecta comunitatile istoria comuna. O indiferenta incredibila dublata de o furie distructiva. Refacute, aceste castele ar arata incredibil si ar fi perfecte pentru activitati culturale care sa aduca profit. Investitiile sunt mari, dar nu exista alta solutie. Ca istoric de arta sunt mahnit pentru lipsa de implicare a oamenilor".

Romania Libera din 29 Noiembrie 2006:

"Construita intre 1725-1771, pastreaza incinta veche cu turnuri cilindrice anterioare si este cunoscuta ca cea mai timpurie realizare a arhitecturii civile de stil baroc din Transilvania. Ulterior, au fost adaugate si ornamentatii de stil rococo. Piatra de constructie a fost luata de la fostul castru roman Samum din apropiere, de la Casei. De altfel, peste Somes, in comuna Vad, piatra de la castru a servit la construirea bisericii lui Stefan cel Mare, depinzand de Cetatea Ciceului. In zid se afla o piatra cu inscriptia "Cohors I Milliaria Britt(annica) XIV Aria Cellus". Kadar Jozsef in "Monografia Comitatului Szolnok-Doboka" spune: "In Coplean, castelul si biserica s-au construit din pietrele acestui castru, ca si biserica din Vad." A apartinut familiei Haller pana in 1948. Astazi, cinci rude succesoare au depus cerere de restituire a castelului si a cinci hectare din parcul cu plopi si castani, azi taiati. Intre ei, Metea Victor, de 77 de ani, si sotia lui, Elekes Lucretia, care locuiesc alaturi de castel. Ne spune ca acesta a fost pana in 1989 sediul CAP si al unor ateliere. Devalizarea a inceput masiv dupa 1990. Ei pretind despagubirile, si nu restituirea in natura, mai ales ca au vazut in ultimii ani cum alti consateni si-au facut case din piatra de la castel."

In schimb se cheltuie milioane de euro pe sute de biserici ortodoxe, mari in orase mici, urate si muuulte, mai multe ca spitalele, ca scolile, ca soselele, ca hotelurile, ca blocurile de locuit.


Sunt socat cat de multe biserici ortodoxe se construiesc in tara, mai ales in Ardeal. Mari, multe si urate, disproportionate fata de numarul enoriasilor. De unde exista bani? De ce patrimoniul istoric e aruncat la gunoi in timp ce temple din beton ale prostului gust, un fel de castele tiganesti dar mult mai mari se construiesc peste tot (mai ales pe spatii verzi)? Mai sus, biserica din Beclean, fata in fata cu o umila bisericuta gotica de veac 15 (evident NE-ortodoxa)- care nu apare in poza.

In vara lui 2008 a iesit la Cluj o carte despre castelele din jud. Cluj. E ceva, dar prea putin, mai ales ca in aceasta carte e un amestec nefericit de castele neoclasice, cetati medievale de piatra dar si cetati de pamant medieval-timpurii care oricum nu mai sunt vizibile. Oricum, eu va recomand calduros sa o luati!!

34 de comentarii:

Raiden spunea...

Incredibil ce efecte poate avea nepasarea!

Radu Oltean spunea...

Stai sa vezi cat de raspandita e situatia asta!!

Mădălin spunea...

Hihi, oare de ce te deranjează atât de mult construcţia de biserici ? I-adevărat, multe sunt făcute fără cap, dar niciodată nu va fi degeaba sau fără folos ridicată o casă a Domnului.
E totuşi exagerat să spui că-s prea multe faţă de numărul de locuitori. Dimpotrivă, sunt prea puţine pt. că nu mai avem nevoie de ele, pentru că lumea nu mai merge la biserică, pentru că deceniile de comunism şi ateism ne-au marcat pt. totdeauna (inclusiv pe tine şi atâţia alţi oameni de valoare - şi nu-i vina voastră). Ai văzut câte biserici vechi pe metru pătrat sunt în Târgovişte ? De ce oare ? Lumea înainte era mult mai credincioasă şi aveau grijă de ele. Dacă înainte erau 5000 locuitori şi 50 de biserici, era normal. Acum, sunt cartiere întregi de zeci de mii de oameni în marile oraşe (ale de blocuri comuniste în general), înstrăinaţi complet de Dumnezeu, care nu au la dispoziţie nici o biserică. Dacă lumea începe să revină la biserică, nu-i un lucru rău. Gândiţi-vă câte ansambluri medievale vechi au fost salvate în ultimii ani pentru că s-au (re-)înfiinţat acolo mânăstiri. Nu-i de ajuns, dar oare v-ar fi plăcut să rămână de izbelişte şi acelea ? Oare sutele de castele din Transilvania sunt mai importante ca bisericile domneşti de dincoace de munţi, care se prăbuşesc văzând cu ochii şi ţi se rupe inima să le vezi căzând ? Acolo s-au ridicat rugi, cu inima curată şi sinceră, timp de sute de ani. O casă a Domnului e un spaţiu viu. Acolo se creează conştiinţe totuşi, şi nu ai de unde să ştii dacă în vreo catedrală kitschoasă de azi nu se vor naşte moral oamenii care mâine vor salva patrimoniul României...

Raiden spunea...

Si pe mine ma deranjeaza ca nu se fac biserici de bun-gust. Foarte multe sunt kitschuri ordinare si mi se pare oribil sa vad termopane la o biserica!

@ Madalin - Biserica este Casa Domnului, dar sa nu ne batem joc. Numai la mine in cartier s-au facut vreo 3 biserici in ultimii ani, una mai oribila ca alta. Nu am nicio placere sa intru in ele.
Mai bine restaureaza castelele astea uitate.

Anonim spunea...

splendid articol....ce desfatare...
cate minunatii mai sunt inca...inca.
ca o cutie de vechi obiecte,gasit intamplator in pod,asa simt parfumul locurilor descrise.

Anonim spunea...

fain castelasul...si un punct in minus credintei de tip fast-food...presimt(daca deja nu are loc) o cursa intre constructia de biserici si malluri

Anonim spunea...

Am cumparat cartea castelelor clujene (libraria "Carturesti") si nu sunt deloc de acord cu comentariul tau.
Scopul declarat al lucrarii este acela al prezentarii, pr trasee turistice, a unui numar cat mai mare de castele si cetati dintr-un intreg judet.
Mai mult, textele (pe intelesul omului de rand), fotografiile si paginarea (se vede ochiul de arhitect) mi se par unitare. Tu nu ai vazut nimic pozitiv, eu o consider o aparitie editoriala demna de toata lauda. Felicitari autorilor!

Radu Oltean spunea...

Mda, poate am fost cam aspru, faptul ca aceasta carte s-a facut e un mare plus. Eu as fi facut-o altfel daca ar fi fost sa o fac eu!
Nu mi-a placut ca pozele nu sunt separate printr-o cat de mica linie, ci sunt lipite. As fi insistat pe o calitate mai mare a imaginilor, calatorind de mai multe ori la respectivele monumente, in anotimpuri diferite. As fi insisdtat mai mult (inclusiv plan) la monumentele importante si as fi trecut rapid (cel mult o poza) la cele de pamant. Si altele...

Razvan Constantinescu spunea...

Foarte frumoasa cladirea chiar si asa ruinata...mare pacat..., desi marturisesc ca neavand elemente defensive mie imi pare mai mult ca un conac decat ca un castel propriu-zis. Tendinta asta de generalizare in limba Romana aduce cu limba Franceza unde la fel, orice casa mai maricica atrage denumirea de Chateau. Fie ca e fort, fie ca e cetate, fie ca e ministerul justitiei toate sant Chateaux. La noi in Romana macar avem destule cuvinte sa putem folosi terminologie specifica: vila, castel, cula, palat, conac, etc.
Pe de alata parte, si deasemeni ca o tema generica la multe din poastarile tale, imi pare oarecum romantata lamentarea monumentelor pe cale de disparitie fara nici o referire la conditiile socio-economice care au dat nastere acestor monumente si care le-au asigurat supravietuirea de-alungul secolelor. Sigur ca si pe mine ma doare enorm prabusirea in paragina a acestor monumente dar trebuie sa fim constienti ca supravietuirea lor de-a lungul secolelor a fost posibila numai in conjuncturi in care intregi domenii cu sate si sute de hectare finantau de fapt aceste cladiri. Este oarecum simplista judecata crunta a autoritatilor cum ca nu le refac pe toate peste noapte. Si apoi? De unde milioane si milioane sa le intretii? Sigur ca nu fac scuzele coruptiei si barbariei comerciale care invaluie multe aspecte ale vietii contemporane Romanesti dar trebuie sa fim realisti si sa cautam raspunsuri in alte arii.
Si in Marea Britanie si in Franta sant zeci si zeci de domenii superbe in stare de neglijare dar cladirile (cat de dragi ne-ar fi noua si cat le-am monumentaliza noi) sant totusi entitati vii care raspund conjuncturilor; ele traiesc si din nefericire mor odata cu societatile care le-au dat nastere. E trist, e foarte trist si nu stiu daca exista un raspuns. Uita-te la culele Valahe, pe o scara mult mai mica si nici pe astea nu reusim sa le pastram. Ce speranta au deci astfel de constructii megalomane a caror justificare si scop au disparut de mult? Alta decat dorinta de frumos si de ancorare in istorie a unui segment in continua scadere a societatii. Stiu ca vederile mele sant controversate - sper numai sa nu ofensez.

Cat despre ciupercaria de biserici (de toate orientarile spirituale nu numai Ortodoxe) de beton armat...hmmm...ma abtin din respect pentru Madalin si pentru altii cu vederi similare...asa cum spuneam mai sus: cladirile sant reflectii vii ale conjuncturilor socio-economice in mijlocul carora apar... spiritualitatea pura atunci cand exista cu adevarat si nu este confundata cu misticismul sau extremismul religios, nu are nevoie de ciupercarii de beton...eu cel putin asa cred.
Razvan Constantinescu

Radu Oltean spunea...

@Razvan
Nu sunt de acord cu tine ca daca un palat/castel/cula a fost construit in "alte vremuri pe spinarea exploatarii omului de catre om (cu atat mai rau cu cat omul exploatator era ungur)" trebuie sa nu ne mai pese acum. Suntem tara din Europa cu cel mai putin repect pentru patrimoniul istoric din toata Europa. Crede-ma ca am umblat... Nu vei gasi asemenea ruine nici macar in tari care "gem" de cate monumente istorice au, precum Italia sau Franta. Noi am mostenit aceste monumente si e obligatoriu sa fie conservate pentru viitor, mai ales ca nu sunt asa multe. Nu exista nici o scuza pentru ca monumente din Patrimoniul National de categoria A (foarte valoroase) sa arate asa!!!!!!!!!!!!
Alta decat incultura, prostia, reaua-vointa, incompeteenta si coruptia.
In plus la Coplean e castel caci conacul era inconjurat cu o incinta de zid cu turnuri rotunde la colt. E si o poza cu unul din turnuri.

Anonim spunea...

Nu cred ca m-ai inteles Radu, s-au probabil nu m-am exprimat eu indeajuns de clar. Explicatia mea nu a incercat sa justifice nepasarea, asa cum am scris: e trist dar raspunsul trebuie cautat in alta parte, trebuie sa fim mai putin dogmatici si sa facem apel la pragmatism daca aspiram cu adevarat sa ne salvam patrimoniul. Departe de a justifica nepasarea am spus clar ca e trist dar ca trebuie sa cautam raspunsurile in alta arie de dezbatere decat traditionala aruncare cu noroi in autoritati care este la fel de inutila pe atat cat este de superficiala. Cu tot respectul, autoflagelarea de tipul 'santem tara cu cel mai rau asa si pe dincolo' este oarecum deplasata caci cu toate umblarile tale (de care nu ma indoiesc o clipa) ma indoiesc ca iti bazezi aceasta afirmatie pe un proces de comparatie analitica si prin evidenta solida obtinuta prin cercetare transparenta etc. Esti clar foarte trist de starea patrimoniului nostru si asta este meritoriu dar nu trebuie sa lasam pasiunea sa ne dizloce ratiunea. Spinoza parca?
Cat despre exploatarea omului de catre om fie el de orisice semintie, poate ca este judecata istoriei sau retributie divina? :-)
Am ochit turnul - ai dreptate...si totusi: prezenta turnului de aparare justifica numele de complex arhitectural cu elemente defensive...dar poate sant prea pedantic. Este frumos asa cum este fie ca este castel fie ca este conac, si iti multumesc pentru ca ni l-ai prezentat. Razvan Constantinescu

Anonim spunea...

Nu cred ca m-ai inteles Radu, s-au probabil nu m-am exprimat eu indeajuns de clar. Explicatia mea nu a incercat sa justifice nepasarea, asa cum am scris: e trist dar raspunsul trebuie cautat in alta parte, trebuie sa fim mai putin dogmatici si sa facem apel la pragmatism daca aspiram cu adevarat sa ne salvam patrimoniul. Departe de a justifica nepasarea am spus clar ca e trist dar ca trebuie sa cautam raspunsurile in alta arie de dezbatere decat traditionala aruncare cu noroi in autoritati care este la fel de inutila pe atat cat este de superficiala. Cu tot respectul, autoflagelarea de tipul 'santem tara cu cel mai rau asa si pe dincolo' este oarecum deplasata caci cu toate umblarile tale (de care nu ma indoiesc o clipa) ma indoiesc ca iti bazezi aceasta afirmatie pe un proces de comparatie analitica si prin evidenta solida obtinuta prin cercetare transparenta etc. Esti clar foarte trist de starea patrimoniului nostru si asta este meritoriu dar nu trebuie sa lasam pasiunea sa ne dizloce ratiunea. Spinoza parca?
Cat despre exploatarea omului de catre om fie el de orisice semintie, poate ca este judecata istoriei sau retributie divina? :-)
Am ochit turnul - ai dreptate...si totusi: prezenta turnului de aparare justifica numele de complex arhitectural cu elemente defensive...dar poate sant prea pedantic. Este frumos asa cum este fie ca este castel fie ca este conac, si iti multumesc pentru ca ni l-ai prezentat. Razvan Constantinescu

Radu Oltean spunea...

@Razvan
Apropo cu suntem tara cea mai...
La Direcia Monumentelor istorice, singurul organism central care se ocupa lucreaza vreo 7 istorici de arta si arhitecti (mai e o institutie - sora (ONMI) care se ocupa cu restaurarile, tot cu putini oameni)care monitorizeaza TOATE judetele. In judete mai sunt Directiile de Patrimoniu conduse in general de tipi pafaristi, incompetenti sau corupti care fac orice numai protectie si/sau restaurare nu. La instituta similara din Franta lucreaza peste 1500 de specialisti(da, specialisti!!). La unguri, Monumetele Istorice sunt extrem de eficiente (ca si in arheologie) si nu lasa o piatra fara a fi restaurata si pusa in valoare (sa vedeti ce carti de specialitate sau de promovare a Patrimoniului au!! - absolut umilitor pt noi). Am vazut minuni acolo. Noi avem multe alte frumuseti de care le pasa catorva oameni fara putere de decizie. Conservarea patrimoniului aduce bani. Dar la noi se demoleaza, fiindca se castiga mai rapid. Se pun termopane, aere conditionate si tablouri electrice pe monumente medievale (In Italia asa ceva e egal cu amenda de zeci de mii de euro, nu mai zic de Germania sau chiar Cehia). Restaurarile, putine se fac de mesteri si firme incompetente care toarna betoane aiurea. In anii 70 existau la Directia Monumentelor cateva echipe care-ti puteau ridica o a doua Manastire Horezu folosind exact tehnicile si materialele din vremea lui Brancoveanu. Toti lucreaza azi afara. Cititi situatia bisericii Drauseni ca sa vedeti cum se face (cand se face) restaurarea in Romania. E postare pe la inceput...
Astia ar demola si Sighisoara sau Atheneul Roman sa faca un Mall, daca ar putea. Nu ma puteti contrazice in legatura cu faptul ca in Romania la acest capitol e rau (da RAU) de tot. Pana si in Bulgaria am vazut niste orase vechi restaurate impecabil, casa cu casa (minunatie!). La Sighisoara (UNESCO!!) nu vezi mai mult de 2-3 case restaurate PROFESIONIST(pe bani particulari!! fara nici un aport al statului). E jale!! Pierdem in ritmul asta peste jumatate din monumentele istorice in urmatorii 15 ani. De parca la noi e inflatie de monumente. Cazul zis de dvstra cu, culele e edificator.

Anonim spunea...

Poate nu stiai ca acest castel a fost construit cu piatra din castrul roman de la Caseiu de catre sasul Haller tocmai pentru a sterge urmele romanitatii si a demomstra ca acest tinut a apartinut ungurilor, poate totusi acest motiv a fost cauza pentru care a fost lasat in paragina ,dar ca si arhitectura si constructie as dori refacerea lui pentru a i se da o destinatie turistica .

Radu Oltean spunea...

@Anonim
Scuze dar ai spus o tampenie enorma! In primul rand sasii nu au fost niciodata prietenii ungurilor, nici macar aristocratia saseasca. Apoi, atat aristocratii sasi cat si maghiari au fost foarte pasionati de antichitate, datorita lor s-au format marile colectii muzeale ale Ardealului. Ungurii chiar au un respect deosebit pt antichitatile romane. Vreau sa iti spun ca in Ungaria toate ruinele romane sunt infinit mai bine restaurate si puse in valoare decat la noi. Ei au grupuri de reconstituire istorica cu legionari romani de ani de zile, ceea ce la noi de abia acum se infiripa ceva modesct la Cluj. Revenind la sec 16-18 cand a fost construit acest castel. Dintodeauna si pe tot teritoriul Romaniei s-au refolosit pietrele si caramizile ruinelor vechi. La nord de Caracal a fost capitala Daciei Malvensis (Oltenia). In ultimii 200 de ani nu au mai ramas nici macar urmele temeliei. Toate satele din zona au case facute cu caramida romana. Oare taranii olteni au vrut sa stearga urmele propriei romanitati??Hmm?

Anonim spunea...

Ador acest castel de cand eram mica,pacat ca nu stim sa apreciem,trec pe acolo de fiecare data cand am ocazia si bunicii mei imi spun "uite castelul tau"...ma bucur a am aflat atatea despre...

crisa spunea...

m-ai convins sa fac un drum pana acolo. f fain

Anonim spunea...

Din pacate castelul nu mai poate fii salvat! Umezeala a macinat caramida pana si piatra! Iar de reconstruit, nici nu se poate vorbi! 1 pt.ca nu mai este el, 2- nu este nimeni in stare sa il faca 99% identic cu originalul, 3- nu se merita! Inca un monument pierdut ! :((((

Catalin spunea...

Sa spui ca esti socat de cate biserci ortodoxe se construiesc si ca, de unde se gasesc milioane de euro pentru constructia lor este prea mult.Ce-ai vrea , sa se reconstruiasca castelele grofilor din Ardeal mai bine?Ai uitat ce-au patit romanii atatia amar de ani in Transilvania?Ca nu aveau nici un drept in tara lor?Ca pe plan religios nu aveau voie sa aibe biserica?Ca un nr. de ani nu au avut mitropolit in timpul imperiului austro-ungar?Sa se construiasca biserici ortodoxe foarte multe in Ardeal si peste tot, pt ca biserica ortodoxa nu invata pe nimeni sa faca rau.Castelele pentru care tu faci lobby din Ardeal au fost construite tot cu sudoarea poporului roman.Stapanii acelor castele in decursul generatiilor s-au purtat foarte rar cu romanii, care erau, sunt si vor fi majoritari.Spune-mi, esti cumva de religie catolica si/sau esti cetatean roman de nationalitate maghiara, chiar daca ai nume si prenume romanesc?

Radu Oltean spunea...

@Catalin
Esti mult prea ingust la minte ca sa intelegi ca acele castele nu sunt niste simboluri ale "exploatarii" romanilor, ci niste monumente de care ar trebui sa fim cu totii mandrii. Castelele au fost peste tot construite cu sudoarea amarastenilor, indiferent de nationalitate, si in Italia si Franta. Daca esti atat de bou incat sa fi dispus sa sacrifici niste monumente de patrimoniu numai ca sa distrugi amintirea unor vremuri de mult apuse cara-te dracu in Coreea de Nord.Nu ai ce cauta in Europa!

C Adi spunea...

@Radu Oltean! Sunt Adi din Valcea...stii tu mai bine :)! NU are rost sa le raspunzi unor ,,genii'' cu scaun la cap! De parca acum cine construieste, nu este exploatat de patron ! Dar cand el nu a terminat nici gradinita :))), ce sa scrie si el? Ma mir ca stie sa foloseasca net-ul!:)) ! Acest castel nu stiu daca mai poate fi salvat! Dar din cauza mioriticilor ca el, totul se duce de rapa! MENTALITATEA COMUNISTA, nu o schimba nici DRACU' !Scz de expresie!

Anonim spunea...

Şi pe mine m-ai convins să fac un drum până la Coplean. Frums castelul... sau ce a mai rămas din el. Am vizitat în Ianuarie, Castelul Banffy din Bonţida... am văzut că acolo au început, chiar daca destul de timid, lucrările de restaurare. Păcat că Haller-ul pică jos.
Eu sunt din Banat, din Timişoara... avem şi noi câteva castele în Banat, deşi mai mici... la fel, în paragină totală... Ministerul Culturii a făcut lista cu monumentele istorice şi atât... Pare surprinzător însă, Mitropolia Banatului mai investeşte în lucrări de consolidare a unor conace din zona noastră. Un exemplu este Castelul de la Banloc...
Cât despre biserici... nu am ce să spun atâta timp cât Mitropolia mai renovează un monument istoric, mai face o biserică... :)) cel puţin aşa e la Timişoara, şi în Banat.
P.S. E departe Castelul Haller de Gara Coplean? :D

Radu Oltean spunea...

@Anonim
Nu stiu cat de departe e castelul de gara caci am fost cu masina. Coplean e nu departe de orasul Dej, iar castelul (curia e corect) in marginea satului dinspre Dej. Mai multe detalii topografice nu am sa iti spun. Cu bine si succes.
PS In apropiere e si castelul cu inorogi de la Manastirea
vezi http://art-historia.blogspot.com/2008/11/castelul-cu-inorogi-de-la-manastirea.html

Anonim spunea...

Buna, am copilarit in Coplean si pot sa spun ca e mare pacat ca acest superb castel sta sa cada, imi dau lacrimile cand vad oamenii de mare isprava ca domnul Oltean care se zbate sa faca ceva pentru o cauza atat de nobila fara nici un interes iar altii il injura ptr asta.Prin ceea ce face domnul oltean ne dam seama ca mai merita sa mergem mai departe si nu e totul pierdut,mult succes in continuare.

Anonim spunea...

Castelul e la citeva sute de metri de gara si soseaua dej-baia mare. apartine de com caseiu care a avut intotdeauna primar comunist care n-a combatut niciodata nemunca si hotia,de altfel com caseiu are populatie 50% tigani. cu asta cred ca se justifica in proportie de 99% starea castelului

Radu Oltean spunea...

@Anonim
Deci castelul e condamnat?
Chiar nu exista nici o fundatie bogata in stare sa il cumpere si sa il restaureze?? caci e clar ca din partea primariei locale nu se poate astepta nimic bun...
La Cluj ne se gaseste nimeni in stare sa caute o solutie de salvare?

EnMari spunea...

De oriunde, că e Cluj că e orice alt oraș legislația este aceeași. Dacă s-ar vinde și am găsi un cumpărător responsabila...etc etc. Dar asta e SF. E multă lume care ar pune osul la treabă, în special studenți. Dar nu are nimeni nevoie de noi:)

Radu Oltean spunea...

@Ana
Mersi de comentarii.
De ce mi-ai dat datele lui A. Kovacs? Stiu ca este un bun cunoscator al arhitecturii renascentiste. Dar nu i-am pus datele pe blog. Mai sunt nebuni care...

Horatiu spunea...

Buna, eu sunt din Coplean si imi amintesc pe vremea copilariei ca ne jucam prin castel, inca se mai vedea in camera din coltul din fata, spre Dej, sus, modelele pe toti peretii si zugraveala (asta prin anii `80), acoperisul era intreg si nu erau burienile crescute pe acolo.... pacat ca s-a lasat in paragina... eu cred ca oamenii au furat caramizile de la grajduri si ateliere numai datorita comunismului care i-a asuprit... imi amintesc de un grup de oameni care au imprejmuit castelul si se pune ca au gasit ceva placa de argint in perete si o cutie cu bijuterii (asta prin `77), se zice ca exista un tunel pe sub pamant ce lega Castrul Roman de la Caseiu de castel si altul tot de la castel, care trecea pe sub raul Somes, in localitatea Cetan, dar eu nu l-am vazut ca era deja zidit!!! si sa stiti ca nu e adevarat ca 50% din cetatenii comunei Caseiu sunt tigani... in Coplean sunt doar 2-3 familii iar in Caseiu este un cartier intreg, dar nu sunt nici 25% din oamenii Caseiului, ce sa zic de comuna intreaga... distanta de la gara e scurta, este drum de tara ce duce direct la scoala din sat (pe cealalta parte de la sosea, catre sat) si apoi pe langa scoala direct spre castel... in 5 minute esti la castel...

Radu Oltean spunea...

@Horatiu
Si totusi de ce nu incearca Primaria intr-un fel sa-l conserve?Pe castel. poate nu o sa dispara de tot daca de acum incolo se opresc distrugerile si se conserva ceea ce s-a pastrat pana la gasirea banilor pt restaurare.

Ambrozoom3D spunea...

Salutare, ma bucur sa vad ca mai este lume care apreciaza monumentele din tara asta, noi vrem sa facem un scurt filmulet/animatie despre/cu acest castel, http://vimeo.com/27826266 , peste filmarea reala o sa suprapunem niste 3d-uri, va fi ceva dragut. O sa lansam pe net clipul final pe www.ambrozoom3d.com si pe www.teardrop-productions.ro . Speram sa va placa

Graphite spunea...

Si eu m-am nascut in Coplean. Si m-am jucat printre ruinele castelului, atunci cand ne scapau bunicii din ochi. Avea acoperis si 2 hornuri inalte, dar am inteles ca nu sunt vele originale. Comunistii au distrus si confiscat totul. Unele lucruri se mai afla la muzeul de istorie din Dej. Au distrus frescele zugravind peste ele cu var. Tatal meu si mama mea au facut acolo anii de gradinita, pana cand s-a bagat CAP-ul. Cand eu eram copil, in anii 70 nu mai era nici un CAP. Se mutasera la Casei, asa ca ne puteam juca in tihna. Cred ca numai in perioada lui de glorie s-au mai auzit rasete de copii prin castel. Noi asa ii zicem: Castel. Acum ar apartine unui satean care se da urmas (nelegitim) al familiei Esterhazy. Nu stie nimeni daca este adevarat. Poate daca si-ar face un test ADN, sa-l creada cineva. El da voie sa se pasca vitele sau sa se "ia" din piatra care a mai ramas prin ziduri. Familia Esterhazy are morminte in curtea bisericii catolice din sat. Din castel nu cred ca se mai poate recupera ceva. Pacat! daca ar fi conservat aceasta bijuterie arhitecturala, la ora asta Copleanul ar fi fost un sat bogat si prosper. Asa e uitat de lume si numai fotografii amatori de ruine sa-l mai bage in seama.

Anonim spunea...

Sunt multe conace, castele si vestigii in ruina , multe s-au furat , cetati intregi au devenit grajduri,pacat,mare pacat.
Mai bine s-ar vinde cui are bani sa le intretina.
Corecta observatia cu tonele de biserici turnate cu nemiluita dar goale (si urate).
In Cluj se tot construieste un mastodont d-asta oribil.Se putea face un spital acolo.
In Turda nu exista serviciu de urgenta ptr copii dar biserici noi,da, si se tot construiesc, evident.
Suntem tara cu cele mai multe biserici din Europa, n-avem drumuri, nu spitale (in Ardeal mai dam fuga in Ungaria), nu scoli , nu apa, curent si canalizare ,dar avem biserici si mai facem in continuare.
Nu sunt casa domnului, sunt casa institutiei unde se fac bani multi,
credinta omului nu sta in mersul la biserica ci este o atitudine de viata , de autoeducatie , in greaca cuvantul credinta este "pistis" , se traduce : fundamentul nevazut,interior al omului, care devine vizibil prin fapte.
Sigur , e mai usor sa urasti,sa invidiezi,sa faci rau , sa injuri,sa furi si sa mergi la popa sa te ierte.
In NT Isus pune mare accent pe schimbarea mentalitatii ,pe intoarcerea la inocenta , pe fratia umana, pe iubirea de aproape .
Dalai Lama spunea : studiind budismul, incearca sa devii nu un mai bun budist , ci un mai bun ceea ce esti tu.
Numai bine
Acest lucru

gabriel spunea...

ma copii nu ati anteles nimic din istorie cunoscand trecutul veti avea respect pentru viitor, construirea de biserici nui antotdeauna o necesitatate practica cum o afacere pentru preoti ian fond pentru biserica ca atatea cite sant sant goale Dar o data distrus un monument istoric (furate materiale per a face ce?) nu mai vine reconstruit niciodata raman doar regrete Dupa mine acesta este adevarul simplu si nu este pe placerea multor ,,credinciosi''