joi, 11 decembrie 2008

Castelul de la Brancovenesti




Un castel absolut remarcabil (din fericire bine pastrat) se afla in localitatea Brancovenesti (magh. Marosvécs, germ. Wetsch) din jud. Mures, nu departe de Reghin. De ce se numeste Brancovenesti acest sat de langa Reghin (oras sasesc), cu castel apartinand unor vechi familii nobile maghiare, nu am reusit sa aflu. De fapt cu greu am reusit sa aflu ceva despre istoricul castelului.

Asa..., sa va zic ceva despre castelul acesta deosebit si foarte putin cunoscut.
Pe o terasa inalta deasupra Muresului se inalta o fortificatie romana (Ala nova Illiricorum), apoi in Evul Mediu (sec. al XIII-lea) a existat o cetate inconjurata cu santuri, vizibile si azi. Aceasta cetate a fost, se pare distrusa de marea navalire mongola din 1242.


Inscriptia de deasupra intrarii
Actualul castel a inceput a fi construit in sec. al XV-lea de catre familia nobilului Losonczi Dezsofi. In urmatorii 150 ani proprietarii domeniului se schimba de mai multe ori...
In anii 1527 se fac importante lucrari la castel. In 1610 domeniul apare deja în proprietatea lui Gabriel Bethlen , voievodul Ardealului, preluat apoi de Gheorghe Rakoczi I . Gheorghe Rakoczy al II-lea, ajuns la tronul Transilvaniei în 1648 a donat domeniul format din 5 sate, unui conducător de oşti pe nume Ioan Kemény . În următoarele 3 secole familia Kemény este proprietarul domeniului. Ioan Kemény participă la lupte in Polonia, unde cade prizonier in mainile tătarilor, dar spre norocul lui este răscumpărat. Devine principe al Transilvaniei dar moare într-o bătălie din 1662, iar inamicii lui devasteaza domeniul de la Brâncoveneşti, devastat de altfel şi în timpul răboaielor conduse de Francisc Rákóczi al II-lea (rascoala curutilor).
Portret al lui Ioan Kemeny, principe al Transilvaniei pentru doar 2 ani (1660-1662)
Familia a reconstruit, însă, de fiecare dată castelul. Datorita initiativei ultimului conte purtand acelasi nume ca si stramosul sau-Ioan Kemeny, care in 1926 a invitat in castelul sau 28 dintre cele mai proeminente personaje literare ale timpului, la castelul de la Brancovenesti este fondata asociatia culturala ardelenesca Helikon. Din acest moment, timp de douazeci de ani castelul de la Brancoveni a devenit centrul intalnirilor literare ale scriitorilor ardeleni de limba maghiara dar nu numai.

Imagine istorica din perioada interbelica a fatadei catre valea Muresului
Războiul din 1944 nu a adus mari distrugeri, însă dupa ce familia a fugit de pe domeniu, populaţia a devastat (oare unde am mai auzit scenariul asta?) complet castelul, care după 1945 a devenit azil pentru copii cu handicap psihic sever ( funcţie pe care a păstrat-o până azi ).
Intrarea in castel, cu sant, cu fostul pod mobil si deasupra balconul pe console de piatra
Castelul este de plan patrat, curte interioara si turnuri pe colt, doua mai mari si doua mai mici. Mai multe ferestre au ancandramente in stil Renastere. Deasupra intrarii e construit un pitoresc balcon pe console de piatra, console ce se intalnesc si la etajele turnurilor. Intrarea se face pe partea nordica pe un podet ce traveseaza santul cetatii si care in trecut se putea. Documentele vechi atestă faptul că fosta cetate de veac al XIII-lea, străjuită de şanţurile de pământ a fost protejată de ziduri şi turnuri poziţionate mai jos de platoul pe care se afla castelul. Acestea au fost distruse cu ocazia lucrărilor de reamenajare de după război.
Castelul nu e vizitabil decat la exterior din motive lesne de inteles. Va recomand ca daca vizitati castelul sa refuzati ajutorul vreunui nebun mai "rasarit" dispus sa va "ghideze". Vorbiti cu personalul locului! Va vor ajuta.
Am gasit pe Net o mica fotografie aeriana. Nu e grozava dar da o informatie asupra proportiilor castelului
Urmasii familiei Kemény au reusit recent recuperarea castelului, insa se astepta gasirea unui alt spatiu pentru azil. In parcul din spatele castelului se afla mormintele unor membrii ai familiei si o masa de piatra despre care am gasit informatia urmatoare "...masa de piatră de la castelul Kemény din Brîncoveneşti, unde se întîlneau între cele două războaie cei de la Revista Erdélyi Helikon, tocmai propagând ideea unei literaturi ardelene de limbi şi origini culturale diferite."

Masa - monument despre care nu am reusit sa aflu mai multe. Daca exista vreun cititor din zona, care cunoaste semnificata ei, sa-mi zica si mie...



Castelul Brancovenesti - Marosvecs.
Aquarela de epoca (aprox. 1900)
Nu stiu daca intamplator sau in legatura cu asociatia culturala Ardelaeana Helikon ce a functionat aici in anii interbelici, actiunea din cunoscuta nuvela fantastica a lui Cezar Petrescu, "Aranca, ştima apelor" (CUM?!? nu ati citit-o?!?), se desfasoara la un vechi castel al nobililor Kemeny (nelocalizat clar), in care se vorbeste despre un stramos cavaler Kemeny ucis in luptele cu turcii. In poveste e vorba de un avocat de la Cluj ajuns la un castel ascuns in mijlocul mlastinilor deasupra carora apare fantoma nefericitei domnite Aranka Kemeny. Asta e un super-scurtissim-rezumat iar nuvela e o capodopera.
Foto istorica a castelului de la Brancovenesti
Iata un detaliu din nuvela, gasit pe Net: 
Într-un castel miraculos, personajul, care relateaza la persoana I, descopera în mijlocul mlastinilor din Ardeal o adevarata biblioteca cu incunabule si cu texte autentice ce indica revelatii oculte: „Manuscrise deasupra carora au licarit, la lumina de opait, calugari în chilii de manastiri, carturari arsi pe rug, slujitori ai cabalei, vraci ai magiei negre, alchimisti cautatori ai pietrei filozofale si ai izvorului de tinerete vesnica”[...] „Nu se afla ce cautasem. Cartile indice si carti oculte. Reîncarnatii, revelatii, magie, magnetism: William Crookes, Leon Denis, Maxwel, Rousel Wallace. Numai în fundul rafturilor, si numai dupa de-am dat la o parte evangheliile spiritiste, am descoperit, înabusite de aceasta invazie mai recenta, tomurile vechi cere facusera faima odinioara a bibliotecii Kemeny. Infoliile batrâne de doua si trei si patru veacuri: editiile dupa care alergi o viata de om. Mi se curma respiratia de emotie, ca vânatorului care-a descoperit, unicul în lume, magica floare de ferega.

Biblioteca castelului de la Brancovenesti
Înfrigurat, coboram cu un vraf în brate, si fara sa-mi mai scutur colbul înecacios de pe haine, desertam cartile pe masa imensa din mijlocul salii, rasfoiam filele, cautam gravurile despre care se stiuse pâna acum ca exista într-un singur exemplar si carora le gaseam perechea înca necunoscuta. Ce lacomie de avar ! Înca si înca... Un Plutarh din 1509 cu semnatura lui Rabelais. Introducere în viata semerita cu o scrisoare autografa si ignorata, a Sf. Francisc din Sales. Carti cu armele principilor Ungariei. Principele lui Machiavelli, cu adnotatii de mâna autorului. O comoara pretuind tot atât, macar cât întreg acest castel cu cele patru mii de jugare de balti, smârcuri si tântari.

Castelul de la Brancovenesti - stampa din prina jumatate a sec. al XIX-lea
 
Am folosit ca baza pentru istoria castelului articolul lui Szatmári Tamás tradus de o prietena din Oradea.

Curtea interioara. Foto trimisa de Alex (multumesc!)




49 de comentarii:

Anonim spunea...

Da, Transilvania e plina de Castele si Cetati, ale fostilor nobili ai locurilor, iar cel de la Brancovenesti este unul deosebit, mai sunt cateva pe valea muresului in jos, la Gornesti, la Dumbravioara, la Iernut...

Radu Oltean spunea...

Urmeaza si Gornesti. Am poze si din interior. Inteleg ca te-ai plimbat prin zona?

Anonim spunea...

pe cand o reconstituire a acestor remarcabile castele medievale transilvane, asemanatoare bisericilor sasesti???

Radu Oltean spunea...

@razvan pop
Ar fi grozav. M-am gandit...In vreo 2-3 ani poate fac ceva...

Anonim spunea...

awesome:))

-beren

Anonim spunea...

A fost o placere sa citesc articolul despre castelul de la Brancovenesti. Despre Masa de piatra din parcul castelului o completare: A fost sculptat de Karoly Kós in memoria scriitorului Aladár Kuncz, dat in cadou lui Joan Kemeny si sotia sa Augusta Paton in anul 1935 de catre grupul de scriitori Helikon.

Radu Oltean spunea...

Multumesc foarte mult pentru informatie. Era exact ceea ce doream. Va multumesc si pentru aprecieri. Sunt inca atat de multe comori arhitectonice necunoscute, nu numai in Ardeal, dar mai ales acolo!!

Unknown spunea...

Salut, felicitari pentru articol. "Masa Helikon" din parcul castelului a fost comandata de scriitorii din grupul Helikon, si realizata de arhitectul Kós Károly, in amintirea scriitorului Kuncz Aladár. A fost inaugurat in 1935.

Anonim spunea...

se pot face si nunti la vreunul din castele..m-ar interesa personal.

Radu Oltean spunea...

Glumiti?

Nicu spunea...

se pot face si nunti la vreunul din castele..m-ar interesa personal.


Am vazut ca se pot organiza evenimente intr-o aripa restaurata a castelului Banffy de la Bontida, dar pentru mai multe detalii poti sa suni sa intrebi de capacitate si ce te mai intereseaza.

Radu Oltean spunea...

@Nicu
Poate la Bontida, si poate la Cetatea de Balta (langa Jidvei, dar cred ca ar fi extrem de scump) dar in nici un caz la Brancovenesti, unde e spital de nebuni!

Anonim spunea...

As dori sa stiu daca se poate intra in incinta castelului. Daca cei de acolo sint cat de cat intelegatori?
E revoltator ce se intampla cu toate obiectivele arhitecturale din tara acesta si modul in care sunt utilizate cele care inca mai sunt functionale.Va urez succes in prezentarea cat mai multor astfel de locuri.

Radu Oltean spunea...

@Anonim
In incinta, parc, curte se poate intra. Ideal e sa nu acceptati sa va "ghideze" vreun nebun sau nebuna cum am patit eu, ci cineva din personal. In castel si curtea interioara nu se poate intra. Dar nu-i bai ca nu ar fi multe de vazut. Cel mult ceva ancadramente deoesebite.

GALONYAI ÉLMÉNYEK spunea...

Pentru toata lumea vine a luat parte la blogul asta. Eu sunt un mostenitor
si va stau la dispozitie pentru informatii: email: december5.2004@gmail.com
Nagy Kemény Géza

dan ghemeş spunea...

faină treabă faci ! m-o apucat virusu" şi pe mine. şi pe soţia mea !
la noi în mureş am găsit o grămadă de biserici fortificate care nu sunt trecute nicăieri! revin cu detalii.

Radu Oltean spunea...

.. Sunt ff multe monumente necunoscute in tara...

gegry spunea...

Actually the traditional Romanian name of the vollage was Ieci, it was renamed in 1920, according to a proposal submitted by the new administration, signed by the prefect. (On June 29. They changed the Romnanian names in every case when it was clear that they were derived from the Hungarian/German version.) Regarding "Marosvécs" they justified the new name as follows: "Episcop Brancovici acolo a fost taiat in roate" (They obviously used a typwriter of the old administration without diacriticals.)
The complete list is availbale at ANIC Consilul Dirigent, III. Adm. Judeteana si Comunala, dosar 27/1920 99-107. It is an interesting read on how space was nationalized, but not really important from the perspective of art history.

Radu Oltean spunea...

@Gegry
Mersi mult pentru completari. Eu nu fac aici doar istoria artei ci si istorie, asa ca completarea ta e binevenita.

Alex spunea...

Felicitări pentru blog. Am citit cu interes scurta prezentare a castelului din Brâncovenești. Eu am avut ”șansa” de a vedea și interiorul, prin 1986. Ziduri groase - spre 2 m la parter - ca la toate edificiile de acest gen, încăperi de diferite dimensiuni. Chiar nu-mi amintesc să fi văzut ceva ce să-mi rețină atenția, nici măcar ceva ancadramente. Din păcate, la acea vreme nu clădirea atrăgea atenția - mă refer strict la interior - ci situația inumană, absolut jalnică a celor găzduiți acolo. Dacă destinația clădirii e aceeași și în ziua de azi, sper măcar ca situația nefericiților ălora să se fi îmbunătățit cât de cât.

Mihnea spunea...

Fantastic! incredibil! ma bucur sa te cunosc! numele meu e Mihnea Dimoftache (35 ani, Bucuresti) si sunt un indragostit iremediabil de Romania, geografia ei, istoria ei, bogatiile turismul pe care il poate face oricine la noi in tara. Si mai ales romanii. Sunt multi disperati sa vada strainatatea. Nici nu stiu ce au de pierdut in Romania. Cate castele, cetati, conace, palate, schituri, manastiri, asezari rupestre, chei, pesteri, muzee, muzee taranesti, obiective istorice si de arhitectura traditionala, dealuri, lacuri, traditii populare, nedei etc putem vedea in Romania? Mii, la tot pasul, si unde nici nu te astepti, caci multe nici nu apar pe harti. Care harti nu au fost niciodata destul de cuprinzatoare (pt a evidentia toate obiectivele turistice, geografice si istorice) si nici destul de exacte. E bine ca acum cat de cat mai gasesti cate ceva pe internet. De aceea ma bucur ca am gasit pagina ta, ca e atat de completa si bine documentata si ca vine in intampinarea unor intrebari ale mele, mai ales in ceea ce priveste castele -ctetati fortificate - conace din Transilvania. Multumesc inca o data si tinem legatura! Toata stima, Mihnea, mihneay@yahoo.com

mihnea spunea...

Buna,
Romania are foarte multe comori dar majoritatea sunt inaccesibile. prin spatele castelului trecea drumul roman care duce, prin Reghin si Voivodeni, pana in Cristesti, langa TG Mures. privind peste raul Mures la Ideciu se vede o colina. pe acea colina se mai vad inca ruinele fundatiei de piatra ale unui turn de observatie roman. nu este timp si loc sa dezvolt ideea dar intreaga zona este impresionanta. Suseni cu ruinele unei biserici foarte vechi, romano-catolica, Reghinul, al carui centru istoric se distruge in fiecare an, Voivodeniul cu interesanta dispunere in plan,(caracteristica satelor armenesti).........

Radu Oltean spunea...

@Mihnea
Romania are o gramada de comori care sunt inacesibile din cauza ca nu sunt promovate. Cine sa le promoveze? Ministerul Culturii care nu in stare sa salveze marile monumente ale Tarii? Consiliile judetene? Nuuuu...In strainatate aceste promovari se fac pe plan local. Entuziasmul elitelor locale, presa locala, le promoveaza. Deseori fara a cauta un castig de pe urma lor. Mai este vreun articol pe www din Romania despre Brancovenesti? A trebuit eu, bucurestean, sa ma documentez si sa scriu acel articol? Despre unul din cele mai frumoase castele ardelenesti? Cine e de vina ca oamenii nu au nici un chef si entuziam sa vorbeasca despre aceste minuni. Primarii, invatatorii, directiile de cultura locale, istoricii si muzeele locale (care or fi)... Chiar TOTI sunt blazati si dezintereati? Nu mai e chiar nici o urma de dorinta de a face ceva? Faceti dvs niste fotografii frumoase in zona si scrieti pe un blog, eventual bilingv romana si maghiara. Si va garantez ca vor apare oameni interesati care la randul lor vor duce vestea ce minuni sun pe acolo...

Roxana spunea...

o alta comoara din sirul resedintelor Banffy se gaseste in localitatea Nusfalau, care din nefericire a avut acelasi sfarsit ca multe alte "comoare" de acest gen, adica 'vandalizata', apoi data in folosinta ca si Scoala Speciala pentru copii cu handicap..scoala ce s-a desfiintat ulterior.Cladirea in cele din urma a fost revendicata insa nu de unul din urmasii fostilor proprietari, adica Baronul de Banffy, iar acum e in paragina.Dateaza din secolul VIII si se spune ca pe-aici ar fii stat Rakoczi Gyorgy si Tokolyi Imre(nume de familie ce este destul de uzitatt in comuna Nusfalau).De mult au fost raspandite o sumedenie de conacuri a unor oameni ce se stiau bine situati pe scara ierarhica sociala, din ele putine mai stau azi; dar spre fericire sunt locuite de urmasii familiilor ce le-au construit.Despre castel se mai stie ca in cladirea invecinata ei la cativa zeci de metri, ce se poate spune ca a avut un rol de "Casa de Oaspeti", a fost primit si gazduit Gheorghe Sincai.Din pacate nu am gasit imagini pe internet, doar una singura purtand numele castelului, dar acea cladire defapt este aceasta "Casa de Oaspeti" despre care am amintit mai sus.Am sa incerc sa revin cu cateva imagini "self-made". :) Roxana Duca,Nusfalau 'City'.

Ion spunea...

Felicitari Radu pentru seria de articole pe tema castelelor din Romania! Acum de-abia le-am descoperit (articolele). Si marturisesc ca sunt putin invidios pe tine ca ai avut timpul sa faci ceea ce as fi vrut si eu sa fac de ani de zile :) Si ca sa vin si cu putina informatie - in 1948 au fost expropriate 1477 de proprietati rurale, de toate tipurile - inclusiv castele dar si conace si alte resedinte rurale. Unele spectaculoase (nu numai in transilvania ci si in moldova, muntenia si oltenia - vezi Miclausenii de exemplu, pe langa Iasi) altele simple case mai mari, conace in comparatie cu restul caselor din sat. Mai toate sunt acum distruse, daca nu au avut "norocul" sa fie scoli, spitale, primarii. Economic vorbind, nu cred sa aiba vreo sansa - cel mult prin initiative gen Landmark Trust din Marea Britanie (sau Bontida si Malancrav din Romania).

Anonim spunea...

Handicap psihic sever nu inseamna ca sunt nebuni ..ma rog..lucrez cu copii cu deficiente si e altceva decat "nebunie"(care de cele mai multe ori cuprinde psihoze cu halucinatii si altele). Sfatul meu ar fi sa te pronunti mai frumos despre ei, pt ca strici ansamblul scriiturii, care de altfel e f bine documentata si pt care te felicit.Eu insami sunt o mare iubitoare de istorie si chiar saptamana asta am s amerg la cetatea de la Soimos , apoi la Bran si Rasnov (sper sa il redeschida), pentru care fac eforturi si finanicare si altele...e f trist ca eu de la Timisooara pana la Brasov trebuie sa fac o zi pe tren...e trsit sa citesc articole cum ca Rasnovul se distruge vazand cu ochii.Te felicit inca o data pt blogul tau si spor la investigatii si articole iti doresc sa ai! De ar fi mai multi ca tine , poate s-ar schimba ceva prin tara asta
Bianca

Radu Oltean spunea...

Anonim
Va multumesc pt aprecieri. E! mai sunt scapari. Stiti cum gandeste omul obisnuit aflat in afara zonei de informare medicala asupra afectiunilor neuro-psihiatrice. Dar termenul de "nebun" poate fi aplicat vreunei persoane cu astfel de afectiuni fara a fi incorect politic? sau e din start prea peiorativ?

Irina spunea...

Inca un loc de vizitat ar fi castelul de la Nălaţ, de lângă Haţeg, jud. Hunedoara. Este sau era, mai bine zis, o splendoare - într-un parc care probabil a arătat la rândul lui incredibil de frumos cândva. Când am vizitat eu ultima dată acele locuri tocmai fusese evacuată de acolo o instituţie ce se ocupa de copii cu dizabilităţi psihice. Aceasta ar părea că e semn bun... Din păcate, nu era deloc aşa. Castelul era părăsit, se ruina tot mai mult, nişte "oameni de bine" tocmai desprindeau cercevelele ferestrelor de lemn (probabil pentru foc?), iar pe terasa încăpătoare a castelului... păşteau nişte cai, bine priponiţi de coloanele de la intrare, în timp ce alţii se plimbau în camerele de la parter. Nu mai intru în detalii (vă puteţi imagina cum arătau interioarele, care totuşi nu erau încă o ruină totală...).
Sunt absolventă de istorie, aşa că regretele mele "profane" privind starea acestor lucruri la noi în ţară sunt dublate de consternarea şi revolta "specialistului".
Dincolo de aceasta, felicitări pentru blog. Spre regretul meu, abia acum l-am descoperit, însă recuperez.

Radu Oltean spunea...

@Irina
Sunt sute si sute de monumente peste tot in Tara. mai ales conacele si castelele sunt cele care vor dispare. Eu apreciez ca jumatate din ele vor dispare pana ne vom "trezi" si educa(adica peste vreo 50-60 ani). Dar la fel de dramatica e situatia caselor simple traditionale inlocuite de taranii cu neamuri in Italia sau Spania cu casoaie urate de beton.
Mersi de apreciere...
cu bine

Alex spunea...

Uite ce am găsit nu demult (început de februarie): Proiect european pentru centrul de recuperare de la Brâncoveneşti

Directia Generala de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului (DGASPC) Mures a castigat un proiect in valoare de aproximativ 750.000 de euro pentru crearea noului centru de recuperare si reabilitare neuropsihologica Brancovenesti

Contractul de finantare este incheiat intre DGASPC Mures, Agentia Judeteana de Prestatii Sociale Mures si Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, perioada de implementare fiind de 20 de luni.
Obiectivul proiectului este restructurarea Centrului de recuperare si reabilitare neuropsihiatrica Brancovenesti, beneficiari fiind 48 de persoane adulte cu handicap neuropsihic, de sex feminin din centrul de la Brancovenesti scrie citynews.ro

este și o imagine din curtea interioară, cum o trimit??
Alex

Radu Oltean spunea...

@Alex
Deci nici o sansa ca (virgula) castelul sa devina un obiectiv cultural in viitorul apropiat. E bine pt castel, insa !
Poza trimite la art.historia#gmail.com
mersi mult

Florin spunea...

Denumirea localitatii nu are absolut nici o legatura cu mitropolitul ortodox al Transilvaniei, Sava Brancovici... Sunt pure legende referitoare la executarea acestuia in zona din jurul castelului de la Brancovenesti. Istoriografia romaneasca de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX sunt de parere ca ar fi vorba despre mitropolitul Iosif! Date mai noi intaresc aceste afirmatii, Brancovici nu are nici o legatura cu denumirea localitatii.

Radu Oltean spunea...

Multumesc Florin pentru informatii...

Florin spunea...

As mai putea sa iti trimit ceva fotografii si cu situatia de la ?Bichis, in apropiere de Ozd. A fost si acolo un palat... Candva... Aveam ceva si cu Palatul Bornemisza de la Gurghiu dar cred ca le-am pierdut (oricum se pare ca acolo se va opera o restaurare in curand). Mai stiu pe cineva care ar avea fotografii pentru palatul Huszar de la Reghin (Apalina) si mai sunt multe altele...

Anonim spunea...

in Suseni linga Reghin ruinele unei biserici reformate.

Anonim spunea...

Numele localitatii Brancovenesti provine de la Mitropolitul ortodox al Adrealului, Sava Brancovici. Acesta a fost ucis in castelul de la Marosvecs, in anul 1683.

Dan Ghemeș spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=Ngd3PaqRv84

skorilo@hotmail.com spunea...

În legatura cu Cetatea de la Brâncovenesti poate intereseaza pe cineva…

Bunicul meu Cîmpian Toader
( n. 1889 - m. 1971) a fost ultimul gradinar al baronului de la Cetatea de la Brânconvenesti, cred ca a lucrat acolo vreo 35-40 de ani, pina cînd baronul a parasit tara.

Mi-am petrecut toate vacantele de vara la Brâncovenesti în anii ’50, ’60,’70, si în mai multe rînduri mi-a povestit urmatoarele în legatura cu Cetatea:

- "Cînd am fost angajat la Cetate, baronul mi-a aratat mai multe încaperi unde aveam voie sa intru, dar ajungînd la o usa mi-a spus sa nu o deschid si sa nu intru niciodata acolo, bineînteles cu prima ocazie care s-a ivit am deschis usa si am intrat….si nu am mai putut iesi de acolo, nu stiu cit timp am stat acolo,…. nu mai gasem iesirea,… toti peretii, inclusiv tavanul erau numai oglinzi, într-un tîrziu a intrat baronul si mi-a spus : <<… pai nu ti-am spus ca nu ai voie sa intri !... >> ".

- " Odata cînd lucram în sera unde erau foarte multe flori cu parfumuri puternice, trece medicul baronului pe acolo si î-mi spune << daca vei mai lucra mult timp aici i-ti vei pierde simtul mirosului… >> " cînd eu l-am cunoscut nu mai avea miros, si simtul olfactiv nu i-a mai revenit niciodata.

- " Oamenii care erau mau vechi la cetate spuneau ca exista o fîntîna adinca undeva în cetate, în care erau multe coase,
( banuiesc un sistem de lame metalice taioase) si cînd cineva era aruncat acolo era taiat în bucati care ajingeau în Mures, eu nu am vazut fîntîna."

Cetatea a servit o perioada, prin anii ’60 de casa de corectie.

Bunicul era un om întelept, cumpatat si cu foarte bun simt, care a învatat sa scrie si sa citeasca fara sa se duca o singura zi la scoala. Orfan fiind de mic copil lucra ca argat si se ocupa de animale, ducîndu-le la pasune unde erau mai multi copii fiecare cu animale la pascut, unii copii erau tentati sa se duca la scoala dar nu puteau lasa animalele fara însotitor, ( bunicul nu putea pleca avînd multe animale în grija), atunci el le propunea ca în schimbul supravegherii animalelor lor, ei puteu merge la scoala cu conditia sa îi arate ce au învatat în fiecare zi. Asa a învatat bunicul sa scrie si sa citeasca; îmi este si acum rusine, cînd ma gîndesc la cartea postala pe care o primea mama de la el si cînd vedeam scrisul mic, ordonat si alineat, în comparatie cu scrisul meu labaltat si inegal pe caietele de caligrafie.

Cu respect,

Tudor D.

Anonim spunea...

Intimplator, vecinii mei din bloc (acum plecati in Ungaria) sint mostenitorii castelului.Au trei copii, o fata si doi baieti(gemeni)cu care am copilarit.Desi dl.Kemeny parea un tip cumsecade,au plecat din Targu Mures datorita implicarii lor in conflictul din martie 1990.Fie si numai pentru rolul jucat in evenimentele din 1990 si nu meritau sa capete inapoi castelul.De altfel, ei au fost un neam de asupritori care au luptat pentru maghiarizarea zonei.N-au reusit.Cu atit mai bine!

Anonim spunea...

DIN PACATE CASTELUL A FOST RETROCEDAT UNOR URMASI ,VOM VEDEA CUM SI ACEST CASTEL SE VA NARUI ,PT CA NU IL VOR PUTEA INTRETINE ,SI ASA STE DEJA PLIN DE BALARII.PACAT!!

Anonim spunea...

Incepand cu septembrie 2014 castelul poate fi vizitat si in interior. Deocamdata actualul proprietar, nepotul lui Ioan Kemeny, face si tururile ghidate. Din pacate este destul de mult intervenit la interior, atat la finisaje cat si la arhitectura. Singurul gust amar care mi-a ramas dupa vizitarea lui a fost legat de conceptiile nationaliste ale actualului proprietar de origine maghiara.

Galonya spunea...

Va rog pe domnul sau doamna"anonim" sa scrie ce afost nationalist in prezentarea mea in castel? Va multumesc din stima pentriu parere!
Inca ceva pt domnul anomim! Citez, cea de zice, cea ce scrie:
Anonim spunea...
Intimplator, vecinii mei din bloc (acum plecati in Ungaria) sint mostenitorii castelului.Au trei copii, o fata si doi baieti(gemeni)cu care am copilarit.Desi dl.Kemeny parea un tip cumsecade,au plecat din Targu Mures datorita implicarii lor in conflictul din martie 1990.Fie si numai pentru rolul jucat in evenimentele din 1990 si nu meritau sa capete inapoi castelul.De altfel, ei au fost un neam de asupritori care au luptat pentru maghiarizarea zonei.N-au reusit.Cu atit mai bine!
In propozitiiel acesta nu este adevarat nici o boaba, fiinca Anonim vorbeste din ultrabnationalizmul sau. Se vede ca nu a citit nimic depre familia Kemény, desi nu stie ce vorbeste! Maghiarizarea zonei? Acesta este o gluma? Baronukl Kemeny si sotia sunt scotieni cu un pic de sange maghiara si greaca! Ei nu au adus acool pe nimeni dar au construit biserca, scoala gradinita din bani lor! pentru ortodoxi si din bani lor! Ar trebuie citit , intrebat ce afost acolo si cine suntem noi mostenitorii! Daca va am suparat cu ceav , va cer iertare, eu sunt un democrat fara ura de alte neamuri, pentru mine orice om este Homo sapiens!

Anonim spunea...

Poate nu inteleg corect, dar propozitia: "Războiul din 1944 nu a adus mari distrugeri, însă dupa ce familia a fugit de pe domeniu" pare preiorativ, findca familia nu a fugit din castel ci a fost scos cu o valiza. Au locuit fara nici un venit cu 4 copii si cu 3 batrani in localitate. Localnici l-au ajutat cu mancare. Mai tarziu János Kemény si sotia sa de origine greco-scotiana Augusta Paton s-au mutat la Targu Mures unde au ramas pana la deces. (scuze pentru greseli)

Oana G spunea...

Buna! Nu stiu daca stiti dar inainte sa fie spital de nebuni , a fost si orfelinat sau o casa in care cei care inca nu aveau o locuinta isi puteau lasa copiii pentru o perioada acolo! Eu ma aflu printre acesti copii! Am locuit impreuna cu fratele meu aproape un an acolo!Am mers si la gradinita de alaturi iar fratele meu la scoala care in acel timp se afla in incinta castelului! Incaperile sunt cu pereti inalti... Nu cred ca am sa ii uit vreodata! Personalul era foarte strict cu noi, dar mai era cate o "doamna Margareta "care pastra bunataturi pentru noi! Supa de cirese , biscuitii cu salam si chipsurile inainte de culcare erau delicatese! Din pacate au fost unuii mai mari care aveau sarcina sa vegheze oeste noi in timpul serii... Din pacate acestia ne speriau... Frica de intuneric a ramas si azi, slava Lui Dumnezeu ca El imi da putere in acele momente! Vizitele parintilor nostri erau rupte din rai! Pachetele de haine, lucruri , rechizite erau asteptate in runduri indienee... Pauzele noastre se invarteau in jurul brazilor inalti si a unei statui din curtea din spate a castelului ,pline de povesti cu fantome! :) ziua plecarii a fost visul din fiecare noapte! Anul 1992

Radu Oltean spunea...

Oana G. Incredibila poveste. Multumesc mult ca ati impartasit aceste amintiri terifiante cu noi!!!

Unknown spunea...

Stie cineva exista vreo sansa oricat de mica sa intri inauntru?

Radu Oltean spunea...

@unknowm- Da! Castelul a fost retrocedat si poate fi vizitat acum.

Galonya spunea...

Dragi prieteni a castelelor!
Castelul a fost retrocedat, din anul 2014 suntem proprietar din nou!
Dac vreti sa vizitati sunati la telefonul meu 0741225140 Nagy Kemény Géza
Va asteptam cu mult drag!

KOSZTA IMRE spunea...

Masa Helikon din curtea Castelului din Brancovenesti este opera lui KOS KAROLY din 1935 si aduce un omagiu marelui scriitor transilvanean de limba maghiara KUNCZ ALADAR unul dintre fondatorii si realizatorii cercului literar HELIKON.