miercuri, 14 aprilie 2010

Batalia de la Przemysl reconstituita la Terezin



Am fost recent in Cehia intr-un orasel aflat la 50 de km de Praga, unde peste 250 de pasionati de reconstituiri militare, in costume de epoca, au reinviat asediile de la Przemysl. Sa explic. In august 1914 armata rusa (tzarista) cucereste fortareata de la Przemysl, in sudul Poloniei, in Galitzia (Poloniei. A nu se confunda cu Galicia spaniola).

Scena din batalia de la Przemysl. Dintr-o revista de epoca

Prizonieri rusi dupa batalia de la Przemysl, martie 1915


Intre octombrie 1914 si 22 martie 1915 fortele austro-ungare supun orasul unui crancen asediu la sfarsitul caruia Przemysl cade din nou in mainile acestora.

Soldati germani in timpul asediului de la Przemysl

Fortareata (sf de sec 19) de la Przemysl, dupa asediul trupelor germano-austro-ungare


La Terezin, in Cehia, se afla o cetate stelata de tip Vauban tarziu (sf sec al 18-lea), foarte bine conservata, unde incepand de anul trecut, grupurile de reconstituire militara din Cehia, Slovacia, Polonia, Romania, Rusia etc, se intalnesc pentru a comemora acele crancene batalii din Polonia, din Primul Razboi Mondial.

Cetatea Terezin, in santurile careia s-a desfasurat reconstituirea bataliei.

Eu fac parte din Asociatia de reconstituire militara "Regimentul 6 Dorobanti" din Bucuresti si impreuna cu camarazii "de arme" am facut aproape 1500km (dus intors) pentru a participa la una din cele mai impresionante spectacole de reenactment (termenul englezesc pt reconstituirile istorico-militare). Pentru o mai buna intelegere a fenomenului, citeste acest articol.


Desi in realitate la batalia de acum 95 de ani nu au participat si trupe romanesti, noi am participat totusi, atat datorita bunelor relatii cu colegii cehi cat si datorita faptului ca in lagarul de prizonieri care a fost acolo in timpul Primului Razboi, au murit si nenumarati romani.Depunerea unei coroane la monumentul mortilor din Primul si al Doilea Razboi Mondial. Ceremonial simplu, sobru, coroana din frunze de tuia, fara flori. Extrem de decent.

Descrierea urmatoare apartine istoricului Horia Serbanescu istoric la Muzeul Militar National "capitanul" nostru:

Detaşamentul românesc participant la acest eveniment a fost alcătuit din 14 reenactori echipaţi în costume de epocă, după cum urmează: 2 ofiţeri, 5 puşcaşi şi 1 soră medicală de la Asociatia6Dorobanti (Bucuresti) şi 5 puşcaşi şi 1 soră medicală de la Asoc. Datina Strabuna(Oradea). Din cauza sosirii cu întârziere la Terezin, detaşamentul românesc nu a putut participa la acţiunile comemorative din seara zilei de 9 aprilie şi, mai ales, nu a putut să participe la petrecerea camaraderească pe care ne-o pregătiseră colegii cehi din Brno. Aceştia ne aşteptau cu un butoi de bere excelentă (la dozator) şi cu "trataţia" corespunzătoare pentru ca berea să alunece mai uşor Wink. E drept că am reuşit, în parte, să recuperăm în ziua următoare şi să ne revanşăm cu palinca oferită cu dărnicie de colegii orădeni...
Grupul romanilor in pregatire pentru o poza de grup

Infirmierele noastre...

click pe imagini pt marire

Diverse imagini cu "ostasii" romani, inainte de "lupta"

Bucataria de campanie



Pe strazile orasului, in drum catre monumentele mortilor din Terezin (printre care si prizonieri romani). Aici grupul de reenactori cehi din Brno (prietenii nostrii) in uniforme ale voluntarilor cehi (vezi culorile alb-rosu de pe sepci) din armata rusa.


General prusac si general roman (istoricul Adrian Silvan Ionescu)

Bucatar cu sortz imprimat cu soldatul Svejk...


Al doilea bucatar






Ostasi prusaci


În rest, acţiunea propriu-zisă a fost una deosebit de intensă şi solicitantă din punct de vedere fizic (cu numeroase acţiuni de atac şi contra-atac), care ne-a pus serios la încercare capacitatea fizică. vezi aici Armele (carabine Mosin-Nagant md. 1938 şi 1944, fără baionetă) şi muniţia aferentă (cca 65 cartuşe/om) ne-au fost puse la dispoziţie gratuit, pe cheltuiala autorităţilor din Terezin.

Pustile ne-au fost date pe buletin. La ei, asociatiile de reconstituire militara pot colectiona fara probleme zeci sau sute de arme de epoca fara mari formalitati. La fel, regimul armelor si munitiilor e mult mai relaxat decat la noi.

S-a tras din belşug, ca la bătălie, într-un ritm infernal, din fericire fără incidentele de tragere produse de muniţia de proastă calitate, de anul trecut.

Dupa incetarea luptei o gramada de copii au invadat "campul de batalie" pentru a strange tuburile de cartuse oarbe, imprastiate peste tot.

Batalia a avut 2 momente distincte. La inceput armata rusa, aliata cu romanii cuceresc cetatea, austro-ungarii cer pace. Apoi locurile se schimba iar noi si rusii suntem infranti iar cetatea e recuperata de primii...:)
Foto: Bogdan Iorga (vezi si aici)





Uniforma ostasului cu fes este al bosniecilor musulmani ce au luptat in
armata austro-ungara



Cel tintit de ostasul german sunt eu...


Rusii cuceresc cetatea


Mai multi "soldati" au facut show, luptand corp la corp sau lasandu-se
"impuscati" in mod spectaculos





Zgomotul a fost infernal, majoritatea avand puse, discret, dopuri in urechi. Noi nu am avut, asa ca ne-au tiuit urechile ore intregi dupa incetarea luptei (cel putin mie)



Ostasii romani au facut senzatie cu castile metalice, model francez (Adrian). In realitate, in 1915, armata romana inca nu avea aceste casti, aduse mai tarziu datorita lui M. Berthelot.



Niciunul dintre participanti nu este soldai adevarat. Totul e facut din pasiune iar costumele sunt realizate din bugetul personal cu mare atentie pentru corectitudinea fiecarui detaliu. Sunt multe grupuri care nu reconstituie neaparat armata natiei din care fac parte. Niciunul dintre participani nu era nici rus si nici german, austriac sau ungur(insa comenzile se dau in limba uniformei pe care o imbraci). De exemplu colegii din Brno si-au facut uniforme de infanteristi romani din al Doilea Razboi Mondial si la reconstituirile acestui razboi joaca rolurile armatei romane.

In planul doi se pot observa caciulile uriase al "cazacilor".

"Ofiterul rus" era foarte convingator in acest rol, impartind cu voce puternica ordine.

Unul din colegii de la Oradea, se lasa "impuscat". Un voluntar ceh din armata romana si un coleg roman il duc catre infirmiere.

Se ordona o retragere. Lupta a fost un continuu atac, retragere, contraatac...


La reconstituire au fost folosite 4 mitraliere de epoca in perfecta stare de functionare,
si 3 tunuri.




Spectacolul a beneficiat de aportul unor artificieri care au plantat cateva zeci de "bombe" si fumigene in pamant sau in diverse colturi ale cetatii.







Pentru prima dată, la o acţiune a asociaţiilor noastre au participat şi infirmiere, echipate în costume de epocă. Ele au primit "botezul luptei", în timp ce acordau îngrijire "răniţilor" români, deşi zgomotul împuşcăturilor şi al exploziilor, amplificat şi de incintele în care se defăşurau luptele, le terorizase, la propriu, pe cele două colege ale noastre... Cu prilejul întâlnirilor cu diverse grupuri de reconstituire istorică, am stabilit noi contacte de colaborare, care se vor concretiza, sperăm, în viitoare acţiuni comune, în România şi în străinătate, unele din acestea fiind stabilite ferm de pe acum...


Defilarea finala

Din pacate si la acest capitol, al jocului de-a razboiul de epoca, (o excelenta forma de a invata istoria, atat pt participanti cat si pentru privitori), Romania este codasa in Europa. Daca la noi in tara exista 3 grupuri specializate pe istoria sec 19 si 20, unul pe antichitate (Terra Dacica Aeterna), un grup de husari secui si cateva grupuri modeste pe medieval (modest documentate), in Bulgaria, Rusia, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia pasionatii de reenactment sunt cu sutele si de cea mai buna calitate. Si acopera toate epocile istorice. Nu mai vorbesc de Europa occidentala.


Alte fotografii: album 1, album 2, album3, album 4,

O alta postare cu un text excelent si sincer, a camaradului de arme, Bogdan Iorga, puteti citi aici.


Gulasul facut la cazan a fost de exceptie....

27 de comentarii:

Bogdan Beldianu spunea...

Foarte frumos, sunt impresionat! Oare de ce orice pasiune arata intr-un fel in Ro si in cu totul alt fel in restul tarilor din Europa? Am urmarit mult timp discutiile de pe 6 Dorobanti forum ( fara a fi inregistrat ) si am admirat pasiunea multora de acolo. Pacat ca de la un punct discutiiile au inceput sa fie din ce in ce mai sporadice pana au cam disparut de tot ( n-am mai intrat de mult dar am sa intru sa vad daca a mai aparut ceva nou ).
PS Fotografiile sunt de nota 10.

popescu spunea...

acum inteleg unde ai fost tu in concediu :) oricum foarte tare ce se intampla la reconstituirile astea

Radu Oltean spunea...

@BBeldianu
Cred ca mai sunt discutii pe forum. Poate nu ai mai intrat tu. Grupul a avut o perioada proasta in 2008 cand s-a scindat in 2.

daniel spunea...

felicitari Radu!
Ai cee mai interesante fotografii!
Ai un simt plastic special.
Folosesti diferitele focale ingenios, creeind copozitii interesante.

Anonim spunea...

Sunteti foarte buni de figuranti intr-un film!

take spunea...

Inredibil.
Vine Apocalipsa!

http://news.yahoo.com/video/tech-15749651/volcanoes-and-planes-survival-in-the-sky-19172963

Stefan spunea...

Excelent articol. Meclele "soldatilor" nu lasa sa se vada ca a fost vorba despre ceva pus in scena, se vede ca au participat cu toata convingerea. Impresionant, asa e.

Stefan spunea...

Neaparat trebuie sa faceti un catalog cu imaginile dumneavoastra!
Sau o expozitie.
e o preocupare foarte interesanta.
Toata lumea doarme in fata televizoarelor (plasmelor:)).
Voi aveti un hobby foarte frumos!

Bogdan Iorga spunea...

Coane, ziceai ca pui link la tine.
Ein Man, ein Wort. Eu am pus d'asear'... Is you're turn now...

Richard spunea...

Super reportaj.Ave.

Anonim spunea...

Sunt foarte curios când se va organiza târgul Gaudeamus la Iași. Aș dori să vă cunosc personal dacă veniți acolo.

Pecenegul spunea...

Ce se intampla daca din greseala cine stie ce tampit face gluma proasta de a pune cartuse bune in locul celor oarbe? la riscurile astea nu va ganditi niciodata?

Lanternativa spunea...

Foarte fain. In Scandinavia astfel de reproduceri sunt foarte populare si se fac si pe categorii de varsta - adolescenti, tineri, batrani.

mihnea spunea...

@ Bogdan Beldianu: Forumul 6 Dorobanti este inca destul de activ, mai ales in ultima perioada.

ioana spunea...

ceea ce dovedeste ca barbatii, oricit de mult ar imbatrini, ramin niste baietei...

ceea ce nu-i rau deloc!

Teuton spunea...

buna ziua. mi-am dat seama citind articolul dvs ca din fericire exista si in romania oameni care au acest "microb". nu pot decat sa ma bucur. pe de alta parte, un roman care traieste - cel putin deocamdata - in cehia, s-ar bucura daca pe viitor viitor, daca mai aveti actiuni de genul asta prin zona, ar fi si el invitat. macar pentru fotografii si cateva cuvinte in romana schimbate cu conationali :)

o zi buna

Radu Oltean spunea...

@Teuton
Probabil pana la anu nu vom mai merge. Sa intrii pe site-ul 6 dorobanti. Pe acolo mai spunem ce actiuni o sa mai avem. Insa la anul, sigur se va face din nou.

Anonim spunea...

Impresionant... Avem și noi, în România, la Arad, un sistem de fortificații Vauban foarte asemănător cu Terezin. Ca și arădean am avut o senzație de "déjà vu" uitându-mă pe pozele din articol. Este conservată într-o proporție destul e mare.

Se pare că la sfârșitul sec. XVIII sistemul Vauban, a devenit un adevărat standard în materie de inginerie militară. În apropierea Aradului au mai fost construite asemenea fortificații la Timișoara, Szeged (Ungaria), Oradea. Cea din Arad a rămas întreagă datorită faptului că este și acum garnizoana militară...

Încă din anii '50 se fac demersuri pentru a trece Cetatea Aradului în circuitul civil dar nimic concret până în prezent.

http://www.google.ro/images?q=cetatea+aradului

Radu Oltean spunea...

@Claudiu
Cunosc bine situatia fortificatiilor stelate din Romania. Cea mai mare a avuto Timisoara, demolata din pacate pe la 1880-1900. Oradea nu intra in categoria Vauban caci e mult mai veche (sec 16). Maresalul Vauban a train in sec 17. Aradul e cea mai noua (mijloc de sec 18) dar si cea mai bine conservata (cat mai tine, caci am vazut ca capela sta sa cada).
cu bine
vezi si postarea asta si cauta reconstituirile Timisoarei:
http://art-historia.blogspot.com/2009/04/afisele-art-historia.html

Anonim spunea...

@Radu... Capela, în fapt o adevărată catedrală barocă (ca și dimensiuni), e într-un stadiu avansat de degradare. Întreaga structură a șarpantei s-a prăbușit în interiorul navei pe la sfârșitul anilor '70. La fel, spitalul militar (P+1) care face corp comun cu biserica. Interesant că armata sovietică care a stat în Cetate a transformat biserica în depozit dar în același timp au întreținut-o ca și clădire... Nu același lucru s-a întâmplat după ce a trecut în administrație românească.

În rest cele 2 corpuri de clădire (cazărmile) principale sunt în stare acceptabilă. La fel sistemul de fortificații și canalele. Ce-i drept sunt invadate de vegetație...

Interesant este că tatăl meu (decedat, arhitect) a solicitat în anii '90 copii după planurile originale de la Kriegsarchiv Viena și... le-a obținut. Am aceste copii în arhiva rămasă.

Anonim spunea...

@Radu... Întradevăr Timișoara a fost cea mai mare iar Aradul cea mai nouă... Totuși văd că INMI indică și Oradea (așa știam și eu) http://maps.google.ro/maps?q=http://www.cultura.ro/Files/GenericFiles/Romania-CetatiVauban.kmz

În plus eu știam și de Făgăraș...

Radu Oltean spunea...

@Claudiu
Mersi mult de informatii...
In legatura cu Oradea si Fagaras. Nu orice bastion de artilerie in forma de romb, pana e Vauban. Inventia e italieneasca si exista inca de la inceputul sec 16. Vauban a perfectionat sistemul adaugand fortificatii suplimentare (raveline, contragarzi, cazemate, santuri suplimentare)in fata bastioanelor pt a nu mai exista nici un pct mort si a mari puterea de aparare a cetatii. La INMI nu toti sunt cunoscatori ai tuturor formelor de arhitectura. Citeste pe Wiki... despre Vauban si ai sa intelegi ca Oradea si Fagaras nu se incadreaza in acest tip de fortificatii.

razvan pop spunea...

asediul fortaretei a fost condus in fata rusilor, de un militar - ofiter nascut in actualul nostru teritoriu. Hermann Kusmanek von Burgneustadten s-a nascut la Sibiu in 1860. A fost un militar de cariera, de la 19 ani fiind parte a armatei imperiale. A fost colonel - general in timpul asediului. A fost luat prizonier de rusi. Dupa razboi se intoarce la Viena, unde moare si este si astazi inmormantat.

Radu Oltean spunea...

@Razvan
Mersi de informatie!!!

Anonim spunea...

Daca mai veniti in cehia, dati un semnal pe aici,

http://www.romaniincehia.com/
sa venim sa va facem "galerie".
Si fiindca veni vorba, in septembrie la Most se sfinteste biserica maramuresana daruita de BOR bisericii ortodoxe din cehia si inchinata militarilor romani morti prin Ceho-Slovacia )mai ales al 2lea RM). Poate veniti in uniforme de epoca ale armatei romane... Va arat un cimitir din primul razboi mondial, de la unlagar de prizonieri, turci , inatlieni, rusi, si localnici, ca era cimktir pt toti, si clar un roman, dupa nume.. sau un monument sub buza de padure facut de regimentul .. Cavalerie imediat dupa lupte, 1945 sau dupa, original, se mai vede urma de galben pe drapelul de piatra ce infasoara o cruce...

Sui nu va mai lamebtati ca Romania e ultima.. Suntem printre primii, cel putin ai doilea la viteza de internet in Europa, in Romania e nevoie de vreo 222 de ore ca o firma sa isi completeze formularele cu dari catre stat, in Cehia 590, sunt penultimii. Cu Cipru avem cea mai scazuta criminalitate in UE, Cehia are 12 obiective Unesco, Romania 31 (fara Delta, ca meritul mare e al lui Dumnezeu), mai vrei , ca sa nu mai va demoralizati si defaima in permanenta.

historyan1975 spunea...

Tare, domnule Oltean... Mor pt. astfel de costume de epoca, etc. etc.

B.J.Gy.

magister_ludii spunea...

http://www.adevarul.ro/actualitate/travel/Cetatea_Alba_Iulia_isi_recapata_stralucirea_0_555544904.html