luni, 2 februarie 2009

Reenactment

Blocada Leningradului. Reconstituirea bataliei din ianuarie 1943 in ianuarie 2008. Vezi si mai jos imagini de la aceasta actiune de proportii

Reenactment este un termen din engleza (consacrat in toate limbile) ce inseamna recrearea unei perioade sau a unui eveniment istoric, eventual cat mai fidel. Astfel se pot recrea/reconstitui un moment anume - o batalie - sau un mod de viata a unei perioade mai lungi - cum traiau si luptau celtii de exemplu.

Arheologia experimentala insoteste deseori actiunile de lupta. Copii si tinerii sunt primii care au de castigat din aceste prezentari

Acest tip de actiuni au luat o amploare deosebita in ultimii 15 ani, din ce in ce mai multe tari avand grupuri de pasionati ce se concentreaza pe o anumita epoca/razboi/batalie sau se ocupa de mai multe epoci.

Legiunea a XV-a Appolinaris, din Austria

Succesul de care se bucura reenacting-ul se datoreaza pasiunii multora, pentru retrairea unei batalii, placerii de a-si reconstitui cat mai fidel costumele, uniformele, stilul de viata al unei epoci. In plus reenacting-ul este o excelenta ocazie de a-i educa pe oameni, prezentandu-le istoria intr-un mod extrem de realist.

Italia 2007; reconstituirea unei batalii (batalia de la Casorate-1356)
din veacul al 14-lea

Reconstituirile unor mari batalii, cu sute de participanti (deseori din multe tari) precum Batalia de la Hastings sau de la Austerlitz, reconstituiri ce se tin in fiecare an, aduce mii de turisti dornici sa fie martori la o batalie ce pare cat se poate de reala. De asemenea este o buna ocazie de a fi cinstiti ostasii cazuti in batalii, mai intodeauna fiind organizate si ceremonii la monumentele eroilor. Deseori in filmele istorice din ultimii ani, regizorii prefera sa foloseasca reenactori, deoarece costumele sunt mult mai corect reconstituite iar participantii cunosc foarte bine tacticile si stilul de lupta specific epocii respective.

Waterloo

Re-enactorii, participantii la aceste reconstituiri istorice nu au patimi nationaliste. Nu de putine ori un rus poate interpreta rolul unui soldat al Wermachtului, sau un german sa fie soldat francez din Primul Razboi Mondial. La reconstituirile marilor batalii napoleoniene participarea este internationala. Soldatii francezi napoleonieni pot fi interpretati de rusi, polonezi, cehi, români etc. De exemplu stiu ca un grup de cehi (in Cehia, reenactement-ul este foarte dezvoltat) joaca rolul unor soldati români din al Doilea Razboi. Pentru unii dintre ei, acest tip de reconstituiri istorico-educative devine un adevarat mod de viata, ei realizand show-ri de calitate, in paralel cu tabere de arheologie experimentala, ei traind din acest lucru.
In paralel cu dezvoltarea reenactement-ului au luat amploare si s-au inmultit producatorii de replici istorice de arme, albe si de foc, din toate epocile istorice, armuri, metalice sau de piele, elemente de costum etc. In plus exista o bogata documentare in legatura cu echipamentele de lupta, cu stilul de instructie si lupta al ostasilor din toate epocile, de la Alexandru cel Mare la al Doilea Razboi (evident, nu si la noi...). Printre tarile cu traditie in domeniu sunt Anglia si America. Au venit puternic din urma rusii, cehii si polonezii. Ungurii, stau de asemenea foarte bine, avand grupuri de "romani", "maghiari arpadieni", "ostasi medievali", "husari" din veacul 18, si din cele 2 razboaie mondiale. De asemenea bulgarii au cateva asociatii care se ocupa de mai multe epoci istorice, de la traci, pana la sec al XX-lea.
Românii stau cel mai prost. Doua mici asociatii de epoca moderna (1860-1944; din care fac si eu parte, in Bucuresti) si unul nou infiintat pentru antichitate (daci si romani -bravo!. Clujeni. Se numesc Terra Dacica Aeterna) , unul in Ploiesti (1877-1916; artileristi) si unul in Oradea doar pentru 1916 (voluntari ardeleni). Aceste grupuri chiar se preocupa de corectitudinea istorica pana la cel mai mic detaliu. In secuime e un grup care se "joaca" de-a husarii din 1848. Sunt ff buni dar se "joaca" doar intre ei... La Medias mai sunt niste baieti care se joaca de-a cavalerii - "Cavalerii de Mediaş", dar costumele lor nu au nimic de-a face cu Evul Mediu real, cu atat mai putin cu Transilvania medievala. Iar la Alba Iulia sunt niste tipi in costume de opereta, asa zise austriece, care o fac doar pentru bani. N-au nici o treaba cu corectitudinea istorica si sunt ridicoli.


Despre actiunile grupurilor din Bucuresti vezi: Asociatia "Regimentul 6 Dorobanti" si Asociatia "Traditia Militara", si articolele mele de aici si aici.

Wehrmacht re-enactors recreate the battle of Molotov Line in Sanok-Olchowce. (Poland) 2008. June 22. (titlul original al imaginii)

...............................


Reconstituirea luptei de la Hastings dintre saxoni si normanzi din octombrie 1066. Se tine in fiecare an cu mari desfasurari de forte. Toate bataliile reconstituite se tin, in masura posibilitatilor pe locul original...

............................................


Batalia de la Grunwald, din 1410, dintre polonezi si cavalerii teutoni; reconstituire din 2003 - Polonia

Cavaleri de inceput de veac al 15-lea...
....................................


Spectacol de lupta intre triburi de gali. Franta...

Lupte intre gali. Acest grup din Franta fac un reenactement profesionist, ei fiind angajati pe bani la diverse festivaluri sau in parcuri arheologice. Baietii români care-i fac pe daci si romani sa ia aminte. Nu am vazut nici un barbos printre reenactorii daci de la noi. Cu atat mai putin unul aprig cum sunt aia...
Pai se poate?!


Celti in lupta cu romanii...



Balista romana functionala, amplasata pe turnul unui castru de lemn...
.........................................



In fiecare an, la Austerlitz si Watterloo sute de reenactori se intalnesc sa reconstituie cele doua faimoase batalii napoleoniene. Participarea este internationala. Afluxul de turisti este imens. In 2006, la Austerlitz au fost peste 10000 de turisti care au rabdat in frig pentru a urmarii enorma desfasurare de forte..

Austelitz...


Waterloo...
....................................................


Batalia de la Naseby din 1645, batalie importanta din primul razboi civil britanic. Imagini si aici.

...............................

Reenactment medieval rusesc. Excelente reconstituiri de costum, zeci de participanti, regie fabuloasa...




.............................................


In Anglia, in mai multe localitati se tin anual, festivaluri medievale cu sute de participanti. Au loc lupte, turniruri, spectacole de excelenta calitate! Armurile, bombardele, luptele fac deliciul miilor de turisti. Se castiga si bani, se face si spectacol dar se face si educatie. Aceste spectacole sunt excelente lectii de istorie. Englezii sunt printre cei mai pasionati de acest tip de actiuni...



Imagini suplimentare mai puteti vedea aici, aici, aici...
..............................................



Reenactment 1944 pe strazile Varsoviei. Pare film, dar nu este... Informatii si poze de aici si aici.
........................................


Reenactment de prima clasa! Reconstituirea bataliei de la Gettysburg (iulie 2008) din razboiul american civil. Imagini suplimentare aici.

Alte poze...

.........................................................


Hoplit grec (macedonean) din vremea lui Alex cel Mare
..................................................

Germani in "Marele Razboi", primul mondial...
....................................................



In ianuarie 2008 s-a facut reconstituirea bataliei pentru ruperea blocadei Leningradului (St. Petersburg). Zeci de reenactori imbracati in uniforme de iarna ale Wermachtului si ale URSS, secondati de tancuri, tunuri si mitraliere au infruntat gerul pentru a retraii impreuna cu turistii acele zile cumplite. Pozele, excelente, sunt de aici si aici. Merita sa le vedeti pe toate.


15 comentarii:

GIURGIU spunea...

Felicitari pentru postare...mi-a placut super mult!
Im povestea tacamio cum veneau comunisti la ei in fabrica si le spunea ca peste o saptamana joaca figuratie pentru alt film istoric! Sunt sigur ca atunci cand se turnau filmele istorice ale domnului Sergiu Nicolaescu, se trageau si fotografii. Oare poti fa faci rost de asa ceva?

Aurel Daniel Stanica spunea...

atat pot spune: EXTRAORDINAR!

Anonim spunea...

Un articol foarte interesant!

Totuşi, aveţi cumva o adresa sau un contact al asociaţiei din Ploieşti?

Radu Oltean spunea...

@lucian vasile
Cautati pe acest site:
http://www.anca.com.ro/?page_id=8
si scrie-ti d-lui Gaucan.

Radu Oltean spunea...

@Giurgiu
Sergiu a facut atat de multe greseli in filmele lui ca nu-ti vine sa crezi. Si nu greseli de detaliu ci flagrante si grosolane. Bineinteles ca el se considera un exopert si nu accepta sugestii de la nimeni. Partea proasta e marile greseli din filmele lui au intrat in constiinta publica.

Houston spunea...

Eu într-un timp îmi făcusem un plan pentru inventarea unui nou sport, inspirat din conflictele militare. Ajunsesem să creez (doar mintal) 33 de tipuri-standard de arme, scuturi şi armuri (pentru epoca antică), care costau un anumit număr de „sesterţi” (nu în funcţie de costul materialului, ci de avantajele conferite în luptă). Încă mai ţin minte câteva exemple: spadă scurtă 7 sesterţi; scut mic rotund 15 sesterţi; armură medie 20 de sesterţi, etc. Bineînţeles, pentru a pune asemenea planuri nebuneşti în aplicare, îţi trebuie tovarăşi de ciomăgeală şi, bineînţeles, bani. Am mai văzut ceva asemănător la un club care imita luptele dintre romani şi barbari, dar nu mi-a plăcut sistemul lor de punctare (se baza pe regiunea corpului atinsă de arma respectivă şi pe un fel de confirmare vizuală). Ei, vise...

Anonim spunea...

Terra Dacica Aeterna. reenactment de Romania. www.terradacia.ro

Cavaler Ioan Lupu spunea...

Existam si noi ... Ordinul Cavalerilor de Hunedoara.
http://www.ordinulcavalerilordehunedoara.110mb.com/

Anonim spunea...

"Nu am vazut nici un barbos printre reenactorii daci de la noi"...Serios? Eu am vazut! Mai uita-te o data!!!

Radu Oltean spunea...

Unde am zis (stiu ca am zis) chestia cu barbosii, ca imi retrag cuvintele. La data scrierii articolului nu vazusem inca. Dar ma inselasem. Iar acum cu atat mai mult!

Unknown spunea...

Buna. Am dat din intamplare de site-ul dvs (ceva informatii istorice pt unele lectii de istorie de la clasa a IV-a) si pot sa spun ca am ramas blocat (in sensul bun al cuvantului) de excelenta dvs devotatiune pe care o aveti fata de istorie! Sunteti extraordinar! Putini romani ca dvs! Meritati toate aplauzele si stima! Mi-a placut in mod deosebit aceasta postare... ceva ce nu am mai auzit inainte de asa ceva! Mult succes in continuare! Aveti toata consideratia mea!

Unknown spunea...

Comentariul postat anterior nu are semnatura mea, desi eu l-am scris... numele meu e Lucian Ursales (imi cer scuze ca nu am observat acest lucru inainte sa trimit comentariul).

ORCA spunea...

Buna ziu,
Va scriu pentru ca este posibil sa aveti stiinta despre acest subiect.
Am vizitat recent manastirea Curtea de Arges, si am fost surprins de caracterele latine de pe picturile interioare. Dar in momentul in care am vreut sa incarca poza cu Mircea cel Batran pe wikicommons am constatat ca hainele din pozele publicate inainte de restaurare erau simple fara ornamentatii, iar picturile actuale sunt bogat decorate. Intrebarea mea este daca aveti stiinta care pictura este cea mai apropiata de adevarul istoric. (cea cu haine simple sau cea cu haine decorate "imparateste") Aveti idee ce a stat la baza restaurarii picturilor de la Arges?

Radu Oltean spunea...

@Orca
Poate nu stiai, dar TOATA biserica manastirii Argesului a fost refacuta din temelii in vremea lui Carol 1, la initiativa arhitectului restaurator Lecomte de Nouy. Practic ceea ce vedem azi, nu e biserica lui Neagoe ci o copie perfecta a ei. Pictura interioara a fost refacuta cu aceeasi ocazie, pastrand aspectul celei originale doar in linii mari. Cateva portrete de voievozi din pictura originala se pastreaza la Muz Nat de arta si de Istorie din Buc. Pictura cu Mircea, cea originala e fara ornamente. Dar nu e din vremea lui Mircea ci din vremea lui Neagoe Basarab, 100 de ani mai tarziu. CEa mai originala imagine a lui Mircea e la Cozia, in care apare cu fiul lui, fiindca, e contemporana cu ctitorul.

ORCA spunea...

Multumesc mult, pentru raspuns.
http://toolserver.org/~daniel/WikiSense/Gallery.php?wiki=commons.wikimedia.org&img_user_text=CristianChirita