joi, 4 decembrie 2008

Razboiul de intregire 1916-1919


Hai sa pun si eu o postare de sezon. Ca tot am participat la manifestarile de la Alba Iulia imbracat in uniforma de ostas roman din 1916. Grupul de reconstituiri istorice (in engleza reenactement) din Oradea ( Grupul de voluntari ardeleni Avram Iancu) ne-a aranjat o actiune la Alba. Noua, adica Asociatiei 6 Dorobanti din Bucuresti. A fost super fain, am avut arme autentice, de epoca, iar eu o uniforma proaspat facuta, copie perfecta a celor de acum 90 de ani.

Subsemnatul la Alba Iulia 2008


Cu ocazia aceasta am vizitat Muzeul Unirii unde era si o expozitie dedicata Primului Razboi Mondial. Cu ingaduinta acestui muzeu voi prezenta cateva imagini (atat din expozitie cat si din alte surse), atat de putin popularizate in trecutul apropiat.

PS Desi respect foarte mult acest moment al istoriei noastre imi mentin parerea ca aceasta zi NU ar trebui sa fie Zi Nationala. Atata timp cat principala minoritate a Romaniei nu numai ca nu se bucura cu aceasta ocazie, ci dimpotriva. O zi nationala ar trebui sa bucure pe TOTI cetatenii Tarii, indiferent de nationalitate. Sau macar sa nu umileasca pe unii. In plus efectele Marii Uniri nu s-au pastrat pana azi. Basarabia si Bucovina le-am pierdut intre timp...

Tir de artilerie pe Valea Casinului - 1917


Ramasite ale unui soldat german in transeele de la Marasesti 1917


Cuib de mitraliera (localizare ??); Majoritatea pozelor par sa fie fotografii de presa, de propaganda, menite sa nu arate fata sinistra a razboiului


Mitraliera in actiune pe Valea Casinului - 14 ianuarie 1917


Podul de la Cozmesti-ianuarie 1918


Sectie de mitraliere antiaeriana (antiaeroplane) montata pe un tun blindat


Generalul Berthelot decoreaza ofiteri pe frontul romanesc; Cotofăneşti - mai 1917


Regina Maria pe front


Prizonieri germani la Marasesti


Transee

Regele Ferdinand intand in cetatea Alba Iulia - 1919


Trupe romane la Budapesta, trecand Podul Libertatii ( Szabadság híd) - 1919

Defilarea armatei romane in centrul Cernautilor - mai 1920


Stema uriasa (remarcati calitatea deosebita a lucrarii artistice)
la festivitatile de la 1 dec. 1939
Alba Iulia


Va recomand, in completare un excelent articol despre rolul jucat de marii politiceni romani ai acelor vremuri, de Bratianu si Iuliu Maniu mai ales, in Marea Unire. Ii cinstim prea putin...


P.S. daca va intereseaza actiunile de reenactement (reconstituiri militare de epoca) uitati-va aici. Puteti deveni volintiri! E fun!

8 comentarii:

Raiden spunea...

Ca de obicei, poze noi si interesante! Imi place stema regala uriasa, dar foarte misto si pozele cu "actorii" de la Alba Iulia.
Multumesc pt link, dar vezi ca trebuie sa-l modifici, ca nu merge (e un punct in plus dupa "html").

Anonim spunea...

Salutare domnule Am aflat intr-adevar un blog de-a dreptul interesant!
Nu mi va parea niciodata rau ca am petrecut inca 1 ora din viata pironit pe scaun, ca sa va admir si sa va lecturez blog-ulk dv.
Va scrie acel prieten,a cel blegger care admite ca "taurul este o fiara"//
Nota Bene Chiar este una !!!
Daniel Mihai

Anonim spunea...

E bine Frate ceai facut felicitari , ai grija sa nu mai comentez la Tudor ,asta care e Atheu. te rog nu merita sa va dati blogul la niste prosti, si nu mai dati indentityti la smecheri de 2 lei.
_________________________________

chiar mam suparat mai ales la ce ati facut e pacat sa va ea in ras niste dobitoci. e o lucrare a lui dumnezeu ce ati facut dvs. multumesc de intelegere .doamne ajuta.

Radu Oltean spunea...

@CAZACU GHEORGHE DIACON
Multumesc pentru felicitari.
DAR, sa stiti ca (virgula) a fi at(h)eu nu este neaparat un lucru rau. In Suedia 80% din populatie se declara atee! Conform unui Eurobarometru din 2007.
In plus nici a fi credincios sau religios nu e o garantie a unei minti luminate. Nu consider ca a fi religios e o calitate cum nu cred ca a fi ateu e un defect. Un ateu are mintea mai deschisa, fara a fi blocata de dogme si frici de pedepse divine. Cunosc atei deosebit de inteligenti... Si oameni, asa zisi credinciosi, mai rai, mai agresivi si mai dusmanosi decat... diavolul. Adevarati inchizitori medievali.
Si pana acum nu m-a luat in ras nimeni. La cine va referiti?
Doamne ajuta!!!!!!!!!

Anonim spunea...

Am Pornit Frate , de la Un Blog cu care nu vreau sal mai intalnesc dar te Sfatuiesc sa te retragi de la Duhuri rele , Cu care nu-ti folosesc cu nimic Tie cu Care tu ai deja o Platforma Foarte Buna, Si Foarte Destula inbunatatita, Cu ideiile Dvs,Puteti Face mai mult, Si va Doresc Sanatate , ca restul le Faci, Pe Toate, Asa ca esti tanar Ca bradul si poti sa aduci Vesti bune credinciosiilor, Nostri, cu care Se vor Bucura De Tine Ca esti Puterea vietii si Mostenitor Neamului lui , Dumnezeu. Va Transmit Sanatate Si Bucurie in Inima Dvs,si familiei Dvs. Amin

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Mircea Ordean spunea...

1. Incă o dată multumiri pentru informaţiile pe care ni le oferiti.

2. Eu sînt ateu. Vă asigur că nu-s nici rău, nici încrîncenat, nici vicios în exces. În general, lucrurile nu sînt ceea ce par.

Anonim spunea...

ce pusti au folosit ostasii romani in primul razboi mondial? Ce pistolete/revolvere foloseau ofiterii romani?
N-am gasit niciunde informatii in acest sens.