luni, 29 septembrie 2008

Cetatea si biserica sasesca din Saschiz


Am stat vara asta (2008) 10 zile la Saschiz. Cunosteam comuna din anii '90 cand calatorisem prin mai toate satele sasesti (aprox 130 de localitati). Acum am studiat locul cu mai multa atentie. S-au schimbat multe. Au plecat sasii si au venit englezii. O fundatie, Adept , condusa de niste englezi fascinati de natura zonei se lupta pentru conservarea padurilor, pajistilor si satelor sasesti din zona colinara dintre valea Hartibaciului si valea Tarnavei Mari si pentru practicarea unei agriculturi durabile si traditionale. Pe aceste dealuri se afla cea mai mare zona impadurita din podisul Transilvaniei. Fauna si flora sunt bine reprezentate (sunt si ursi , cerbi, paduri cu stejari seculari). Aceasta zona, ce se intinde de pe la Sighisoara pana spre Medias si Agnita a fost locuita de sute de ani (700 de ani) majoritar de sasi. Padurile erau administrate de obstile satesti, motiv pentru care nu au fost taiate in dementa ci dimpotriva, protejate si ingrijite. Englezii de la Adept au fost atrasi de zona asta deoarece conserva o biodiversitate disparuta de mult la ei in tara. Si de aceea fac eforturi de a declara zona Tarnava Mare zona protejata. Misto! De cand e interesat printul Charles de zona o gramada de englezi se indragostesc de săsime.

Comuna Saschiz a fost in trecut una din cele mai bogate localitati sasesti. Numele german e Keisd. Ungurii i-au zis Szászkézd, adica Keisd-ul sasesc, de unde vine vine si numele romanesc(se citeste sas-chizd=saschiz). Inainte de veacul 13 in zona se aflau localitati secuiesti. La colonizarea sasilor, secuii s-au retras mai spre est si nord est.

Poza asta nu-i trucaj! Chiar asa se vedea ...
Biserica a fost terminata pe la 1493 pe locul alteia mai vechi. Noua biserica a fost construita in spiritul bisericii-reduit (ca si mai tarziu biserica din satul alaturat Cloasterf) menita sa fie si biserica si fortareata in acelasi timp. In veacul 17 este construit si uriasul turn, copie a celui de la Sighisoara, simbol a puterii economice a Saschizului. Sferturile de ora sunt batute de o statuie de lemn numite Bogdan ce tine un clopot in mana. Interesant nume, de origine slava, specific românilor. Dupa executie si costum, statuia nu pare mai veche de mijlocul sec. al 18-lea. Sub cornişă ca si la Sighisoara turnul a fost pictat cu frescă decorativă din care se mai ghiceste ceva in zonele cu tencuiala cazută.

Statuia Bogdan



In comuna sunt atestate documentar inca 6 biserici, capele si manastiri. Cu certitudine nu este cunoscut decat amplasamentul a 2 din ele (asa am citit undeva).
Inca din sec. al 14-lea satele din zona au construit o cetate pe dealul de deasupra Saschizului.

Cetatea dupa defrisarea padurii care o ascundea privirii
Cetatea e una din rarele cetati taranesti ale sasilor pastrate pana azi (alaturi de Rasnov, Rupea si partial Slimnic - un caz particular). Cetatea a fost bine intretinuta secole de-a randul fiind ingrijita inca in anii 40 ai secolului trecut. Dupa deportarea masiva a sasilor dupa 1945 si distrugerea ei de catre locuitorii ne-germani ai Saschizului, cetatea a cazut rapid in ruina si uitată. In limba romana nu exista nici o singura lucrare despre istoria sau arhitectura cetatii. Nu e nici macar citata in lucrari de sinteza. O situatie des intalnita cu foarte multe monumente remarcabile sasesti sau unguresti si secuiesti. Pana acum vreo 4 ani putini stiau de existenta ei din cauza ca era ascunsa de padurea deasa ce crescuse in jurul ei. Parca era castelul din "Frumoasa din Padurea Adormita".

Singura imagine de epoca pe care am gasit-o (probabil e facuta de unul din fratii Fischer de la Sibiu) prezinta cetatea intr-o stare bunicica. jos e in 2008.
In ultimii ani Primaria a taiat copacii si acum cetatea se vede din soseaua nationala ce traverseaza comuna. In interior e o fântână destul de adancă de care se leaga eterna legenda a tunelului care ajunge foarte departe.


Faimoasa fantana "cu tunel"

Turnul cu ceas din Saschiz si scara din grosimea zidului ce urca la primul cat
Pana in sec. al 19-lea comuna a fost faimoasa pentru ceramica sa deseori smaltuita in verde, rară si cautata de colectionari in zilele noastre. De altfel centrele de facut ceramica ale sasilor au disparut toate. Secuii de la Korund ce mai continua traditia ceramicii sasesti (dar si secuiesti, evident...).
Comuna e acum in patrimoniu UNESCO. Biserica era in restaurare. Desi e afisat un panou care spune ca e un santier al Ministerului Culturii, peste 3 sferturi din bani sunt din alte surse, inclusiv ale comunitatilor sasesti din diaspora. Cetatea mai are de asteptat desi cel putin 2 turnuri sunt in pericol iminent sa cada. Putinii turisti care urca la cetate habar nu au ce-i cu ea, habar nu au de sasi, habar nu au de nimic (am vorbit cu 4 grupuri si familii de-a lungul unei saptamani). Cum vin, asa pleaca. Cine e curios cu adevarat intra la centrul de informare turistica de langa turnul mare din Centru si acolo poate gasi niste pliante misto scoase de englezi (in vreo 4 limbi).


35 de comentarii:

GIURGIU spunea...

Super postarea! Imi plac foarte mult fotografiile, vreau sa vad si eu locul asta!!! Asadar... ar fi super o harta sau ceva de genul!
Felicitari!

GIURGIU spunea...

paremise ca strainii iubesc tara asta mai mult decat cei care locuiesc in ea! macar atat!

Radu Oltean spunea...

Salut Giurgiu
Sa stii ca asa este. Botanistul casei regale britanice e bolnav dupa Transilvania si dupa zona asta. Vine des de tot pe la Saschiz si sta toata ziua pe dealuri studiind flora si insectele. In cartea scrisa de el (se gaseste l Saschiz; e si in romaneste) spune ca zona arata asa cum a aratat M. Britanie acum 300 de ani. Si de aceea ar trebui neaparat conservata.

Anonim spunea...

Sigur, e misto sa fii privitor cu matul plin. Mai greu e sa fii sclav in tara ta si pe urma sa-i iubesti pe toti si cand ai o farama de avere sa o bagi in "marile monumente". Sigur e super sa fii lord si sa privesti cu nostalgie cum era tara ta inapoi cu 300 ani cand misunau sclavii pe acolo, cand o viatza valora mai putin decat un sac cu orz.E bucolic doar privind.E usor de injurat, mai greu de facut ceva, mai ales de inteles istoria adevarata.Tot asa injura unii blocurile comuniste(? sic) dar fara ele , eram acum la cort cel mult, fierband zemuri in oale de aluminiu , pe un frumos foc de resturi menajere.Binenteles cu o datorie frumusica la banca. Ma scuzati, dar artistii si geniile mor saraci si bolnavi.

Radu Oltean spunea...

Chiar nu inteleg unde bati mai Anonim. Si nici nu-mi place ca esti anonim.
"Mai greu e sa fii sclav in tara ta si pe urma sa-i iubesti pe toti si cand ai o farama de avere sa o bagi in "marile monumente"- Aceasta fraza, orcat m-am chinuit nu am inteles-o. Pare incoerenta. Ca si urmatoarele fraze. Iar daca nu aveam blocuri comuniste am fi avut blocuri capitaliste, mult mai misto, eventual case cu gradini, mai multe. "Tot asa injura unii blocurile comuniste(? sic) dar fara ele , eram acum la cort cel mult, fierband zemuri in oale de aluminiu "- adica ?? Nu inteleg. Venea apocalipsa sau ajungeam ca tiganii? Ce e in mintea ta??

Anonim spunea...

Salut!fain articolul.trec uneori prin saschiz cand merg spre cluj(din brasov) si ma uit cu placere la turn si la cetate

-Beren

Anonim spunea...

acum vorbind foarte sincer. sunt foarte fericita ca am gasit blogul tau. pentru texte. pentru imagini. dar mai ales pentru abordare. sunt din baia mare si am venit in bucuresti ca studenta la istoria si teoria artei si pana acuma mam ciocnit de prea multi fanatici nationalisti sau oameni care tind spre asa ceva fara a-si fundamenta opiniile. ai zece buline albe din partea mea.

Radu Oltean spunea...

Mersi Mihaela de comentariu. Ma bucur ca apreciezi efortul meu!
Nationalistii exista din ignoranta si lipsa de educatie. Tocmai de aceea incerc si eu cu blogul asta sa mai popularizez patrimoniul necunoscut si istoria reala.

SIO spunea...

In delegatiile facute in interes de serviciu (sunt arhivist, dar nu cu studii facute la Facultatea de Arhivistica si nici cu stadiul obligatoriu la Arhivele Nationale) am trecut cu masina de multe ori pe linga cetati si monumente necunoscute si in paragina. Sa intreb de ce raman necunoscute?
In momentul de fata, la intrebarea mea exista un singur raspuns:pentru ca,in Romania mea,a noastra, exista oameni precum Anonim. Oameni care aleg sa-si umple matzul, sa-si umple sacul, sa distruga tot pentru umplerea lor si care nu fac diferenta intre un casoi in stil piperian si o veche cetate. Excelent blogul tau!
Spor in toate, Radu!

Radu Oltean spunea...

@SIO
Nu cred ca din cauza unor oameni ca Anonim. Cretini din astia sunt peste tot in lume. Exista oameni care ar trebui sa aiba educatia, dorinta si competenta necesara sa faca ceva. In primarii, in directiile de patrimoniu judetene si in final in MCC. Dar toti (dar absolut toti) din functiile de decizie sunt incompetenti, needucati sa iubeasca monumentele, nu au dorinta sa faca ceva (mie -sau Partidului care m-a pus-ce-mi iese?) si / sau corupti.
Cei ca noi nu o sa ajunga niciodata in functii de raspundere...

Iza Oana spunea...

Referitor la ce spuneai despre MCC, pardon mai nou MCCPC (ca astia stiu doar sa schimbe numele institutiilor, dar mai mult...), si serviciile deconcentrate, cred ca e nevoie de vreo 2 generatii sa se schimbe ceva in sistemul acesta. Atata vreme cat directorii vor fi numiti politic nu se va imbunatati situatia si vom asista, eventual, doar la aparitia unor noi constructii sau interventii ce nu-si au nicidecum locul in centrele instorice ale oraselor.
Pot spune ca cunosc prea bine ministerul si DJC-urile... Numeri pe degetele de la o mana oamenii carora le pasa cu adevarat de monumente si pun valoarea acestora (istorica, artistica, arhitecturala etc) inaintea imbuibarii personale.

radu spunea...

klumea situl cu pricina ..de la cap la coada ,ca sa zic asa,de minune ce poa`sa faca romanu cand se apuca de treaba! si tu chiar faci treaba..se vede ca e din suflet ,scurt pe 2 ,si la obiect.
felicitarile de rigoare si bafta pe viitor .desi stiu ca te lupti cu morile de vant..nu uita ca ce nu te omoara te face mai puternic.si apoi,oricare roman intreg la cap vede clar ca esti bun de premiul 1.
spor la treaba.
Doamne ajuta

Radu Oltean spunea...

@radu
hai nu exagera cu laudele. E aiurea ca nu fac mai multi ce fac eu! Adica o promovare atractiva a patrimoniului (sau a culturii in general).

pingu spunea...

sa stii ca promovarea patrimoniului, are si o parte negativa ...cele mai mari degradari (bineinteles dupa demolari...) sunt datorate oamenilor "binevoitori" care incearca sa le repare sa le renoveze ..sa le "restaureze" ...si astfel se pierd foarte multe
mai bine sa stea ascunse...

de exemplu...la o bisericuta din bucovina ...restaurarea se desfasura in interior, santier schela, tot tacamu...la exterior...in pridvor ..erau niste desprinderi foarte mari intre pictura si zidarie ...si atunci , un enorias binevoitor ..a luat un spaclu si s-a apucat sa dea jos pictura de sec XV. din fericire nu a apucat sa indeparteze prea mult ...pana l-a observat cineva ....

ar trebui sa existe la televizor ....asa cum sunt flashurile alea cu alcoolul, sarea, zaharul, dauneaza, bla bla sa existe spoturi de cateva secunde ..in care sa le explice celor care nu stiu lucruri elementare...
degeaba luptam impotriva demolarilor ..pentru ca asa nu se rezolva mare lucru ...trebuie ca noi cei care stim ...sa incercam sa convingem cat mai multi ..asa cate unu cate unu ...trebuie ca noi sa ne educam copii ...totul porneste de la educatie ...nu e direct vina ministerului sau a celor care au ciocanul in mana ...e vina tuturor...a tuturor celor care nu reactioneaza ...celor care tac din gura ...trebuie sa vorbim cu toata lumea din jururl nostru ...si asa incet incet, din putin in putin ..ii vom convinge ...

problema se imparte in 2 - cei cu bani ..care rad totul in calea lor, unde putem include si ministerul... pe care ii putem categorisi ca fiind cei care stiu despre ce e vorba si fac rau intentionat ....si cealalta categorie, la fel de importanta, la fel de distrugatoare, e categoria celor care fac rau din nestiinta. cei care vor sa faca dintr-o cladire veche, patinata, o cladire care arata ca noua, cei care cred ca protejaza monumentul scotand ferestrele vechi si inlocuindu-le cu termopane. cei care cred ca o tencuiala stralucitoare inseamna restaurare.
pentru prima categorie as propune pedeapsa cu inchisoarea ...iar pt a doua ...as face spoturi publicitare ...ca pe alea n-ai cum sa le ratezi, si fara sa vrei iti intra in cap " protejeaza, nu distruge, protejeaza, nu distruge, protejeaza nu distruge" :P

Radu Oltean spunea...

@pingu
Ai mare dreptate ca oamenii needucati fac mult rau monumentelor. Biserica, ca institutie, de exemplu e unul din cei mai mari distrugaori ai monumentelor prin ignoranta popilor si calugarilor. (vezi postarea http://art-historia.blogspot.com/2009/05/inca-o-postare-pe-tema-monumentelor-din.html , la sfarsit) Dar pentru asta nu e de ajuns sa ii educi- lucru de altfel foarte dificil. In alte tari (Italia, Germania) exista o politie a patrimoniului ff eficienta care amendeaza sau nu dau voie la unele modificari ale monumentului. La noi exista si directie a Patrimoniului (pt fiecare judet) si Politie a Patrimoniului. Nu numai ca sunt total ineficiente dar si extrem de corupte. Adevarul ca eu incerc prin acest blog sa mai educ si sa inspir respect si "drag" de monumente...

Dan spunea...

Ca de obicei, după ce mai fac o călătorie pe aici, mă ia cu un dor de casă, de Sighişoara natală şi de zonele din jur...
Excelent lucrat!

Anonim spunea...

La Saschiz natura s-a luat bine in brate. Tot de si prin straini.
Numai ca asemenea locuri sunt nenumarate in Romania! Nu stiu ei sa le caute? Asta-i alta problema.
Monumentele in schimb sunt in doliu. Mai ales cetatea. O fi fost ea curatata, dar pina ajungi la ea trebuie sa incerci vreo duzina de carari prapadite. Ajungi sus si te intimpina niste ziduri gloale. Nu tu un semn, nu tu o inscriptie. Te invarti vreo 15 min, dupa care pleci cu fantezia (daca o ai) excitata: pe acolo au trecut sasi, zmei, vampiri, ţigani, ruşi, comunişti şi o multime de gura-casca ca mine. Si cu ce ne-am ales?
Stapinul de ruine cine este domnule? Tot englezul? Chiar nu-şi dă seama ca lucrul "ala" este ceva mai scump decit o pajiste cu floricele sau vreun urs cautator in tomberoane?

Radu Oltean spunea...

@Anonim

Ca acea cetate sunt zeci, poate sute in Romania. Ma refer la indiferenta fata de situatia lor. Cetatea este a Primariei. Ei ar treebui sa lupte sa gaseasca fonduri ca min culturii nu o investeasca in veci acolo. Un panou explicativ tot Primaria ar trebui sa puna. Ati spus acest lucru la centrul de informare?

Simona spunea...

Buna, imi pare rau ca intervin in discutie un an mai tarziu D: ... dar acum am avut treaba pe partea asta de site cu commenturi:

(trec peste laudele clasice initiale Radu, am vazut ca nu te simti extrem de confortabil) si doar adaug: faptul ca ar fi spus la punctul de informare nu ar fi condus informatia intr-o directie constructiva - punctele de informare depind tot de autoritati, sau sectorul bugetat - sau cel putin asa a reiesit dintr-o discutie cu responsabila din punctul de informare din centrul Brasovului (nota bene: nu dintr-o comuna oarecare cu un obiectiv turistic necorespunzator amenajat). Cand am intrebat-o ce e cu "saracia" de materiale informative la dispozitia turistului mi=a spus ca vor fi inchisi in curand, ca si punctul de informare de la Cetatea Fagarasului, daca am retinut corect, din lipsa de fonduri. Asadar, problema e mult mai "cangrenata" la niveluri mai ample. Rezist tentatiei sa reluam discutia cu fondurile pentru semnalizarea 3D si repartizarea mai echitabila intre monumentele care nu sunt in patriminiul Unesco si celelalte... Exista multe fonduri dar nu exista resursa umana care sa fie capabila sa scrie proiecte, daca nu ii ajuta nimeni o sa astepte in continare fonduri de la minister ... Sa continui? :) Cred ca ajunge pentru azi ....

Radu Oltean spunea...

@Simona
N-ai cu cine ma, n-ai cu cine...Niste tzarani! Vorba reclamei
da, sunt muulti oameni Prosti si incompetenti! Se plang ca n-au bani iar cand ii au ii fura. daca nu ii au si nici nu vor sa ii fure nu-s in stare sa gandeasca un proiect sa ii faca rost. Romania e pe ultimul loc la accesarea de fonduri europene...Adica prea prosti sa scrie un proiect, sa aiba o idee, ceva...

EnMari spunea...

Frumos articol!Da, văd că e publicat de ceva vreme..dar trebuie să vă rog să corectați ceva : Râșnovul nu este cetate țărănească.

Radu Oltean spunea...

@Ana
Mersi...
da, la ce te referi cand spui ca rasnov nu era cetate taraneasca?
rasnov nu era oras, sa zici ca e oraseneasca, nici regala precum cetatile de frontiera, nici nobiliara. Era a comunitatii sasesti locale...
Cum ar fi corect?

ioana_corina26 spunea...

Cel mai trist lucru este ca Cetatea Saschizului, din cate mi-am dat seama, e mai mult cunoscuta de turistii straini:(! Eu personal tot asa am aflat de aceasta cetate (rusine sa-mi fie), in anul 2008, cand eram la Sighisoara si am cunoscut un grup de 8 turisti straini ( care si acestia s-au cunoscut tot acolo, fiind din tari diferite, numai ca aveau acelasi "tel"; sa viziteze o cetate superba care se afla la aprox. 10 km de Sighisoara si despre care auzisera numai lucruri bune). Anul urmator am citit in diverse reviste de Cetatea Saschizului, si cati straini vin in tara sa o viziteze...si tot in acelasi an am ajuns la cetate, si am ramas impresionata!Cred ca ar trebui facuta macar putina publicite la aceasta cetate, pentru ca merita vazuta si cunoscuta de turistii noastri!

Ionela Dina spunea...

Felicitari pentru articol! Acum mai stiu si eu cat de cat ceva despre aceasta cetate. Am trecut ieri pe acolo si am admirat-o din masina, din pacate n-am mai avut timp sa urc pana acolo s-o vizitez,dar mi-am zis.....cum ajung acasa intru pe net si incerc macar sa aflu ceva despre cetatea asta pe langa care tocmai am trecut...:)....Tara noastra este minunata si merita vazuta si nu in ultimul rand pastrata!

Ionela Dina

snow_ana spunea...

Din pacate nu este singurul obiectiv turistic din zona aflat intr-o stare jalnica. Se consuma fonduri imense pentru tot felul de lucruri care nu au nicio finalitate. Campanii aberante cu litoralul sau cu gradina Carpatilor curg pe televizor dar nici un proiect viabil se face pentru monumentele ce nu mai au timp sa astepte. Romanii sunt mai interesati de strainatate dacat de tara lor. Bine ca vin strainii sa cumpere terenuri si case, in curand o sa fim musafiri in propria noastra tara, dar acest lucru nu este o scuza pentru lipsa de interes a multora fata de diversitatea extraordinara a acestei tari. Turistul roman merge mult cu masina, plateste taxa de intrare, fumeaza linistit in fata ruinelor, mananca un corn cu gandul la urmatorul popas unde isi va umfla matul. Pentru multi memoria locurilor prin care au trecut, tine pana ce in fata au o ceafa cu cartofi prajiti sau o pizza. Sunt satul de cei ce viziteaza momumentele cu tricouri mulate, cei ce scriu pe ziduri sau carora li se pare ca sunt supersmecheri daca urineaza pe un zid de cetate sau mai grav pe o ruina a unei biserici. E o senzatie stranie ca in multe locuri sa fi aproape inconjurat numai de turisti straini. E pacat. E mare pacat. Degradarea acestui popor e in plina desfasurare si nu cred ca o emigrarea este o solutie.

Manfred spunea...

Despre bogatia extraordinara in vestigii din ev mediu, recte cele sasesti: exista o mana de oameni extraordinari care cu fonduri minime fac un lucru grozav: popularizeaza aceste bogatii. E vorba de ONG "mioritic`s". Ar trebui ca toti cei cu intentii bune sa stranga randurile. Ar fi atatea de facut un valorificarea vestigiilor istorice.

Horatiu Penescu spunea...

frumos blog...

gentiana spunea...

Am totusi senzatia ca scrie despre cetatea de la Saschiz in "Castelarea Carpatica" a lui Aurelian A. Rusu. Uite, m-ai facut curioasa!

Radu Oltean spunea...

@Gentiana
Chiar cauta si spune si aici daca Rusu scrie despre cetatea saschiz.

Ioan spunea...

Frumoase locuri, am stat doi ani in zona si am vizitat c-am tot ce s-a putut, din pacate aceasta cetate mi-a scapat. Am patit-o ca si dvs. cu biserica lui Petru Rares de la Baia.

http://comoaraculturalaaromaniei.blogspot.ro/ spunea...

Vreau sa va trec adresa in blogrolul meu, sper ca nu e cu suparare.

Radu Oltean spunea...

Ioan, glumesti? bineinteles ca nu-i o problema, ba dimpotriva...

Anonim spunea...

Excelent blog Radule.

Un alt amanunt, nu numai botanistul casei regale dar chiar Printul Charles este "atasat" de flora din Romania, in particular de pe langa Saschiz.
De cate ori ma intorc in vizita, drumul Brasov - Sighisoara este in itinerariul nostru.

Liviu,
Un Brasovean in Canada

danciu adrian V. spunea...

Danciu de la Cluj-Napoca este adevarat ca frumusetea locurilor de pe meleagurile Sighisoarei este deosebita si este cu atat mai important ca casa regala o apreciaza si nu numai ,oare ministerul turismului Romanesc nu are posibilitatea de a finanta un botanist sa cerceteze si celelalte zone formidabil de bogate in flora din Romania? si sa o promoveze cum o promoveaza fundatia britanica.??

Anonim spunea...

Documentare,munca,rabdare,umor si subiectivism(uneori),de apreciat-per ansamblu.