marți, 28 august 2012

Documentarul "Decoding Dacia" - Semnal


Documentarul DECODING DACIA, un film de 60 de minute produs de Kogainon Films din Boston, va fi prezentat in premieră pe 20 septembrie la Florenţa şi pe 24 septembrie la Bucureşti. Filmul explorează moştenirea regatului dac, trecând prin invazia romană şi colonizarea dintre 101 şi 106 d.Hr, până în zilele noastre. Toate materialele din film sunt inedite. Pentru prima dată, sunt prezentate reconstrucţii detaliate 3D ale Sarmizegetusei, ale cetăţii Blidaru, ale podului de peste Dunăre şi ale Forului şi Columnei lui Traian din Roma. Un rol important în film îl deţin şi ilustraţiile originale ale reputatului artist Radu Oltean, care reconstruiesc momente din epoca dacică sau redau scene de bătălie dintre daci şi romani.




Al treilea film dintr-o serie intitulată Războaiele României, documentarul a intrat în producţie în ianuarie 2011, în regia lui Nicholas Dimăncescu. În luna mai a aceluiaşi an, în timpul filmărilor de lângă Peştera Cioclovina, tânărul regizor a murit într-un tragic accident, prăbuşindu-se din vârful unei stânci!


Pestera Cioclovina
Nicholas Dimancescu



  Inspiraţi de pasiunea lui în explorarea rădăcinilor sale româneşti, familia şi colegii au decis să ducă documentarul la bun sfârşit. Anterior, Nicholas Dimăncescu regizase HILL 789 (Cota 789), despre memoriile bunicului său de pe frontul românesc al Primului Război Mondial, şi KNIGHTS OF THE SKY (Cavalerii Cerului), despre raidurile americane din 1944 asupra Ploieştiului. Ambele filme au fost însoţite de reportaje în revista National Geographic România şi au fost prezentate pe TVR1.




„Am rămas loiali interesului lui de a filma Carpaţii cei aspri şi oamenii dintr-o bucată care populează astăzi zonele cândva locuite de daci“, spune tatăl lui, producătorul Dan Dimăncescu. „Mare parte a muncii noastre a fost de finaliza filmările, atât de la faţa locului cât şi aeriene, la Sarmizegetusa şi Porţile de Fier. Abordarea noastră dă viaţă vechii moşteniri păstrate până astăzi de aceste peisaje“.



Reconstituirea asediului fortificatiei de la Ponorici
Echipa de filmare inaintea tragicului accident din mai 2011, in satul Ursici: Radu Oltean (artist), Nicholas Dimancescu (regizor), Michael Tran (sunet), Kyle Brandse (editor/videographer), Nora Agapi (operator).

Reconstituirea cetatii de la Piatra Rosie


Trofeu din sec al 18-lea  imitand trofeele romane din razboiul dacic - Roma



Nicholas Dimancescu in tabara de la Cioclovina..






 Filmul a beneficiat de sprijinul unor consultanţi români şi americani, experţi în istorie şi arheologie. A fost gândit să coincidă cu aniversarea a 1900 de ani de la inaugurarea Forului lui Traian la Roma, în 112 d.Hr. şi a Columnei, cu un an mai târziu. Atât Forul cât şi Columna au fost construite din prada de război adusă din Dacia.
Tot în septembrie, televiziunea BBC va lansa un film despre frontierele Imperiului Roman , în care Sarmizegetusa apare ca una din cele cinci locaţii analizate. Şi cel mai recent, Ministerul Culturii din România a anunţat finanţarea unui program de cercetare şi restaurare a  vechilor fortăreţe dacice.



Imagini realizate in timpul filmarilor la Roma si Muntii Orastiei





La Florenţa, DECODING DACIA va fi prezentat la un eveniment UNESCO ce marchează cei 40 de ani ai Programului pentru Patrimoniu – căci şi Sarmizegetusa şi Forul lui Traian sunt monumente protejate din patrimoniul UNESCO. Prezentarea din Bucureşti este găzduită de ambasadorul american Mark Gitenstein, pe bază de invitaţie, la sediul Ambasadei SUA. 

11 comentarii:

Anonim spunea...

Mulțumesc, Radu, pentru aceest articol. Mi-a făcut o reală plăcere să-l aflu aici.

Anonim spunea...

Congratulations, I just nominated you for “One Lovely Blog Award”: http://tabletademinte.wordpress.com/2012/09/24/nominalizare-one-lovely-blog/

Alexandra spunea...

Incredibil ce peisaje. Sper sa am ocazia sa-l vad.

3.14Photo spunea...

frumoase peisaje. pacat ca nu suntem cu Romania ca sa ne bucuram si noi de ele, cei din Basarabia.

Cristian spunea...

Ce frumos desenezi!
As cumpara o copie sa o pun in camera sau, cand oi avea, in camera copiilor.


Firma Mutari spunea...

Foarte frumos....ceva care merita vizitat.

Teodor Marin spunea...

Deosebite fotografiile.

F u e g o spunea...

superbe fotografii de suflet!
parca sunt colinde de Craciun.

Anonim spunea...

Din pacate, am auzit ca Nicholas Dimancescu a murit cand filma pentru documentarul asta, in muntii Sureanu.
A murit acasa la stramosii lui

Radu Oltean spunea...

Asa este. Am scris si in articol, la inceput

Biciclete spunea...

Articole cu adevarat interesante, le citesc cu drag fetitei mele de doar 6 ani.