Anul asta se implinesc 20 de ani de la caderea zidului Berlinului. S-au scris reportaje in presa din toata lumea, s-au facut manifestatii, ma rog, ce se face in asemenea momente. Deoarece am fost si eu anul asta in Berlin ( in primavara), si daca tot am aflat si citit despre acest oras, vreau sa impart si eu cu voi impresiile mele, facand un scurt istoric al orasului, focusand pe dramaticul secol al 20-lea, pentru ca mai apoi sa incep cu prezentarea unor muzee care mi-au placut (mai toate). Nu o sa intru in detalii. O sa spun ceea ce m-a interesat pe mine..
In evul mediu timpuriu, pe teritoriul mlastinos al viitorului oras existau (cel putin) doua mici localitati separate de raul Spree. Unul din sate se numea Cöllin sau Cölln si se afla pe insula formata de doua brate ale raului. Cealalta localitate - Berlin - s-a dezvoltat in zona ocupata azi de Alexanderplatz si isi avea centrul in jurul biserici Sf. Nicolae (existenta si astazi in micul nucleu medieval - Nikolaiviertel -, in mare parte reconstruit in anii '80). Astazi aceasta biserica din sec al 13-lea este considerata ca fiind cea mai veche din oras. Stanga, ursul negru, stema Berlinului.
Ilustratii ale unui grafician neidentificat, prezentand evolutia zonei din jurul bisericii Sf. Nicolae.
Langa aceasta biserica se afla si cea mai veche casa a orasului (reconstruita dupa razboi), hanul "Zum Nussbaum" (La Nuc). Probabil, casa e de la sfarsitul veacului 15.
Dupa 1307 cele doua localitati se unesc si orasul devine membru al Ligii Hanseatice. In sec. al 14 Berlinul devine capitala statului Brandenburg, unul din multele state germane ce formau Sfantul Imperiu. (vezi Tezaurul Sfantului Imperiu). Aceste state din cadrul Sfantului Imperiu erau conduse de printi electori (Kurfürst), ce aveau dreptul sa il aleaga pe Imparatul german. Incepand cu mijlocul veacului al 15-lea si pana la 1918, Brandemburgul, cu capitala la Berlin e condus de Casa de Hohenzollern.
turlele ascutite ale bisericii Sf. Nicolae
In sec. al 17-lea Marele Elector Frederick Wilhelm da niste legi foarte misto (Edictul de la Postdam) prin care promoveaza o politica de toleranta si imigratie religioasa. Cu aceasta ocazie, peste 15 000 de hughenoti francezi se stabilesc in zona, jumatate din ei in Berlin. La 1700 aproape 20% din berlinezi erau francezi. In 1701 Berlinul devine capitala regatului Prusiei.
In timpul domniei lui Frederick Willian I (1713-1740) , zis regele soldat, este introdus serviciul militar obligatoriu si creste nivelul displicinei militare, armata prusaca devenind una din cele mai eficiente si puternice din Europa.
azi sediul Muzeului de istorie al Germaniei (Deutsches Historisches Museum)
Berlinul e fortificat cu bastioane si zid de lemn cu 14 porti. In schimb sub conducerea regelui Frederic cel Mare (1740-1786), Berlinul devine o adevarata capitala a iluminismului. Prieten cu Voltaire a patronat artele si stiintele.
In 1806, in timpul razboaielor napoleoniene Berlinul e ocupat de trupele franceze.
Insa in veacul al 19-lea Berlinul devine capitala si centrul economic al Imperiului German. Dezvoltarea e fulminanta. La 1900 orasul e unul din cele mai impozante din Europa si un gigant industrial.
In 1841 regele Prusiei construieste pe o insula a raului Spree o zona dedicata artei si stiintei. Apare astfel Insula Muzeelor , un ansamblu impresionat de edificii inspirate din arhitectura antica si baroca menite a fi depoziatrele colectiilor regilor prusaci.
Aceste temple ale artei sunt proiectate de doi mari arhitecti berlinezi Karl Friedrich Schinkel si Friedrich August Stüler.
Multe alte monumente impresionante din Berlin au fost proiectate de cei doi. La 1900 Berlinul, asa cum il vede Caragiale si cum il cunoscuse cu ani in urma Eminescu e absolut fascinant, cu monumentele, palatele, statuile, bisericile, garile, metroul, muzeele, tramvaiele etajate cu cai sau electrice, fabricile (da, si fabricile aveau arhitectura impresionanta) etc etc. Cred ca imaginile vor spune mai mult...
(foto din 1900)
Palatul si Memorialul imparatului Willhelm I (in dreapta - vezi in continuare)
Memorialul imparatului Willhelm I (Kaiser Wilhelm Nationaldenkmal) ; foto 1900. Afectata grav de razboi, ansamblul monumental nu a mai fost niciodata refacut.
Kaiser Wilhelm Nationaldenkmal
Astazi se afla in parcul Tiergarten (fostul parc de vanatoare al regilor).
Cladirea Reichstag-ului pe la 1920. A fost deschis in 1864.
Gara Friedrichstrasse la 1895
O alta imagine a garii si a Friedrichstrasse
Molkenmarket si Spandauerstrasse. 1900.
13 comentarii:
Berlinul m-a impresionat foarte mult si abia astept sa ma reintorc acolo . Frumos articol! Astept cu nerabdare episodul 2.
O să consider articolul aceste un cadou de Crăciun. Atât de mult mi-a plăcut!
Morala fabulei?
Peste nemti a trecut buldozerul istoriei, tot s-au ridicat, reconstruind in proportii uluitoare monumente facute praf. Noi, dam cu cazmaua la proprile monumente. Ce a distrus din ignoranta regimul comunist, nu stim sa refacem. Nu am reconstruit nici Teatrul National, nici cladirile din Piata Palatului, nici cladiri pricate la cutremur, nici ansambluri distruse in anii 80. Azi, demolam in continuare.
Pe de alta parte, ma uitam ieri la un documentar despre caderea zidului. Cata perseverenta si constiinta nationala au avut acei oameni, altfel foarte pragmatici si fara nationalism de moda veche, pentru a-si reintregi tara. Noi nu am fost in stare, si nici macar nu am facut o incercare adevarata in acest sens.
@Romulus
Pai d'aia nemtii sunt unici in felul lor. Neamtu-i neamt, oricat de grele ar fi incercarile prin care trece. Du-l in Sahara si iti construieste un Hamburg acolo (si o fabrica de piese pt Audi)! Acu, noi chiar nu trebuie sa ne comparam cu ei, ca nici francezu, nici polonezu si nici macar olandezul nu e neamt! Daramite noi...:)
Jos palaria! Multumesc!
Stadtschloss o sa fie reconstruit partial numai dupa ce termina de demontat Palatul Republicii, fostul sediu comunist RDG-ist.
Am zis demontat, nu demolat, pentru ca efectiv il dezasambleaza.
Au fost germanii capabili sa mentina o ruina precum biserica Imparatului Wilhelm si sa o transforme in obiectiv turistic, si mai mult, sa refaca piata Portii Brandenburg, dupa demolarea zidului Berlinului.
Ce nu se mai pastreaza si nu au fost refacute in stilul initial sunt Alexanderplatz (e plina de blocuri comuniste) si Potsdamer Platz, plina de cladiri futuriste in zilele noastre.
Mi-a placut foarte mult Berlinul, am urcat in cupola Domului de unde am vazut tot orasul, de sus, cum imi place :)
La noi la Bucuresti in veci nu se vor reconstrui Arhivele Statului sau Vacarestii sau Arsenalul Armatei. Nu exista vointa. Fonduri si metode s-ar gasi.
M-am jucat şi eu zilele astea pe mapa în care îmi ţin foile cu cursurile la facultate, trasând străzile unui oraş imaginar. Când mă uit însă la planurile unui oraş adevărat, realizez că sunt destul de departe de realitate. :)
printr-un noroc fabulos am reusit sa vad berlinul...cred ca acum mai bine de o luna...mi-as dori ca in viata asta sa ma reintorc acolo...daca mi se parea fabulos, dupa ce am citit ce ai scris tu aici m-am indragostit iremediabil...ai un talent de a face cuiva ziua frumoasa
Bravo Radu! Iar ai scris un articol foarte frumos!
Frumos, Berlinul trebuie sa fi fost un ors minunat inainte de sfarsitul razboiului. N-am ajuns, din pacate, acolo ...
Mi-a placut comentariul cu Sahara despre nemti :))
Adaptand un banc vechi as zice ca si romanii ar face fata in Sahara. Ei nu ar face o fabrica ci un studiu de fezabilitate despre o promovare turistica iar concluziile ar fi ca trebuie sa importe nisip :))
Interesant, felicitari pentru comentariu !!!
Pentru cel care spunea ca ar fi posibila reconstruirea ansamblului Vacaresti si Arhivelor statului. Cum oare, pentru Vacaresti, cand au ras si dealul (cel mai inalt al Bucurestilor) si au plantat o odioasa cladire moderna ..Ce-i drept Chinezeasca, sa nu mai existe niciun dubiu ca tabula rasa e definitiva.
E foarte trist, asta e..
Stefan,
Am fost in vizita la Berlin,am locuit la un prieten (fost coleg de
fac.) o luna de zile in 1999.Am facut turul orasului in autobuz etajat,Reichstag-ul era in reconstructzie, am trecut prin poarta
Branderburg,pe Unter den Linde Str.,
pe langa Steua de Aur,etc.,etc.Pentru tot ce am vazut
si pentru ceea ce se relateaza in articolul remarcabil de fatza merita sa vezi sau sa revezi Berlin... felicitari
Trimiteți un comentariu