marți, 5 mai 2009

Biserica din Ursani

Va deranjez cu inca o postare despre o minunata biserica de sat din imprejurimile orasului Horezu. Satul se intinde de-a lungul unei vai, a râuşorului Urşani. Tot Urşani se numeste şi satul. Biserica era inchisa cand am vizitat-o insa am putut studia pe indelete pridvorul decorat cu unele scene standard (Judecata de apoi, Adam si Eva, etc) dar si unele chestii noi, ca de exemplu doua portrete diferite ale sfantului Cristofor. Precum poate stiti unii din voi , Sf. Christophor (Purtatorul lui Christ in greaca - Χριστόφορος) e un sfant foarte des reprezentat in iconografia catolica (e patronul calatorilor), dar mai rar in bisericile ortodoxe ( e serbat pe 9 mai). Apare intodeauna ca un urias barbos care trece o apa cu Isus copil pe umar. In mod sigur e vorba de o legenda apocrifa si deformata in timp.


O alta legenda total diferita il prezinta pe Sf. Cristofor ca fiind un om urias si rau, din tribul mancatorilor de oameni , cu cap de caine (o influenta a lui Anubis, zeul egiptean cu cap de sacal?) care apoi s-a crestinat si a fost martirizat. O aiureala completa, pe care nu o inteleg nici preotii. Fiindca un popa din Rasinari imi spunea acum cativa ani o alta varianta locala, cum ca Cristofor era un barbat foarte frumos si pentru a nu cadea in ispita iubirii de sine s-a rugat la Dumnezeu sa il poceasca. Si i-a facut cap de ...oaie (??). Asa credea preotul din Rasinari. De oaie, fiindca zugravii de biserici nu pictau foarte clar capul de animal. Putea fi orice mamifer...


Ceea ce e remarcabil la pictura bisericii din Urşani (in pridvor) e neobisnuita "caligrafie" a picturii. Linii gratioase, demne de un adevarat miniaturist. Interesant de observat diversele pasari facute doar din linie ce apar in Paradis.


De asemenea in Paradis apare si o mica stema a Tarii Romanesti, o frumoasa declaratie de partiotism din partea talentatului pictor (locul valahilor e printre cei drepti, ar fi mesajul).


In imaginea generala de mai sus (4 poze mai sus), se vede in dreapta jos locul unde-i pictata acvila crucifera.

De remarcat, ca intodeauna, sunt animalele si diavolii pictati in zona Iadului.

Pe partea stanga, unde e raiul apar pictati un grup de ologi si "saraci", cum scrie deasupra


Diavolul in spagat...



Rac si diavol cu cioc...

Paganii... Eternii turci si evrei. Foarte frumos pictati. Remarcati liniile barbilor si ale turbanelor.

Nu stiu ce sfant e asta legat de coada calului (nu am inteles nici scrisul cu chirilice), insa mi-a adus aminte de pedepsele date "răilor" din basmele romanesti: "si l-au legat de coada unei iepe nebune, de nici praful nu s-a ales de el/ea"
P.S. Un cititor (Stefan - vezi la commenturi) mi-a tradus textul: "Patima apostolului Andrei"

Nelipsitii vanatori pictati de mesterii valceni pe multe din exterioarele pridvoarelor


eIn cimitirul din sat se gaseste mormantul d-nei Duca si o cruce comemorativa pusa de PNL in 1935 in memoria prim-ministrului I.G. Duca asasinat de legionari in 1933, pe peronul garii din Sinaia. I.G.Duca era proprietarul unei cunoscute cule din Maldarasti, cula Duca...



15 comentarii:

cherie spunea...

Am ales un blog interesant, al tau! Te felicit pentru el si ma bucur ca te-am gasit.
Te voi mai vizita cu placere.

Antoaneta spunea...

Va deranjez? Pe cine, ma rog? Eu vin aici de placere. Si ma bucur mult de fotografiile cu detalii, pentru prietenul meu (grafician si desenator) sunt si mai interesante, el fiind cubanez.

GIURGIU spunea...

foarte jucause picturile naive din biserica...! ciudat, tocmai am trecut prin Horezu acum 2 zile...frumos orasel, merita promovat! Incep sa-mi dau seama ca ar trebui sa scriu despre fiecare oras in parte asa cum scriu despre Giurgiu, si cu siguranta sunt multe orase ce merita mai multa atentie! eu nu mai sunt asa... ahtiat sa vad biserici atunci cand merg in excursii, mai ales daca preotii sunt ortodocsi (pentru ca sunt printre cei mai inculti oameni din Romania) si pentru ca distrug monumente valoroase cu... te miri ce! Despre Densus ar fi fain sa scrii ceva...! :) merita toata atentia ca si cea de la Colti!

Radu Oltean spunea...

@Antoaneta
Ma bucura intodeauna vizita ta. Ai un prieten cubanez? Misto! Mi-a zis si Vladimir Pecenegul ca ati corespondat mai demult...
@GIURGIU
Ai dreptate cu popii. Vorbeam cu niste arhitecti de la Mincu care spuneau ca preotii sunt cei mai mari dusmani ai bisericilor monument istoric.
La Densus am fost pe vremuri. Nu am poze recente. A fost restaurata temeinic in ultimii ani. Cea de la Colti am prins-o in 94 ruina pitoreasca pana au venit niste calugari, s-au facut stapani pe loc si au restaurat-o prost de tot (pe biserica). In plus au umplut valea de cladiri. Aia nici nu fusese manastire ci capela de curte a Candestilor.

Raiden spunea...

Imi place mult crucea din final. De fapt, imi place "fontul" interbelic. Nu se mai scrie asa, din pacate.

lilu spunea...

nu e chiar asa de rar Sf Cristofor, apare ori in glaful usii dintre naos si pronaos sau in cel ferestrei din naos (S). Polovragi-bolnita si altele pe care acum in graba nu mi le amintesc. Se restaureaza la interior cu muuult verde. Asta vara erau in naos. Pastorii istoriei artei stiu dar nu fac inca odata nimic!

Radu Oltean spunea...

@lilu
Nici nu ai idee (sau ai?) cate biserici minunat din N Valcei au fost distruse din "initiativele" popilor localnici. Numai eu stiu vreo 4 repictate oribil in zona Rm Valcea-Govora-Olanesti..

Anonim spunea...

la ortodoxi echivalentul Sf.Cristofor este Sf.Stelian. aproximativ.

Stefan spunea...

In imaginea cu Sfantul legat de coada calului este Apostolul Andrei. Nu am gasit sa fi fost legat de coada calului, dar acolo asa scrie:

PATIMA APOLSTOLuI ANDrEI.

Un lucru obisnuit in scrierea chirilica sa se adauge litere deasupra in cazul in care au fost omise (banuiesc). L si I chirilice, de la APOSTOLuI sunt legate iar deasupra e un soi de Y, adica U. Deasupra D-uli de la Andrei este ceva ce seamana cu un 9 intors. Ala e un P care inseamna R in alfabetul chirilic.

Radu Oltean spunea...

@Stefan
Mersi de traducere. La alte biserici mi-a fost mai simplu sa citesc, dar pictoru asta are o caligrafie mai dificil de citit...Vezi la postarea cu Horezu...

Oana Mirela spunea...

Salut! Anul acesta am fost implicata indirect intr-o actiune de salvare a bisericutei Bunavestire, din staul URSI, jud Valcea, monument din 1775. Daca esti interesat as putea sa-ti trimit fotografii interesante de aici....ma bucur ca esti pasionat de biserici si pictura lor!

Georg Coulin - Germania spunea...

Mare respect pentru tot ce faci. Am fost des pe la Horezu etc. dar nici in cartea frumoasa aparuta de curand n-am gasit decat pozele oficiale. Poate ajungi odata la Caineni pe Valea Oltului - ca si la biserica din comuna Horezu gasesti extraordinari sfinti dansand.
Georg Coulin

Radu Oltean spunea...

George - Mersi de sugestie...

Florin spunea...

Va felicit pentru ce faceti doar din pasiune.De citit vietile sfintilor si de inteles Evanghelia vizuala.Avem "popii" dar si doctorii care ii meritam si care ii nastem si crestem.Sotia e studenta le medicina si ma sperie ce imi povesteste!Sf.Ap.Andrei a murit crucificat pe crucea ce ii poarta numele in forma de X.Am facut o cautare pe google:sfinti care au murit tarati de cai si am gasit:http://www.crestinortodox.ro/calendar-ortodox/sfintii-mucenici-carp-papil-agatodor-agatonica-36242.html Oricum sunteti de apreciat, dar sa sfitii ca in pamantul Oltenie sunt foarte multi oameni simpli si preoti care au pastrat ceea ce fotografiem noi acum si ni se pare ca e ceva picat din Cer.

Chinga spunea...

Fantastic , poze ca acestea te lasa fara grai , sclipitoare poze , pe blogul dumneavoastra vad foarte foarte multe poze care ma lasa pur si simplu fara cuvinte !