duminică, 17 mai 2009

Bazarul din Tulcea




De mai mult timp am remarcat, printre nenumaratele fotografii ale Bucurestiului interbelic facute de Nicolae Ionescu, doua fotografii reprezentand o colonada cu pravalii sub care scria "Bazarul din Calea Grivitei". Aceate imagini au si fost reproduse in mai multe carti despre Bucuresti cu aceeasi legenda (puls setul de fotografii cu vechiul Bucuresti ce "umbla" pe Net). Iar eu eram extrem de derutat. Asa arhitectura NU a existat in Bucuresti!! Dar nimeni nu era convins ca nu erau din Bucuresti. Am discutat si cu Emanuel Badescu de la Cabinetul de Stampe. Acele 2 fotografii se gaseau in colectiile Academiei Romane si ale Muzeului Bucuresti IMPREUNA cu alte imagini din Bucuresti. Scria clar Calea Grivitei. Dar, mai frate! numai Bucurestii au avut o cale a Grivitei? Asta pare un bazar, ceva oriental! La Constanta nu a existat asa ceva. Stiu sigur. La Cernavoda nu, la Babadag am verificat; iarasi nu. A ramas Tulcea. Am corespondat cu un bun prieten, arheolog, sa-mi zica daca cumva pozele respective sunt din Tucea veche si daca exista o Cale a Grivitei in oras. DA! Acest monument e din Tucea si exista si o strada Grivita. Dar la Bucuresti nu stie nimeni asta, asa ca iata, datorita spiritului meu de detectiv am mai rezolvat o mica dilema privind istoria Bucurestilor, popularizand in felul asta si un monument disparut din Tulcea.



Ansamblul arhitectural " Sub coloane" cunoscut si sub numele de Bazarul turcesc a fost construit in sec. al 19-lea, nefiind atat de vechi precum Bazarul turcesc din Lipova, la capatul celalat al tarii.

Vedere a coloanelor din str. Basarabilor colt cu str. Grivitei. Reconstituire.

Avand o certa influenta balcanic-orientala Bazarul se intindea de o parte si de alta a unei strazi principale din targul Tulcei. Complexul era format din 72 de coloane de caramida, adapostea 41 imobile, majoritatea pravalii, din care 6 erau cu etaj si erau folosite ca locuinte. In sec. 20 , majoritatea negustorilor si mestesugarilor din bazar erau romani, bulgari si evrei. Acoperisul era cu olane.

Vedere a coloanelor cu pravalia de lumanari a lui Ivan Ivanov din interesectia strazilor Grivitei, Basarabilor si Mahmudiei.

Ansamblul arhitectural ce forma partea cea mai originala si autentica a orasului Tulcea era unic in toata Dobrogea, fiind declarat monument istoric. Si totusi, ca urmare a masurilor de sistematizare (dispozitia Consiliului de ministrii din 1963 si al Ordinului Sfatului Popular al orasului Tulcea), monumentul este declasat de pe lista monumentelor istorice si demolat. Tulcea, dar si intreg patrimoniul national a pierdut un monument extrem de valoros si unic, cum numai in unele orase balcanice din fosta Iugoslavie, rar, mai gasesti.

(informatiile si imaginile de epoca sunt luate dintr-un articol scris de Valentina Postelnicu publicat intr-o revista tulceana; "Tulcea in documente de arhiva")




Citeste si aici.

20 de comentarii:

bg spunea...

imi aduce aminte de bazaru (evident turcesc) din lipova - http://www.flickr.com/photos/telekicsaba/3093210146/

Anonim spunea...

ar trebui reconstruit...

-b.r.n

GIURGIU spunea...

ete cuci! reconstruit! ati luat-o razna! pai asa reconstruim totul, ne intoarcem in timp!
Gata..s-a dus, ne scrie Radu de el, si ne bucuram de imagini. Daca exista nici nu auzeam de el, era inca un monument arhitectural necunoscut si nepromovat si oricum probabil in stare de degradare! deci.... i-au curmat suferinta si l-au "ucis" pentru a deveni martir! ;) Cate alte cladiri minunate nu sunt in ROmania si nu le vedem, nu auzim de ele, pentru ca sunt ok...sunt reconstituite si totusi nestiunte. Nu le darama nimeni, nu le da foc nimeni. Ne asteapta!ncnt1

Radu Oltean spunea...

@Giurgiu
Ha ha!! Corect! Sunt atatea monumente care asteapta rabdatoare sa devina o gramada de moloz...Sa plangem dupa alea disparute e o prostie. Ar trebui sa plangem dupa alea pe care le-am fi putut salva ACUM dar peste 20 ani vor fi doar ca poze in carti.

Anonim spunea...

Dar asta n-are sens,inseamna k am plange degeaba;oricum, plansul e degeaba mereu.

Ar dura mult,da.Mai intai ar reface schitele,apoi un plan de relocare a celor din bloc;dupa demolarea si in final reconstructia.Pe termen lung ar merita,iar apoi pest ink 100-200 de ani ar redeveni monument istoric.E simplu,eu m'as baga.

-b.r.n

Aurel Daniel Stanica spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Aurel Daniel Stanica spunea...

Felicitari! Ati popularizat unul din monumntele din Tulcea veche, dragi mie, dar care nu au rezistat in timp.

Radu Oltean spunea...

@Aurel Daniel Stanica
Eu va multumesc
Fara dvs nu as fi facut nimic!!!

Aurel Daniel Stanica spunea...

In urma cu cativa ani, fostul director al ICEM Tulcea - Gavrila Simion, avea un proiect prin care se dorea reconstruirea "ansamblului sub coloane" - bazarul, dar la o scara mai mica.

Alexandru Mircea spunea...

eu stiam monumentul dintr-un cunoscut tablou al lui nicolae darascu. nu mai stiu in ce colectie se pastreaza lucrarea, dar tin bine minte ca obiectivul pictat era bine identificat in titlu ca fiind din tulcea.

Alexandru Mirca spunea...

si am gasit lucrarea, pe site-ul muzeului din tulca, unde se si gaseste:

http://asalt.tripod.com/g_tulcea02_muzeu.htm

reproducerea e de slaba calitate, lucrarea e mult mai frumoasa de atat.

Radu Oltean spunea...

@Alexandru Mirca
Va multumesc . stiam lucrarea dintr-o reproducere alb negru

Anton C spunea...

frumos articol, dc imi permiteti sa l public pe situl infotulcea, binenteles mentionand sursa

Radu Oltean spunea...

Sigur ca il puteti prelua...Da e musai sa puneti sursa! Va rog!

Geta Samoila spunea...

Imi pare bine ca am gasit acest articol.Sunt din Tulcea si ma bucur sa gasesc oameni care se preocupa de vechile valori pe care din pacate le-am pierdut.As fi vrut sa dau share pe facebook la acest articol,dar nu am gasit "butonasul", asa ca voi posta linkul sa vada si prietenii mei bazarul vechi din Tulcea.

mihai_p spunea...

Bunicul meu Vasile Pavel a lucrat intre razboaie la o fierarie Omul de fier de pe Calea Grivitei, IN BUCURESTI

Radu Oltean spunea...

Mihai
Interesanta coincidenta. Dar e clar ca in Buc n-a exista niciodata vreun loc precum bazarul tulcean. Am vazut multe poze cu Calea Grivitei din Bucuresti din anii interbelici...Si nu are nici o legatura cu stilul Tulcea.

Unknown spunea...

e frumos la noi la tulcea intr-un sat aici unde stau eu s-a facut acum ceva ani un teren de sport si in timpul sapaturilor s-au gasit 2 bucati mari de coloane asa frumoase dar din pacate idotu asta de primar nu a facut demersuri pacat prostia pluteste in aer

Radu Oltean spunea...

@Florin. Din ce sat sunteti? Niculitel?

Unknown spunea...

Am copilarit printre aceste locuri!Ce amintiri frumoase...era cu mai mult de60 de ani in urma...