marți, 14 octombrie 2008

demolare pe str. Batistei 26

Terenul din Batistei 26 unde s-a aflat pana mai ieri o frumoasa vila, in perfecta stare de conservare

Ticalosia nu are limite!! Iar dl. St. Damian, aparatorul teoretic al patrimoniului bucurestean, pune mana din greu la distrugerea acestuia. Si fara indoiala nu este strain de aceasta demolare totalmente dubioasa si ilegala de pe str. Batistei 26. Fara panou de identificare a investitiei, rapid si fara sa lase nimanui timp sa comenteze, o vila interbelica, poate chiar mai veche, in stare de conservare ireprosabila, de proportii frumoase, intr-un fel de stil neoromanesc, a fost pusa la pamant zilele astea (10-14 octobrie 2008). Cel ce a facut acest lucru ar trebui sa plateasca o amenda identica cu valoarea terenului. Iar dl. Damian ar trebui sa raspunda la niste intrebari...

Probabil va apare un "Batistei Center", oribil si total neincadrat pe o strada ce, teoretic, era intr-o zona protejata.


Casa din Batistei 26, cu cateva zile inainte de demolare


Terenul (in dreapta) unde s-a aflat casa din Batistei 26 in 14 oct 2008


Dar ce sa mai vorbim cand cei ce mai iubesc orasul asta (ONG-isti, istorici sau arhitecti) care mai au ceva relatii "sus" aud cu groaza cum ca " se fac presiuni inimaginabile DE LA CEL MAI INALT NIVEL pentru eliminarea ordonantei din 2008 care restrictioneaza PUZ-urile".
Ce facem oameni buni ca astia vor sa darame tot, parcuri, terenuri de sport, monumente, strazi intregi de case protejate? Ei au miliarde de euro. Noi ce avem?
S-a "dat" si la televizor...

12 comentarii:

Raiden spunea...

Radu, nu pot sa cred ca au demolat-o. Stiu vila, chiar planuiam cand mai trec pe-acolo sa fac niste poze. Pacat.

Nu ma mai mira nimic si cel mai revoltator e ca in locul acestor case vechi si frumoase rasar niste monstri de sticla, total anacronici in peisaj.

Radu Oltean spunea...

da, niste monstrii de beton si sticla care aduc o gramada de bani care se impart la "toata lumea".

Alex Damian spunea...

E un adevarat dezastru. Macar prin fotografii sa pastram dovezi, pentru generatiile urmatoare care poate le vom ajuta sa-si faca o idee despre ce am pierdut.

Radu Oltean spunea...

da, asta este. Nu ma pot resemna, insa sper ca aceste distrugeri sa se limiteze la un moment dat. ONG-urile muncesc cat pot, se agita cat pot, dar presiunile politice din partea magnatilor imobiliari sunt foarte puternice. Iar banii extremisim de multi. Macar sa se construiasca frumos. Dar nici de asta nu avem parte.

Anonim spunea...

ma tem...tare ma tem ca e doar inceputul....
cine mai are grija conservarii,cine mai intelege importanta pastrarii si conservarii trecutului ?
trecatori in viata ca gasca prin apa,detasati de tot afara de interesele proprii, diriguitorii nostrii vor lasa in urma jaf si distrugere.
De aceea este mai mult decat reconfortant,este vitala munca ce o faceti aici,cei ce aduna material dar si cei ce comenteaza.
Va multumesc din tel Aviv,noi nu avem asemenea monumente dar am copilarit cu cele din Romania si durerea este identica

Radu Oltean spunea...

Aha, deci dvoastra erati cititorul din Israel.
Eu inca sper ca se vor imputina abuzurile si in schimb se vor redirectiona mai multi bani catre restaurari...

Anonim spunea...

:(

-Beren

Radu N. spunea...

Extraordinara arhitectura ... niste nenorocitii si hoti ... nu mai scapa Romania odata de ei ! Tot comunistii ne conduc tara ..

tia o'c spunea...

Am locuit aici ani de zile cu bunicii. Cumparaseram apartamentul, ca toti ceilalti locatari, de la stat dupa revolutie, dar a venit un tip din Germania (se numea Xifta), ruda de randul 15 cu fostul proprietar (care se refugiase in Elvetia si nu avea mostenitori) si ne-a tot hartuit ani de zile prin tribunale (avocatul lui era Adrian Vasiliu, cel care il reprezinta pe rege). Bunicul meu era foarte bolnav si se cam saturase, asa ca s-a hotarat sa faca schimbul propus (ii cedam apartamentul si ne cumpara unul in alta cladire). De altfel noi nu am fost primii care am cedat. Nu stiu ce s-a intamplat cu ceilalti locatari, sper ca au plecat in conditii acceptabile. Instanta ii acordase terenul de mult timp si el deja vanduse casa si terenul altcuiva... Manarii de neinteles.
Am trecut pe acolo si am vazut ca a disparut cladirea (la asta ma si asteptam), am luat numarul casei de pe gard, ca amintire :-(
Cladirea a fost construita in 1890, conform tabelului cu expertizarea seismica pe municipiul Bucuresti.

Radu Oltean spunea...

@tia o'c
Va multumesc mult pentru acest scurt istoric. E important sa stim si povestile din spatele acestor case...Banuiesc ca stiti ca au fost oameni de la Arhitectura care s-au luptat sa salveze cladirea si n-au putut. Daca nu stiati, aflati acum. Au venit si televiziunile si au filmat...
O'connors... e blogul dvs? O minunatie!!

tia o'c spunea...

Am abandonat televizorul, deci habar n-aveam. Am vazut filmuletul de la stiri pe site-ul TVR. Imi pare bine ca nu am stiut, mi s-ar fi rupt inima sa vad casa cazand.
Multumesc pentru complimentul legat de o'connors. M-am abonat acum o luna la blogul "art historia" si nu stiam ca s-a scris pe el despre fosta mea casa... Multumesc!

pingu spunea...

nu ar trebui amenzi cat pretul terenului ...ar trebui pedeapsa cu inchisoarea...asa cum faci inchisoare cand ucizi un om ....asa trebuie sa faci inchisoare cand demolezi un monument istoric, pt ca ai ucis constiinta a mii de oameni.