Pe 12 februarie este Darwin Day in Romania si in toata lumea. Se sarbatoresc 200 de ani de la nasterea lui Darwin si 150 de cand omul si-a scris cartea ( On the Origin of Species). Majoritatea universitatilor, Academiilor si Muzeelor din intreaga lume civilizata au cel putin o expozitie, o zi de conferinte, un ceva... cultural-stiintific.
Teoria evolutionismului si a selectiei naturale a fost preluata de mari ganditori si oameni de stiinta, noi si noi descoperiri si cercetari, confirmand-o. Azi la 150 de ani, deja nu se mai poate vorbi de o "teorie" ci un fapt observabil ce s-a intamplat in toata istoria Pamantului si se intampla in continuare. In 1950 James Watson si britanicul Francis Crick au descifrat structura ADN-ului deschizand poarta cercetarilor in noua stiinta - genetica - ce va duce la o si mai buna intelegere a evolutiei vietii pe Pamant. Trebuie doar sa ai ochi sa observi si minte limpede sa judeci. Merita amintiti si savantii care au continuat opera lui Darwin precum Alfred Wallace, Thomas Huxley, Karl Baer, Ernst Haeckel, Alexandr Kovalevski pentru a-i numi doar pe pionierii biologiei evolutioniste.
Omul: 70% apă, 98% cimpanzeu, 100% maimuţă
Autor: Tudor Lucian Popa
"Majoritatea covîrşitoare a cercetătorilor din Occident sînt de acord că teoria evoluţiei este o explicaţie validă a evoluţiei speciilor, dincolo de orice dubii. O plasează alături de concepte precum forma (aproape) sferică a Pămîntului, rotaţia sa în jurul Soarelui şi compoziţia moleculară a materiei. În alte cuvinte, realitatea evoluţiei e un fapt.
Situaţia e diametral opusă în rîndul opiniei publice. Cîtă vreme mass-media şi oamenii de rînd vor continua să caricaturizeze evoluţia drept „teoria care spune că omul se trage din maimuţă“ şi o vor pune în mod fals în antiteză cu credinţa că „omul a fost creat de Dumnezeu“, ei se vor exclude singuri din tărîmul înţelegerii, atît din punct de vedere ştiinţific, cît şi teologic."
Continuarea in editia on-line a Observatorului Cultural.
Biserica (mai ales cea ortodoxa), care nu s-a impacat niciodata cu ideea ca Terra nu are 6000 de ani iar dinozaurii n-au disparut fiindca n-au incaput pe Arca, nici cu ideea ca Homo Sapiens nu a fost creat din lut si Duh Sfant, continua sa combata aceasta "teorie". Romania este singura tara din UE unde copii nu invata la biologie despre evolutia speciilor si despre selectia naturala.
Nu ar trebui amestecata stiinta cu religia!!! Eu sunt mandru ca bunica mea a fost un Australopithecus afarensis (Lucy) adica o maimuta mai mult decat antropoida si nici nu ma deranjeaza ca stra-stra- stra-stra mosul meu a fost un trilobit!
Uitati-va la aceste reportaje! Sunt foarte faine:
Ep. 1 Trezirea in Univers
Ep. 2 Obiecte Proiectate şi Cvasiproiectate
Ep. 3 Urcând Muntele Improbabilităţii
Ep. 4 Grădina Ultravioletă
Ep. 5 Geneza scopului
Este un documentar care chiar merita vazut.
E impresionant cum pana si Google a sarbatorit Ziua lui Darwin.
Semneaza petitia pentru reintroducerea teoriei evolutiei in manualele de biologie.
9 comentarii:
1. Evolutionismul se studiaza la scoala si in Romania, de cand ma stiu. Eu asta am invatat. Manualele de biologie, zoologie, se bazau pe asta.
2. Evolutionismul si creationismul nu se exclud reciproc, neaparat. Dupa ce au fost create, vietatile au evoluat, e si normal.
3. Ma simt si eu mandru la randul meu ca sunt OM, si de aceea am constiinta si-mi pot da seama ca nu-s animal, pentru ca am ceva in plus fata de animale: suflet si duh.
4. Ii respect si stimez si pe cei care cred despre ei ca sunt animale, caci asta inseamna sa fi OM: sa ai opinie proprie :)
Tu esti un tip echilibrat, chiar daca esti credincios. Nu oamenii ca tine-s problema ci habotnicii cu functii de raspundere.
Elementele de evolutionism au disparut din programa dupa ce ai absolvit tu, in vremea lui Adomnitei. Acum se mai zice in cls a 8-a ceva dar nu-i suficient in conditiile in care religia se face in toti anii. De parca tinerii sunt pregatiti cu totii sa devina calugari.
Si da, avem spirit (duh e cam ciudat spus, desi inseamna acelasi lucru) dar asta e un produs al creierului nostru care "stie" sa produca un tip de sinapse mult mai complexe decat la cimpanzeu. Dar in rest suntem diferiti la nivel de ADN fata de maimute cu 0,1% . Poate o fi duhul acest procent...
Pe tine probabil te obosesc, dar pentru altii care mai dau pe blogul acesta, imi permit sa dau cateva citate din Petre Tutea:
"Ateii şi materialiştii ne deosebesc de animale prin faptul că nu avem coadă."
„ Fără Dumnezeu omul rămâne un biet animal raţional şi vorbitor, care vine de nicăieri şi merge spre nicăieri."
"Omul a depăşit condiţia de animal abia atunci când în el a apărut ideea nemuririi, care nu trebuie confundată nici cu permanenţa speciei, nici cu concepţia estetică a gloriei."
Nu pot să înţeleg de ce „Darwin Day” se ţine tot timpul de aniversarea zilei când s-a născut omul, şi nu a celei când şi-a publicat capodopera.
Anul asta au fost si 150 ani de la publicarea "Originea speciilor"
Mă refer la dată, nu la an. Dacă „Darwin Day” ar fi fost proclamată pe 24 noiembrie (aniversarea publicării „Originii speciilor”), tot 150 de ani ar fi trecut, şi 200 de la naşterea omului!
Domnule Radu Oltean, va felicit pentru calitatea materialelor de pe blog si pentru curajul opiniilor, cum ar fi cea legata de evolutia speciilor. Cit ce priveste intelectualitatea ortodoxa romana si modul in care inteleg ei sa salveze neamul, cred ca e suficient sa privim in jurul nostru ca sa vedem cit sint de "eficienti" Va salut cu respect si va urez sa continuati pe acest drum.
Pentru cei echilibrati (daca mai exista) si dornici de adevar,ceea ce implica si ascultarea partii adverse,le recomand titlurile urmatoare:
-prof.Oana Iftime,"Introducere in antievolutionismul stiintific"
-Serafim Rose,"Cartea Facerii, crearea lumii si omul inceputurilor"
-prof.Marian Nita,"Biologia vazuta prin ochii credintei in Dumnezeu"
precum si documentarul "Expelled- no intelligence allowed".
Sper sa-mi aprobati comentariul dle.Oltean.La urma urmei adevarul iese merau la suprafata,iar daca adevarul e la evolutionisti atunci nu aveti de ce sa va temeti.
Lectura si vizionare cu folos.
Legat de articol: nu știu de ce nimeni nu-l ”vede” în evoluția biologică pe însuși Dumnezeu în acțiune. De fapt Darwin ne-a dezvăluit o parte din planurile divinității, iar tocmai această inteligibilitate ne dovedește că sîntem o părticică din mintea moșului bărbos (și musculos) ce-i dă viață lui Adam pe tavanul Capelei Sixtine. Au spus-o anticii, nu eu.
În altă ordine de idei: Dle Oltean vă solicit din nou adresa de email (am pierdut-o, împreună cu multe altele, din pură prostie). V-aș trimite un eseu-recenzie-pamflet pe marginea recent apărutei cărți ”Războiul care a pus capăt păcii” de Margaret MacMillan (Editura Trei) în speranța că-l veți aprecia la justa valoare.
Trimiteți un comentariu