vineri, 20 iunie 2008

O bijuterie si un gunoi


În luna iunie, cu ocazia excelentei manifestări cultural-urbane (sau cum să-i spun?)Street Delivery, în faţa bisericii anglicane de pe str. Arthur Verona, a fost "dezvelită" o minunată statuie-cişmea, operă a sculptorului Virgil Scricariu. Soclul este format din două elemente de calcar monolite, o coloană de care prins robinetul de alamă (sper să nu-l fure ţiganii - scuze pentru incorectitudinea politică dar am văzut multe...) şi care susţine statuia şi baza cilindrică, uşor scobită sub robinet. E un monument de o sensibilitate remaracabilă, mic, cochet, neobişnuit în Bucureşti. Statuia te pune pe gânduri căci reprezintă o femeie însărcinată ce poartă pe pântece un bebeluş ce înţeapă cu lancea un balaur. Evident, gândul te duce la Sf. Gheorghe copil. Grozavă lucrare, cu atât mai valoroasă cu cât este şi cişmea în acelaşi timp.

Mama lu' Sf. Gheorghe


Tot în luna iunie s-au finalizat lucrările la intersecţia Sf. Vineri din Bucureşti. Tramvaielor li s-a făcut un nou traseu de întoarcere, ocazie cu care întreaga zonă din a fost regândită. OK, până aici e bine. Nasol e că în mijlocul spaţiului pietonal din mijlocul străzii s-a construit o mizerie de beton placată cu marmură neagră, urâta ca focu, cică monument dedicat memoriei bisericii Sf. Vineri demolată de Ceaşcă în 1987.
Nu pot să-mi imaginez cine aprobă asemenea porcării! Când există atâţia artişti talentaţi care în mod sigur ar fii creat ceva decent la aceeaşi bani cât a costat şi mizeria aia. Bucureştii mai posedă câteva porcării din aceeaşi serie precum prisma triunghiulară dedicată revoluţionarilor din 89 şi aflată în faţa Senatului, fostul palat al CC din P-ţa Palatului/Revoluţiei. Şi în aceeaşi oală aş băga şi ţeapa lui Ghilduş. Chestii din beton placate cu faianţă sau marmură de baie... Care în 2-3 ani va începe să cadă. Oribilă invenţie.

Monumente ieftine făcute cu bani mulţi. Des întâlnite şi în sect. 2...

14 comentarii:

Pecenegul spunea...

Auzi, da' copacu' ala al lui Spataru, ala albastru din spate de la UNAB, sediul din Grivitei, mai exista?

Radu Oltean spunea...

Ba, cred ca fost refolosit la o alta lucrare de diploma a vreunui absolvent de sculptura. Un copac mai era acolo zilele trecuta da' nu mai era albastru...

Raiden spunea...

Oribil monumentul de la Sf. Vineri. Totusi, o consolare: vor reconstrui intocmai biserica, 150m. mai incolo, spre Teatrul Evreiesc. Sa vedem...

Radu Oltean spunea...

Parerea mea sincera? Nu cred ca se va reconstrui biserica caci terenul de acolo e foarte scump si valoros, fiindca mai sunt 2 biserici in zona (Sf Mina si Udricani) si - zic eu - biserica Sf Vineri nu era un monument arhitectural chiar nemaipomenit. Era mai curand mare si iubita de enoriasi dar mult modificata fata de epoca Herastilor si lui Matei Basarab.
Mai bine s-ar investii bani in restaurarea celor existente precum Mantuleasa...

Raiden spunea...

Pai a sfintit Patriarhul piatra de temelie si cica in 2 ani e gata, se ocupa fostul si viitorul preot paroh.

Au dat pe toate televiziunile si in toate ziarele, era prin martie chestia asta, parca.

Dar ai dreptate, ramane de vazut daca se va reconstrui pana la urma.

vladimir b. spunea...

In privinta excelentului monument al lui Scripcariu - sugerez o alta versiune a inspiratiei artistului: Cartea Apocalipsei, imaginea femeii gravide o gasesti acolo, cu toate celelalte atribute...Pasajul anume in gasesti singur. Gandul la Sf.Gheorghe este banal! Si, in acest caz, nepotrivit total!

vladimir b. spunea...

La biserica Mantuleasa e deja santier, de mai bine de un an - deci, se munceste:))))

Mădălin spunea...

Nu inteleg de ce nu s-a facut pe acel loc noua biserica Sf.Vineri, ci la 150m distanta ? Este regretabil... Daca tot s-a pornit reconstructia ei, sa se fi facut pe acel loc, in locul monumentului hidos ! Ce alta reparatie mai buna ?
A propos, unde mai exact e locul care s-a sfintit pentru reconstructia bisericii si clopotnitei ? Ca nu am gasit nicaieri ? E cumva rondul din fata strazii Mamulari ? Oricare ar fi insa, e mai prost ales decat acest loc, unde era destul spatiu si unde s-a si aflat pana acum cateva luni crucea memoriala pt. biserica Sfanta Vineri...

In alta ordine de idei, lucrand chiar acum la ilustrarea capitolului din ghid care trateaza zona, as fi vrut sa decupez din afisul dvs. biserica Sf.Vineri (am mai facut asa cu Mitropolia, Antim, Gheorghe Nou, etc.)... Dar din pacate nu intra in afis ! Ce pacat ca afisul cu reconstituirea Bucurestilor se termina exact acolo ! As fi putut sa jur ca exista destul spatiu, vad ca e ceva distanta de la biserica Sf.Ionica pana la marginea afisului, si totusi acolo nu sunt decat cateva case mici razlete... :(

Radu Oltean spunea...

madalin
Si asa am incercat sa pun cat mai multe monumente in acel afis. Din pacate Sf Vineri nu aintrat. Nu te lasa pacalit de distantele din afis, caci datorita proportiilor mici ale caselor, 100m par mai lungi atunci decat acum.
Nici eu nu reusit sa identific zona"sfintita" pt noua Sf Vineri. Eu, sincer, nu-s adeptul reconstructiei. Sunt alte biserici mai interesante care ar merita refacute, ca de ex Vacaresti.

Mădălin spunea...

Corect ! Asa e ! Dar uite ca nici Vacarestii nu mai pot fi refacuti acum pe amplasamentul original :(
- nu se face acolo Sun Plaza Mall ?

Cat despre Sf.Vineri, gata treaba e pornita, acum nu se mai poate da inapoi. va fi refacuta intocmai, cica. plus clopotnita

Eu cred ca in 50 ani vom avea un oras atat de pestrit, incat contrastele de la portile orientului de care se vorbeste azi vor fi adevarate nimicuri :))

Branxu spunea...

treaba sta asa

monumentul e "proiectat" de vestita firma Metrou SA, foarte agreata de fostul primar Videanu, arh sef Bold si dir. gen. Udriste de la care prime comezi multe si cu cantec (vezi pasajul obor).
dupa parerea mea acolo ar fi trebuit sa fie un concurs de urbansim si arta monumentala nu un proiect atribuit proiectantilor de statii de metrou care ata stiu... beton inox gresie si placaje de piatra.

Radu Oltean spunea...

@Bogdan
AHA!!! Deci astia sunt ticalosii care fac prisme din beton si le numesc monumente de for public. Ft-le muma'n...vorba aia, ca avem cele mai putine si mai urate monumente din Evropa...

Costin SIMION spunea...

Monumentul bisericii sf. Vineri nu este pe locul fostei biserici. In locul ei este acum un bloc. Noua bisrica sa fie langa teatrul evreiesc? ca pe-acolo se face acum o biserica, la cam 100 m de alta biserica istorica, intr-un cartier depopulat... Care ar fi logica

Radu Oltean spunea...

@Costin
Nu are nici o logica. Doar agresivitatea popilor care ar construi cate o biserica la fiecare colt de strada.