duminică, 15 iunie 2008

Turnul bisericii din Bistriţa


Miercuri 11 iunie 2008 la peste 150 de ani de la ultimul incendiu, turnul cloptniţă (75m) al bisericii evanghelice din Bistriţa a ars. Îmbrăcat în schele (din lemn de brad - evident) de sus până jos, turnul s-a transformat într-un rug spectaculos în dramatismul lui. După ce au ars toate schelele focul s-a întins la şarpanta acoperişului şi în interior turnului. Coiful de tablă a căzut la un moment dat în rumoarea generală a spectatorilor. Ca urmare a acestui fapt au apărut ştiri ca turnul s-a prăbuşit. Din fericire focul nu s-a întins şi în biserică.


Informaţii despre istoricul bisericii în Wikipedia.




Aaici e vorba despre nepăsare, ignoranţă şi rea voinţă, poate şi ceva prostie. Biserica din Bistriţa e în renovare de 17 ani. În acest timp s-au restaurat în alte oraşe biserici gotice chiar mai mari precum Biserica Neagră din Braşov sau Biserica din Deal din Sighişoara. Aceste 2 biserici au fost restaurate cu bani externi. În Bistriţa restaurarea a bătut pasul pe loc de 17 ani, fiindca restaurarea a fost finanţată de MCC la început apoi de autorităţile locale...Cum spunea un jurnalist sunt tineri care nu cunosc această biserică altfel decât îmbrăcată în schele.
Ştiţi ce ar trebui să se întâmple după chestia asta ? Ca ministrul culturii, unul din cei mai slabi miniştrii post decembrişti să îşi dea DEMISIA!!! Că ţara noastra are o grămadă de monumente (cam cât Italia şi Franţa la un loc) şi ne putem permite să mai dăm foc unora din ele din când în când.
Mai multe fotografii ale lui Muzsi Endre-Előd aici.
Fotografiile ce ilustreaza articolul nu sunt ale mele si nu le-am cerut în mod expres. Însă am trecut sursa şi autorul. Dacă vreunul dintre autori este nemulţumit de acest lucru voi retrage imaginile. Îmi cer scuze în mod anticipat. Însă am considerat că acest eveniment tragic pentru un monument deosebit de valoros al ţării merită mediatizat cât mai mult. Imagini filmate sunt destul de multe pe You Tube. Iar informaţii despre cauze găsiţi pe http://www.citynews.ro

3 comentarii:

Unknown spunea...

As vrea sa vad daca de data asta intra cineva in puscarie. Macar de data asta.

Radu Oltean spunea...

Şi mie mi-ar tihni dar - ma scuzi dacă voi fi pesimist?

Mădălin spunea...

http://eblogs.ro/madalinfocsa/2008/06/12/dezastru-la-bistrita/