Institutul de Arheologie "Vasile Parvan" îşi are sediul în cea mai frumoasă casă pe care am vazut-o eu în Bucureşti (Str. Henri Coanda nr. 11). Or mai fii şi altele dar eu nu am intrat să le văd cu ochii mei. În timp ce la Inst. De Arheologie m-am dus deseori cu treabă pe la bibliotecă sau arheologi. Totdeauna rămâneam fascinat de opulenţa şi bunul gust de sfârşit de veac 19! Directorului acestei instituţii, d-l Alexandru Vulpe, i s-a promis de către Videanu că această casă va fii restaurată ( "nici o problemă d-le Vulpe, avem acum bani, se face...") dar nu s-a ţinut de cuvânt.
Casa e o bijuterie de stil eclectic de dinainte de 1900, plină de stucaturi, statui, picturi decorative (peisaje, îngeraşi, ornamente florale ), fier forjat, vitralii, etc.
Clădirea ar trebui urgent restaurată căci nu ar mai rezista unui cutremur. Colectiile Institutului ar trebui protejate şi puse în valoare (atât cele de pietrărie-sculptură cât şi cele de artă decorativă, ceramică, etc) .
Iată ce am găsit scris într-un articol din 2003 semnat de Marian Ţuţui:
"Un proiect de restaurare a Casei Macca se derulează de cinci ani. Propunerea arhitectului Alexandru Beldiman ar crea o galerie subterană cu un acoperiş parţial din sticlă, care permite expunerea artefactelor antice în lumina naturală. Galeria ar porni din dreptul Căii Victoriei şi parcului Nichita Stănescu.
Cu toate că proiectul s-a bucurat de apreciere largă, punerea sa în aplicare continuă să fie amânată." In realitate, multi din "batranii" din institut sunt putin doritori de inceperea unui santier de restaurare a Casei Macca. Deranjul, zgomotul si prezenta a zeci de muncitori ar distruge complet tihna patriarhala din Institut. Motiv pentru a se amana la nesfarsit inceperea lucrarilor...
Despre istoricul casei nu am găsit decât fragmente. Ştiu că există cărţi despre subiect dar nu le-am căutat. Casa, propietatea fundaţiunii " Elena colonel Macca", devine, prin grija lui N. Iorga, îm 1932, sediul Muzeului Naţional de Antichităţi şi apoi Institutul de Arheologie.
Un bun articol semnat de dl Andrei Pippidi in Dilema veche despre aceasta casa: Casa Macca
duminică, 22 iunie 2008
Casa Macca-Inst. de Arheologie
Etichete:
bucuresti,
Casa Macca,
institutul arheologie
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
19 comentarii:
Dar in spate, unde-s cainii, vad ca nu te-ai dus...
:D
M-am dus cu alta ocazie. Pe mine ma interesa cladirea propriu zisa, mai ales interioarele...
Da, mai, stiu, dar in spate is pietrele alea faine, iar dupa pietre, coltii ascutiti... Si motivatie de altfel. Era si o poveste cu o porcarie de-a lui Paunescu, dar n-o mai tin minte, de pe urma careia coltii au devenit o necesitate.
este una dintre cele mai frumoase case ale oraşului
E una din cele mai frumose case din oras, dintre cele deschise. mai sunt si alte mici palate in care nu ai cum sa intrii...
eu am reusit sa intru aici, intr-adevar in pozele dvs. e superba. Din pacate prea neingrijita si nepusa in valoare... Citisem pe undeva ca ar fi aici si un muzeu... am si ceva poze facute atunci, inclusiv cu lapidariul din spate
Aici a fost Muzeul National de Antichitati. Si Institutul are inca o colectie arheologica bogata. S-ar fi prevazut ca la restaurare sa fie mai bine puse in valoare colectiile
As vrea sa va mai intreb cate ceva, ma tot plimb pe strazile orasului (mai mult din pasiune decat pt ghid) si mereu imi vine in minte cate o intrebare pt dvs... Momentan nu mai retin decat 2 lucruri:
1. Scrieti in brosura afisului ca biserica de la curtea veche ar fi recladita din temelii de cantacuzino. Peste tot prin alte surse observ ca se spune ca el doar a refacut la 1716 biserica, punandu-i portalul, pictand-o, etc... Care este adevarul ? Pt. ca e foarte important, e sau nu cea mai veche cladire din Capitala ?
2. Ce este palatul dintre strazile Lipscani, Smardan si Stavropoleos ? Societatea de Asigurari "Dacia Romania" (asa cum scrie pe panourile primariei) sau Palatul "Casa de Moda" (asa cum stiam eu, dar nu mai retin de unde am luat informatia...) ?
Madalin
Stii ca nu eu am scris textul brosurii. Din cat m-am documetat se pare ca Cantacuzino a facut reparatii serioase, a audaugat pridvorul, portalul si a refacut pictura bisericii lui Mircea Ciobanul. Deci se poate spune in continuare ca e cea mai veche cladire ramasa in picioare din Buc., fiinca nu reconstruit-o din temelii (o sa il mai intreb pe Dan Ionescu ce crede el).
Palatul respectiv e cel al BCR-ului parca, fosta casa de Moda si magazin de pantofi, fost al bancii Crisoveloni construit pe parcela fostului han al grecilor a caror temelii se vad acum pe Lipscani.
caut de mult timp carti despre casa Macca sau alte informatii legate de familia Macca. Am gasit doar cateva despre col. Petre Macca in cateva carti, legate mai ales de Razboiul pentru Independenta. Sotia sa este cea care a donat casa Macca, Casei Scoalelor. A ridicat si o biserica "Sf. Petru" in amintirea sotului, in com. Mirosi, Arges. Acolo (inca) mai exista conacul in care au trait. In biserica sunt portretele celor doi. Sunt inmormantati la Pasarea. PAsajul Macca din Bucuresti se pare ca se leaga de numele lui Mihalache, tatal lui Petre. in fine... m-am cam lungit. M-ar interesa foarte mult sa aflu macar cum se numesc cartile despre casa Macca. Multumesc!
va multumesc foarte mult pentru informatiile valoroase. Eu nu am studiat subiectul decat atat cat sa spun 2-3 cuvinte in acest mic articol. Un pretext pentru a prezenta niste fotografii ale minunatei case, putin cunoscute bucurestenilor care nu au treaba cu arheologia. Din pacate nu cunosc nici o carte, desi am citit undeva (nu mai stiu unde) ca ar exista. Nu mi-e clar daca despre istoricul casei sau despre familia Macca. Deci, nu prea va pot ajuta. Sper ca dvs sa mai imi spuneti unele lucruri putin necunoscute sau de-a dreptu necunoscute, asa cum sunt cele din mesajul de mai sus.
detin mai multe informatii, insa trebuie sa am putin timp liber sa mi le organizez. si va promit ca atunci cand o sa reusesc, va trimit materialul. erau niste oameni deosebiti, cu bun gust si care faceau lucrurile temeinic. de pilda...la ctitorirea bisericii Elena Macca a folosit vitralii (bucatele de sticla colorata cu plumb), tigla adusa din Anglia (azi se mai pastreaza doar pe cele trei turle, restul fiind inlocuita cu tabla), sfanat masa din altar este din marmura, la fel masuta de la proscomidiar, tot mobilierul este din lemn de stejar (catapeteasma, stranile, scaunele arhieresti), cele doua policandre din bronz...in fine...daca chiar va intereseaza, o sa fiti placut impresionat de datele pe care le detin. Pe curand!
@ cosminus..vitralii= bucatele de sticla colorate cu plumb...RECTIFICARE:vitralii= bucatele de sticla colorata (sau nu) LEGATE CU PLUMB.
Si..in general...Pentru Radu Oltean si cei cunoscatori (eu NU!)in legatura cu MACCA-numele si ce se leaga de... aveti ceva amanunte cu genealogia?
Pentru ca se pare ca ar bate catre MAKKAI, familia straveche nobila secuiasaca din Ardeal...E numai un indiciu..NU O CERTITUDINE!
Georg Schoenpflug von Gambsenberg
1.imi cer scuze pentru exprimare: bun-inteles ca este vorba de ansamblul format din sticla si plumb, nici vorba de colorarea sticlei cu plumb! multumesc pentru interventie! oricum in cazul de fata sticla este colorata.
2. nici vorba de MAKKAI. in ce am gasit pana acum o posibila origine a familiei Macca intalnita a fost greaca, armeneasca sau aromana.
3. Conform unei scrisori a colonelului Ipătescu, comandantul Brigăzii a II-a de infanterie, scrisoare datată 15 ianuarie 1877, în care se descriu luptele din 12 şi 13 ianuarie acelaşi an, aflăm că Petre macca avea atunci gradul de maior: "Mă simt dator, D-le General, a vă arăta că întreaga trupă, atât ofiţerii cât şi soldaţii, au fost animaţi de curajul cel mai mare şi zeloşi a-şi îndeplini datoria lor cu cea mai mare sfinţenie. Mai cu deosebire îmi permit a atrage atenţiunea Dvs. asupra Locot. Colonelului Poenaru, Maior Cuciuc, Maior Macca....." Ipătescu recomandă o recompensare a celor care s-au distins în luptă, înaintând şi un tablou (tabel) cu numele acestora (care însă nu s-a păstrat). Dupa sfârşitul Razboiului de Independenţă, Petre Macca va fi, p rând, comadantul a trei regimente: 1883-1886 - Regimentul Mihai Viteazul nr. 6 (locotnent colonel), 1888-1889 - Regimentul Suceava nr. 16 (colonel) şi 1889-1890 - Regimentul Prahova nr. 7
@cosminus
Iti multumesc foarte mult!!! Informatii deosebite! Ma bucur ca la aceste informatii rare vor avea acces si alti iubitori ai acestei case deosebite.
Chestiile astea le citim doar noi, nu si arhitectul sef al Bucurestiului?
Marian Tutui
"Macca" (in forma "Makkas") e nume de familie in greaca, provenit din pronuntia araba si turca a toponimului "Mecca" si deci Macca putea fi grec sau aroman de origine. Multi aromani si romani pana in sec. 20 au fost in hagialic (calatorie la locurile sfinte) si au primit porecle si nume legate de acest eveniment din viata lor sau de faptul ca au facut comert cu relicve.
Marian Tutui
am si eu cateva pzoe cu interiorul :D
http://ellephotoshoots.wordpress.com/2010/05/31/corporate-occult/
http://ellephotoshoots.wordpress.com/2010/06/10/desaturate/
Am si eu autorizatia de construire eliberata Dl col Petre Macca pentru constructia Casei macca pe terenul acordat despagubire sotiiei Elena Balaceanu vaduva dupa demolarea casei defunctului sot Caliboru pt utilitate publica dei actualul bul.Carol,si actul de infintare al Fundatiei Elena Col.Macca din 1886.
Trimiteți un comentariu