sâmbătă, 10 ianuarie 2009

Bucurestii bombardati

Apropo de Gaza...
Am selectat cateva fotografii din diverse surse ( diverse carti, colectii de poze vechi), inclusiv o serie cunoscuta gasita pe net. Sunt imagini atat din timpul bombardamentelor anglo-americane cat din cele germane (post 23/08/44). Am cautat apoi in mica mea colectie de ziare vechi de unde am selectat cateva articole din epoca, legate de bombardamente ce le-au suferit Bucurestii in anul 1944. A fost cumplit. Au murit multi oameni... Universitatea a pierdut vechea fațadă, reconstruita multi ani dupa aceea. Teatrul National grav avariat a fost demolat de autoritățile comuniste nou instalate.

Incepand cu anul 1944 rafinariile din Prahova au fost supuse unui bombardament intens. Ploiestiul e intens bombardat. Romanii si nemtii reusesc la inceput doborarea mai multor aparate americane de zbor. Sursa foto de aici


Raid deasupra Bucurestilor al aviatiei anglo-americana. "În zilele de 3 si 4 aprilie 1944 au fost bombardate masiv orasele Ploiesti si Bucuresti, cu 2 valuri de bombardiere B-24 care au decolat de la bazele Foggia şi Aviano, Italia. Dupã unele surse, se estimeazã peste 4900 de români morti si rãniti grav, majoritatea populatie civilã si personal CFR." (citat de aici)

Din ziarul Curentul din 15 mai 1944



Calea Victoriei si hotelul Athene Palace dupa ce au fost incendiate ca urmare a bombardamentelor din aprilie 1944


Anunt oficial tot din ziarul Curentul din 15 mai 1944. Dupa bombardamentele teribile din 4 aprilie ale aviaţiei anglo-americane asupra Bucureştiului peste 3000 de oameni isi pierd viata si 2000 sunt raniti!!

Fotografii aeriene facute de aviatia americana in timpul bombardamentelor de deasupra Bucurestilor. Zona Garii de Nord...
"Primul atac a avut loc pe 4 aprilie, cand vanatorii romani au reusit sa faca fata inamicului. Si asta pentru ca bombardierele americane au venit fara protectia avioanelor de vanatoare. In urmatoarele atacuri, din 5, 15 si 16 aprilie, aparatele americane de vanatoare P-38 ,,Lighting” vor insoti bombardierele, stanjenind atacurile pilotilor de vanatoare romani si ale aliatilor germani. Astfel, bombardierele B-17 si B-24 reusesc sa loveasca rafinariile de la Ploiesti si Campina, Triajul si Gara de Nord din Bucuresti, Uzinele IAR din Brasov si instalatiile portuare de la Turnu Severin." - citat din articolul lui Florian Bichir

Aici gasiti misiunile americane de zbor din anul 1944
Fragment dintr-un articol al lui Pamfil Seicaru din ziarul citat mai sus (15 mai 44)

Strada Edgar Quinet si Capsa dupa bombardamentele din 15 aprilie 1944.

Si azi...

In noapte de 15 aprilie Universitatea este partial distrusa.

Interiorul Universitatii - 15 aprilie 1944. Acest corp de caldire va fi reconstruit multi ani mai tarziu. Pana atunci spatiul va ramane gol.


"În Bucuresti, pierderile umane au fost cele mai grave, fiind vizate tinte civile si lipsind protectia cetii ca în Ploiesti. Cele mai grav lovite au fost zona Gãrii de Nord (Cal. Grivitei, Plevnei, Bd.Titulescu, Dinicu Golescu, sos. Orhideelor), cart. Giulesti si Crângasi, antiaeriana dintre bd. Ghencea si Alexandriei si cea din Bãneasa. Clãdirea gãrii a fost distrusã în totalitate.
Cei mai in varsta relateazã scene de groazã. Pe calea Giulesti erau corpuri sfârtecate cu organele interne si intestinele atârnând în copaci, bãlti de sânge si cadavre carbonizate, iar pe calea Grivitei, un cal de la o trãsurã fusese proiectat la etajul unui bloc ruinat. Au fost distruse multe case vechi si blocuri, oamenii care nu au mai încãput în adãposturi s-au ascuns în subsoluri, multi fiind striviti între dãrâmãturi sau axfisiati.
Acestui bombardament masiv i-au urmat altele, chiar si dupã întoarcerea armelor (23 aug 1944), având ca scop blocarea aprovizionãrii armatei germane cu combustibil si distrugerea trupelor si bazelor acestora de pe teritoriul tãrii noastre. Sã nu uitãm însã de „victimele colaterale”, care au fost oameni nevinovati, compatrioti de-ai nostri"
Florin Gheorghe
(tot articolul aici)

Incendiu in apropierea Cismigiului, intre Str. Stirbey Voda si Schitul Magureanu



Dupa 23 august Bucurestii vor fi bombardati de catre germani. Intre 23-26 august Centrul va suferi distrugeri importante. Despre incendierea Teatrului vezi articolul de ziar (din Informatia -28 aug. 1944) de mai jos.

"Bombardamentele germane continuă şi în timpul nopţii de 24/25 august, când grupuri izolate de avioane de bombardament şi aparate de vânătoare, constituite din 2-3 aparate, atacă Capitala la intervale de 30-40 de minute. La bilanţul victimelor de peste zi se adaugă 38 morţi (dintre care 5 copii) şi 57 răniţi. Au fost distruse 3 case, alte 19 fiind grav avariate. Au mai fost lovite în plin, producând distrugeri, avarii şi incendii, Ministerul de Interne, Preşedinţia Consiliului de Miniştrii, Ministerul Propagandei, Moara Herdan, Dispensarul Asigurărilor Sociale etc.

În ediţiile de a doua zi cotidienele bucureştene au alocat spaţii ample recentelor bombardamente, titrând cu litere de-o şchioapă: "Atacurile teroriste ale aviaţiei germane asupra Capitalei. Cartiere întregi distruse. Victime, victime şi iarăşi victime. Palatul Regal şi Atheneul Român, lovite de bombele inamicilor", "Populaţia capitalei terorizată de aviaţia hitleristă". Articolele relatau pe larg momentele de groază trăite de populaţia Bucureştiului în ultimele ore: "Începând de ieri dimineaţă, capitala a fost supusă celui mai groaznic bombardament de teroare, executat de aviaţia germană. Zi şi noapte capitala a fost bombardată în continuu."
Narcis Gherghina (tot articolul aici)
Fundatiunea Carol I a suferit de asemenea stricaciuni dupa raidurile fostilor aliati.

16 comentarii:

Raiden spunea...

Prima fotografie cu Teatrul National bombardat pe care o vad! Si cea cu str. Edgar Quinet este impresionanta.

Anonim spunea...

Felicitari si pentru articolul acesta. Interesant ca intotdeauna. Unde gasesti toate imaginile?

Mădălin spunea...

Dar teatrul pr-zis nu reiese din articol a ca fost bombardat, ci doar ca s+a extins incendiul la el, de la o cladire anexa !

Pana la urma, cat a putut distruge acel incendiu ? Sau au mai fost apoi si alte bombardamente ?

Radu Oltean spunea...

Pai bombe incendiare cad in magazia Teatrului. Incendiu, foarte puternic ajunge si distruge sala, suficient cat sa o faca de nerestaurat. Nu uia, Teatrul avea 100 de ani de cand fusese construit. Probabil ca edilii au considerat ca nu mai pot sa il refaca, l-au demolat si au construit la scurt timp Opera.
Nu-mi dau seama cat de mari au fost distrugerile dar ma gandesc ca un incendiu intr-un loc cu 80% lemn, catifea, panza ... face ravagii.

Anonim spunea...

Gurile rele spun că distrugerile Teatrului n-ar fi fost așa de mari și că această clădire ar fi putut fi salvată. Cică „omul cu ideea” demolării ar fi fost zelosul tovarăș Fănuș Neagu...

Radu Oltean spunea...

Da, putea fi salvat Teatrul. Dar cred ca Romania era atat de falimentara iar urmele razboiului trebuiau sterse cat mai repede. La Berlin s-a demolat (desi putea fi reconstituit caci nu avea distrugeri mari) ditamai Palatul Imperial (Gotic, Renastere, Baroc, Neoclasic). Nimerise in sectorul DDR-ist.

Anonim spunea...

F Neagu s-a născut în 1932...

Cătălin Paraschiv spunea...

Cam asta scrie aici:
http://www.bucuresteanul.net/209_fostul-teatru-national-hotel-novotel.html

silvia.colfescu spunea...

In epoca, multe personalitati autorizate au sustinut necesitatea refacerii Teatrului National. Pun maine pe Istorioare Bucurestene o alta fotgrafie cu teatrul bombardat si cateva cuvunte despre zarva starnita dupa razboi in legatura cu teatrul (nu stiu cum sa pun poza aici).
Fragmentele ramase din sculpturile de pe frontonul Universitatii (autor Karl Storck) se pastreaza in curtea Casei Storck, in Alecsandri 16.

Anonim spunea...

Dureros de emotionant... Ma raliez impresiilor dlui Raiden. Va felicit,si va multumesc, din inima, pt tot ce ne oferiti. Toata stima pt dvs, dl Raiden, dl Galmeanu si comp. M Drosu

Anonim spunea...

Salut,
Foarte reusit articolul,
Am o mica precizare, cu voia dvs. - privind bombardamentele din 3-4 aug '44: Atat in articol, cat si in sursa, s-a strecurat o eroare:
'(...)2 valuri de bombardiere B-52(...)
Tipul bombardierelor era B-24 (B 52 este un aparat utilizat din timpul razboiului rece pana azi)
Cu stima,
Fritzescu

Tiby spunea...

Buna, am gasit recent cateva poze cu Bucurestiul dupa bombardarea din 1944 - link: http://turistinbucurestiro.blogspot.ro/2012/10/bombardarea-bucurestiului-1944.html

Tiby spunea...

buna, am mai postat cateva poze cu Bucurestiul in 1944 - http://turistinbucurestiro.blogspot.ro/2012/10/bombardarea-bucurestiului-1944-ep-2.html

Unknown spunea...

Referitor la cele doua vederi aeriene luate dintr-un avion de recunoastere, o mica precizare: bombardamentul nu se petrece in apropierea Garii de Nord ci vizeaza de nodul de cale ferata din N-V, Triajul de la Chitila. Este lovita si zona prinsa intre Chibrit (podul Constanta), podul Chitila si Calea Giulesti, acolo unde trenurile pentru Constanta fac curba catre dreapta. Cele doua imagini ar trebui rotite, pentru usurarea identificarii locurilor. Inca un amanunt: se poate distinge si parte din Hipodrom, cadva acoperind in intregime perimetrul Complexului Expozitional si al Casei Scanteii, pana aproape de Podul Baneasa.

Radu Oltean spunea...

#Lucian Onea - Multumesc pentru completari!

Anonim spunea...

Ar fi elegant sa nu mai folositi "nasol" si alte asemenea "cuvinte" "imprumutate".
M-am oprit din citit dupa ce am vazut acel "nasol".
Pacat de poze, descrierea este "nasoala".
Sper sa aprobati acest comentariu, este doar un sfat al unui cititor (iar dumneavoastra va adresati in postari cititorilor).