Imprejurimile Atheneului, Piata Palatului si B-dul Take Ionescu (acum gen. Ghe. Magheru).
In urma cu 83 de ani, zona arata cu totul altfel. Va invit sa descoperiti cum Bulevardul din planul doi nu era marginit de blocuri ci de case boieresti si gradini pline de verdeata, cum pe parcarea unde se monteaza scene de spectacole, din fata fostului restaurant Cina, era construit opulentul Palat Jokey-Club (ridicat in 1900 si demolat pentru largirea Pietei in 1939), cum pe locul unde azi se ridica blocul Patria, fost Aro, se afla luxoasa casa a politicianului Alexandru Marghiloman, vis a vis, aflandu-se "templul" Muzeului Simu (cladirea lunga, paralela cu soseaua).
In prim plan, jos, se afla doua cladiri demolate cu ocazia construirii noului Palat Regal si taierea prelungirii strazii Stirbey Voda. Interesant, nu?
PS Primaria a pus, undeva in spatele blocului Eva (acum cu libraria Diverta), un panou cu localizarea catorva din aceste case disparute din zona. Intentia e buna, insa realizarea panoului si amplasarea lui nu da absolut nici o sansa omului curios sa se orienteze si sa identifice monumentele disparute. Absolut penibil. Planul pus e cel din 1914 (sau 1895), foarte greu de "citit" de un om obisnuit. Idee buna, realizare scumpa si proasta = inutila!
Anastasia – year 21
Acum 2 luni
15 comentarii:
Ca de obicei, o poza in premiera :) Multumesc, Radu.
1. Jockey-Club adapostea intr-o vreme si o filiala a Academiei Comerciale.
2. Casa Carturesti e cam singura casa ramasa pe bulevard, la frontul principal, desi initial nu avea vedere la strada.
3. Blocurile ONT si Eva au fost niste capricii ale lui Dej, Muzeul Simu a fost demolat fara scop.
4. Uite si casa disparuta din stanga Ateneului.
5. Cladirea "Casa de Moda" avea candva cupola.
6. Portiunea finala din Stirbei Voda nu exista, dar in apropiere (paralel) era Strada Imperiala, care cobora pe langa Palatul Regal.
aproximativ pe locul bisericii anglicane pare a fi o biserica ortodoxa?
@Radu
Nici gand sa fie o bis. romaneasca pe locul celei anglicane. Biserica aia e Pitar Mos, exista si azi. Biserica anglicana era deja construita dar e taiata de marginea de sus a pozei
da, pitar mos, o biserica destul de ascunsa, daca nu ma insel, care e intre dionisie lupu si pitar mos, parca.
multumesc
Wowie!N'am mai vzt poza asta,zona de sus da, din alt unghi.Imi place k e hi-res.Asa deci,acolo era Marghivila...ma intrebam unde anume pe Magheru fusese;si sperasem sa fi fost demolata de rosii,nu de rege(in genul raului mai mic)...regret sincer ce a distrus regele-playboy;desi Aro arata(la trecut) fain nu ma pot impaca in totalitate cu Blvd. Bratianu-Magheru din anii '30, micul nostru Manhattan...
Legat de acest aspect imi place sa cred ca insusi Bucurestiul vechi poate fi impartit la randul sau in mai multe perioade de glorie arhitecturala:antebelic,interbelic(anii '20,anii '30/'40)...ceea ce inseamna k avem mai multi Bucuresti vechi si frumosi:D.Cinste!
-Beren
ah, mersi, ca de obicei!
Beren
He he "Marghivila". Da, acolo era. Intr-un timp era magazin de masini de lux.
Casele de raport (cum erau denumite bloacele facute de speculantii de terenuri, adica investitorii imobiliari de azi) s-au inmultit teribil in anii 30-40. La fel ca azi. Si s-au distrus multe vile faine.
@Corn
Ca de obicei, ce?
Da, nu m-am gandit niciodata pan-acum la ideea ca poate daca nu veneau comunistii, arhitectura "de Manhattan" a anilor 30 ar fi continuat in detrimentul patrimoniului mai vechi, deci pana la urma tot un rau era si ala, chiar daca mai mic...
Deci, Bucurestii vechi NU pot fi impartiti in mai multe perioade de glorie arhitecturala, caci a fost o singura perioada de "glorie": epoca lui Carol I. Scoateti - imaginar - din peisajul orasului tot ce s-a facut atunci, si veti vedea ca nu mai are identitate absolut deloc, ca e practic distrus. Pe cand nu acelasi lucru se intampla daca "scoatem" cladirile si strazile facute in celelalte perioade...
Poate nu-i nici asta un lucru de lauda (admiratorii Micului Paris ma vor blama aici), caci ne limiteaza identitatea la o vechime de doar 100 de ani... Insa daca asta a fost soarta si vremurile n-au pastrat ce era frumos si romanesc 100%, ajungem acum sa ne mandrim cu o epoca ce a fost, la urma urmei, o copie a modei occidentale. Asta e...
"frumos si romanesc 100%"
??? Ce era frumos si romanesc 100% "inainte"? Cateva manastiri, cateva case boieresti, pe care boierii insisi si le-au modificat dupa 1830 in stil "nemtesc si frantuzesc". In rest case de lemn si sindrila, ulite noroioase podite cu barne de lemn. Asta la 1848, cand aproape TOATE orasele mari europene erau de piatra de sute de ani. Stii cum arata Prisul si Viena la 1848, in vremea lui Victor Hugo sau al 30 dupa Beethoven?
Hai sa nu mai plangem dupa "autenticul romanesc", cand insasi romanii il dispretuiau profund, cand asa cum am zis in afara de biserici si manastiri nimic nu era sortit sa dainuie.
"o copie a modei occidentale" - !?!?
Aici gresesti enorm. Arhitectura epocii lui Carol I a gasit un teren fertil in Principate si s-a adapta la nevoile locului. Nu poti vorbi defel de o copie a modei occidentale. Ai fi preferat sa fie o copie a modei orientale? Ce, in Bucuresti sau Ploiesti sau Craiova sau Iasi gasesti vreo copie a Parisului, Romei, Budapestei, Nurembergului?? Ma indoiesc. Normal sa existe influente. Ce, arta bizantina nu este o influenta a Artei grecesti medievale?? Si sunt convins ca nu te deranjeaza.
nu ma deranjeaza nimic, ai dreptate. Totusi nu esti cam prea inversubat uneori impotriva traditiilor si lucrurilor romanesti, chiar asa amarate cum erau ele ? Da, cand marile orase si civilizatii europene erau de sute de ani, noi stateam in noroi. Dar pe de alta parte numeste-mi o singura tara europeana care se apropie de bogatia civilizatiei populare de la noi. Nimeni nu a dezvoltat o asa variata si azi foarte valoroasa arta populara, de la arhitectura, arta si tesaturi, pana la creatiile imateriale. Deci, fiecare cu punctul lui forte :) Stiu ca protocronismul si exaltarile patriotarde ti-au creeat treptat aceasta aversiune fata de "nimicurile" romanesti in comparatie cu maretia Occidentului, dar totodata ele te si fac sa dai uneori in cealalta extrema :)
depui o munca adevarata si folositoare,multumesc anticipat pentru aceste discutii, una despre celebrul obor ar completa INELUL DE FOC.bafta!
In Bucurestii nostri, vechi inseamna de cel mult 100 - 120 de ani.
Vedem pe undeva, pe vreo casa/cladire scris "1850"? E prea mult. Oare ne este greu sa observam ca dintotdeauna am darimat si am copiat?! Au fost turcii, i-am copiat, au fost grecii, i-am copiat, am ajuns la Paris, am venit inapoi, in tara si am facut copii, am fost la Viena, am revenit in Bucuresti si am trintit citeva case/cladiri in stil secession. Apoi a venit America ai iarasi am darimat ce abia construisem ca sa facem si noi Manhattan-ul nostru. Au venit comunistii, am lansat stilul sovietic, cu cvartale de blocuri si cine "apuca" casa la bloc era mare, de ce nu vrem sa recunoastem cita spaga si cite audiente faceam pentru 2 - trei camere intr-un bloc de 10 etaje??? Iar daca nu faceam parte dintre ferictii care primeau gratis gasa la bloc, stringeam ban pe ban si ne cumparam 2 - 3 camere tot intr-un bloc cu 10 etaje. Nu ne mai placea casa la curte, voiama neaparat sa fim boierii noii societati. A venit momentul '89 si, aproape tot ce nu a reusit sa demoleze comunismul, am darimat noi, prin vointa noastra manifestata democratic. Chiar este imposibil sa recunoastem ca nu ne place nimic ce este vechi? Noi vrem hardughii numite vile si giganti din beton, sticla si inox numite spatii de birouri in numele unei civilizatii prost intelese si al unei dorinte de nou aplicata numai prin a copia. Iar in casele noastre noi, roz si portocalii, incepem sa depozitam fara noima obiecte cumparate din tirgurile de vechituri ca sa aratam ca avem un trecut. Intradevar, avem un trecut la fabricat istoria.
100% romanesc? Da, numai in copiat.
Imi pare rau de noi.
Draga Silvia
Ceea ce spui tu se reduce la lipsa de educatie. Una crasa si endemica. Si eterna...(vezi ultimul Bac)
O situatie asemenatoarea, ca cea de la Bartolomeu,s-a petrecut in septembrie 1916,langa localitatea Cacova(astazi Fantanele)jud.Sibiu,unde au cazut 75 de militar din R.2 Valcea,de sub comanda slt.r.Vasile Godeanu.
Trimiteți un comentariu