duminică, 14 decembrie 2008

Vulcanul de la Racos






M-am dus la început, prin 2008, în comuna Racoş (Alsórákos în maghiară, o localitate din jud. Brașov, pentru a vizita castelul Bethlen de acolo, relativ recent parțial restaurat și părăsit scurt timp dupa aceea, înaintea finalizării lucrărilor. Adica s-a amânat continuarea restaurarii pana la o data ...necunoascută. Monumentul, unul din castelele renascentiste din Ardeal bine conservate şi deosebit de pitoresc nu pare să fie pe lista de interes a autorităţilor sau a Ministerului..hai să-i zicem al Culturii. 
Comuna, o localitate mare şi bogată în trecut, cu aspect de mic orăşel prin sec 19 și început de 20, este acum destul de ponosit, dar interesant de studiat ca arhitectura.  Este locuit în principal de secui şi de o comunitate importantă de ţigani... Nu am ştiut atunci câte alte minunăţii o să mai văd în acea zonă. Aşa am descoperit, din întâmplare rezervaţia geologică şi vulcanul de acolo. Ulterior, preocupat de istoria dacilor, am aflat că în defileul Oltului, din hotarul din amonte al Racoşului, spre Augustin, se afla o mare aşezare dacică, cu temple oarecum asemănătoare cu cele de la Sarmizegetusa Regia. Din păcate nu există structuri vizibile la suprafaţa solului. Am revenit în acest loc de încă 4 ori din 2008 şi de fiecare dată am fost impresionat...



Castelul Bethlen de la Racoşul de Jos. ( "Reşedinţă nobiliară fortificată, de mică amploare, construită în stilul Renaşterii transilvănene, în anul 1664. Incintă fortificată de plan pătrat, cu bastioane circulare la colţuri şi turn pătrat de intrare, tipică arhitecturii militare medievale târzii, anterioară castelului de pe latura de sud.După construirea castelului, sistemul de fortificaţii este completat cu o semiincintă cu bastioane pană."-dupa CIMEC; "... castelul din Racos a fost resedinta nobiliara fortificata a grofului Sukosd. Acesta primise domeniul respectiv de la Gabriel Bethlen, ca recompensa pentru servicii militare. "- mai mult aici)




Inscripţia cu stema familiei Bethlen, un şarpe încoronat cu un glob crucifer în gură,  deasupra intrarii principale


Oltul în defileul de la Racoş. În planul îndepărtat, dealul numit Tipia Ormenişului pe care au fost descoperite temple dacice


Vedere de pe Tipia Ormenişului către Olt şi stânca de calcar Piatra Detunată. 

La Racoş se poate ajunge comod cu trenul. E cam la mijlocul drumului intre Braşov şi Sighişoara. Cu maşina trebuie, in apropiere de Rupea si Hoghiz sa o luaţi lateral, spre stânga daca va duceti la Braşov, la dreapta daca veniti de la Braşov. Dupa 9 km de drum recent reparat,  sunteti in Racos, o pitoreasca localitate cu case traditionale de tip sasesc, desi acolo, majoritari sunt secuii. Nu cunosc situaţia actuală a drupului prin Mateiaş, foarte rău în 2011. Vezi harta de la finele articolului.

Prin apropiere trece Oltul care traverseaza M-tii Persani, un masiv de munti nu prea inalti dar deosebit de salbatici. In zona M-tilor Persani sunt localitati putine si paduri dese si neumblate. Doar soseaua DM1 ii traverseaza prin "Padurea Bogatii". Dar muntii se intind mult mai mult. Trebuie sa va uitati pe Google Earth.



Ei bine, în zona acestor munţi au avut loc cele mai recente activităţi vulcanice de pe teritoriul ţării noastre. Recente, vorbind la scara geologica. Adica acum aprox. 1 milion de ani, poate mai puțin, în zona au existat vulcani, care la Racoş au lasat urme atat de vizibile si de "proaspete" încât ai zice au au erupt în urma cu doar câțiva ani. Nu degeaba în capatul dinspre secuime a munţilor Persani se afla cele mai multe ape minerale, mofete, ape termale etc.


Vor urma o serie de imagini din cariera de la Racoş, completate cu poze  făcute pe pantele vulcanului Etna (Sicilia). Cele cu vulcanul Etna nu imi aparţinAşa, pentru comparație; 






La Racos a existat un vulcan din din care s-a exploatat mult timp zgură. Acum nu se mai exploateaza deoarece e zonă protejată și e rezervație (Geoparcul Perşani). Peisajul rămas în urma exploatărilor e fantastic și deosebit de pitoresc . Iar pentru un pasionat de geologie, locul e perfect pentru a studia toate tipurile de zgură, cenuşi, piatră ponce, bombe vulcanice, bazalturi, lavă întarită etc. Toate arată de parcă s-ar fi răcit ieri.
Eu am fost acum cativa ani pe vulcanul Etna, unde peisajul (păstrând proporţiile) este foarte asemanator cu ce am vazut la Racoş. Acelasi tip de roci și de culori.




Vedere parţială asupra carierei din craterul vulcanului de la Racoş



Racoş - straturi de cenuşă şi zgură.

Racoş


Sectiune geologică a conului vulcanic de la Racoş şi zona de exploatare a tufului şi bazaltului (în dreapta). După un panou explicativ din centrul comunei Racoş.



Racoş


Toată comuna Racoş, inclusiv castelul este construită cu piatră ponce şi tuf vulcanic. La fel de solid ca orice piatra masivă dar mult mai uşor, datorită structurii spongioase produsă de bulele de gaz din timpul răcirii lavei. Seamană destul de mult cu structura pâinii bine crescute.



Etna 2006

Etna 2006
Piatră ponce, zgură, (scorie vulcanică) la Racoş


Racoş - plante crescute pe zgură


Racoş- lavă întarită, transformată parţial în bazalt


Etna 2006 (bombe vulcanice)

În apropiere de fosta carieră de zgură se afla două cariere de bazalt, în care exploatarea a încetat la începutul anilor 1990. Pe pereţii primei cariere sunt de văzut impresionante coloane de bazalt a căror spectaculozitate e stricată de un panou explicativ extrem de prost pus, exact în faţa lor.






 Panoul explicativ strică panorama coloanelor de bazalt


Un guşter tocmai ieşit în soarele primăverii, cu haine colorate de nuntă (verde aprins şi turcoaz pe guşă) dar cu botul murdar de noroi
 La câţiva paşi de prima cariera de bazalt se află cariera Brazi, o ”groapă” uriaşă în care s-a adunat apă. Peisajul este absolut fabulos şi impresionat. Nu-ţi vine să crezi că nu ştiai de asemenea loc din ţara ta. Lacul rezultat cu o apă verde a fost botezat Lacul de Smarald...


Deaupra lacului format în fosta carieră de bazalt Brazi

Lacul de Smarald

 În centrul comunei Racoş, în faţa castelului Bethlen, se află două interesante panouri explicative cu detalii despre geoparcul munţilor Perşani. Iată, le reproduc aici, pentru cei interesaţi de mai multe informaţii legate de această minunată zonă.






Duceti-va, o sa va placa. E ceva foarte special. In zona e de stat mai mult.


19 comentarii:

Anonim spunea...

Mbun, inca un lucru de vazut pe lista, dar mai spre vara asa... :)

Mădălin spunea...

ce tare :)
Tocmai saptamana trecuta m-am ocupat la munca de zona asta, ca fac proiectul pt. un nou ghid, la fel ca cel cu bucurestii, dar pe zona brasovului. Cate castele si conace sunt pe-acolo !
E de vorbit...

Radu Oltean spunea...

In jud Brsov sunt multe chestii foarte diferite de la o zona la alta. E zona saseasca, zona romanesca, alta secuiasca. La fel si peisajele sunt ff diverse. Munti inalti, medii (Persani), podis (Barsei). E foarte interesant!

@irina_sweet_home spunea...

foarte interesant, coloanele de bazalt sunt deosebite, cu siguranta vom merge si noi sa vizitam zona. Multumesc!

Anonim spunea...

frumos. extrem de intersant...
si... Sarbatori fericite si un An Nou in pace cu impliniri!
Flavius

Anonim spunea...

Craciun fericit si tot ce iti doresti.

Anonim spunea...

Frumoasa relatarea ta. Eu inca nu am ajuns la Racos, insa o voi face cit voi putea de curind. Ma bucur ca am gasit aici repere importante de vizitat.

Iti multumesc.

Anonim spunea...

E super interesanta zona, intr-adevar. Un mic amanunt am de adaugat: ultimele activitati vulcanice prin zona au fost cam acum 100 000 de ani, nu 10 000 (ca inca ar mai fi curs cate ceva). Insa oricum raman cele mai recente activitati vulcanice de pe teritoriul nostru.
Numai de bine!
Cezar

Houston spunea...

M-am decis să merg şi eu, împreună cu colegul de cameră (care a fost impresionat de blogul tău) la Racoş pe 19 şi 20 luna asta. Ţinând cont de faptul că-s student, m-ar costa biletul vreo 60 de lei dus-întors sau aşa ceva. Dacă nu scriai aici, nici nu ştiam de locul ăsta, aşa că mersi! :)
Asta a fost mulţumirea.
Şi acum rugămintea. Ai avea timp să-mi faci o listă cu cele mai frumoase castele din Ardeal? Colegul meu ar vrea să facă un tur al castelelor în vara asta. S-ar putea să mă duc şi eu, deşi încă mai sper că o să fac înconjurul ăla al României pe jos, despre care cred că ţi-am mai vorbit.

Dragos Bora spunea...

Arunca o privire aici: http://www.fortified-churches.com/

Radu Oltean spunea...

@Huston
Imi pare rau ca nu am timp sa intru in detalii. Vizitati: Prejmer , Harman, Homorod, Cata, Rupea, Viscri, Saschiz, Biertan, Mosna, Ighisul Nou, Alma Vii, Bazna, Boian, Valea Viilor, Slimnic, Cisnadie, Cisnadioara. Asta pt inceput. Mai cauta si pe net...

Anonim spunea...

Castelul Racos
In primavara anului 1964 am fost repartizat sa fac practica in Racos si am fost cazat chiar in Castel care pe atunci servea ca sediu pentru "Colectiv" dupa cateva zile am fost mutat in casa de vizavi unde locuia femeia de serviciu care ma si hranea, o unguroica de treaba. Am avut ocazia
sa vad Cetatea si coloanele de bazalt care erau foarte aproape, pe vremea acea cariera de piatra si de zgura inca mai functiona. Daca plecati din Brasov pe soseaua spre Sighisoara puteti vizita bisericile cetati: Feldioara,Rotbav (unde au fost decoperite morminte vechi de 5000 de ani)Maierus, Valea Bogatii sa ajungeti la Racos trebuie sa o luati la dreapta pe un drum secundar, daca o luati la stanga o sa treceti prin Crihalma, Ticusul Vechi (cele mai frumoase tiganci, (amestec intre sasi si tigani)apoi Ticusul Nou unde exista o biserica veche si darapanata si in curte se exista o cruce de piatra si un mormant acoperit cu o lespede din beton pe care scria numele lui Badea Cartan, mai tarziu cand am aflat cine este Badea Cartan am citit ca este imormantat la Carta, in tinutul Fagarasului, ar fi interesant de aflat cine a fost imormantat acolo( Pe cruce scria clar ca este Badea Cartan care a mers pe jos pana la Roma. in continuare puteti vizita cetatea de la Rupea ( In 1964 la intrarea in Rupea existau niste stejari uriasi cu diametrul de 1,5-2 m, care tocmai fusesera taiati si zaceau ca niste ...elefanti doborati...Aveam numai 16 ani atunci dar nustiu dece acesti copaci mareti au ramas in mintea mea

Radu Oltean spunea...

Anonim
Multumesc foarte mult pentru aceste comentarii - amintiri foarte frumoase!!

Mădălin spunea...

Badea Cartan este inmormantat la Sinaia, in cimitirul orasului, asta este sigur !

Elena spunea...

Am vizitat Racosul acum vreo 2 ani,cautam ceva cetati dacice prin zona si intamplator, de la un satean am afat despre coloanele de bazalt si despre acest con vulcanic. Ne-a surprins placut,dar am fost dezamagiti de fapul ca astfel de frumuseti sunt lasate in uitare si in paragina.
Poate asa este mai bine,omul me unde merge strica, dar poate descoperindu-ne tara invatam sa-i apreciem valorile mai mult!
Faci o treaba minunata!

Ioan spunea...

Sunt foarte interesante și de o deosebită importanță pentru promovarea cunoașterii istoriei și a geografiei acestei țări. În acest context, sugerez însă, că pentru corectitudinea și exactitatea informațiilor transmite celor interesați de acestea, este imperios necesar ca în redactarea textelor să se folosească scrierea cu diacritice.Aceasta pentru că atunci când vorbim, una este când pronunțăm Badea Cârțan, de la Cârța, și alta și alta când spunem Badea Cartan de la Carta. Cu tot respectul și buna credință, precum din dorința de a păstra nealterată limba română,

Ioan

Radu Oltean spunea...

@Ioan
Aveti dreptate, dar e atat de dificil sa mai scriu si cu diacritice cand muncesc o gramada la prelucrat poze, la conceput textul, la corectat textul (uneori), incat... Si asta doar asa, ca-s eu pasionat. Sunt oameni care lucreaza in presa si au salariu si scriu de 10 ori mai prost (ca idei, ca documentare). Eu fac de drag chestia asta, dar nu-mi pot petrece toata viata lucrand cu acribie la niste articole puse gratis la dispozitia poporului...

nina spunea...

Am plecat ieri din Bucuresti cu destinatia Canionul 7 scari langa Brasov,incepuse sa ploua si cu cat ne apropiam de Valea Prahovei ploaia se intetea.Eram dezamagite;eu si prietena mea hotarasem sa ducem copii in excursie! Mi-a venit ideea sa sun un prieten care merge des in excursii si pe care il citez aici; VOI CALATORI IN STRAINATATE ATUNCI CAND VOI TERMINA DE VAZUT ROMANIA!Cinste lui pentru ca se si tine de cuvant!Si uite asa am aflat de RACOS!Pe masura ce mergeam catre Racos ne luminam si noi dar si cerul si ploaia a disparut iar soarele si-a facut timid prezenta,dupa care a stralucit toata ziua.Prima descoperire a fost Castelul Bethlen,apoi Lacul Lacrima,Vulcanul Stins. Desi prietenul nostru a pomenit de Coloanele de bazalt,noi am ratat aceste frumuseti! Si ca in basme am trecut de pe un taram cu ploaie ,pe unul insorit si am avut o zi plina de niste frumuseti nebanuite de noi.Aceasta zi a fost ziua SANZIENELORsau DRAGAICA,asa ca am venit acasa cu buchetele de flori de sanziene si am hotarat ca ne vom intoarce la Racos sa vedem Coloanele de bazalt.

Unknown spunea...

Va multumesc mult pt toate aceste informatii. Vom merge chiar saptamana aceasta pc ne ati facut extrem de curiosi. N am auzit despre vulcan, rezervatie, castel.