duminică, 18 mai 2008

Biserica saseasca din Drauseni


INTRODUCERE

Mai puţin cunoscută marelui public, biserica evanghelică din Drauseni (germ. Draas), jud. Braşov, este una dintre cele mai valoroase monumente de arhitectură din România.

Localitatea este atestată încă din 1224 în diploma regelui maghiar Andrei al II-lea, prin care se stabileau drepturile şi obligaţiile saşilor. Drăuşeni e menţionat în acest document ca punctul extrem nord estic atins de colonizarea saşilor (Pamântul Crăiesc).

LEGENDA

O legendă săsească spune că atunci când primii colonişti germani au ajuns, pe Cibin, să întemeieze prima aşezare (Sibiu), au ales loc de biserică unde cei doi greavi (conducători şi lideri, din care unul Hermann) au jurat pe spadele lor înfipte încrucişat în pamânt ca neamul lor să apere şi să cultive pe veci acest pământ (s-au ţinut de cuvânt pînă acum 20 ani). Apoi cele două spade de jurământ au fost trimise în localităţile extreme ale pamântului regesc oferit lor: Orăştie şi Drăuşeni.

Şi au mai profeţit că atunci cand cele două spade vor dispare, va dispare şi neamul lor. Se spune că spadele s-au păstrat în bisericile celor două localităţi secole de-a rândul. Cea din Orăştie a dispărut la un moment dat, nimeni nu ştie când. Şi cea de la Drăuşeni a fost pierdută dar a fost rapid înlocuită cu o alta, o impozantă spadă de două mâini din veacul al XVII-lea. Din păcate şi
acea
stă spadă a dispărut în 1944, probabil în tumultul războiului. Ceea ce mai aminteşte de această legendă sunt spadele încrucişate de pe stemele Sibiului şi Orăştiei. (sus - 2 fotografii istorice. În stânga, spada de la Drauseni -Das Draaser schwert -şi paznicul ei, stânga - desen făcută de mine ilustrand întemeierea Sibiului)

SCURTĂ DESCRIERE

Actuala biserică, a fost construită cândva spre sfârşitul sec. al XIII-lea. Poate nu vă daţi seama ce înseamnă acest lucru! Adică cu apox. 100 de ani înainte de întemeierea Ţării Româneşti.

La origine biserica a fost o basilică cu 3 nave şi turn-clopotniţă pe vest. În sec. al XIV-lea nava principală (şi probabil corul şi absida) este îmbogăţită cu o pictură murală (pe zidul de sud se păstrează scene din legenda Sf. Ecaterina din Alexandria; pe peretele nordic sunt încă acoperite de tencuiala din vremea Reformei ;- puteţi vedea o imagine pe site-ul meu : www.historyarts.ro)
Pe partea vestică a turnului s-a construit un portal monumental, unic în arta romanică transilavană prin bogatia decorului. Ferestrele navei sunt tipic romanice, bifore, asemănătoare cu cele de la Caţa sau Rodbav. La biserică au lucrat pietrari bine şcoliţi deoarece sculptura
decorativă a bisericii e bogată şi de bună calitate.


În veacul al XV-lea, conform săpăturilor arheologice, biserica este fortificată prin înzidirea absidei într-un turn dreptunghiular, prin înălţarea turnului clopotniţă şi –foarte interesant – ridicarea unor ziduri în continuarea navelor laterale către est şi vest. La mică distanţă de biserică către est, se construiesc 2 turnuri cu plan pătrat, iar catre vest, lipite de turnul clopotniţă, încă două turnuri. Foarte, foarte interesant căci această fortificaţie strâns lipită de biserică e unică şi atipică. Păcat ca nu s-a conservat.

În sec. al XVII-lea se construieşte actuala incintă de zid cu 6 turnuri. În aceeaşi perioadă se va demola probabil şi vechea fortificaţie de lângă biserică, inclusiv navele laterale.


DRAMA RESTAURĂRII

În anii 70 se doreşte restaurarea bisericii, se fac săpături arheologice şi proiecte. Valorosul mobilier pictat este scos din biserică şi dus la biserica Şura Mare de lîngă Sibiu (Imagini pe
www.historyarts.ro). Biserica rămâne goală, bună pentru a fii restaurată. Dar, ghinion, în '77 vine cutremurul şi Ceauşescu desfiinţează Direcţia Monumentelor Istorice. Toate proiectele de restaurare sunt sistate dar în biserică nu se mai poate sluji. După '89 biserica din Drauşeni intră într-un nou program de restaurare. Se încep importante săpături arheologice care identifică vechea fortificaţie din sec. al XV-lea, cronologia mormintelor şi un mic şanţ de apărare în sud est.

Lucrarile continuă foarte neprofesionist, se injectează betoane în zidăria bisericii, se sapă prea mult fundaţia unui turn care se prăbuşeşte în scurt timp. Este reconstruit aleatoriu (adică la plesneală) înpreună cu o porţiune de zid. Se face exces de ciment în condiţiile în care la restaurare ar fii trebuit folosit mai mult mortar de var. Cu aceeaşi ocazie este restaurată şi pictura murală de pe peretele sudic al navei ( legenda Sf. Ecaterina). Brusc banii de restaurare dispar şi lucrările se opresc aici. Biserica continuă să se degradeze...

În 2006 ministerul Culturii iniţiază un nou program de restaurare a unor monumente cu finanţare (parţială) de la Comisia Europeană. Biserica din Drăuşeni se află la loc de cinste între monumentele “norocoase”. ONMI (Oficiul Naţional al Mon. Istorice) organizează licitaţie pentru atribuirea şantierului de restaurare. Stupoare! Licitaţia e câştigată cu o sumă foarte mică de o obscură firmă din ...Bacău.

Informaţiile le am de la diverşi istorici şi arhitecţi din Sibiu, Braşov şi Bucureşti.

Cineva se plângea ca principalul criteriu pe care ONMI dă contractele de restaurare, este acela al preţului cel mai mic. Deci, daca cineva vrea să câştige un contract, se duce cu un preţ care o sa-i bată pe toţi prin micimea lui, ia contractul, şi deoarece oricum din suma respectivă nu se poate face nimic, atunci nu se face şi se alege DOAR cu banii. Data viitoare monumentul este scos de pe lista de restaurări, deoarece proiectul figureaza ca deja facut. Iar monumentul de la Drăuşeni NU POATE fii restaurat cu o suma care n-ar acoperii nici realizarea acoperişului.

În plus, patroana firmei câştigătoare, arh. Maria Moldoveanu, -spun gurile rele- pe lângă faptul că nu ştia nici unde se află pe hartă satul Drauşeni (da, a câştigat licitaţia fără să fii vizitat monumentul), dar nici nu avea habar ce vechime are acesta. În plus d-na architect nu a mai restaurat niciodată un monument din Ardeal, darămite unul de asemenea valoare. E drept ca câştigase mai înainte şi restaurarea Palatului Miko din Miercurea Ciuc. Dar asta e altă poveste la fel de dubioasă. De fapt, nici nu are pregătirea necesară căci d-ei a absolvit doar Facultatea de Construcţii - secţia Arhitectură - Iaşi – fiind conductor arhitect şi Facultatea de Ştiinţe Economice. Cu pregatirea de conductor arhitect d-ei NU ARE VOIE sa restaureze monumente în general şi cu atât mai puţin monumente de categoria A (de valoare naţională)!!

Si totuşi firme dânsei e agreată (foarte agreată..) de Min. Culturii. Deci, are voie să restaureze (a se citi distruge) monumente de valoare naţională. Aş dori să mă înşel, iar d-na arhitect să ne facă o mare surpriză.

Deşi în anii '90 se făcuseră săpături arheologice extinse (şi publicate) dânsa dorea să facă altele, noi. Noroc că nici un arheolog nu a vrut sa o “ajute”.

Bun! Pentru o restaurare trebuie un proiect. D-na Moldoveanu nu ştia din ce secol e biserica din Drăuşeni, darămite să mai facă şi un proiect. În acest caz s-a dus la Inst. Mon. Istorice din Bucreşti şi a cerut să cumpere proiectul de restaurare făcut în anii '90 de specialiştii acestui institut. De ce să facă alt proiect când cel vechi statea oricum degeaba în arhiva INMI? A platit o sumă infimă (10.000 euro) şi a rezolvat şi cu proiectul. Asta a fost în urmă cu un an iar şantierul de restaurare tot nu s-a deschis. Iar biserica continuă să se degradeze.

Îm schimb Ministerul Culturii e mândru nevoie mare şi se laudă peste tot cu ce restaurare grozavă va fii aici! CÂND, BĂ!??? Şi cu cine, băă??

FINAL PATETIC

Dar, stimată doamnă! Dacă veţi citi vreodată acest text... şi veţi şi restaura vreodată acest monument... Fiţi vă rog respectuasă cu această biserică. E tare bătrână! Are peste 700 de ani. Şi a fost martoră la drame cumplite. Deseori oamenii s-au ascuns în ea sperând în ajutorul lui Dumnezeu şi au murit năpraznic cu spada în mână, apărând-o. A văzut zeci de generaţii care s-au botezat în ea pentru a fii mai apoi înmormântaţi în jurul ei. A văzut molime care i-au umplut cimitirul, turci şi tătari nervoşi şi aprigi, ostaşi în zale şi jefuitori mai răi ca păgânii, a suportat cutremure, a fost văduvită de podoabele ei seculare, de mobilier, părăsită de preoţi şi enoriaşi şi lăsată, ca niciodată, în paragină de peste 30 de ani...

Singurul lucru care merge bine la biserică este orologiul din turn, întors şi îngrijit zilnic de localnici, majoritatea secui. Urmaşi ai celor ce au adus spada legământului de la Sibiu în urmă cu peste 800 de ani nu prea mai sunt. Acum 3 ani mai erau vreo 4....

46 de comentarii:

Anonim spunea...

Mi-a placut blogul, mi-a placut si povestea, desi m-a intristat. Dar macar asa am aflat si eu ca biserica asta exista. Daca as sti ca s-ar putea face ceva...

Radu Oltean spunea...

Stiu ca-i trista povestea. De aia am si spus-o. Multi istorici de arta, arhitecti si arheologi o cunosc dar nu pot face nimic. S-au scris si memorii si proteste. NIMIC, ma tata!!
Si nici nu ai idee ce se lauda oficialii de la MCC cu monumentul asta, de parca ar fii deja restaurat.De parca ei l-ar fii construit! Niste profitori lacomi, inculti si incapabili!!

Anonim spunea...

Aş vrea ca această biserică uitată să nu ajungă-n situaţia celei de la Jelna,Bistriţa. Şi acolo povestea e lungă (înainte de 89 spun localnicii că luptătorii comunişti au încercat cu lanţurile şi tractorul să o pună la pământ).
Sunt localităţi unde ungurii au lăsat biserica-n mâna sătenilor. O să pun pe site zilele acestea Biserica şi turnul de la Şintereag.

Losy spunea...

Imi place sa revin din cand in cand pe acest blog, chair daca nu asa de des pe cat as dori...
"Interesanta" povestea acestei biserici, pe care nu o stiam in totalitate, dar ea confirma inca odata daca mai era nevoie ce si cum se intampla pe la noi!

Radu Oltean spunea...

Sa nu va suparati daca nu va raspund la toti, la toate mesajele. Imi puteti trimite mesaje si pe mail-ul personal daca e vorba despre ceva punctual. Va voi raspunde negresit...

Anonim spunea...

E o constructie deosebita. Voi realiza o macheta a ei (adica asa cum ar trebui sa arate) din ceramica... fac si asa ceva, atunci cand am vreme (www.rhc.as.ro). Voi folosi imaginile de pe blog... sper sa-mi fie suficiente. Cand va fi gata, va voi contacta sa va arat ce a iesit.
Daniel Ionescu
Ramnicu Valcea

Radu Oltean spunea...

misto! Abia astept sa vad ce faci!!

Anonim spunea...

1224...O mica mare scapare...Draas nu este 1224 punctul extrem nord-estic atins de colonizarea sasilor...
Sa stam stramb, sa judecam drept..de fapt intai au fost flamanzii (germanici) si valonii (romanici)...
La 1224 este limitat la Draas hotarul fiindca mai departe se mai aflau inca ..TEUTONII...ori pamantul din Tara Barsei nu putea fi dat de doua ori...
Dar dupa cum stiti..INAINTE de venirea teutonilor au existat asezari pe care le numim generic..sasesti...(fie ele valone, saxone, flamande)...Deci daca la Marienburg/Foeldvar/Feldioara Ionita a gasit morminte cu nisa cefalica specifice sec.XII..si monede corespunzatoare..inseamna ca punctul nord-estic extrem din teritoriul acordat sasilor...nu putea fi Draas/Darauseni...ci putin mai departe...
Si ..ce-mi vine in minte...de ce oare Petru Musatin a construit o cetate (NUMAI EL..altul NU...dupa spusele arheologilor din Ministerul Aparararii Republicii Socialiste Romania) si a numit-o Cetatea Neamtului sub coasta Dealului Sasului?
Parca este si mai la Rasarit (pardon..est)
G.S.v.G.

Anonim spunea...

1224...O mica mare scapare...Draas nu este 1224 punctul extrem nord-estic atins de colonizarea sasilor...
Sa stam stramb, sa judecam drept..de fapt intai au fost flamanzii (germanici) si valonii (romanici)...
La 1224 este limitat la Draas hotarul fiindca mai departe se mai aflau inca ..TEUTONII...ori pamantul din Tara Barsei nu putea fi dat de doua ori...
Dar dupa cum stiti..INAINTE de venirea teutonilor au existat asezari pe care le numim generic..sasesti...(fie ele valone, saxone, flamande)...Deci daca la Marienburg/Foeldvar/Feldioara Ionita a gasit morminte cu nisa cefalica specifice sec.XII..si monede corespunzatoare..inseamna ca punctul nord-estic extrem din teritoriul acordat sasilor...nu putea fi Draas/Darauseni...ci putin mai departe...
Si ..ce-mi vine in minte...de ce oare Petru Musat(in) a construit o cetate (NUMAI EL putea.....altul NU...dupa spusele arheologilor din Ministerul Aparararii Republicii Socialiste Romania) si a numit-o Cetatea Neamtului sub coasta Dealului Sasului?
Parca este si mai la Rasarit (pardon..est)
G.S.v.G.

Radu Oltean spunea...

Nu-mi place ca sunteti Anonim. Vreau sa stiu un nume cu care discut. Poate mai avem si altele de discutat.
Pamantul Craiesc ce avea pct extrem estic la Drauseni NU se suprapunea cu teritoriul dat Cavalerilor Teutoni care avea punctul nordic la Ungra, deci inainte de Rupea. Drauseni e la NE de Rupea. Deci, cele doua teritorii nu se suprapuneau.
Apoi eu am spus ce scrie documentul dat de regele Ungariei. Realitatea de pe teren din veacul 12 si 13 e cam greu de reconstituit in conditiile in care s-a sapat asa putin in zona. Si chiar daca s-a sapat tot e greu de spus cum era si ce era.
Apoi sugerati niste teorii vagi fara sa trageti concluzii si nu mai inteleg nimic. Astept precizari mai clare. Ma intereseaza.

Anonim spunea...

Pai ati putea sa dati o ochire repede pe www.sibiul.ro/forum/ mai ales la topicul generic intitulat Sibiul Vechi...Va gasiti si pe acolo..si Va lamuriti mai bine..poate...La fel si pe forumul de la citata www.mwdievistica.ro
Eu am semnat si data trecuta...
G.S.v.G.

Radu Oltean spunea...

Multumesc
Aveti pe Sibiu.ro o gramada de discutii interesante. O sa le mai citesc, in timp. Daca mai ajung pe la Sibiu mi-r place sa ne vedem cac imi place cum ganditi, mai ales ca am si niste desene noi, nepublicate cu evolutia Ptii Huet.
Apropo, mormintele cu nisa cefalica am impresia ca se folosesc si in sec 13. In plus am auzit ca s-au gasit si la Alba Iulia si ma gandesc ca, poate nu-s specifice doar imigrantilor (flamanzi, valoni...).

Radu Oltean spunea...

pardon
Acum am vazut ca stati la Ulm. In cazul asta... cand voi trece prin Ulm (ca tot am fost anul trecut acolo)

Anonim spunea...

Era vorba nu de Sibiu.ro..adica www.sibiu.ro pagina oficiala a Primariei..ci de www.sibiul.ro recte www.sibiul.ro/forum/ o pagina particulara...
In privinta Spadelor..acolo la www.sibiul.ro/forum /Sibiul Vechi/ Sigilii si Steme/ exista o oarecare atingere cu tematica..si alta poza inca..cu spatha...
Dar...potrivit obiceiului GERMANIC vechi (deci nu german...si scandinavii il aveau)...la JUDECATA pE HOTAR apareau Comites impreuna cu Juratii si Judecatorii si COMUNITATILE implicate...se rezolva litigiul pe loc..apoi Comites reprezentati ai partilor implicate in disputa de hotar ISI INFIGEAU SPATHELE IN PAMANT marcand rezultatul HOTARNICIRII acum executate...si se scria un document..un protocol am zice astazi..cu sigiliul mic al Provinciae Cibiniensis..(asa-zisul Sigiliu de Judecata, de Judecator)..de fapt doua spathae incrucisate sub Coroana Regala.
In privinta Alba Julia si hospites...TOATA ADMINISTRATIA fie clericala fie regala a Regatului Ungar in sec.XI-XIV era compusa aproape NUMAI DIN STRAINI...deci Hospites...acestia erau de fapt crema...fie ei italieni, franci, valoni, flamanzi...saxoni...sau chiar bohemieni (cehi)...Camera, Tezaurului..deci Lucrul cu Monetaria in sec. XIV a fost incontinuu in mana evreilor...acestia veniti din Spania..Aragon..de unde fusesera aruncati afara...
Deci si la Alba Julia au fost hospites..inca din sec.XI...spathae gasite acolo o dovedesc...
Si se pare..tot mai multi insista pe asta..ca ar fi fost la Alba Julia pana si renumitul Villard de Honnecourt...personal nu prea cred...cartea lui putea ajunge acolo si prin alte cai...dar stilul impus de el se recunoaste clar...si cartea..mai precis mapa imensa cu plansele lui... circula atunci voioasa prin toata Vltrasiluana...(manuscris!)

G.S.v.G.

Radu Oltean spunea...

Foarte interesant comentariul. Scuze cu gresala site-ului. Il stiam si nu l-am confundat niciodata cu cel al Primariei.
Despre spada am mai citit si in Zeno Pinter dar aici ati spus lucruri noi. Eu sunt foarte preocupat de armamentul medieval de la noi si sunt sa de putini specialisti (spre deloc) ca nu stiu ce sa fac. In Muntenia si Moldova nu mai vorbesc. Nimeni nu s-a ocupat serios de subiectul "costum militar", "armament" in sec 13-16.
E fain ca spuneti despre natiile ce traiau in Ungaria si Ardeal atunci. E bine sa se stie. Dar ce , exista lucrari in stilul arhitectului francez gasite la Alba?

Pecenegul spunea...

Intreaba de Anca Nitoi de la Sibiu. E de-o generatie cu mine si cu Ana.

Radu Oltean spunea...

O cunosc pe Anca Nitoi... Am vorbit cu ea acum vreo 2 ani. A scris despre armele din Breukenthal si despre armele din altarele poliptice. Ar mai trebui sa o contactez...

bobo spunea...

ma bucur ca cineva s-a interesat de aceasta cetate.E f frumoasa am copilarit si copilaria de la tara e mult mai frumoasa ca cea din oras

bobo spunea...

am bunici in drauseni care sunt bine sanatosi si inca mai au putere de munca.Sincer cand eram copil ma urcam in turn dupa porumbei si priveam tot satul.Sa stiti ca exista un tunel,apropo pacat ca s-a construit scoala chiar in zona,pacat e un muzeu arheologic si ar fi trebuit mai mult pretuita,dar oamenii cu bani nu investesc in ruine.Noroc cu nemtii ca au trimis ceva bani ptr renovare acum vreo 10 ani,bani care poate nu s-au folosit toti,in fine e inca in picioare si va ramane si inca va pazi, cu zidurile ei aproape distruse,pe partea cealalta a drumuluiprincipal,satutul meu drag si frumos...DRAUSENI.Va multumesc

Anonim spunea...

in prezent tata face parte din echipa care va "renova" cetatea

Radu Oltean spunea...

@Anonim
Spune-mi mai mult, caci sunt chiar curios. Felicitari initiativei...Nu cred ca e o rusine ca tatal tau participa la viitoarea restaurare.

Anonim spunea...

o sa`l intreb ce au mai facut pe acolo si o sa postez . acum cred k deja au terminat acoperisul

Radu Oltean spunea...

@Anonim
Daca ajungi pe acolo fa niste poze si trimite-mi pe adresa mea (te trec autor) pentru a aduce si ceva noutati la acest articol, care se pare, nu mai e de actualitate. Multumesc
mail-ul meu e radu.olteanu#gmail.com
Inlocuiesti tu # cu @

Anonim spunea...

nu am mai intrat de ceva vreme pe blog , o sa pun niste poze

Anonim spunea...

La fel ca biserica cetate din Drauseni mai sunt alte aproape 100 asemeni monumente impanzite prin Brasov si Sibiu.

cristimerchea spunea...

Salut si felicitari pentru initiativa, originalitate si profesionalism.
Sunt un iubitor al istoriei asa cum a fost si nu al falsului patriotism, asa cum spui. Cat am stat afara am incercat sa cumpar tot ce am gasit cu si despre Romania sau locuri de aici. Dar mi-am dat seama ca oricum, fata de ce are Occidentul noi nu avem mai nimic. Ba, mai mult, mi-am dat seama ca fraza aceea introdusa in cap la orele de istorie cum ca "noi nu ne-am dus sa cucerim pentru ca nu am fost cotropitori si nu am avut nevoie de nimic de la altii" e tare naiva, falsa modestie si in spiritul nostru si al proverbului "capul plecat sabia nu-l taie". Pentru simplul fapt pentru ca noi nu am fost un neam bataios, un neam cu sange in vine (salvo cateva exceptii). Am fost un neam de ciobani, care n-a construit, n-a creat, n-a evoluat si nu a dezvoltat pe aceste meleaguri nici un fel de civilizatie deosebita. Ne-a placut sa pastem oile linistiti, tolaniti la umbra bradului cantand din caval, horind, chefuind, band si batand femeia la mijlocul noptii sa faca mamaliga, hulind pe altii din invidie, tradandu-ne sau omorandu-ne conducatorii de la Burebista la Ceausescu. N-am construit case, strazi, terme, arme, ... nimic durabil din piatra iar arta e un domeniu destul de fragil. Nici sa copiem nu prea am fost in stare ca nu ne-a interesat. Si cel mai bine iti cunosti patria vazand-o si din afara, nu numai dinauntru.
Asa cum este mi-o iubesc dar as emigra din nou.

Radu Oltean spunea...

@Cristimerchea
Mersi de comentariu...
Ai dreptate partial. In general popoarele care au avut performante de toate tipurile au fost cele mai agresive initial. Cu agresivitate si-au construit imperii. Asa au aparatut orase ca Berlin, Londra, Viena, Istanbul, Roma, Moscova etc. Noi nici sa fi vrut nu am fi avut cum. Am pierdut startul istoriei. E dificil de comparat situatia unor principate aflate sub suzeranitate otomana sute de ani cu Imperiul britanic sau habsburgic. In plus am mai avut si ghinionul de a nu ne afla sub influenta bisericii catolice. Catolicismul (cu toate relele lui) a impus o administratie si o politica care a dus la civilizatia vestica de azi...

Florin Staicu spunea...

Impresionanta postarea .

Sunt sighisorean si inteleg ce inseamna nefericirea de a nu te putea opune distrugerii unei culturi si a unor monumente aproape milenare .

Mi-am permis sa va citez , indicand sursa .

Anonim spunea...

Da e bine sa respectam vestigiile istorice,dar mi se pare destul de ciudat ca nu se pomeneste nimic de ruinele bisericii ortodoxe din Drauseni(e drept nu asa de veche)care este ajutata sa se darame de locitorii acum secui ,de casa in care a copilarit St.O.Iosif ,de alungarea romanilor din sat in 1940... Probabil ca fiind romani si biserica ortodoxa subiectul pute si nu da bine ...

Radu Oltean spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Ma refeream la ruinele bisericii ortodoxe aflate mai sus pe deal ,care se pare ca este de prin sec. XVIII,dar ce sa mai vorbim ,nici macar nu sti ca exista.Poate ca sunt sovin amintind de monumente romanesti care sunt distruse ca si crucile din cimitirul ortodox de cei care practica multiculturalismul.Cat despre bun simt si nesimtire nu-mi aduc aminte sa-ti fi adus invective.Oricum cred ca suntem generatii diferite,alta educatie... am mai prins vremuri din astea cu "sfinte manii" dupa ton, cred ca urmeaza cererea pedepsei cu inchisoarea .Numele meu e Albu si il gaseai pe multe cruci acum distruse.

Radu Oltean spunea...

@Albu
Imi pare rau pentru comentariul rautacios de mai inainte. M-am enervat...

Anonim spunea...

Te inteleg,cred ca ai depus multa munca pentru aceasta cetate si tineretea e navalnica,nu suporta critici.Persoana mea nu conteaza ,am trecut prin multe ,dar ar fi o mare consolare daca ai scrie ceva si despre lucrurile pe care ti le-am pomenit.Ar fi o mangaiere ca generatia noastra a parintilor si bunicilor nostri nu a suferit degeaba.Altfel nimeni nu v-a mai sti vreodata ca au fost romani in Drauseni.Probabil ca stramosii mei au lucrat si la biserica saseasca dar nimeni nu a consemnat.Oricum St.O Iosif a copilarit acolo iar urmele dispar pe zi ce trece.Daca treci pe acolo scrie macar doua randuri ,in sat mai sunt 4 familii de romani nu pot face mare lucru.Pe biserica veche se spune ca au fost trecuti cei ucisi in 1848 ca si in satul vecin Palos.Cand ne vom duce si noi nimeni nu-si va mai aminti.Nefiind violenti asa cum spunea un comentator mai sus nu vor ramane urmele civilizatiei noastre.Poate doar in ceruri.Multumesc.Albu

Uwe Schuster spunea...

Nu este necesar ca oameni straini de istoria Ardealului sa se amestece in aceste probleme!
Articolul este deoasebit si corespunde realitatii: Drauseni (Draas) este punctul cel mai in vest al "pamantului regal" (Königsboden) dat colonistilor "sasi" chemati pentru apararea granitelor de regele maghiar Géza II (1141-1161)

ciprian palmes spunea...

Oameni buni , nu fiti tristi , intotdeauna exista o urma de speranta si cand ar parea ca totul se nimiceste apare o salvare , o lumina , tinerii acestei comune Cata , printre care ma numar si eu , sunt inca vii si vor trai urmatorii 50 de ani respectand si iubind istoria , iar fiecare va face tot ce va putea ptr ca aici unde noi am vazut lumina zilei , si unde sufletele noastre se simt cel mai bine sa putem infrumuseta prezentul atat ptr noi cat si ptr trecatori . Ciprian Palmes

Radu Oltean spunea...

Ciprian, mersi pt comentariu si pt speranta!!

Anonim spunea...

Oricine ar avea nevoie de istorie , pe blogul tau ar gasi totul.
Am vazut ca ai un blog destul de incarcat,dar si comentarii multe iar daca nu te superi as avea o intrebare in privinta asta :
De ce nu-ti pui reclame de la Adsense pe blogul tau ?
Ai o gramada de pagini si ai castiga ceva bani din asta.
Tu ce crezi ?

Radu Oltean spunea...

@Anonim
Se castiga atat de putin din Adsense incat mai mare e deranjul.

Stelian spunea...

Aici ai dreptate in privinta lui Adsense , dar daca vrei poti sa-ti muti blogul de la blogspot.com , pe un hosting platit , iti cumperi si un domeniu si esti proprietar de drept.
Si eu am de gand sa fac asta , dar putin mai tarziu , pentru ca sant la inceput.
Pacat ca santem pe aceesi platforma unde castiga cei care ne gazduiesc.

dumitru banea spunea...

cum e posibil ca atatea sute de ani...nimeni nu i-au putut izgoni pe sasi de pe acestemeleaguri....nici mongolii nici tucii nimeni au fost buni gospdari si si-au aparat cu strajnicie satele ...orasele de orice invadator si totusi fara sa-i scoata nimeni de pe meleagurile lor natale....IN CARD AU PLECAT CU TOTII...de buna voie si nesiliti de nimeni....lasandu-si in urma satele orasele bisericile si nu in ultimul rand....mortii lor...repet nesiliti de nimeni ei se aparau in cetatile lor noi luam drumul codrului in fata invadatorilor e o enigma de neanteles cum au plecat CU TOTII...un fenomen....

Radu Oltean spunea...

@dumitru banea
acel fenomen de "dezradacinare " a sasilor a inceput in sec 19 cand sasii au pierdut multe facilitati economice si juridice vechi de secole, au ajuns, sub monarhia dualista sa fie, ca si romanii, maghiarizati fortat, continuand cu Unirea Transilvaniei la Romania nationalista, in care strainii "de neam" numai erau bine vazuti, apoi cu participarea la razboi alaturi de Hitler (desi mult mai multi au luptat alaturi de Romania), la deportarile masive la rusi de dupa razboi, de umilirea permanenta a natiei lor sub comunisti.

Anda spunea...

Am fost si eu, prin 2009 (http://hai-la-bord.blogspot.com/2012/02/drauseni-loz-in-plic-pisica-la-geam-sio.html).Imi pare rau ca se afla in aceasta stare degradanta, dar pana va veni cineva sa se ocupe de ea, recomand sa mergem noi s-o admiram, chiar daca este in suferinta. Ii va face bine o lauda, o fotografie care s-o puna in evidenta, un om bun care poposeste langa dansa...

NICOLAE spunea...

Am citit cu interes acest aricol cat si comentarile la acesta,dar cred ca multi dintre comentatori nu au trecut macar prin Draos,eu sunt din satul vecin Palos,de acolo unde se aminteste de uciderea acelor romani in 1848,dar mai multe se pot afla din;cartea"DE LA TARA DRAOSULUI LA SATUL DRAUSENI-VINGARD-Vicisitudinile unei lupte pentru supravietuire.O cronca a vietii drausenilor din preistorie pana astazi.O CRONICA SASEASCA-

Anonim spunea...

eu sunt din acel sat si nu am stiut de legenda sabiilor :(

Dr. Mihai Ion Turcu - Man, univ.em. spunea...

Totul arata jalnic dar inca poate fi salvat. O sabie de doua maini cu lama flacara a existat in colectia salii de arme a primariei din Sibiu, A fost luata cu japca si dusa la Muzeul National de Istorie din Bucuresti (??), era unicul exemplar de acel tip din colectie, in perfecta stare. Stema din pictura ( fparte frumoasa pictura) este a Municipiului Regal Sibiu, forma finala din timpul lui Matei Corvin. Include trei simboluri, cele doua spade incrucisate, semnul initial al Sibiului dupa colonizarea sasilor. Trincleta foliata care este semnul Universitatii Sasesti din momentul in care Comitele Sasilor s-a stabilit rezidenta la Sibiu, Sibiu fiind Scaun principal, si "Corona Regia" ca semn al rangului de "Municipiu Regal", conex cu smaltul rosu,privilegiu si semn al autonomiei.

Unknown spunea...

Sant din sat si nu stiam toata astea de Drauseni