luni, 12 mai 2008

Zilele Muzeului Militar


De mai bine de o luna am intrat in grupul de reconstituire istorica "Regimentul 6 Dorobanţi", fondat în urmă cu câţiva ani de Horia Şerbanescu şi Adrian Silvan Ionescu (dar şi alţii). În majoritatea ţărilor europene aceste grupuri s-au înmulţit teribil în ultimii ani acoperind aproape toata istoria Europei, de la celţi, greci pana la al II-lea razboi mondial. Reconstituirile de costum sunt deseori foarte riguroase. Am vazut pe Net excelente grupuri de reconstituire din Anglia, Polonia, Rusia dar si Ungaria, Bulgaria, Cehia etc. Unii sunt pasionati de antichitate (romani, greci, celti), altii de Evul Mediu, epoca napoleoniana sau razboaiele veacului trecut. Reconstituie batalii, comemoreaza evenimente istorice, invitându-se între ei.
La noi sunt doar 4-5 grupuri cu câţiva membrii, toate pe secolele 19-20. La Mediaş s-a format un grup, "Cavalerii de Medias", dar costumele lor nu au nimic specific transilvanean. Adevarul ca nu e deloc ieftin sa iţi reconstitui un costum de epoca...
Partea extraordinara a acestor "jocuri" este ca ii poate face pe membrii acestor grupuri sa intelega mai profund- dincolo de show - cum trăiau şi se luptau oamenii in trecut. Iar publicul prezent la aceste manifestari, (in special copii) are parte de o foarte instructiva si placuta lectie de istorie. În plus, satisfacţia de a fii în pielea unui războinic de demult, în faţa unui public entuziasmat te face realmente să te simţi puţin vedetă. In prezent fac eforturi de a-mi face un co

stum de razboinic transilvanean (sas) de la sfarsitul sec al 14-lea.
Voi posta si cateva imagini prelucrate sau nu de la Zilele Muzeului Militar unde am prestat ca dorobanţ din Războiul de Neatârnare (1877-1878).



P.S. daca va intereseaza actiunile de reenactement (reconstituiri militare de epoca) uitati-va aici. Puteti deveni volintiri! E fun!

Niciun comentariu: