Sunt mai indignat ca niciodată de incredibila nesimţire a demolatorilor de case vechi. Din Bucureşti sau din altă parte a ţării. Cum îşi permit nenorociţii ăştia lacomi şi inculţi să ne distrugă NOUĂ şi urmaşilor NOŞTRI moştenirea şi aşa modestă pe care ne-au lasat-o strămoşii ?
Patrimoniul este un tezaur limitat şi de neînlocuit! Doar pentru a-şi satisface lăcomia bolnavă, câţiva ticăloşi, susţinuţi de alţi ticăloşi, corupţi şi incompetenţi, fără nici un respect faţă de istorie, din Ministerul Culturii şi Cultelor, urmaşii noştrii nu vor avea şansa de a se bucura de multe din aceste clădiri. Cum de nu înţeleg gunoaiele astea de "dezvoltatori imobiliari" că Patrimoniul nu este cu adevărat al lor şi că nu au DREPTUL să facă ce vor cu casele cumpărate şi obţinute în mod dubios de la moştenitori? În nici o ţară din UE un proprietar de casă veche nu-şi permite să o demoleze pentru a construi un bloc. Deoarece Patrimoniul este, vorba lui Delavrancea, " ...a urmaşilor, urmaşilor noştrii...". Şi nu zic pentru a părea patetic..
Nu am cuvinte de indignare când văd cum este lăsat în paragină un întreg ansamblu de monumente austriece de veac 18, în aşteptarea prăbuşirii, aşa cum face mizerabilul ăla de pesedist la Băile Herculane. Şi nimeni nu face nimic...În Bucureşti e plin de case a căror demolare e interzisă iar aşa zişii proprietari bagă nişte "termite" de romi să i-o "roada" fără ca el , vezi Doamne, să fie implicat.
Urgentisim ar trebui modificată şi aplicată o Lege a Patrimoniului în care demolatorii ilegali să fie extrem de aspru amendaţi (zeci de mii de euro) şi OBLIGAŢI să refacă clădirile de patrimoniu sau protejate. În cazul Monumentelor Istorice să ajungă chiar la puşcărie! Distrugerea moştenirii imobile a ţării ar trebui considerată infracţiune gravă, mai mare decât tăierea unei păduri sau poluarea unui râu. Căci un monument distrus nu va mai "creste" niciodată la loc ci va rămâne dispărut pe vecie. Cu fiecare an care trece România are din ce in ce mai puţine clădiri vechi. Să mă lase în pace unii arhitecţi care spun că trebuie să ne modernizăm. Să demolezi pe şest în zone protejate ca să-ţi faci un rahat urât de hotel nu e dezvoltare.
Cum e posibil? Fiindca Ministerul Culturii ar trebui să protejeze acest patrimoniu. Dar în prezent la cârma MCC e cea mai mizerabilă echipă post decembristă. Nici nu aveţi idee ce colcăială de incompetenţă, ticăloşie, răutate şi corupţie e acolo. Niciodată nu a fost atâta incompetenţă şi rea voinţă în toate departamentele ce se ocupă de Patrimoniu, din Bucureşti şi în restul ţării. De aia se demolează, se lasă intenţionat în paragină sau se restaurează prost, la mişto, dar cu bani fabulos de mulţi. Degeaba ne uităm la Primării când se demolează o casă. Primăriile sunt vinovate doar de aprobarea clădirilor moderne, urâte şi înalte, în locuri nepotrivite.
Vinovat de aprobările date pentru demolarea caselor vechi sunt Direcţiile de Patrimoniu subodonate MCC.
Am zis!...
Anastasia – year 21
Acum 4 săptămâni
16 comentarii:
Pe Calea Mosilor, atat cat a ramas ea neatinsa de Ceausescu, sunt niste case-monumet negustoresti exceptionale, in prag de prabusire.
Vila de langa ASE din Pta Romana e vai de ea, nu o mai duce mult, casa din spatele ei fiind demolata anul trecut (tot o casa maiestuoasa).
Si mai este si centrul istoric, zona Baratiei-Patriei-Baia de Fier, zona uitata de primari, care se concentreaza doar pe 'zona pilot'. Ei uita ca odata, strazile de o parte si de alta a Bd. Bratianu erau legate intre ele.
Am avut niste prieteni de familie care au stat la ultimul etaj in casa alba inalta de pe Baratiei, in vremurile ei bune. Ati prins si Dvs. casa in 2 poze. E interesant de intrat pe scara ingusta pana la ultimul etaj. Nu am mai fost de ani buni pe-acolo.
Trista soarta caselor acestora si NIMENI nu va misca niciun deget decat daca e vorba sa fie demolate mai repede.
Fii atent Radule, ca se aduna geto-dacii la Cricau! Hehehe... Da click aici.
salut Raiden
Cunosc bine casele si hanurile de pe Calea Mosilor (vechi). O sa fac candva si un articol despre asta.
Casa de langa ASE stiu ca afost salvata in ultima clipa fiind propusa monument istoric. Dar inca nu nimic sigur. Adevarul ca acea casa e super misto. cred ca as exploda daca ar demola-o. Ma preocupa mult si str. Baratiei care conserva casele-pravalie care stau sa cada. Casele alea sunt ff valoroase caci nici pe Lipscani nu s-au pastrat. Probabil ca nici astea nu se vor mai pastra mult timp. Si in final zici ca nimeni nu misca un deget. sa stii ca foarte multi misca dar cam in zadar. Si totusi eu mai am sperante...
Da, corect, noi mai scriem, mai ne agitam, dar oricum interesele imobiliare primeaza. Da-le naiba de pravalii pe Baratiei! Mai bine se face acolo o cladire moderna.
Chiar azi am trecut prin Romana si ma uitam la casa de langa ASE. Avea ferestrele deshise si sparte si in spatele ei santierul avansa... cred ca se pregateste ceva, mai ales dupa ce casa va deveni incomoda pentru nou-renovatul sediu central al ASE. Nu da bine asa darapanatura langa cladirea "cu bila".
si totusi am impresia c la casa de la ASE se face ceva. Stiai ca acea cladirea boiereasca a fost donata demult ASE-ului de proprietarul ei (imi scapa cine era) pentru a servi ca locuinta celor mai eminenti studenti fara resurse
Nu, habar n-aveam ca e proprietatea ASE-ului. Daca e asa, cu atat mai rusinos. Puteau sa faca orice, secretariat central sau altceva. Eu tin minte cum au demolat casa din spatele ei, tot o vila in acelasi stil. Cum nu vad niciun semn de imbunatatire a situatiei, nu stiu cat mai rezista si casa asta.
E pacat. In toate ilustratele de epoca, apar ASE-ul, conacul acesta si turnul dinspre str. Cihoschi (un exemplu frumos renovat de art deco).
Culmea e ca la Bucuresti exista niste PUZ-uri (plan urbanistic zonal, in jagon de specialitate) pentru zone protejate, care sint bine facute, doar ca nu sint respectate deloc.
Sa le numim PUZ-uri de sanchi.
Pentru fiecare situatie in parte se face o varianta, vorba aceea: vom proteja pina nu va mai ramine piatra peste piatra.
Pentru sectorul 2, sanchi-PUZ-urile sint bine ascunse pe situl primariei, dar sapati si le veti gasi:
http://www.ps2.ro/Pagini/DespreNoi/informatii/PUZ_Strazi_S2/PUZ_Strazi_S2.htm
Sau de pe situl primariei mergeti la "Despre noi" > "buletin informativ" > treceti la "continuare", si acolo - "directia de urbanism si gestionare teritoriu", v. coloana din dreapta.
Una din cele mai amare situatii este str. Jean L. Calderon, unde din zona protejata, pe o distanta de 300m, au cazut deja 3 case si alte doua sint, cred, in curs de demolare.
Retoric - avind in vedere ca timpul liber e pe sponci: ar trebui facute niste fise sistematice cu casele astea. Daca se da autorizatia de demolare ar trebui macar obligati sa prezinte un releveu si o documentatie fotografica serioasa, bogata.
Mai sint niste studenti entuziasti - grupul cu "Case care pling". Dar ar mai fi multe de facut, dincolo de sensibilizarea opiniei publice.
Revin mai incolo cu perle din regulamentul de urbanism.
Irina
Din cate am auzit, teoretic, la orice demolare de casa veche(facuta cu aprobare), indiferent de valoarea ei de patrimoniu, trebuie facut un dosar cu planuri, fatade, poze...
Nu stiu unde se centralizeaza dar cred ca la Directia de Patrimoniu, ticalosii care dau aprobari de demolare, cand misiunea lor, pe hartie, e sa protejeze patrimoniul...
Faceti cu totii poze sa le aratam la popor pe Net!
Bun, ne revoltăm, ne revoltăm, dar cum se poate să facem ceva eficient totuşi ? Să nu ne irosim în vânt energiile. Vreo petiţie ceva, vreo chemare la arme pentru toate grupurile, ong-urile, specialiştii şi toţi cărora le pasă ? Vreo campanie în presă, ca să informăm publicul ? Dacă anul acesta, care e an electoral, nu se porneşte ceva, atunci când ? O să ajungem să dea peste noi calamităţi precum vreun incendiu (vezi recentul foc de la Bistriţa) sau cutremur, şi să vezi atunci durere... Mi-e frică mult de un cutremur, zău. Culmea, nu pentru oameni, ci pentru patrimoniu...
Madalin
Situatiile grave sunt atat de multe incat prezentarea unor cazuri izolate nu ajuta pe termen mediu si lung Patrimoniul construit al tarii. ONG-urile din Bucuresti au facut un "Pact pt Bucuresti" pe care catindatii la Primarie s-au obligat (?)sa il respecte daca ies. O fundatie culturala "Fundatia Ileana" dar nu numai cu sprijinul mai multor specialisti dar si "Comisia prezidentiala pentru patrimoniu" doresc schimbarea LEGII MONUMENTELOR, lege ce permite demolarea sau lasarea in paragina a oricarei cladiri istorice de valoare cu riscuri minime ( amenzi de max cateva mii de euro).
Adica oamenii se chinuie sa faca ceva. Da-i greu...
Ce mă enervează este că există o sumedenie de ONG-uri de mediu, ecologiste, care vor salvarea spaţiilor verzi, etc., în timp ce nu prea am auzit de ONG-uri culturale care să se lupte pentru patrimoniu. Patrimoniul natural ce vor unii să-l salveze (fac şi eu parte dintr-o astfel de asociaţie) e cât de cât regenerabil, în timp ce ăsta cultural, clădirile şi siturile pline de istoria noastră, când dispar dispar definitiv, pierderea lor e iremediabilă şi deci mult mai gravă, după părerea mea... Ştiţi vreun astfel de ONG să -i contactez ?
Ce spui tu este foarte adevarat! Pana acum nu exista un ONG dedicat exclusiv salvarii patrimoniului arhitectural si care sa fie profund implicat si activ. Eu stiu totusi 2 fundatii-ONG-uri care mai fac ceva: "Case care plang" si "Fundatia Ileana". De la ultima am publicat o selectie a textului mesei rotunde din mai a.c.(Se distrug un secol si o identitate europeana). Chestia cu verdeata care teoretic e regenerabila in comparatie cu patrimoniul construit care este limitat si irecuperabil in cazul distrugerii ar trebui sa puna pe multi pe ganduri.
Buna Radu! Vreau sa iti trimit multe chestii interesante de care sigur nu sti pe mess! Intra te rog pe id-ul meu sa vb si sa iti trimit cand ai timp! cor_adrian_cor@yahoo.com
MULTUMESC!
Primii 28 de ani de viata i-am trait intr-o casa veche din Bucuresti, pe care familia mea o cumparase acum vreo 80 de ani. Nu mi-ar placea deloc, daca as vrea sa vand casa unui dezvoltator imobiliar sau oricui doresc, sa mi se spuna ca nu o pot face. Eu cred ca proprietarul are dreptul sa dispuna cum vrea de proprietatea lui, drept care este si garantat prin Constitutie. La fel cum, daca as avea un tablou de Tonitza, nu mi-ar placea sa vina Guvernul sa-mi spuna ca nu pot sa-l vand oricui pe lumea asta, ca e de patrimoniu (ce tampenie).
Eu cred ca asta cu casele e o cauza pierduta. Daca majoritatea romanilor ar fi fost interesati in pastrarea acestor case vechi, ar fi fost pastrate. Pana la urma e vorba de o dezvoltare naturala a oraselor. Vor kitsch? Li se da kitsch. Unele case vor ramane. Exista destul de multe case vechi in Bucuresti care au fost restaurate de proprietari.
Sa zicem ca aceste case vechi de soarta carora va ingrijorati voi nu ar fi demolate. Ar ramane in aceeasi paragina in care se afla acum, pana se va decide ca trebuie demolate pentru ca devin pericol public. Aveti vreo solutie? Propuneti o alternativa? Ca a spune doar NU e foarte usor acum.
@Anonim
Ideea nu e sa nu poti vinde ci de a nu demola orice si oriunde. Exista zone care ar trebui conservate ca ansamblu, ca spatii urbanistice originale si istorice. Nu doar zona Lipscani ci si multe alte zone. Cum ar fi ca in orice oras european in care mergi sa vezi o casa veche, doua blocuri, un mall, iarasi o casa veche si tot asa. Un oras trebuie sa se dezvolte radiar. Unde poti mai planezi si in centru cladiri moderne dar sa fie inteligent integrate si fara a face nota discordanta cu restul. Marile blocuri rezidentiale si zgarie norii ii pui in marginea orasului. Ca si mallurile si supermarketurile.
"vor kitsch?Da-le kitsch!" E o prostie!! Nu se poate asa ceva!! Si nu exista destule case restaurate. E una din 50. Mai e vorba de calitatea vietii in zonele vechi. Se construieste ne-durabil, daca cunosti termenul...Cu fiecare casa demolata de distrug pomi, gradini etc. In schimb apar zeci de masini in zone cu strazi inguste.
Cred ca nu v-ati gandit destul cand mi-ati scis mesajul...
Nu ma intelege gresit.
Eu regret Bucurestii anilor '70, in care am copilarit. Fara masini, cu case frumoase inca in stare buna, fara tzoape si mult mai verde.
Totusi dreptul de proprietate e sacrosanct, mai ales dupa ce a fost batjocorit in ultimii 60 de ani. Voi incercati sa va puneti in calea unui val de neoprit, fara sa veniti cu alternative. Eu sunt de acord cu tine ca trebuie sa existe legi de conservare care sa fie respectate. Dar aceste legi ar trebui sa tina cont de realitatea din teren. Casa de pe Rosetti era o ruina. Ce voiai sa faca proprietarul? Dupa ce a fost privat 60 de ani de aceasta proprietate, tot el trebuia sa scoata din buzunar zeci de mii de euro pentru renovarea ei?! Adica dupa ce a fost privat de dreptul la proprietate timp de juma' de secol, acum i se ia acest drept din nou? Sa fim seriosi. Omul a vandut-o primului care i-a facut o oferta buna. Voi incercati sa aplicati niste principii europene normale la o tara care a trait anormal timp de 60 de ani. Din pacate, nu se poate. La unele case vechi nici acum nu se cunosc propietarii (situatia multor proprietati din Centrul Istoric; e unul din motivele pentru care nu avanseaza restaurarea). Eu zic ca ar trebui sa lasam istoria sa-si urmeze cursul natural. Lupta voastra e nobila, dar fara sorti de izbanda.
Imi dai exemplul european de conservare a patrimoniului arhitectural. Eu cred ca Bucurestiul este mai apropiat de filozofia nord-americana, unde se demoleaza si se reconstruieste foarte repede. Acolo, casele sunt facute din materiale perisabile si nu rezista mai mult de cateva zeci de ani.
Ca tot vorbiti de casa de langa ASE: casa respectiva a fost pe lista de demolare inca de la ridicarea vechii cladirii a ASE-ului. Cladirea ASE-ului era proiectata sa ocupe intreaga piata Romana, cu un turn la Caderea Bastiliei si un turn la Bd. Dacia. Numai ca Nanu-Muscel, proprietarul, nu a vrut sa dea casa respectiva si terenul aferent. Pe vremea aia dreptul de proprietate se respecta cu adevarat, asa ca ASE-ul vechi a ramas asa cum e acum, neterminat. Eu sper ca pana la urma ASE-ul sa cumpere proprietatile respective si sa termine proiectul initial.
Trimiteți un comentariu