duminică, 1 iunie 2008

B:FIT-Teatru de strada. Senzaţional!

Între 29 mai-1 iunie a avut loc la Bucureşti un eveniment cultural de excepţie. Festivalul Internaţional de Teatru de stradă, pe scurt B.FIT in the Street. În câteva parcuri, pieţe şi spaţii publice centrale din Bucureşti au avut loc diverse show-uri ale unor trupe, majoritatea francezi, de o imaginaţie, prospeţime şi umor incredibile. I-am văzut în prima zi pe Les Geants du Sud cu păpuşile lor uriaşe, însoţiţi de o fanfară neobosită şi i-am însoţit de la Universitate la Pţa Unirii; le-au smuls zâmbete trecătorilor blazaţi, au intrat pe bulevard intrigâdu-i pe şoferi, i-au stârnit pe puradeii din zonă cu care au dansat împreună. Lumea şi oraşul nu a mai părut la fel după aia. Parcă Bucureştiul devenise mai vesel, mai coloat şi mai dezinhibat.





Impresionante chipurile celor de la Geants de Sud. Desi depuneau un mare efort arătau extraordinar de fericiti de ceea ce faceau, bucurându-se la maxim de relaţia cu publicul

Nemaipomenit de simpatici au fost cei doi bodyguardzi "Les Tonys", marionete "cu cap", adică mici capete de păpuşi puse deasupra capului unui actor asuns sub costumul personajului. Deşi muţi, cei doi badigarzi Tony şi Tony au fost extrem de expresivi. Ei sunt, după cum sunt descrişi de site-ul oficial al Companiei Albedo un pic brutali, un pic stupizi însă bine intenţionaţi. Misiunea lor : securizarea oraşului şi protejarea locuitorilor de alţii şi de ei înşişi. Super mişto reacţia poporului la interacţiunea cu ei.





Tony & Tony au vegheat la buna desfăşurare a spectacolelor speriindu-i pe trecatorii tembeli si amuzându-i copios pe ceilalţi

I-am surprins la un moment dat şi pe colegii celor doi Tony adică pe cei 4 gemeni ciudaţi in parpalace de ploaie, înalţi de 3 m şi cu ochelari fund-de-sifon, adică pe Les Bigbrozeurs.

Les Bigbrozeurs

Grupul celor 5 trăzniţi de la Joyeuse pagaille urbaine al Companiei Les Vernisseurs au făcut un show cu adevărat fantastic strâmbându-se inteligent în stil burlesc, vorbind o limbă a lor, certându-se aiurea şi pozând în atitudini tembele, pentru ca în final, pornind motoarele ce le cărau în spinare ascunse în nişte ciudate carapace (producătoare de aer la mare presiune) să improaşce în sus şi în public cu sute de metri de beteală albastră de hârtie. Efectul a fost de-a dreptul impresionant!!!





O fetiţă fericită că se poate îngropa în panglică colorată
Am mai vazut-o si pe o balerina in spectacolul "A boite a Ballet" dar nu m-a impresionat asa tare desi am apreciat gratia. (Tocmai vazusem recent la opera Lacul Lebedelor).


M-au impresionat si atistii vopsiti in culori stralucitoare de la Les Gens de couleur (Compania Ilotopie). Mai multe aici.

  • Les Gens de couleur

Felicitări ARCUB pentri idee şi felicitări genialilor participanţi la acest Festival. A fost ceva ce n-a văzut... Bucureştiul!!



Niciun comentariu: