Azi, pe la ora 8, un colt al Casei Eliad s-a prabusit! Cativa metrii cubi de zidarie de caramida s-a pravalit pe trotuar. N-au fost victime.
Cladirea se afla de un timp in restaurare finatata de Primaria sect 3. Se finalizase acoperisul iar in camera unde s-a produs prabusirea urma sa se toarne beton pe podea.
In jurul zonei unde s-a produs pragusirea se sapase un sant pentru consolidarea fundatiei. Pagubele nu sunt importante si vor fi usor restaurate...
Cand am ajuns acolo (pe la 9 jumate) o echipa de muncitori lucra cu maxim de eficienta pt degajarea zonei...
Anastasia – year 21
Acum 2 săptămâni
28 de comentarii:
Pacat de casa asta istorica. Incompetentii distrug patrimoniul. Chiar daca pagubele nu sunt importante, preferam sa securizeze zidul de la inceput.
What a terrible, heinous tragedy... purposeful architectural slaughter à la passivité...
Nu e chiar o mare tragedie. Se repara... Poate e mai bine ca o sa o faca mai solida. Probabil erau fisuri ascunse. Nu ASTA e o tragedie, mai ales ca era in restaurare (si inca o restaurare buna) ci demolarile...
Radu, nu sunt deloc de acord cu atitudinea "lasa ca nu-i grav, o sa se repare". Neglijenta criminala putea bine-mersi sa prabuseasca intreaga cladire.
Ce fel de "experti" lucreaza la restaurarea ei, daca habar nu aveau cat de subreda e structura? Ce, credeau ca e ridicata ieri casa? Mi se pare intolerabila situatia. Ce baza ne mai putem pune in "restauratori"?
A trece cu vederea asemenea erori grave inseamna a pactiza cu acesti incompetenti. Asadar, nicio mila in a-i infiera!
@R
Ai dreptate!!
Cum spune si Raiden, nu trebuia sa se intample asa ceva, mai ales ca prabusirea s-a produs din incarcari gravitationale, fara pic de seism. Pentru ca se faceau lucrari de consolidare la fundatie (lucru bun) cred ca echipa de muncitori de acolo au decopertat tot coltul respectiv si au scos pamantul de sub pereti pentru a realiza o fundatie solida. Problema lor inconstienta a fost ca lucrarile astea trebuiau facute pe etape, pe portiuni de 1-2m, nu tot peretele de 4-5m deoadata. Pacat ca se intampla asa ceva. Sper ca prabusirea asta sa nu fie motiv sa fie demolata de tot.
ai cumva idee cine e proiectantul, cine e executantul si cum au fost atribuite lucrarile de proiectare/executie?
ar fi relevant. un asemenea incident tehnic este inacceptabil! casa nu era in starea tehnica ce ar fi dus-o la un astfel de colaps.
asa cum nici sarpanta primariei 1 n-avea cum sa se aprinda singura (si acolo sunt curios cine plateste refacerea acoperisului).
<> => s-a rupt fundatia => s-a prabusit zidul !! CRETINII !
si apoi ei strangeau caramizi cand plafonul plutea in aer!!!!!
poate o mansardeaza cu vreo 20 etaje...
Mai e ceva...arcele nu se mai pot vedea acum dar daca esti atent, acolo unde peretele s-a rupt exista doua randuri de caramida. Cea initiala, veche, si o alta mai noua...Nici cei ce se ocupau de restaurare nu cunosc provenienta lor. Adicatelea, lucru' dupa ureche...
De refacut acel colt s-o reface. Problemele apar mai apoi, cum se reface, cu ce anume, cu cati bani in plus si mai ales...cat termopan..:)
Absolut minunat... ce constructori intelepti.
Nu, nu este nimic laudabil. Daca o cladire, indiferent daca este monument istoric sau nu s-a prabusit asa, din senin, fara sa fie vreun seism care sa provoace asta, inseamna ca fie proiectantul, fie executantul nu si-au facut bine treaba. Numai la incompetenti se prabusesc cladirile.
Cu atat mai grav, daca este monument. Nu exista "restaurare buna" daca o cladire se prabuseste. Vorba aceea, operatia reusita, pacientul decedat.
Cum zicea si Adrian mai devreme, speram sa nu fie un truc al cuiva pentru a demola complet cladirea ca sa ridice in loc un P+20.
Imi aduc aminte cand nona ciobanu punea piese de teatru in acea incapere. (teatrul toaca)
"A colapsat" ???
@Levantul
Ai dreptate! E aiurea! O sa schimb
Salutari tuturor !
Putem analiza in felul urmator problema.....
1- Casa era degradata si trebuia refacuta in totalitate pt. o mai buna rezistenta. Dar cand se sapa sub un zid vechi pt. subfundatie, ar fi trebuit luat in calcul o eventuala deplasare a zidului si chiar prabusirea lui ceea ce s-a si intamplat din pacate. Bine ca nu sunt victime....dar firma din pct. meu de vedere este de incepatori mai ales ca dupa prabusire ei tot nu sprijina cu ceva plafonul ala care mai are putin si leviteaza.
2-In zilele noastre orice se poate reconstruii. Dar ideea este sa conservi cat mai mult daca se poate. In cazul acesta bucata aceea de zid care este cam un sfert din fatada mi se pare o pierdere enorm de mare. Chiar daca se va folosi aceeasi caramida pt. reconstructie, casa isi va pierde valoare autentica. Odata data jos si reconstruita, nu se mai este originala.
3-Aici se vede diferenta dintre constructiile istorice de la jumatatea secolului 19 de la noi si cele din Franta de ex. Francezii au construit mult mai bine. Fundatiile sunt infinit mai solide la cele din Frnata (castele, conace/pavilioane/case asemanatoare ca dimensiuni ca aceasta ).
Cele mai bune, rezistente si calitative constructii de patrimoniu de la noi (comparabile cu cele din Franta) au fost construite intre 1903-1935-40. Atunci au folosit betonul si au realizat si ziduri mai groase cu mortare mai rezistente si asta se vede. La cutremur doar cele de pana in 1903 au avut cel mai mult de suferit.
@Coradrian
S-au facut blocuri de raport proaste si in interbelic. Desi au beton armat sunt fragile. Au mortare slabe cu mult nisip.
Crezi ca nu erau rechini imobiliari si atunci?
Ai mare dreptate ! Interbelic'ul nu a fost nici el asa stralucit cum il vede toata lumea. Dar eu ma refer strict la case/vile/conace din Bucuresti, de pe langa Bucuresti si din alte orase ale tarii.
De ex. Campulung....acolo sunt niste vile (mici castele chiar)(ca de ex. Vila Anastase sau Mirea) de o calitate asemanatoare cu cele din Franta sau Italia. Nici una nu este mai veche de 100-105 ani. Dar cele de la sfarsitul secolului 19, sunt cu probleme grave din pacate.
ps. Din cate stiu perioada interbelica a inceput in 1918. Eu am facut o constatare si am observata ca si inainte de interbelic s-a construit bine dar destul de rare cazurile intre 1900 si 1910...majoritatea sunt in stil eclectic, au fost mai expuse intemperiilor in comparatie cu cele neoromanesti/neobrancovenesti si cum ai spus mortarele erau moi...
sunt mortare pe baza de var.
Coradria,
cea mai mare parte di acele cladiri au fost "intretinute" in ultimii ~ 60 de ani de icral.
@ Coradrian,
Nici nu Europa occidentala nu sunt toate cladirile facute perfect, insa diferenta esentiala consta in ceea ce spunea @Victor mai devreme, anume faptul ca la noi casele astea au fost nu intretinute, din contra, ele au fost neglijate cu buna stiinta.
Era o politica de stat comunista sa muti in casele fostilor "boieri" cetateni cu nivelul cultural cat mai redus, ca ei in prima faza sa puna pe foc parchetul, in faza a doua tamplaria. In faza a treia cladirea se prabusea singura si era inlocuita, firesc, cu un minunat bloc din panouri mari prefabricate. Care blocuri din panouri mari rezista din punct de vedere structural 500 de ani, dar sunt deja depasite din punct de vedere functional si estetic de pe acum; si cu slabe sperante de reconversie.
Dupa cum observam, desi am depasit cu 20 de ani faza construirii socialismului in zbor, tehnica de demolare treptata a cladirilor vechi e folosita si in zilele noastre de asa numitii "investitori strategici"
Cel mai grav lucru este ideea generala ca aceste case "cad singure" "sunt niste serparii" etc asa ca mai bine sa le demolam si sa le inlocuim cu... nu se stie ce, capodopere arhitectonice ale capitalismului cu pereti cortina din profile de aluminiu turcesti si geamuri oglinda ieftine aduse din China.
Aici nu mai este vorba despreo alegere strict tehnica, este vorba inainte de toate despre o atitudine culturala. Una care, vorba lui nenea Iancu, "nu se prea face in tara noastra".
Ieri, 12 mai 2011, cu excepţia uneia, au fost culcate la pământ clădirile din ansamblul Rosetti Soleşti, monumente istorice.
http://silviacolfescu.blogspot.com/2011/05/orasul-jefuit.html
http://www.observatorulurban.ro/bloc-de-37-de-metri-peste-cladirea-marmorosch-blank-din-centrul-istoric.html
In aceasta saptamana s-au implinit 30 ani de cand ceusescu a inceput demolarile pentru a face loc casei poporului.
Nu stiu ce mai era in Casa Eliad. Eu am prins-o in perioada 95-99. In sala care se vede acum dupa prabusirea zidului se tineau cursuri de balet si arta actorului in cadrul FACULTATII DE TEATRU a universitatii Hyperion.
Acolo functiona casa de cultura a sectorului 3. Clubul Casa Eliad era in cealalta laterala a cladirii. Acolo concertau printre altii Vali Sterian si Johny Raducanu
Radu,
se intampla atatea, unde e urmatorul articol???
Asteptam ca dupa acest blog sa publici o carte!
Stie cineva, cladirea de la intersectia C.A. Roseti cu Magheru, de langa Lido - va pastra fatada initiala? Multumesc.
Mie mi se pare logic sa o pastreze caci tocmai aia e valoroasa (fatada). In rest au demolat (in spate)si vor reconstrui cu tehnici moderne
"metrii" cubi??
Trimiteți un comentariu