joi, 6 mai 2010

Zilele Muzeului Militar National

























Sambata si duminica, 8 si 9 mai, sunteti invitati la Zilele Muzeului Militar National "Regele Ferdinand". Ca de obicei, in fiecare an, se va incepe la ora 10 cu defilarea grupurilor de reconstituire militara. Tema de anul acesta va fi "Frumoasa-i viata de soldat.....la Muzeul Militar " si isi propune sa reflecte aspecte mai putin "razboinice" ale vietii militare, legate de traiul de zi cu zi a ostasului in cazarma, in tabara de instructie, in invoire sau permisie. . Va fi foarte interesant. Copiilor si mai ales baietilor le va place ff mult. Se va servi fasole cu carnati in stil cazon. Intrarea va fi gratuita.

Vezi si aici...




Salt in timp la Muzeul Militar:
" Pentru onor inainte, prezentati arm'!"


de Adrian Silvan Ionescu, presedintele asociatiei 6 Dorobanti
Articol publicat in Ziarul-de-duminica (Ziarul financiar)

La sfârşit de săptămână, pe 8 şi 9 mai, bucureştenii pot să afle cum era să fii soldat in Armia Română in primii ani de domnie a principelui Carol I de Hohenzollern ca şi in armatele altor ţări europene, incepând din acelaşi interval şi terminând cu Războiul cel Mare (1914-1918). Această coborâre in cotidianul unor vremuri apuse este oferită printr-un spectacol de "istorie vie" (din engleză, living history) ce se va desfăşura in cadrul Zilelor Muzeului Militar Naţional "Regele Ferdinand I", ajunse la cea de-a X-a ediţie.

De zece ani incoace, riveranii ştiu că, in prima decadă a lunii mai, la Muzeul Militar se mănâcă, "pe gratis", fasole la cazan şi că tot omul se poate distra pe socoteala unor "excentrici" imbrăcaţi in uniforme vechi, care mărşăluiesc, fac exerciţii, trag salve de puşcă sau de tun şi se poartă ca soldaţii. Puţini sunt, insă, aceia care ştiu că toată acestă desfăşurare de forţe şi investiţie sentimentală pentru reconstituirea, cu rigurozitate, a unor epoci trecute se datorează câtorva pasionaţi de istorie militară reuniţi in Asociaţia "6 Dorobanţi".

Această organizaţie şi-a propus să păstreze tradiţiile Regimentul 6 Dorobanţi - devenit regiment de gardă sub onorantul nume de "Mihai Viteazul" -, care, de-a lungul existenţei sale, a participat, cu bravură, la Războiul de Independenţă, la Marele Război şi la Al Doilea Război Mondial.

Prin strădaniile preşedintelui şi vicepreşedintelui acestei organizaţii, care a participat la multe "campanii" in ţară şi in străinătate, la evenimentul pregătit la Muzeul Militar au fost invitaţi "camarazi" din organizaţii similare, precum cei din "The 1914-21 Society" şi din "Croix de Guerre", ambele din Marea Britanie, din Societatea Naţională "Tradiţia" din Bulgaria, Asociaţia "Datina Străbună" din Oradea ca şi mulţi simpatizanţi şi participanţi independenţi.

Fiecare grup va avea la dispoziţie un cort la care să-şi arboreze fanionul şi in care să expună documentaţie legată de organizaţia pe care o reprezintă (broşuri, cărţi poştale, insigne) şi efecte militare specifice armei şi epocii pe care o inscenează. Din când in când vor fi făcute demonstraţii de instrucţie de front şi de tragere cu arme de epocă, unele cu pulbere neagră, cu incărcare pe la gura ţevii, altele pe la culată. Pe lângă fasolea de cazan, oferită de muzeu, trupeţii din Legiunea 3 Grăniceri işi vor lăsa armele, aranjate in piramidă, sub paza unui planton şi, cu mânecile suflecate, vor fi de corvoadă la curăţarea cartofilor pentru iahnia cazonă ce se va pregăti, sub ochii vizitatorilor, intr-un mare ceaun de tuci.

La prânz, generalul va veni să guste mâncarea trupei. Apoi işi va invita oaspeţii egali in grad din armatele aliate sub un umbrar unde vor fi trataţi de ordonanţă cu răcoritoare şi delicatese potrivite rangului lor inalt.
Patrule din Divizionul de Jandarmi Călări vor da ocol parcului muzeului, târându-şi săbiile grele de la şold, şi vor verifica "biletele de voie" ale publicului, pe care vor aplica stampila Comenduirii Pieţei. Cei găsiţi fără bilete in regulă vor fi duşi, pentru cercetări, la corpul de gardă unde santinela stă de strajă, in ghereta ei, cu baioneta la armă.

Războiul cel Mare va fi evocat de soldaţii din Regimentul 3 Voluntari Ardeleni "Avram Iancu" - la al căror cort va putea fi gustată slănina şi palinca specifice zonei Bihorului, de unde provin aceştia - şi de invitaţii englezi care vor interpreta atât armata britanică şi pe cea franceză - cu un aprig "poilu" şi o bravă alsaciancă in costum tradiţional -, cât şi armata rusă, respectiv Regimentul 13 Infanterie "Belozerski" şi Batalionul Morţii, compus din femei, iniţiat şi comandat de Başkarova.
Invitaţii veniţi de la Sofia, Ruse şi Silistra vor fi imbrăcaţi fie in uniformele Legiunii Bulgare de la 1877, fie in acelea din timpul domniei ţarului Ferdinand I, purtate in Războaiele Blacanice şi in Primul Război Mondial. Un simpatic maior de cavalerie din Regimentul 3 Dragoni K.u.K. - pe deasupra şi nobil (baron autentic) - va relata cum a condus o paradă a unităţii sale pe Ring-ul vienez la implinirea a 89 de ani de la căderea Imperiului Habsburgic. Din timp in timp, tunarii din Regimentul 4 Artilerie vor asurzi publicul prin detunătura micului tun de munte (howitzer), pe care il vor pune in baterie şi-l vor slobozi. Micii Dorobanţi vor face deliciul parăzii mărşăluind in fruntea unităţii, după drapel.



Demoazelele de bună familie ca şi menajerele ori "fetele in casă" işi puteau găsi, cu uşurinţă, drăguţul sau chiar jumătatea pentru tot restul vieţii intre militarii dintr-un oraş de garnizoană. De aceea, prin parcul muzeului, sexul frumos işi va avea reprezentantele sale, ce se vor plimba pe aleile umbroase, gătite şi graţioase ca in veacul al XIX-lea. Şi tot atunci, fotografii erau asaltaţi de solicitanţi in uniformă la inceputul unei campanii. Astfel că nimeni nu se va mira dacă Foto-Cabinet-ul işi va deschide o sucursală aici, iar amatorii, civili sau militari, vor poza, cu prestanţă şi stil, in faţa obiectivului pasionatului "portretist al lumii elegante", maestrul Eugen Ciocan.

Amatorii de călătorii in timp vor fi pe deplin răsplătiţi dacă vor fi prezenţi, pe 8 şi 9 mai, intre orele 10-14, la Muzeul Militar Naţional (str. Mircea Vulcănescu nr. 125-127) pentru a se convinge de veracitatea genericului manifestării: "Frumoasă-i viaţa de ostaş!".

4 comentarii:

armyuser spunea...

Atunci ne vedem mâine la MMN! :)

Anonim spunea...

Felicitari pentru blog. Am ajiuns din intamplare (cautam o imagine) si recunosc ca sunt impresionat.

Ar trebui sa ajunga mai multa lume pe blogul tau!

Spor!

Radu Oltean spunea...

@Atitudini
Pai, mersi mult...
Mai ajunge lumea pe aici; nu cati mi-as dori dar tot e ceva...

noviodunum.ro spunea...

Radu, astept cu nerabdare niste poze de la manifestare.