In Cismigiu rezista de peste 70 de ani doua cantare publice. Au functionat de-a lungul timpului cu peste 10 tipuri de monede. Sunt niste relicve cu adevarat unice e de lauda ca s-au gasit oameni sa le repare cand s-au stricat sau au fost vandalizate. Bucurestii pastreaza extrem de putine elemente de mobilier urban din perioada interbelica sau mai veche. Furia distructiva a Epocii de Aur, dar nu numai, a eliminat practic orice banca, stalp, reclama, bordura, chiosc care mai aduceau aminte de aspectul strazii din anii '20-'40.
Am gasit o fotografie a lui Nicolae Ionescu cu un cantar identic, montat in anii '20 in Pta Sf Gheorghe...
Astept de la pasionati informatii suplimentare despre aceste cantare. Ultimile cantare publice din Bucuresti.
Update...
Deja am primit o informatie care banuieste ca fabrica producatoare a acestor cantare publice ar fi Sielaff din Berlin. Informatii aici despre fabrica.
Am descoperit si imagini ale unor cantare asemanatoare, adevarate piese de muzeu, mult mai bine puse in valoare.
Cel mai asemanator cantar cu cele din Cismigiu este acesta (producator Stollwerck & Co. Köln) , datat pe acest site (de unde e si imaginea) pe la 1900. In acest caz ar trebui sa banuim ca ale noastre sunt de cel putin 100 de ani, daca nu mai vechi, chiar daca au ajuns in Bucuresti la o data ulterioara. In mod cert, insa, sunt de dianainte de Primul Razboi, ceea ce le transforma in niste adevarate valori de care ar trebui sa fim mandrii si sa avem mare grija. E incredibil cum niste masinarii vechi de peste 100 de ani pot functiona bine si azi, in spatiul public!! Ma gandesc si la faimoasele masini de cusut Singer, (dar si alte marci) care sunt perfect functionale si astazi, desi unele sunt fabricate chiar inainte de 1890.
Aici veti gasi imagini cu cantarele vechi prezente in statiile de metrou din Berlin. Foarte interesant!
Astept de la toti pasionatii de istorie a Bucurestilor sa descoperim istoria acestor relicve foarte valoroase. Poate vor fi incluse si intr-un program de restaurare serioasa.
miercuri, 5 mai 2010
Ultimul cantar interbelic
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
10 comentarii:
maschinenfabrik sielaff berlin neukölln
Sunt sigur ca un cantar de genul asta cantareste mai bine decat 80% din cele noi...elecrtonice sau nu...!
@lars
Multumiri!!! Am facut completari...
@coradrian
In mod sigur!
Habar n-aveam ca mai exista asa ceva. Mi-aduc aminte ca le-am vazut in perioada comunista si ma uitam la ele cu o usoara teama :) Ma mir ca au rezistat pana acum. Super!
@Damian
dar chiar nu ai mai fost demult prin Cismigiu?
defapt sunt trei nu doua. la intrarea principala, la debarcader si la podul de nuc
Mersi Zero pt corectare! O sa corectez si eu si o sa le pozez pe toate!
Aţi realizat nişte lucruri foarte frumoase. Am accesat mai multe materiale, cu bordurile, cântasrele, calea ferată Anina,bancnotele, Vă împărtăşesc părerea şi atitudinea. Bravo! Dacă voi mai avea ocazia am să Vă mai vizitez.
unul dintre cantarele astea din cismigiu e mentionat si de christian haller in cartea muzica inghitita in care vorbeste despre bucurestiul din perioada interbelica
Buna ziua, cantarele inca apartin familiei mele, respectiv negustori greco-macedoneni veniti in Bucuresti la inceput de secol. Pe filiera materna. Pentru detalii si dovezi in acest sens ma puteti contacta la adresa de email raluksusan@yahoo.com.
Raluca Susan
Trimiteți un comentariu