marți, 7 aprilie 2009

Muzeul de Istorie Naturala din Berlin (Museum für Naturkunde)



Da, am fost cinci zile la Berlin, cu scopul declarat sa vizitez cat mai multe muzee si sa vad cat pot din oras. Asta e primul post despre acest oras.
Inca de cand eram mic si visam sa ma fac biolog sau paleontolog (taica-meu e geolog) stiam ca la Berlin e un muzeu tare de tot cu multi dinozauri printre care unul de brachiozaur, unic in lume. Stiam ca tot acolo se afla faimoasa placuta de calcar cu scheletul de archeopterix acoperit de pene- dinozaurul pasare! Abia anul asta mi-am indeplinit visul de a-l vizita.

Si m-am gandit ca poate acest articol ar fi trebui sa il numesc ART-(PRE)HISTORIA.

Ei bine, inca din prima zi am vizitat Museum für Naturkunde. Muzeul apartine Universitatii Humboldt si pe langa expozitie si colectiile fabuloase (neexpuse), acolo se face cercetare serioasa.
De la intrare m-au intampinat 2 mari bannere cu Darwin. Tipii serbeaza cum se cuvine anul Darwin cu 3 expozitii super tari!



In sala principala cu luminator sunt expuse faimoasele schelete de dinozaur, cat si alte fosile de vertebrate sau nevertebrate gasite imprimate pe feliile de calcar din Germania. Pentru cine nu stie, in Bavaria sunt niste cariere de calcar, din care cea mai cunscuta e cea de la Solnhofen, loc in care s-au gasit mii de animale de toate tipurile, impecabil conservate. De altfel de acolo provine si scheletul de Archeopterix, ala faimos.



Archeopterix litographica animalul nici dinozaur, nici pasare sau amandoua. Sus, o reconstituire a lui Archeopterix (e cat un porumbel), o pana imprimata si un grafic in care sunt prezentate elementele comune cu dinozaurii si pasarile. In ultimii 100 de ani au fost descoperite multe alte exemplare ale acestei pasari-dinosaur.

Lacusta din Jurasic imprimata pe calcarul de Solnhoven


In sala mare impresioneaza scheletul de Brachiosaurus brancai, cel mai mare schelet de dinozaur reconstituit vreodata intr-un muzeu (13,27 metrii inaltime, record Guiness).
Alaturi mai sunt 3 dinozauri ierbivori, un Diplodocus extrem de lung (25 m cap-coada), un tip numit Dicraeosaurus si inca un stegozaurid cu tepi pe spate numit Kentrosaurus.

Craniul de Brachiosaurus brancai unul
din cei mai mari dinozauri care au trait vreodata pe Pamant.


Nesfarsitul schelet de Diplodocus,
avea coada pana in sala urmatoare...

Scheletul de Kentrosaurus,
original si in reconstituirea virtuala

Reconstituirea lui Dicraeosaurus, asa
cum aparea pe monitoarele din sala mare...

Majoritatea acestor dinozauri (din Jurasic) au fost descoperiti de savantii nemti, pe la 1900, in Africa, in Tanzania. Procentul de oase originale folosite la reconstituirea din muzeu e foarte mare.
In alt colt sunt 3 dinozauri carnivori din care e de remarcat scheletul de Allosaurus, care a trait in Jurasic. Asta a fost un super pradator, stramosul lui Tyranozaurus (traitor la sfarsitul Cretacicului, deci mult mai tarziu). Si asta tot in Tanzania a fost gasit. Partea faina e ca animalul traverseaza cu capul geamul ce separa sala de hol. Dincolo de geam, insa, capul e reconstituit.

Scheletul de Allosaurus. Dincolo de geam capul sau te intampina langa casa de bilete.

Craniu de Allosaurus.


In colturile salii se aflau si niste monitoare unde puteai vedea intr-o succesiune de imagini animate digital cum aratau animalele respective cand erau vii. Adica vedeai pe monitor, scheletul in sala, apoi peste schelet "cresteau organe, muschi, piele, apoi sala disparea si in locul ei aparea biotorul reconstituit al animalului care incepea sa se miste.

Reconstituirea lui Brachiosaurus

Craniul asta de drac sau de dragon mi-a placut in mod special. Am aflat apoi ca era un biet ierbivor dotat cu arme de aparate impotriva pradatorilor.
Cititi aici mai multe despre acesti dinozauri>

Plin de copii la muzeu. Ma bucur pentru acei copii...Sigur nu vor devenii niste bigoti.

In general muzeul nu prezinta, ca la muzeul Antipa, o succesiune a evolutiei vietii pe Pamant ci o selectie de subiecte interesante de istorie naturala. O sala a muzeului e dedicata, de exemplu, muncii cercetatorilor de la muzeu, cum se realizeaza colectiile, cum se impaiaza si conserva diverse animale, chestii legate de taxidermie (meseria celor ce impaiaza). Super interesant!


Cei ce impaiaza animale sunt niste mari artisti dar si foarte buni anatomisti
(imagine luata din catalogul muzeului)

Impaierea unei veverite. In vitrina erau preznetate toate etapele prin care pot fi conservate diverse animale (insecte, pesti, pasari, mamifere)...
Foarte educativ si o buna idee de a prezenta munca din spatele exponatelor...

O gorila, data ca exemplu ca o reusita a taxidermistilor de la muzeu...



O excelenta sala e dedicata evolutiei hominizilor, in care sunt prezentati cei mai cunoscuti stramosi ai omului.

Reconstituirle-busturi ale hominizilor sunt executati cu maxima acuratete stiintifica si reale calitati artistice, insotiti de resturile oaselor descoperite in Africa sau Europa. Textele sunt facute in colaborare cu cei de la revista GEO.

Detaliu din scheletul lui Lucy, cunoscutul Austrolapitec descoperit in Africa in 1974.


Cranii de neanderthalieni si de oameni de Cro Mangon

Sala aceasta a fost deschisa anul acesta si face parte din maniferstarile legate de anul Darwin...


Alta expozitie dedicata lui Darwin prezinta intr-o remarcabila aranjare ilustrarea teoriilor savantului britanic. Intr-o singura vitrina uriasa au fost aranjate intr-un mod foarte plastic si luminate cu maiestrie reprezentanti ai tururor animalelor de pe Pamant.








Intr-o alta sala o gramada de cutii si lazi de lemn, transformate in vitrine sugereaza cala navei Beagle, plina de animale conservate, schelete, blanuri, insecte, asa cum va fi aratat colectiile adunate de Charles in calatoria lui. Pe lazi si pe grinzile "calei" se gasesc 3 sobolani si o pisica (impaiati), pentru mai mult realism.



In cateva cutii se gaseau scule originale folosite de Darwin in expeditia Beagle. Mi-a atras atentia un microscop si un ceas cu cronometru special pentru navigatie!




Magazinul Muzeului era foarte bogat in carti, afise, tricouri si figurine de dinozauri. Cartile legate de Darwin si evolutionism erau umilitor de multe si de frumoase!! Ce vrei, oameni deschisi la minte!


Cate carti despre Darwin si Evolutie ati vazut in librariile romanesti?

PS Fotografiatul fara blitz era gratuit, ca de altfel in toate muzeele berlineze!!!!! Tin sa specific ca in Bucuresti fotografiatul in muzee costa intre 50-70 lei (12-18 euro, cel mai mult din intreaga Europa)

16 comentarii:

Antoaneta spunea...

Am si eu o întrebare de specialitate - Kentrosaurus nu cumva e cunoscut si ca stegozaur? Eu când eram mica aveam doua carti de VA Obrucev: Plutonia si Tara lui Sannikov - aventuri imaginare în lumea preistorica, tu le-ai citit cumva? Eram atât de pasionata de ceea ce descoperisem acolo încât am tinut mortis sa am un atlas zoologic, care începea cu preistoria si un tablou al evolutiei. În concluzie postul tau ma incanta si sunt tentata sa ma duc la NY la muzeul de istorie naturala, cand ajung acolo in mai, in ciuda lipsei de timp:) Daca mai esti la Berlin, Volkskunst Museum din Dahlem face toti banii - etnigrafie pe pâine de poti sta trei zile numai acolo.

Antoaneta spunea...

PS etnografie. Si la fondurile prapadite de care au parte muzeele din România, mi se pare normal sa fie platite taxe foto. Nu uita ca taxa de intrare este mai mica decat la muzeele de afara. Pare-mi-se ca numai Casa Battlo (Gaudi) era vreo 18 Euro.

Radu Oltean spunea...

Kentrosaurus e din familia stegosaurilor dar nu are placi pe spate ci tepi. Vezi ca am dat link...
Am stat 5 zile la Berlin. M-am intors de 1 saptamana. Nu stiu catile lui Obrucev dar aveam alte carti de paleontologie de ale tatalui meu.Nici nu am auzit de Volkskunst Museum. E in afara orasului?

Georg Schoenpflug von Gambsenberg spunea...

As propune sa se renunte la nuanta peiorativ-minimalizatoare a denumirii Teoria Evolutionista a lui Darwin, si revenirea la terminologia corecta, pe care rasul lumii, marxistii ne-au impus-o ( mda, cateodata au si ei parti pozitive, Capitalul se citeste acum in Occident pe rupte) si Anume STIINTA EVOLUTIONISTA, sau STIINTA EVOLUTIEI SPECIILOR..Altfel vine analfabetul Ministru de Invatamant in cardasie cu CALUGARII GRECO-ORIENTALI (Vlad Tepes i-a mirosit mai devreme si a procedat in consecinta, dar sunt ca sobolanii, omori unul, cresc 100, rasu'lumii,acuma Biserica-Unica-de-Stat-Care-Are-Dreptate il ridica-n slavi, dar tac la poanta cu calugarii greci..)) si cu INSTUTIONALIZAREA CAPELELOR in LICEE si te invata ca e numai o simpla teorie prezentarea ei in scoli jigneste CREDINTA la sentimentul ei pudic cel mai intim.
Deci scurt...STIINTA EVOLUTIEI SPECIILOR.
Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Pecenegul spunea...

Chişinău, Radu, mai degrabă.

Antoaneta spunea...

http://www.smb.museum/smb/standorte/index.php?lang=en&p=2&objID=6370&n=4&r=1

Dorina spunea...

Cu siguranta nu o sa il ratez cand mai ajung in Nemtzia, nu stiam de el...

Neliniştitu' spunea...

Frumos... Te invidiez. Faţă de Antipa al nostru, e ca şi cum compari Mercedes cu Dacia. :))
Neamţu' ştie să conserve, popularizeze şi să atragă.
Nu am înţeles niciodată de ce pun aşa mare preţ pentru fotografiatul în muzee, iar în unele dintre ele (Tehnic, de exemplu) nu ai voie deloc.
Păcat de ţara asta, a noastră, că nu e locuită de nemţi.

guri spurcate spunea...

esti norocos ca ai avut ocazia sa-l vizitezi. este un muzeu foate interesant din ce vad

Radu Oltean spunea...

@Neliniştitu'
Nu chiar mult peste Antipa. De fapt la vremea lui Muzeul lui Antipa era foarte modern si bogat in exponate. Problema e ca de 100 de ani nu s-a prea schimbat mult la acel muzeu (se incerca acum). La nemti acel muzeu a avansat permanent, iar in spatele muzeului e un institut plin de savanti, specialisti si artisti, designeri etc.
@guri spurcate
Sunt norocos ca am avut bani pe criza asta sa ajung acolo. De cand am hotarat cu sotia mea sa mergem la Berlin "la vizitat"(nu la shopping)am STIUT ca a venit timpul sa vad acel muzeu. Am asteptat 25 ani sa il vad...

Răzvan Ionuţ Dobrică spunea...

Absolut fantasctic! Am citit cu mare plăcere articolul, iar pozele m-au lăsat gură-cască!

Radu Oltean spunea...

@Răzvan Ionuţ Dobrică
Mersi. Da, ma frate, aia chiar fac educatie si stiinta adevarata si la cele mai inalte standarde...

Houston spunea...

Niciodată nu m-a atras ideea de Germania (poate şi fiindcă fostul meu profesor de religie e un mare filogerman), dar după ce-am citit pe-aici mai că-mi vine să-mi iau zborul spre Berlin...

Radu Oltean spunea...

@Houston
OOO!!! Sa stii ca Germania e super. Am mai fost o data, 3 saptamani in Bavaria si am devenit definitiv fan Germania. Am vazut multe locuri si orase. Nemtii sunt tipi ff misto si sunt opusul romanilor.

Houston spunea...

Că tot pomeneai de Bavaria, ştii ce-aş mai vrea să văd? Castelul Neuschwanstein. E un fel de domiciliu al visurilor mele, dacă aş avea foarte, foarte mulţi bani şi dacă nu ar fi proprietatea statului bavarez.

Radu Oltean spunea...

@Huston
HAA, HAA l-am vazut!!!!
E interesant. L-au copiat si cei de la Disneyland. E frumos in jur...
Locul e ff turistic.