vineri, 10 aprilie 2009

Manifestul pentru patrimoniul istoric din judetul Sibiu

Biserica din Velt (com. Bazna) a colapsat in 2003. Foto:Mihai Dragomir

In iulie 2008 primarii din mai multe sate si localitati sibiene, majoritatea sate (foste) sasesti, bogate in patrimoniu au semnat un manifest pe care va recomand sa il cititi mai jos. O initiativa cel putin laudabila, daca nu de-a dreptul extraordinara pentru Romania.

Majoritatea imaginilor apartin lui Peter Jacobi,
un sas ce batut zeci de sate fotografiind dezastrul satelor germane...


Iata:
"

Manifestul pentru protejarea mostenirii arhitecturale a oraselor si satelor din regiunea Sibiu si Tarnava si pentru promovarea turistica a acestora




Noi, primarii alesi ai oraselor si comunelor din regiunea Sibiu si Tarnava, ne asumam responsabilitatea in fata cetatenilor si a electoratului de a face demersurile necesare pentru a conserva arhitectura istorica si traditionala conform cerintelor europene si de a pune in valoare din punct de vedere turistic teritoriul cuprins in aceasta charta, prin respectarea urmatoarelor masuri in procesul de reabilitare a caselor traditionale:




* Culorile fatadelor: este important sa se respecte culorile originale si materialele traditionale folosite in vopsirea fatadelor. In aceste cazuri va fi permisa folosirea exclusiva a materialelor si culorilor originale.

* Ferestrele si obloanele: in procesul de restaurare sau inlocuire a celor vechi, va fi stipulata obligatia respectarii si mentinerii designului si materialelor originale (lemn).



* Acoperisuri: va fi permisa folosirea exclusiva a tiglelor corespunzatoare formelor si materialelor originale.

Un fond special va fi creat, acolo unde exista posibilitatea, in fiecare sat si comuna pentru a acoperi diferenta de cost dintre solutiile care folosesc materiale de calitate scazuta de tipul PVC pentru renovarea caselor, si cele care folosesc materiale adecvate specificului acestor imobile.

Cerinte similare vor fi specificate in ceea ce priveste promovarea profesilor traditionale (originale), facilitand accesul cetatenilor interesati la liste de mestesugari care respecta arhitectura originala si lucreaza intr-un mod adecvat.



Suntem de asemenea interesati de strategiile si materialele de promovare ale potentialului turistic din zona, pentru atragerea turistilor din toata Europa interesati de spatii culturale si locatii istorice unde au fost pastrate traditiile si mostenirea culturala. Sustinem promovarea infrastructurilor de cazare si a marcilor locale speciale pentru punerea in valoare a potentialului existent si crearea de oportunitati de locuri de munca, in asa fel incat locuitorii sa fie motivati sa ramana in satele si orasele respective.




Cu buna credinta,

Klaus Iohannis, Primar al Municipiului Sibiu, jud. Sibiu
Palasan Mircea, Primar al comunei Bunesti, jud Brasov
Stroian Toader, Primar al comunei Albesti, jud. Mures
Mosora Nicolae, Primar al comunei Danes, jud. Mures
Soaita Ovidiu, Primar al comunei Saschiz, jud. Mures
Tosa Ioan, Primar al comunei Vanatori, jud. Mures
Moldovan Sergiu, Primar al comunei Atel, jud. Sibiu
Feier Ioan, Primar al comunei Alma, jud. Sibiu
Klingeis Arnold, Primar al orasului Avrig, jud. Sibiu
Grecu Marius, Primar al comunei Axente Sever, jud. Sibiu
Scumpu Lucian, Primar al comunei Bazna, jud. Sibiu
Ratiu Cornel, Primar al comunei Biertan, jud. Sibiu
Magheru Cristin, Primar al comunei Carta, jud. Sibiu
Magda Dorin, Primar al comunei Cartisoara, jud. Sibiu
Visa Cornel, Primar al comunei Nocrich, jud. Sibiu
Bogdan Petru, Primar al comunei Rau Sadului, jud. Sibiu
Banciu Teodor,Primar al orasului Saliste. Jud. Sibiu
Sorostinean Virgil, Primar al comunei Slimnic, jud. Sibiu
Pinte Ilie Avram, Primar al comunei Valea Viilor, jud. Sibiu
Krech Johann, Primar al orasului Cisnadie, jud. Sibiu
Ioan Dorin Danesan, Primar al orasului Sighisoara, jud. Mures"




Toate aceste orase si comune raspandite pe un teritoriu relativ mic au in comun, pe langa traditia saseasca, un bogat patrimoniu arhitectural si unul natural. Potentialul turistic e urias, din pacate foarte putin speculat. Mai degraba turistii straini sunt mai interesati de zona, romanii (cu exceptii) inca necunoscand zona. (Vezi postul Saschiz). In anii socialistismului nationalist aria de cultura saseasca si maghiara era totalmente nepromovata, lucru care s-a continuat serios si dupa '89. Dupa plecarea masiva sasilor(1990-1995), un echilibru secular, care nu fusesese clatinat serios nici de deportarile sovietice si nici de cooperativizare, a fost distrus. Case, biserici, chiar sate intregi se prabusesc si se ruineaza mai ceva ca dupa navala tatarilor. Un patrimoniu de valoare inestimabil, unic in Europa, dispare incet, incet. Oameni inimosi, fundatii, printi britanici, se mai chinuie sa faca cate ceva, dar fara absolut nici un ajutor din partea Ministerului Culturii care ar trebui sa demareze niste programe nationale de salvare a satelor si zonelor naturale locuite odinioara de sasi. Va puteti imagina cum ar fi aratat judetul Sibiu daca ar fi fost in Germania?


Stati ca nu am terminat... Urmeaza continuarea aparuta in presa pe 7 aprilie 2009:


"Niciun efect nu a avut manifestul semnat de 21 de primari din imprejurimile Sibiului si de pe cursul Tarnavei Mari "pentru protejarea mostenirii arhitecturale a oraselor si satelor si pentru promovarea turistica a acestora". intr-un cadru solemn si cu mari sperante, acest manifest a fost semnat in iulie anul trecut. "Am trimis la Ministerul Culturii o scrisoare comuna. Aceasta nu a mai primit niciun raspuns", a declarat primarul Sibiului, Klaus Johannis, semnatar al acestui manifest.


Documentul denumit si "charta" includea marete intentii... Totodata, primarii se angajau sa sustina marcile locale, in ideea crearii de locuri de munca " in asa fel incat locuitorii sa fie motivati sa ramana in satele si orasele respective". In plus, primarii prezenti au stabilit ca primul lucru pe care ar trebui sa incerce sa il schimbe ar fi legea monumentelor istorice. Tentativa esuata.



Pam, Pam!!



In comunele Mesendorf si Crit (jud Brasov) electricienii au distrus fatadele multor case de sec 18 si 19 cu cablurile lor. Vezi aici

12 comentarii:

Beren spunea...

A trecut 1 aprilie...

Radu Oltean spunea...

Scuze, a fost o eroare. Am postat fara sa fi scris inca articolul.

Gruia spunea...

E un gest frumos declaratia, dar e redundant. Oricum, acele principii se regasesc (mult mai pe larg si nuantat) in regulamentele de interventie asupra monumentelor istorice si a ariilor protejate, precum si in conventiile internationale la care Romania este parte. Iar legea spune ca orice interventie trebuie avizata si de Ministerul Culturii si Cultelor, pe baza analizarii proiectului in comisiile de specialitate.

Mi se pare insa semnificativ ca nu li s-au alaturat si primarii din Tara Barsei. E drept ca starea de conservare e in general aici mai buna, dar exista totusi si monumente periclitate. Pe langa uzura fizica, apar aici din plin interventii de restaurare neconforme cu un demers profesionist, dar si constructii distonante, autorizate sau tolerate tacit in zona de protectie a monumentului respectiv. Probabil ca interesele politico-economice, foarte evidente, impiedica primarii din aceasta zona sa ofere minunatelor edificii mai mult decat un loc marginal in preocuparile lor. Mai e si chestia cu "Noi suntem romani, noi suntem romani,...", adica n-avem noi treaba cu monumentele sasilor, sau ale ardelenilor, in general. Facem noi altele noi, din ghips-carton si termopane.

Losy spunea...

Buna ziua,

In nota obistuita, tot timpul "pe faza" si militand pentru ceea ce este frumos si valoros.
Din pacate cei ce sunt platiti sa faca ceva nici nu se dichisesc sa raspunda macar, atunci cum ne asteptam sa si faca ceva...

Beren spunea...

Daca pana acum nu au existat initiative concrete de genul acesta din partea Ministerului Culturii nici nu vor exista prea curand(cel putin nu vor exista pana dupa degradarea completa a acestor locuri).

Daca directia asta nu merge,ar trebui schimbata.Exista,de ex, posibilitatea includerii acestor vestigii intr'un fel de circuit national/international(mai ales) al taberelor de voluntariat,asa numitele "work campuri" in care voluntari de peste tot(nu trebuie sa fie neaparat studenti la arheologie sau nush pe unde),asistati mau mult sau mai putin de specialisti, incearca,pe o perioada mai lunga de timp prin multiple schimburi, sa restaureze ce e de resaturat;park la Betheln in Cj se intampla asa.Exista genul asta de tabere internationale in multe locuri din Europa.Asa k Ministerul ar putea scapa ieftin, daca doar atata poate, prin incurajarea unor astfel de actiuni.

Desi,cum am spus mai spus,aces tip de restaurare ar dura mult mai mult ,in conditiile date, mi se pare mult mai realizabil.

Radu Oltean spunea...

@Gruia
Ai dreptate, jud. Brasov (mai ales Tara Barsei) e diferita ca atitudine fata de cei din jud. Sibiu; in rau...
In jud Sibiu traditia "bunei randuieli" si a "respectului"(ca notiune universala) e mai prezent.
@Beren
O idee excelenta!!! Dar asa ceva nu poate fi realizata decat prin eforturile (unui)unor lideri inimosi, energici si charismatici. Fara niste tipi de genul asta care sa se "lupte" pt organizarea unor asemenea tabere nu ar merge nimic.

Radu Oltean spunea...

@Gruia
Vezi ultima imagine adaugata!

Gruia spunea...

Cablurile si conductele de gaz sunt dintre cele mai mici agresiuni...

Radu Oltean spunea...

@Gruia
Sunt mici agresiuni dar stii ca in Italia daca pui pe o umila casa medievala dintr-un orasel micut un aer conditionat te paste o amenda de mii de euro?
Fiindca asta dovedeste ca exista EDUCATIA de a respecta monumentele iar LEGEA SE SI APLICA. La noi exista o lege-teoretic buna - care niciodata nu este respectata. Precum expropierea celui ce-si distruge intentionat (sau si-o lasa in paragina) proprietatea -monument (sau macar cladire protejata).

Lanternativa spunea...

Sincer sa fiu simt din nou cum ma cuprinde mania citind acest articol si privind imaginile oferite (pentru care multumesc fain). "Tragic" a devenit aproape un cuvant golit de sens prin prea deasa-i utilizare in ceea ce priveste realitatile din RO. Cu tot respectul dar nu ma pot efectiv abtine sa nu spun: cand romanii s-au vazut stapani in Transilvania a urmat dezastrul... Care culmineaza cu ceea ce (inca) vedem astazi si cu ceea ce nu se va mai vedea (probabil) maine. Nu vreau sa fiu apocaliptic in limbaj dar...mi-e foarte greu sa fiu optimist in ceea ce priveste restaurarea integrala + introducerea responsabila in circuitul turistic a acestor monumente.

In ceea ce priveste IT este adevarat. Chiar daca cineva este proprietar deplin al unui imobil istoric, nu are voie sa faca nici un fel de renovari, adaugiri etc. fara aprobarea expresa a Ministerului pentru Beni Culturali (cum il numesc ei). In caz contrar, e jale.

@ Beren: Aveti dreptate. Ar fi o idee excelenta. Si cred ca liderii politici, daca ar fi suspusi unei presiuni constante, puternice, din partea unor astfel de organizatii, ar ceda pana la urma.

@ Radu Oltean: Cu acceptul Dumneavoastra, as dori sa pun si la mine pe blog o mica parte din acest articol (incluse cateva foto) si link catre art-historia pentru prezentarea integrala. Nu inainte insa de a primi lumina verde.

Radu Oltean spunea...

@Lanternativa
Mersi de comentariu! Imi pare rau ca nu am si vesti bune sa pun...
Bineinteles ca poti lua articolul, mai ales ca nici toate pozele si nici o parte din text nu e al meu.
cu bine

pingu spunea...

@ beren
""work campuri" in care voluntari de peste tot(nu trebuie sa fie neaparat studenti la arheologie sau nush pe unde),asistati mau mult sau mai putin de specialisti, incearca,pe o perioada mai lunga de timp prin multiple schimburi, sa restaureze ce e de resaturat;"

restaurarea nu e "ia matura in mana si fa curat"

tehnic vorbind o poate face oricine ...dar fara niste studii, fara o intelegere clara a ceea ce inseamna restaurarea nu e indicat sa o practici.

decat o restaurare facuta de niste studenti de pe nush unde care vin si pleaca ..."asistati mai mult sau mai putin de specialisti", prefer o degradare avansata si aspectul de ruina ...