Au inceput sapaturile pe locul statuilor de la Universitate. Oamenii (s-a scris pe facebook), au inceput sa sara in sus ca, cica, muncitorii, la cica, cererea conspirativa (???), a Primariei, au descoperit si distrus (sau o vor face in scurt timp), urme arheologice.
Ei, nici chiar asa. Zona e supravegheata arheologic, in primul rand de echipa lui Gh Manucu de la Muzeul Bucuresti. Cred ca vor arunca ceva ochi si cei de la Inst de arheologie. Nu am nici o informatie in acest sens, doar sper.
Adevarul e ca zona nu e foarte bogata arheologic. Pe acel teritoriu a fost manastirea Sf. Sava. Asa cum apare in planurile vechi ale Bucurestilor, aceasta manastire a fost una deschisa, fara ziduri de incinta. Sau fara ziduri serioase. In afara de biserica, zona statuilor de la Universitate nu era intens construita la 1847, data planului Borroczyn. Unii cred ca exact sub statuia lui Mihai Viteazul vor gasi altarul bisericii Sf. sava. Eu profetesc ca biserica e cativa metrii spre statia de troleibuz, partial sub trotuar si mai spre vest. Acum nu stiu cum o sa va dati seama de asta, in conditiile in care punctul de reper numit Mihai Viteazul, a disparut...
In schimb in jurul bisericii se vor gasi multe schelete umane, fiindca, ca in jurul atator biserici din vechiul Bucuresti, functiona un cimitir.
Detaliu din planul Borroczyn (1847) cu biserica Sf Sava in centru si bis Doamnei in stanga.
Suprapunerea mea din articolul cu statuia lui Mihai Viteazul.
Suprapunere perspectiva a cladirilor prezente pe planul Borroczyn a caror temelii pot apare in sapaturile arheologice. click!
Detaliu din panorama din turnul Coltii catre bis Sarindari. Se vede un fragment din Bis Sf Sava, la dreapta.
Panorama facuta 15 ani mai tarziu fata de precedenta, din acelasi unghi (turnul Coltii). click!
Detaliu din fotografia de mai sus, in care apare statuia lui Gh Lazar, pe primul amplasament (mutata ulterior pt a face loc lui Spiru Haret) click!
Mihai Viteazul, in iarna 1877-1878, anul montarii tunurilor capturate la grivita, Gradina Botanica si sera. In stanga spate, fata vestica a palatului Sutu. In departare turlele bisericii sf Gheorghe Nou (asa cum aratau atunci).
Sa vedem cum va fi...
Completare:
Sapaturile arheologice efectuate in iarna-primavara 2011, au confirmat intr-o proportie mare ceea ce aparea pe planul Borroczyn, planul pe baza caruia am facut pronosticurile de mai sus. Intr-adevar temeliile bisericilor Sf Sava (sunt 2, suprapuse) sunt acolo unde am sugerat eu si nu sub soclul statuii lui Mihai Viteazul, cum se incapatanau unii istorici si arhitecti sa afirme ca urmare a unei legende urbane moderne.
Din pacate toate urmele arheologice, inclusiv fundatiile bibliotecii manastirii Sf Sava, decopertate in mare parte si numite gresit "Academia Sf Sava", chiar de catre specialisti, au fost demolate complet, lucru care a starnit furia si frustrarea iubitorilor culturii si istoriei bucurestene. Insa, sincer, nu stiu cum ar fi putut fi salvate si cu atat mai putin sa fie puse in valoare.
Vezi si aici: Cimitirul de la Universitate
In legatura cu Academia de la Sf Sava... Nu inteleg de ce atat de multi istorici si ONG-isti au preluat aceasta informatie gresita. E drept ca in corpul lung, cu parter, unde se afla biblioteca manastirii (apare si in panorama lui Szatmary), s-au tinut un timp cursuri. Acolo a predat si Gh. Lazar. Dar adevarata Academie, construita de Ipsilanti de afla pe partea nordica a bisericii, spre actuala Universitate. Temeliile sale ar trebui sa se afla sub actuala strada si sub trotoarul din fata Universitatii....
Anastasia – year 21
Acum 2 luni
29 de comentarii:
cam asa comentam si eu ...
azi m-am intalnit insa la arhive cu dna Mucenic si mi-a sugerat ca daca e "ordin de la primarie" sa se faca ceva mai in pripa, MMIB nu va reactiona foarte prompt (data filiera de subordonare fata de primarie) decat daca exista o presiune publica.
nu cred insa ca vor exista mari descoperiri arheologice in primele straturi. fiind insa cu adancime mai mare sapatura ar putea sa apara ceva surprize mai vechi. desi nu cred ...
Suprapunerea ta este f.corecta, decat ca cele 2 cladiri pe care le numesti "corpurile manastirii Sf.Sava" sunt de fapt corpuri apartinand tot Colegiului Sf.Sava; cel in forma de "T" rasturnat adapostea Muzeul de Antichitati si Bibioteca, iar in cel in forma de "L" rasturnat si rasucit functionau clasele primare.
La acel moment din vechea manastire nu mai ramasese decat biserica.
Un proiect interesant al fundatiei Zeppelin:
http://www.youtube.com/watch?v=FttVUpC5qDQ
am trecut azi pe acolo si am vazut ca se sapa pe carouri, cu cazmaua si lopata. prin gard se vad depozite de umplutura cu moloz dar, pe alocuri cateva caramizi zidite in ceea ce pare a fi un tunel sau mai curand canal. de la gard n-ai cum sa-ti dai seama. ma deranjeaza ca au pus policarbonat pe gardul de plasa la nivelul ochilor ceea ce este in mod evident intentia de a nu lasa sa vezi ceea ce daca te apleci poti sa vezi prin plasa de la nivelul braului in jos ... ori puneau peste tot ori mai bine nu puneau de loc. elegant era sa lase loc de privire totusi ca e o lucrare publica.
canalul cu pricina este mai curand o iesire la hazna a cladirii in "L" peste care ai marcat in imaginea perspectiva textul "case si conace particulare" in picioarele lui Spiru Haret. firesc ..
Si pe mine ma enerveaza plasticul ala pus doar asa, la rautate, sa nu vezi ce fac ei! Desi daca iti doresti poti. Ideal ar fi daca am avea acces la vreunul din etajele superioare ale cladirilor din jur...
incerc eu un reportaj foto de pe acoperisul Generala (prin intermediari din pacate)
'Ideal ar fi daca am avea acces la vreunul din etajele superioare ale cladirilor din jur...'
Păi în clădirea Universității se intră ca la piață.
@Razvan
Si la balcon se poate iesi? sau la un geam ? Eu nu ma simt relaxat sa intru intr-o sala de curs, asa aiurea...In schimb am un teleobiectiv puternic si aparat cu rezolutie...Haha ma simt ca un detectiv. Oare merita?
Acum, dacă s-ar vrea, cred că s-ar putea ocoli vestigiile cu parcarea. Eventual chiar face un club sau mai multe cluburi în ce a mai rămas din subsolurile clădilor demolate în secolul XIX. Nu sunt atâtea subsoluri ale clădirilor vechi sedii de cluburi? Ar merita găsită o modalitate pentru a da viața din nou trecutului. De fapt, nu numai aici s-ar putea aplica soluția asta. Deși nu îmi fac prea multe iluzii că se va reuși ceva. Sper ca măcar fundațiile bisericii Sfântul Sava să rămână neatinse.
@Prahovean
Cred ca nu stii ce vorbesti. Cum sa se faca un club intr-o ruina din 3 pereti inalti de 1 metru???:)
Zici"Sper ca măcar fundațiile bisericii Sfântul Sava să rămână neatinse." Nu au cum sa ramana neatinse daca se va sapa sub ele. Si la ce ti-ar folosi pastrarea a 1m de zidarie care oricum ar fi fost acoperite? Probabil traseul lor va ramane marcat printr-un pavaj special pe trotuar.
@Cristi
Nu am vazut imagini din vechiul sat Baneasa. Cred ca era un sat cu verdeata multa. Biserica ff veche si interesanta (care exista si azi) perobail era in centrul satului.
http://www.cafeneaua.com/nodes/show/17178/folkul-si-porcul/1
sub@Radu Oltean
Pai fundatiile sunt numai de un metru inaltime? Recunosc ca nu ma pricep la constructii, dar intutiv mi-ar parea sa fi fost cel putin doi metri, ca sa sustina greutatea unor cladiri nu tocmai joase.
@Prahovean
Au fost mai mari, dar atat au ramas. Sunt niste ramasite jalnice...
Zilele trecute trec pe langa Scoala Centrala. Monument de arhitectura.
Cine o fi director?
Tampitii au dat jos ferestrele vechi. Si au pus termopane.
@ Andreea: Şcoala Centrală este în curs de renovare prin programul Primăriei Municipiului Bucureşti cu Banca Europeană de Investiţii. Acesta se desfăşoară cu supravegherea de specialitate necesară.
S-au făcut reparaţii şi consolidări necesare la fundaţii şi acoperiş, între altele. S-au înlocuit şi toate geamurile.
Mai toate liceele din capitală au termopane, (unele foarte urâte) la fel are şi Facultatea de Medicină. Termopanele montate respectă identic partiţia geamurilor vechi, fiind de culoare închisă, ca fostele rame.
Cam asta, în mare. Mai multe detalii pe blogul Prietenii Şcolii Centrale http://scoalacentrala.wordpress.com/
Ps. Proiectul de renovare nu a fost făcut de conducerea şcolii ci de specialişti în domeniu. Datorită conducerii şcolii şi a responsabilului de şantier din partea PMB s-au evitat unele greşeli care chiar ar fi alterat monumentul Şcoala Centrală. Şantierul mai durează, mai trebuie tencuiala finală în culoare iniţială (nu rămâne alb) şi alte finisări.
Interesant post. De când sunt pozele panoramice? Iar poza cu Mihai Viteazul e chiar din 1877-78, nu e greșeală?
@Stefan
Pozele panoramice din turnul Coltii sunt: primele de pe la 1865, celelalte de pe la 1880 (deja 2 statui sunt instalate-MV si G. Lazar). Poza cu MV e datata dupa sera din spate, dupa unele amenajari (gradina botanica), copacii desfrunziti si mai ales dupa tunurile montate langa statuie, adaugate in iarna 1877-1878. Capturi de la Grivita
Azi presa a confirmat ceea ce prevesteati in urma cu doua saptamani si anume ca in zona sapaturilor de la Universitate se vor gasi schelete apartinand cimitirului vechii manastiri...Felicitari !
@Muz virtual
Mersi. Era de asteptat...
Un articol din presa despre cercetarile arheologice din Piata Universitatii:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/cimitir-descoperit-in-fata-universitatii-in-zona-se-construieste-o-parcare-subterana-913870.html
Ma bucur ca mai exista profesionisti in Romania.
Zilele trecute cand au inceput discutiile despre ce s-a gasit la Universitate am zis "i-a sa ma uit eu la Radu in blog caci stiu eu ca acolo sunt niste fotografii vechi din Bucuresti care ne-ar putea da raspunsul la intrebarea care este acea fosta manastire". Si uite asa am vazut ca am anticipat si eu bine (am gasit, era Man. Sf. Sava) si m-am bucurat ca si tu ai anticipat bine (articolul tau era de acum 2 sapt, cand abia incepusera lucrarile). Asa ca,inca o data, felicitari pt tot ceea ce ne spui interesant, pt tot ceea ce gasim intersant la tine in blog despre Romania, istoria , geografia si comorile ei cunoscute sau mai ales despre cele necunoscute. Bravo!
In ce perioada a fost demolata biserica Sf. Sava? A fost avariata inainte de vre-un cutremur sau incendiu?
demolarea bisericii Manastirii Sf sava a fost incheiata in noiembrie 1870. Casele din jur in care functionase Academia domneasca fusesera demolate cu putin timp inainte. O perioada, pana la ridicarea statuii lui Mihai Viteazu (1873) pe locul altarului s-a aflat o cruce. Oamenii evitau sa calce pe acel loc
Da, o sa mercheze ei in trotuar ca si la turnul Coltei... :( Locul unui altar e sacru, bineinteles ca nu ar trebui calcat, ci innobilat cu o cruce. Dar suntem in Romania anului 2011, in care ne inchinam la bani...
Am fost recent in parcarea subterana de la SunPlaza, unde ar cam trebui sa fi fost altarul manastirii Vacaresti...
Nu stiu cum as putea sa aflu exact locul, ca as merge acolo cu un spray macar sa-l marchez :)
P.S. La Sf.Sava, tu chiar crezi ca s-a dat de zidurile bisericii ? sapaturile nu au trecut la trotuar, ca acolo trebuie sa fie; ba chiar jumate sub carosabil
@Mada
Am vazut cu ochii mei (din interiorul incintei) jumatate din curba altarului (absidei). Restul era sub trotuar. Avea vreo 3m diametru. Sub, era era o alta absida, mai mica, de la prima biserica. Cea mare era refacuta de Brancoveanu.
Salut! Cum adica vechiul sat Baneasa??? spunea mai sus "Nu am vazut imagini din vechiul sat Baneasa. Cred ca era un sat cu verdeata multa. Biserica ff veche si interesanta (care exista si azi) perobail era in centrul satului."
@Alexandru Vorbeam de biserica veche de pe Calea Floreasca de azi, dupa zona de blocuri si strazi nu nume de compozitori.
Trimiteți un comentariu