vineri, 4 septembrie 2009

Bazarul Nirescher din sec XIX schilodit de Consiliul General

Consiliul General continua distrugerea monumentelor istorice ale Bucurestiului. In sedinta din 31 august, consilierii PSD si PNL s-au retras de la votarea Planurilor Urbanistice Zonale. Partidele ramase, PDL-PNG-PRM, au aprobat mai multe PUZ-uri revoltatoare.


Cel mai grav caz este Planul Urbanistic Zonal Baratiei 33. El se gaseste in Zona Protejata nr 26, in apropierea Pietii Sfantul Gheorghe. Pe aceeasi strada se afla mai multe monumente istorice, din care se remarca la nr 27 Parohia Baratiei atestata din sec XVII.

Strada Baratiei conserva un front de case de o mare valoare arhitectonica, din pacate mai toate intr-o stare mai mult decat jalnica

Documentele prezentate in PUZ Baratiei 33 lasa libertatea investitorului sa construiasca un etaj peste monumentul istoric de P+1 si 5 etaje in spatele lui, pe aceeasi proprietate. Evident, Legea de protejare a monumentelor istorice pe o raza de 100 de metri este desfiintata printr-o asemenea decizie.
POT – Procentul de Ocupare a Terenului este 95%, iar spatiile verzi sunt de 5%. Aceasta e o incalcare directa a prevederilor privind spatiile verzi de minim 30%, din care minim 20% pe sol natural.
Numarul locurilor de parcare preconizate este… zero! Nicaieri in plan nu se mentioneaza locuri de parcare dintr-un motiv simplu: ele probabil nu vor exista intrucat suprafata stramta din spatele monumentului nu ar permite accesul masinilor in subteran. Aceasta incalca propria Hotarare a Consiliului Local 66/2006 privind locurile de parcare.
Este de remarcat ca in prezent strada Baratiei este blocata de numarul mare de automobile. Copacii sunt inexistenti deoarece gradinile traditionale au fost distruse de-a lungul timpului, in timp ce autoritatile locale nu au luat nici un fel de masuri pentru gasirea de noi spatii verzi.


Documentul aprobat de Consiliul General nu contine harta zonei, o contradictie in termeni cu titulatura Plan Urbanistic Zonal, si incalca Legea privind transparenta decizionala.
Mai mult, acest plan a mai fost prezentat in aceeasi forma pe 30 iunie 2009. Atunci toti consilierii prezenti l-au respins in unanimitate. El a revenit pe 31 august 2009 fara nicio schimbare. Consilierii ramasi in sala dupa retragerea PSD si PNL l-au votat in unanimitate.
Ce s-a schimbat intre timp… Si-au dat seama este benefica schilodirea unui monument istoric prin construirea de etaje suplimentare? Sau au considerat ca e bine sa aprobe o constructie fara locuri de parcare?

PS Zona care cuprindea pe vremuri si str. Taica Lazar (azi Baia de Fier), era o zona aproape exclusiv locuita de evrei. Pravaliile erau nenumarate si vindeau in special vechituri de orice fel. Dupa emigrarea masiva a evreilor in anii 70-80 in zona s-au instalat in general oameni amarati. In ultimii ani, un investitor evreu a reusit sa puna mana pe mai multe imobile din zona. El este autorul mizeriei din spatele magazinului Cocorul ( Baratiei nr. 35) cat si al nemerniciei de acum, de alaturi.

Imobilul Baratiei 35 construit in 2001 pe locul unei case demolate

Cazul cladirii din Baratiei 35 este cunoscut de istorici si arhitecti ca fiind foarte grav. Casa originala, valoroasa si aflata pe o strada cu regim de protectie maxim fost demolata, desi putea fi recuperabila, iar in locul ei s-a construit un gunoi arhitectonic, care chipurile, pastreaza ceva din vechiul stil. Alaturi, pe Baratiei 33, se prefigureaza o la fel de mare magarie, precum ati citit mai sus. Str. Baratiei, era parte organica din Centru Vechi pana in 43, cand a fost separata prin taierea bulevardului Bratianu (pe vremuri 1848). E una din cele mai vechi strazi din Bucuresti in apropierea ei fiind bis. Sf Ghe. Vechi (prima Mitropolie din Bucuresti) si prima biserica catolica din oras -Baratia.


Domnul Alexandru Binescu, Presedintele Asociatiei Bucuresti, intentioneaza sa dea in judecata CGMB (Consiliul Genral al Primariei Buc.) pentru PUZ Baratiei 33. Cine vrea sa il sprijine in orice mod il poate contacta cel mai rapid aici.


31 de comentarii:

Raiden spunea...

Vezi ca fosta strada Lazar este azi Baia de Fier, nu Baia de Arama (strada din zona "Diham" - bd. Basarabia).

O sa fie si la mine un articol despre aceasta cladire de pe Baratiei colt cu Baia de Fier, si nu numai acest caz.

Radu Oltean spunea...

Am corectat...Mersi

Chent spunea...

In sfarsit ati revenit! Am asteptat cu sufletul la gura si nu am fost singurul :)
Pana la urma, in afara de salvarea lor prin imagini si informatii, ce se poate face pentru TOATE aceste cladiri? Monumentele sunt la noi ca frunzele unui copac toamna, nu poti decat sa vezi cum cad una cate una... Ce s-a mai intamplat in cazul Maria Rosetti? Ce mai spune dl. Paleologu? Mai exista vreo sansa sa fim si noi o natiune normala europeana, cu o lege decenta a patrimoniului si care sa se mai si aplice?......

Radu Oltean spunea...

@Chent
Nu va pot raspunde ca nu stiu. Informatiile care le mai am le stiu de ONG-urile care chair se agita. Eu sunt doar un pasionat care nu face decat sa le popularizeze.
Oricum, in general e jale...

Anonim spunea...

Felicitări pentru articol, îmi place şi mie istoria aşa că succes în continuare.

Alexandru spunea...

Salutare tuturor,
Noi intentionam sa dam in judecata CGMB pentru PUZ Baratiei 33. Cine doreste sa ne ajute este rugat sa ne contacteze.
Cam asta se poate face - tribunal sau scandal :-D

Radu Oltean spunea...

@Alexandru
Asa, bravo!! Eu personal nu sunt in stare sa va ajut cu altceva decat popularizarea cat mai densa!

Stefan spunea...

Radu, uite aici cateva poze mai recente din aceeasi locatie.

http://bucurestiinoisivechi.blogspot.com/2009/06/strada-baratiei-intersectie-cu-baia-de.html

O alta rasa daunatoare acestor case sunt tiganii. Cred ca la acelasi link sunt cateva imagini cu cladirile de vizavi in care isi duc traiul, ca nu se poate spune locuiesc. Unele sunt arse iar altele jupuite pana la "os".

Anonim spunea...

Probabil ca vizitatorii or parca in Unirea parking si o vor lua pe jos pana la respectiva cladire...
Spatiile verzi 5%-avand in vedere ca se constituie pe un parcelar vechi,e discutabila aceasta problema,probabil ca volumetria cladirii ocupa acel colt,nu s-ar dezvolta copaci etc,fiind intr-o zona centrala,terenul e utilizat intensiv.Problema e sa se armonizeze arhitectura vechea cu cea noua,avand in vedere ca in vecinatate e si Cocor Store,cu arhitectura postmodernista,o imbinare intre vechi si nou ar fi mai sugerata decat pastrarea doar vechiului....e discutabil dupa cum spuneam

Radu Oltean spunea...

@Anonim
Ce spui tu, sunt variante ce pot fiu aplicate in alte parti, dar nu pe o strada atat de veche si cu un specific atat de valoros. Acea strada trebui pastrata ca un muzeu in aer liber, totul restaurat exact cum era cu modificari minime(ev. interioare). Ca in orice centru vechi din Italia sau Germania. In Bucuresti nu am vazut pana cum o "o imbinare intre vechi si nou" rezolvata fericit.

Anonim spunea...

Poate ca tocmai asta e farmecul Bucurestilor,contrastul intre vechi si nou.Tocmai aceasta disputa se intampla si in interbelic,odata cu patrunderea miscarii moderniste in arhitectura:concomitent se executau cladiri in stil neoromanesc,pe cand o parte din arhitecti erau deja adeptii modernismului functionalist.Datorita faptului ca nu exista o traditie in acest sens,de a pastra,ci de a veni cu ceva nou,cred ca in cazul Bucurestiului vom asista la o continua metamorfozare a acestui fenomen.Eu sunt de acord cu tine,dar doar in cazul in care ar fi existat o traditie in acest sens de pastrare si valorificare a arhitecturii vechi (precum Praga sau Paris).Avand in vedere fenomenele gen cutremure,al II-lea razboi mondial,planul diabolic al lui Ceausescu de schimbare la fata a Capitalei,iar mai nou, nepasarea fata de istorie si goana dupa inavutire(cu sau fara complicitatea autoritatilor corupte),Bucurestiul va suferi constant(vezi incendiul Primariei sect I de pe Banu Manta de vineri 04 sept 2009).

GIURGIU spunea...

Acesta este un caz dintr-ul milion, si acum ar fi o ocazie buna de a ataca problema de la radacina, adica infiintarea unui organism specializatin aplicarea legii privind urbanismul si restrictiile raportate la tot ce inseamna "miscare" inmediul urban. Daca tot e romania de 2 ani in campanie electorala, ar fi dragut sa discutam cu un pretendent la ciordeala suprema sa faca putin "scandal" macar asa, sa simtim ca am faut ceva. Un lucru este cert, nu putem schimba o tara, dar putem incerca. Eu totusi cred ca nici in 50 de ani romanii nu vor intelege cine sunt si de ce sa nu faca caca pe trecutul lor.

Sarah spunea...

A wonderful blog! Thank you so much! So sorry, can't xrite in Roumanian though I manage to read it with a dictionary. Your blog is so marvellous. Interesting and very well researched. may I link it to mine? http://sarahinromania.canalblog.com do leave me a comment and let me know if you would mind. So many unhanded deals destroy these beautiful buildings because money and lining pockets is siply more important to some than history, ruth and respect for the past...thank you for such a breath of fresh air and intelligence!

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

Comentariu sters?
Cand ma voi imbraca in uniforma, ma voi gandi la un singur lucru; razbunare!

Radu Oltean spunea...

@Anonim
Pai daca faci mistouri ieftine? Macar nu mai fi Anonim. Daca semnezi cu numele tau sau macar un pseudonim ar fi mult mai ok.

Adina spunea...

ANONIM-ul care a postat pe 7SEPT.
Se vede ca esti gulgutier gratuit...
folosesti diletant termeni ca "nou si vechi" sau "postmodern".
esti genul de om ce vorbeste cu aplomb in fata unor functionari(functionare).
Dar in fata profesionistilor te ascunzi pe sub mese, cu coada intre picioare.

Adina spunea...

ANONIM-ule,
macar esti capabil sa vorbesti despre un important costructor bucurestean, ce a teoretizat contrastele capitalei?
sau nu sti de unde sa "umflii" ideile?
Eu zic sa nu mai bruiezi site-urile seriose.

Sato spunea...

Un investitor EVREU, deci... Si un comentariu nesters care declara ca O ALTA RASA DAUNATOARE sint TIGANII. Dupa ce ca rapesc copii romani si le sug singele, se vede treaba ca ambele etnii mai gasesc si timp sa distruga mostenirea arhitecturala sfinta a poporului! (I guess you could call it multi-tasking.)

Daca tot esti fin cunoscator al legislatiei patrimoniului, pe care o invoci in detaliu, poate nu ti-ar strica sa o studiezi si pe cea care se refera la ura de rasa.

Atit deocamdata -- ma grabesc ca-mi vine sa vomez.

Radu Oltean spunea...

@Sato
Draga Sato, inainte de ma ataca ca sunt sovin, xenofob sau ca discriminez (ceea ce jur! ca nu sunt), observa daca am sau nu dreptate. Nu am zis ca este rau ca investitorul ESTE evreu. Zic doar ca acest investitor a PROFITAT de etnia sa pentru a face niste inginerii imobiliare cu mostenitorii caselor din acea zona, cunoscuta ca fiind majoritar evreeasca pana in anii interbelici, ba chiar pana prin anii 80. Cred ca am fost clar! Eu am acuzat niste abuzuri imobiliare. E plin orasul de ticalosi de toate natiile, insa nu am auzit pana acum de vreun investitor armean sa profite de cartierul armenesc. Iar in cazul tiganilor, sa ma ierti, dar este evident, ca daca un proprietar vrea sa isi lase in paragina o casa spre a cade singura, invita niste oameni care au talent in a distruge. Care nu-s chinezi, nemti, lipoveni, sasi, unguri, turci etc. Familiile de tigani gospodari, care isi ingrijesc casa veche sunt atat de rare incat eu nici nu i-am observat. Asa ca ori esti plin de rea vointa (poate interesata?), ori prost, ori locuiesti in Suedia sau alta tara, dar in nici un caz in Bucuresti. Sau toate la un loc.

Flori spunea...

Sato,
suferi de frustrari.
Aici este vorba ca cineva fura si distruge! (poate fi grec, roman, sas,tigan secui, evreu, lipovean, ceangau .....)
In legislatia pe care o evoci, nu exista un paragraf care sa motiveze talharia si furtul.
In Bucuresti, mai multe grupuri de derbedei au demolat si case si sinagogi si biserici....

Nu vreu sa cred ca faci parte di acel grup activ de derbedei "ceausisti".

Sato spunea...

Desigur ca sufar de frustrari -- sint intens frustrat sa vad cum ginditi inca in secolul 21 in termeni rasiali, cum folositi etnia ca factor agravant, si cum perpetuati stereotipuri care au justificat pogromuri.

Sint frustrat sa vad cum traiti exclusiv nostalgic, fetisizind ABSOLUT ORICE casa veche doar pt ca e veche, doring sa congelati orasul intr-un formol de 1900, detestind ab initio cladirile moderne, prefacindu-va ca nu stiti ca imobilele de birouri sint sira spinarii economiei bucurestene si contribuie cu impozite grele la bugetul orasului, asigurindu-va un trai decent.

Sint frustrat de snobismul si dispretul pe care-l manifestati fata de saracii obligati sa supravietuiasca ca squatteri si sa se incalzeasca arzind grinzi din ruinele care le servesc drept adapost.

Si sint frustrat, in fine, de ipocrizia acelora dintre voi care idealizati casele vechi in timp ce schimonositi activ orasul locuind in blocuri comuniste, inchizindu-va salbatic balcoanele cu fiare sau termopane si conectindu-va la internet prin fire care atirna grotesc deasupra strazilor. Imi veti raspunde ca nu aveti incotro: ei bine, nici tiganii n-au incotro.

Nu sint nici evreu, nici tigan, nici investitor imobiliar, apreciez arhitectura de calitate, fie ea veche sau contemporana, dar ca cetatean care incearca sa gindeasca lucrurile global sint dezolat sa vad cum tineri educati din clasa mijlocie refuza in bloc modernitatea urbana si sociala. Si -- mai grav -- o fac cu vocabularul perioadei fasciste.

Flori spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Sato spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Flori spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Radu Oltean spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

@Flori

Bucurestii au fost din evul mediu un conglomerat de interese,si nu te astepta ca aici sa vezi vreodata ordine si disciplina in urbanism.Si hai sa acceptam si parerile celorlalti despre fata acestui oras,nu putem sa cadem in patima trecutului ca sa-l glorificam la nesfarsit.

Radu Oltean spunea...

@Anonim
Pai daca spui asta inseamna ca habar nu ai de regulile din vremea lui Carol I si Carol II. Acum, da! e haos! Hai sa ne resemnam si sa lasam mafia imobiliara sa "modernizeze" centrul istoric ca si asa haosul e traditional in acest oras!

Unknown spunea...

Ar trebui sa incercati invisible detector
Este foarte simplu de utilizat

Radu Oltean spunea...

@aandr
Am citit si tot nu mi-am dat seama la ce este util acest invisible detector