miercuri, 17 iunie 2009

Requiem pentru o casă, Joi, 18 iunie 2009



Bucureştiul este singura capitală din Europa care a demolat pe vreme de pace un număr echivalent de clădiri pierdute de alte capitale pe vreme de război. Cartierul Uranus este doar unul dintre cartierele demolate de monstruosul elan urbanistic din perioada regimului comunist.

Pe termen lung, distrugerea unor case precum cele de pe străzile Maria Rosetti, nr. 38, Visarion, nr. 8 sau Aviatorilor, nr.8, nu poate fi oprită decât prin vindecarea deprinderii maligne de a pierde sub demolări identitatea culturală a oraşelor în care trăim.

„Omul dărâmă locul” este o campanie iniţiată de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional în vederea schimbării percepţiei publice asupra patrimoniului construit. Cele trei săptămâni de campanie sunt dedicate înţelegerii faptului că memoria culturală şi chipul frumos al oraşelor sunt distruse nu doar de proiectele investitorilor imobiliari, ci şi de indiferenţa şi pasivitatea cotidiană a celor care locuiesc în spaţiul urban.

Requiem pentru o casă” este un recital susţinut, la vioara Stradivarius Elder, de violonistul Alexandru Tomescu în faţa imobilului de pe strada Visarion, nr. 8. Evenimentul va fi precedat de un marş de susţinere a patrimoniului construit care va porni la ora 21.00 (18 iunie) din Piaţa Universităţii (în dreptul T.N.B.) şi care va avea ca punct terminus imobilul de pe strada Visarion nr. 8. Întrucât este vorba despre un marş al lumânărilor aprinse, care vor fi depuse în dreptul respectivei case, cei care doresc să participe sunt aşteptaţi, cu candele sau lumânări, între orele 20.30 şi 21.00 în Piaţa Universităţii.


Evenimentul este dedicat semnalării faptului că nepăsarea faţă de patrimoniu reprezintă condamnarea la moarte a acestuia. De aceea, o participarea numeroasă în cadrul evenimentului poate reprezenta nu doar semnul asumării unui doliu urban pentru casele pierdute, ci şi prilejul regăsirii abilităţii de a lupta împreună pentru salvarea locului în care trăim.

Alexandru Tomescu va interpreta în programul recitalului: Bach - Allemanda şi Giga, Fritz Kreisler – Recitativ şi Scherzo Capriccio, Ciprian Porumbescu - Balada.

Programul evenimentului:

20.30 – 21.00: întâlnire pe trotuarul din dreptul bornei kilometrice din Piaţa Universităţii (în faţa T.N.B.).

21.00: Pornire spre imobilul de pe str. Visarion nr.8, cu trecere prin Piaţa Romană.

21.30 – 22.15: Recital de vioară susţinut de Alexandru Tomescu, în faţa imobilul de pe str. Visarion nr.8.

27 de comentarii:

norida spunea...

Azi e marsul respectiv, nu joi (cum scrie in programul postat mai sus)?

Radu Oltean spunea...

noridamar
Mai cauta pe net informatii suplimentare caci nu sunt sigur! Am gresit si ziua chestiei cu violonistul. E maine, vineri 18!!!

GIURGIU spunea...

nu sunt foarte bine informat dat de ce plm imi spune mie Min Culturii ca indiferenta mea si a smenilor mei distruge monumente cand pe nici o daca din centrul vechi al Bucurestiului nu scrie ca este monument de ce si cand...! recital pentru ce? cu ce ajuta cultura recitalul lui piti la care se duc doar interesati? tot la mine ajunge mesajul, la oameni carora le pasa si ce sunt intereati sa le pese! adevaratii indiferenti cu decizii asupra patrimoniului o freaca tot pe banii mei si a celor din jurul meu! Consider ca initiativa Min CUlturii este populista si tipic ministrului pe care vreau sa-l vad cu manecile suflecate...! "Pro-Active Administration" au auzit flegmele astea de asa ceva! sigur ca da...dar ii doare'n cur! A... dar stai eu o sa ma duc la miting sa urlu cu 30 de insi la oameni pe strada ca sunt indiferenti! cu ce drept vine o autoritate de stat care nu-si indeplineste nici minimele indatoriri de a puncta prin panouri informative si centre informative..cultura si patrimoniul local!?

eugen andronic spunea...

Halal Minister al Culturii care a asistat pasiv la toate demolările şi masacrele arhitecturale din Bucureşti (dar nu numai!) şi care vine la spartul tîrgului şi lansează campanii populiste, forţat fiind cumva de blogosferă/massmedia. Mi-e o greaţă cumplită de smecherii ăia din minister... şi se agită tot cei cărora le pasă dar nu pot face altceva pentru că n-au nici o putere de decizie.

Radu Oltean spunea...

Giurgie&Eugen
Aveti dreptate...offff...din pacate. Mda, cu drept vine mCC...
Dar partea buna e ca se formeaza incet un spirit general, inexistent la nivel de masa si media acu vreo 2 ani ca e bine sa ne protejam cultura, patrimoniul, bla bla... Poate se schimba naibii si legea monumentelor

Romulus spunea...

Marsul e astazi, joi 18 iunie.
Eu vad aceasta actiune a Ministerului Culturii din alt unghi:
- e bine ca macar a inceput sa faca ceva, pe cand anul trecut nu exista nimic pe acest subiect, desi existau deja scandaluri cu demolari de case foarte valoroase.
- participarea lui Alexandru Tomescu este laudabila, in fond nu il putea obliga nimeni sa participe, deci bravo lui. Astfel poate atrage si mai multi oameni care ulterior sa se implice mai mult.
- e adevarat ca ministerul poate face si mai mult,(o lege a monumentelor protectoare si aplicata) dar nu sunt pe principiul ca trebuie sa li se dea in cap acum ca au inceput sa miste ceva.
- perfect de acord cu initiativa pentru placute pe TOATE monumentele.
Ne vedem diseara.

Anonim spunea...

cica ministrul are informatii bune de la sri...n a fost in stare sa opreasca la timp distrugerea cladirilor.A vb mult si bine,in loc sa zica de o lege speciala a protectiei patrimoniului,un organ de control etc...Propaganda de kkt,il lauda indirect pe Basescu(administratia prezidentiala )..si la final niste remarci penibile ale unui repr.al urbanismului din mdlpl,si apoi o tanti de la radio cultural il felicita vezi doamne....

GIURGIU spunea...

eu sunt putin curios...voi cei care ati scris aici sau ati citit macar...stiti ce scrie acolo in legile alea care protejeaza patrimoniul? stiti ca nu exista nici o autoritate reglementata care sa protejeze aceste cladiri in mod direct? nu e nimeni sa-i traga de ureche...decat Min. CUlturii. Va dati seama cand eu trimit la minister dosar pt declasarea partiala a unei cladiri aia de la bucuresti frunzaresc 3 poze si dau stampile! la asta nu se gandeste nimeni? ce Romania asta se misca incet si pe un drum gresit! daca aveti senzatia ca legile se vor schimba...legile de care am vorbit, atunci visati! Nu se vor schimba pentru ca nimeni nu se plange...realmente! facem strigari pe strazi 20 de insi cand restul boborului otevist si manelist il doaren' cur. degeaba! si ca sa nu fiu acuzat de nihilism, vin si cu o solutie! Strategie nationala de implementare a culturii si traditiilor in invatamantul de stat ca studiu obligatoriu si programe extra scolare pentru toate varstele de rememorare a traditiilor si culturii locale cu scop de consolidare a identitatii la nivel local si national. asa visez eu...! e general stiu! dar suna cam la fel cu ce zic astia nu? decat ca astia au gura plina cu cacat! si pute!

Mădălin spunea...

Radu, participi la vreunul din evenimentele care sunt in continuare in programul ministerului ? Poate ne vedem la careva din ele, eu vreau sa merg de exemplu si marti si miercuri si joi la dezbaterea aia de la Carturesti.
Trebuie sa le spunem domnilor ca scopul acestei campanii trebuie sa fie unul mai amplu, ca solutia nu este "expropierea pentru cauza de utilitate publica", pentru ca in Romania sunt sute de mii de monumente istorice, iar statul roman nu este nici pe departe un bun administrator.
Singura solutie durabila ar fi o legislatie cu adevarat protectoare, care sa oblige (dar mai ales sa sustina cu facilitati) proprietarii sa renoveze/conserve. Trebuie creata o situatie de asa natura incat bogatasii, patura medie si firmele de orice fel care vor un sediu central, sa se bata pe monumentele istorice, iar in momentul in care ajung in posesia lor, sa fie indrumati si obligati sa respecte reguli stricte de amenajare, restaurare, conservare si punere in valoare.
Putem incepe bineinteles cu nominatia. E primul pas si absolut obligatoriu ! INMI-ul e principalul responsabil, dar si ministerul sau administratiile locale.
Practic pe FIECARE monument istoric din tara asta ar trebui montate placutele cu simbolul respectiv, dar si cu numele lor complet, care sa le individualizeze, plus datarea. Acete informatii ar trebui sa se regaseasca si in Lista Mon.Ist. La ora actuala ele NU se regasesc decat partial, e un jaf de lista. Sunt mii de pozitii fara adresa si fara un nume concret, ceva de genul "casă" şi atât. Trebuie clar specificat numele autentic (originar) al cladirii.
Cateva exemple-model:
- pe cladirea Primariei Bucurestilor: "Monument istoric - Palatul Ministerului Lucrărilor Publice, 1906-1910"
- pe casa Miclescu: "Monument istoric - casa Miclescu, 19..."
S.A.M.D. Daca nu le vom marca astfel vizibil, sa fie cunoscute in constiinta publicului, nu va putea exista niciodata sustinrere mare a publicului fata de intentiile laudabile ale unora de a proteja patrimoniul.
Oamenii au nevoie de MEMORIE, au nevoie sa afle cand trec pe langa casa unui Bratianu, unui Caragiale sau unui Petre Carp. Astfel monumentele isi vor gasi treptat, fiecare, cate un locsor in mentalul colectiv, iar cand va fi sa fie careva in pericol, se vor ridica sute si mii de glasuri impotriva, nu cateva ! Pentru ca toata lumea va cunoaste casa aia, si fiecare o va simti cate putin a lui, fiecare va lega de ea o amintire sau un lucru pe care l-a citit/auzit/invatat.
Asa se creeaza spiritul civic

Mădălin spunea...

A propos de cum sunt promovate monumentele. Iata un exemplu bun si simplu, pe pagina oficiala a orasului Satu Mare:
http://www.satu-mare.ro/gis/monumente2.html

De ce nu face si Primaria Bucuresti asa ceva ?

Radu spunea...

Din pacate foamea mare de bani a unora si necsitatile stupide ale altora cumulat cu lipsa de cultura a societatii civile care se cufunda in nepasare, cu mici exceptii, fac aceste lucruri posibile. In loc sa urmam exemple mari cum ar fi Praga unde practic s-a reconstruit in forma initiala tot ce a disparut in urma razboiului. Consider totusi ca principalul vinovat este cetateanul care ridica nepasator din umeri, romanii nu au din pacate o educatie si o cultura valorica adevarata. Si asta se vede, incepand de la balcoanele inchise fiecare in legea lui si pana la chioscurile de lemn incropite in spatiul verde din fata blocului acolo unde mai exista si nu a fost ocupat de un garaj. Nu avem ce face, suntem un popor bolnav din pacate. Va pot spune din experienta ca si in cazul in care un "investitor" pune mana pe un asemenea imobil si daca tu ca arhitect iti dai tot interesul sa il reconditioneze intr-un mod corect estetic el ori va cauta alta firma care sa ii indeplineasca dorintele ori va face de capul lui sub nici o forma respectand proiectul. Asta se intampla din cauza ca institutiile competente sa sanctioneze astfel de lucruri nu actioneaza decat la comanda politica sau doar in cazuri marunte gen unu care isi face casa la tara fara autorizatie sau alte asemeni. Legea e pentru cei mici.

Vlahul spunea...

Salut Radu, ti-am trimis un mail privitor la harta Borroczyn la o rezolutie mai mare, ma poti ajuta? Multumesc.

Irina spunea...

http://www.adevarul.ro/articole/s-o-s-patrimoniul-arhitectural-1.html

L'emmerdeur spunea...

nu ştiu cum şi de ce acea casă colţ cu Visarion a fost dată uitării. am vazut-o timp de 4 ani cât mergeam la facultate, iar într-o zi, o văd complet căzută la pământ. :(

cu ochii mintii spunea...

Salut Radu,

Scuza-ma te rog pentru offtopic. Sunt arhitect si am dat cu nasul intr-o librarie de un afis de-al tau in care reconstitui Bucurestiul jumatatii de secol XIX. M-au frapat in mod special reprezentarile de hanuri si manastiri. Seamana destul de mult cu niste proiecte de centre civice satesti desenate in timpul razboiului.

Vroiam sa te intreb: hanurile si manastirile desenate de tine pornesc de la niste referinte ceva mai precise? Sau sunt extrapolari gandite de tine intr-un spirit al epocii.

Incerc sa trasez sursa de inspiratie a acelor desene de centre civice (pana acum am gasit numai niste centre civice italiene dinainte de razboi) insa as fi curios daca ar exista si o sursa autohtona pentru ele.

Multumesc mult.

Radu Oltean spunea...

@Alex
Pentru hanurile din zona centrala, dar nu numai am avut planuri cadastrale de epoca (vezi http://art-historia.blogspot.com/2009/01/planurile-bucurestilor-ale-lui.html)
dar si cateva fotografii si stampe de epoca. Pentru hanurile Stavropoleos, Serban Voda, Constantin Voda exista fotografii vechi. Pt Sf Ioan grecesc exista foto pt biserica. Pt Sf Ghe Nou sunt 2 stampe faimoase. Pt Hanul si bis grecilor e iarasi o stampa de [pe la 1840. Deci sunt bine documentate.

ora25 spunea...

Of, de cand cautam un astfel de blog! In sfarsit am ajuns!

Essences spunea...

Ziua buna! Te contactez in legatura cu o eventuala colaborare cu blogul tau. Doream sa te adaug in blogroll si ma gandeam daca vrei sa fie reciproca treaba. Daca da, te rog sa ma contactezi pe blog, sau sa-mi trimiti un mesaj pe adresa de pe blog, de la sectiunea de CONTACT. Multumesc mult si o zi frumoasa iti doresc!

yahoo status spunea...

nu e sigur

Anonim spunea...

bun articol :) nota 10 :)


am shi eu o intrebare !! nu vrie sa facem schimb de bannere:-?? sau de linkuri !!

contact yahoo id : mandeea_deejay ! plzz

camaradul Dorobant' spunea...

Radulee,
s-a umplut de praf si paianjeni blogul tau.
Of

Radu Oltean spunea...

N-am timp omule, ca lucrez la un proiect mare cu timp putin. Pana pe 20 august trebe sa termin o carte de 300 pagini. Nici in concediu nu prea am fost

All Program spunea...

lovely blog

Octavian Bene spunea...

Radu,reiau si aici commetariul, poate ca postarile anterioare nu le mai urmaresti.

Am doua imagini de epoca din Sighisoara. Pare`se e una din ultimele mari restaurari antebelice.

Sunt postate pe blogul meu. Daca doresti le poti descarca de acolo.

Herodot spunea...

Este probabil sa stii de acest articol dar il trimit oricum:
http://www.adevarul.ro/articole/palatele-din-ardeal-rapuse-de-nepasare-1.html
Rezoneaza cu o mare parte din articolele tale si cred ca face bine ca apare si in presa.

Big Dorobantz spunea...

fsssss
partzzzzzzz

Big Dorobantz spunea...

Hay way too hell!