miercuri, 21 mai 2008

Hala Unirii



Fig. 1. Panoramă a Halelor Centrale realizată din colarea a 3 fotografii; anii '30


Unul in monumentele a cărei dispariţie o regret mult (alături de Măn. Văcăreşti, Mihai Vodă şi bis. Cotroceni) sunt Halele Unirii. Mai precis Hala Mare, ultima demolată dar şi cea mai veche, prima construită. Nucleul viitoarei Pieţe a Unirii, ca piaţă comercială, a fost Piaţa Mare, ulterior Piaţa Ghica (fig. 4 , 5), fondată în vremea Regulamentului Organic (1831-1832) peste râu de Hanul lui Manuc (la vremea aia cursul Dâmboviţei trecea pe sub zidurile sudice ale hanului). În vremea lui Cuza se construieşte Hala Mare (Centrala, Ghica) în scopul comercializării carnii. Este angajată firma unui antreprenor francez, Alfred Godillot iar ca model au fost luate halele din Paris (fig.2).

Fig. 2. Halele din Paris




Se va construi în imediata apropiere a vechii Primării (vezi fig. 4), chiar pe locul primei Pieţe Mari. La vremea ei era cea mai mare construcţie din capitală şi costase 1. 500.000 franci (fig. 7). Va fi terminată la 1872. Ulterior, în apropiere, se mai construiesc câteva hale. Cea de peşte în 1887, dotată cu bazine pentru păstrarea peştelui viu. Alături, având un plan semicircular, se construieşte în 1899, hala de păsări. Se vor mai construi în această perioadă, o hală de fructe (1883), o fabrică de gheaţă, diverse alte pavilioane pentru vânzarea zarzavaturilor şi brînzeturilor (fig. 1, 9). Ansamblul va fii numit Halele Centrale. În P-ţa Sf. Anton, se va mai construi în 1885 o hală de flori demolată în anii 60 ai sec. trecut.(fig.3)

Fig. 3. Piaţa de flori (fostă Piaţa din Lăuntru, azi P-ţa Sf. Anton)Fig. 3 bis - Piaţa de flori văzută de pe o clădire dispărută a unei
străzi dispărute : str. Bazaca

În zona fostei grădini a vechiului palat Brâncoveanu - Bibescu (fig. 4, 5) de la poalele dealului Mitropoliei (dipărut şi din amintirea colectivă dar despre care voi scrie un articol) se va construi Piaţa de legume, numită Piaţa Bibescu, o uriaşă incintă de zid aprox. pătrată cu intrări monumentale la mijocul laturilor şi la muchii (fig. 8). În interior se aflau 8 pavilioane metalice. Piaţa şi halele cu excepţia celei mari au fost demolate din dispoziţia lui Carol II, ocazie cu care se acoperă şi Dâmboviţa cu placă de beton (fig. 11-12) de la Piaţa Senatului (a Naţiunilor Unite - azi), până după P-ţa Unirii. Zona devenise insalubră şi destul de sordidă. Mai mult aici .

Fig. 4. Evoluţia Pieţei Unirii între 1850-2008
Structura halei marei era foarte interesantă. Se folosiseră grinzi groase de fontă cu profile în T sau H prinse cu buloane mari, aşa cum mai puteţi vedea la Hala Traian. Îmi pare rău că nu am dat peste unele desene cu secţiuni sau axonometrii de epocă, eventual chiar proiectele originale. Oare unde or fii? la Arhivele Naţionale?
Doresc cu acest articol sa completez informatiile deja existente pe Net, in primul rând articolelor scrise de "Raiden" în blogul Rezistenţa Urbană.
În plus doresc să lămuresc pe cei ce nu au prins Hala Unirii sau spitalul Brâncovenesc în picioare, unde se aflau cu adevărat aceste edificii. În fine am încercat să luminez puţin asupra evoluţiei asupra acestui spaţiu central al Capitalei din ultimii 150 ani.

Pentru ilustrare voi folosi câteva imagini cunoscute dar şi câteva inedite.


Fig.5. Piaţa Unirii în 1850 şi 1875


Fig.6. Regularizarea Dâmboviţei în anii 80 ai veacului al XIX-lea.
Râului i se taie câteva meandre şi se sapă o nouă albie, adâncă, pentru a fii evitate inundaţiile devastatoare.


Fig. 7. Hala Unirii 1927


Fig. 8. Piaţa Bibescu 1927


Fig. 9. Detaliu din fotografia aeriană a Capitalei 1927


Fig. 10. Vedere în lungul B-dului Regina Maria (fost G.Coşbuc)


Fig. 11. Primele lucrări de acoperire a Dâmboviţei ; anii 30


Fig. 12. Lucrările au avansat iar gârla e deja acoperită parţial cu un planşeu de beton. Vedere către zona unde se va construi 50 ani mai târziu Magazinul Unirea

Fig. 13. Vedere din P-ţa Sf. Gheorghe către Piaţa Unirii îm jurul anilor 1955.

Bulevardul este recent terminat...Pentru a fii construit s-au demolat o întreagă reţea de străduţe(precum str. Bazaca), în timp ce altele au fost secţionate, precum Calea Moşilor şi Şerban Vodă care porneau din P-ţa Sf Anton, Lipscani care pornea din faţa bisericii Sf. Gheorghe, Bărăţiei care se intersecta cu Lipscani în zona pasajului de azi,
Blocurile din estul P-ţii Sf Anton nu se construiseră, nici Magazinul Cocorul...
Fotografia e luată dintr-un album (adică carte) de fotografii ale oraşului de la finele anilor 50

Fig. 14.Vedere din blocul turn din P-ta Naţiunilor Unite în anii 80


Fig. 15. Zona unde s-a aflat Hala Unirii

P.S. -Vă rog, nu folosiţi imaginile în scop comercial






18 comentarii:

Macabroo spunea...

Multumim pentru aprecieri dar cred ca Raiden a scris articolele la care va referiti.:)

Raiden spunea...

Da, exista niste diferente intre informatiile prezentate de mine si articolul Dvs. Cred ca sursele sunt de vina si faptul ca nu am facut o cercetare foarte amanuntita, etc. Totusi, daca doriti sa faceti vreo observatie, puteti sa lasati un comentariu. Asa, cine mai citeste textul, va sti ce este eronat prezentat.

Altfel, foarte interesante fotografiile prezentate de Dvs, precum si paralela din final.

Andreiutz spunea...

Sigur ca puteti sa folositi informatia de pe blog. Ca un mic update pe care nu l-am publicat sapt. viitoare cand imi fac un pic de timp o sa depun si petitia la institutiile statului.

Cat despre colegul dvs de la National Geographic, ar fi o onoare si un privilegiu sa vedem cauza asta abordata.

Vladimir Agrigoroaei spunea...

Bine bine, draga Radule, am citit ca de obicei toate cele cu placere, dar ia zi-ne putin parerea ta despre planul actual de a pune in valoare ruinele de XVIII din prelungirea Lipscanilor... :D

Vladimir Agrigoroaei spunea...

Adica cum a facut Istrate la Sibiu, nu? Chestia asta este foarte comuna prin strainatate. La Poitiers ai de exemplu traselul zidului galo-roman marcat cu piatra de pavaj diferita. Nu cred ca or sa faca asa ceva la Bucuresti, iar daca se vor chinui sa faca, atunci sigur vor da chix din cauza administratiei locale...

Radu Oltean spunea...

ba, inca nu am nici o parere caci ceea ce s-a facut sunt chestii provizorii. inca se sapa pe Lipscani (din nou) cat si pe strazile laterale. Am tot ratat niste urme f interesante. Adica le-am vazut cand nu aveam aparatul si cand am mai fost peste vreo 10 zile erau deja acoperite. Adrevarul ca ar trebui marcate in pavaj, evental cu un martor (un canal cu vedere la ruine acoperit transparent) si niste panouri explicative mai serioase.
Radu

Radu Oltean spunea...

Am primit un mesaj pe mail de la o prietenă care lucreaza la Monum Istorice si care-mi scrie:
"e grozavie era Piata Unirii, asa cum ai recompus-o! Ce bogatie ar fi acum o rezervatie de arhitectura de fonta cum n-au nici vienezii nici budapestanii! (asta ar trebui s-o pun pe blog)"

Anonim spunea...

Pur intamplator am dat peste acest site. Ca un insetat de istorie a Bucurestiului, si marcat de traumele si transformarile suferite de un oras intr-un interval de o suta si ceva de ani, va multumesc ca mi-ati dat posibilitatea, prin munca dv. de strangere de informatii, de a afla lucruri inedite despre Bucurestiul nostru.

Lao spunea...

Jos pălăria pentru informația împărtășită pe blogul dumneavoastră. Din păcate nu mulți din generația mea (1979) sunt interesați de asemenea fotografii si istorie. Abia acum înțeleg de ce multă lume, inclusiv eu, nu suportă Bucureștiul. Nu a apucat să-l vadă in anii 1920-1930. Mulțumesc pentru că aveți bunăvoința să împărțiți cu noi aceste fotografii și informații.

Am să vă urmăresc îndeaproape.

Lao Mayer.

Anonim spunea...

SUNT FOARTE FERICITA,CA MAI SUNT SI OAMENI CARORA LE PASA UNDE TRAIESC SI NE DEZVALUIE SI NOUA DIN VECHEA ISTORIE A BUCURESTIULUI,DESI IMI ESTE TEAMA CA NU O SA MAI EXISTE MAI NIMIK DIN EL IN URMATORR ANI.

Alex spunea...

Sunt socat cat de mult s-a schimbat zona. Am stat langa Piata Unirii intr-o cladire veche si nu pot sa o regasesc.
Este extraordinara reconstituirea pe care ati facut-o?
O idee: s-ar putea reconstrui Hala Mare pe locul parcului din Piata Unirii? Daca ar fi incaput catedrala mantuirii neamului atunci pentru o hala nu cred ca ar fi imposibil?

Iuly spunea...

Daca tot ati dezvoltat acest subiect, as avea si eu o intrebare : ce a fost cladirea de langa Hanul lui Manuc, mai exact de pe strada Franceza nr 60 sau fosta strada a Halelor nr 9? actualul hotel Europa Royale? stiu doar ca a aparut la inceputul secolului al 19-lea si ma gandesc sa fi avut functiune de locuire colectiva sau chiar hotel asa cum este si azi, dupa "restaurare"

turistinbucuresti spunea...

Salut, am gasit o poza din 1910 cu Hala Mare si Dambovita, daca doresti o poti include in articol, o gasesti pe
http://turistinbucurestiro.blogspot.ro/2012/06/bucuresti-hala-unirii-si-dambovita-1910.html

Radu Oltean spunea...

@Turist..
Mersi

marius georgescu spunea...

am gasit cateva poze interesante cu planseul de pe dambovita: https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/190414_1883653700775_184520_n.jpg

Anghimoft spunea...

Remarcabil efortul, admirabil rezultatul!. Va cer permisiunea de a aseza in albumul meu sentimental acest articol, evident fara a utiliza fotografiile in scop comercial ci doar pentru a-mi ilustra amintirile.
Sa auzim de bine!
Electricescu282

Radu Oltean spunea...

Va rog, luati ce doriti. Ma bucur ca apreciati

Anonim spunea...

Howdy superb website! Does running a blog like this require a large amount of work?

I've very little understanding of computer programming however I
was hoping to start my own blog in the near future.
Anyhow, should you have any suggestions or tips for new blog owners please share.
I understand this is off subject but I simply had to ask.

Appreciate it!

Also visit my website: земляника