miercuri, 14 mai 2008

Bucurestii la 1873

Pentru cei ce sunt curioşi să afle ce este cu fotografia de pe frontispiciu...
Ceea ce vedeti pe frontispiciul blogului dar şi deasupra articolului este un colaj digital realizat din fotografiile panoramice ale fotografului Andreas D. Reiser fotograf activ la Bucureşti între 1867-1882 (ceh de origine). El a facut o serie de fotografii panoramice de pe Dealul Spirii (Dealul Arsenalului - acum Casa Poporului) din exact acelaşi loc, în aşa fel încât cele 7 poze se "lipesc" perfect. Pozele au fost retuşate digital de mine caci originalele au contrastul slab şi sunt mult virate în sepia. Originalele (pozele, nu plăcile) se afla la secţia foto de la Biblioteca Academiei Române. Pentru mai multe informaţii despre vechii fotografi din Bucureştii veacului al 19-lea vedeţi link-urile :
blog.alexgalmeanu.com
www.zf.ro/fotografii_bucurestilor
www.jurnalul.ro/inceputurile-fotografiei
Va recomand şi cartea d-lui Emanuel Bădescu "Bucureştii în imagini în vremea lui CarolI" apărută la Editura Fundaţiei PRO (2006). Pozele vechi sunt numeroase, majoritatea inedite, dar reproduse infect. Faceţi comparaţia (dacă aveţi cartea) între cele ale lui Reiser din carte şi cele postate de mine aici.

În fotogafia de sus se pot observa de la dr. la stg. : Mănăstirea Antim, Mitropolia, Sf Spiridon Nou şi mănăstirea Radu Voda . Imagine realizată din colarea a 3 fotografii originale.

Detaliul fotografiei în care apare Mitropolia şi în planul 2 biserica Sf Spiridon Nou, recent construită, cea mai înaltă din oraş... În prim plan cartierul Antim. Remarcaţi casele acoperite cu şită

Vedere către Teatrul Naţional.De la dreapta la stânga: turla bisericii Doamnei profilată pe Universitate (Academia), Imediat dedesupt Prefectura de Ilfov, fostul conac al lui Ghica, alaturi, mic cosul de fum al Casei Apelor (pompa oraşului), Biserica Sărindari, mic în spate turla bisericii Dintr-o zi, Teatrul şi în depărtare turla şi clopotniţa mănăstirii (hanului) Kreţulescu.


Pe frontispiciul blogului de la dreapta la stânga:
În dreapta, plan apropiat, biserica Sf. Apostoli; următoarele turle în depărtare: bis. Curtea veche, Turnul Bărăţiei, Bis. Sf Dumitru "din spatele Poştei"... Trec peste câteva clădiri dispărute pentru ca în colţul stâng să semnalez Hanul Zlătari (turlele bisericii şi turnul de intrare demolat în 1903...parcă)

Datarea fotografiilor am facut-o pe baza acestui detaliu: un cos de fum recent varuit pe care mesterul (sau proprietarul) si-a pus initialele BI si anul 1873. Pana nu de mult se credea ca aceste imagini sunt mai vechi cu 4 ani.

10 comentarii:

Losy spunea...

Mă bucur pentru blog, dar mai ales pentru temele cu care aţi început! Fotografiile sunt într-adevă deosebite.
Bafta, răbdare şi "tutun", creşterea pe care o prevăd va veni, chiar şi în motoarele de căutare, dar nu instantaneu, google mai ales are nevoie de sedimentare...

dragos spunea...

Imi place foarte mult ceea ce faci si te felicit pentru aceasta noua etapa. Imi place in primul rand ca nu dezarmezi, intr-un peisaj cu totul si cu totul terifiant, legat de protejarea patrimoniului de la noi... Castele, cetati, conace - aproape totul in bolnava letargie, in ruina, in praf si chiar in... (sorry) excremente si nimeni dintre cei in masura sa aplice legile nu se sesizeaza. Asta pentru ce e deasupra, PE sol, caci daca deschidem discutia despre cum sunt distruse sistematic vestigiile de patrimoniu aflate SUB sol, si ma refer aici in special la Cetateni si la Zimnicea, situri pe care le cunosc foarte bine, situatia e de-a dreptul terifianta. Din nou te felicit si-ti urez suces pe mai departe.

Radu Oltean spunea...

Draga Dragos
Daca ai informatii concrete si mai ales poze (pozele au impact), trimite-mi sa facem articol. Sa profitam de cuceririle tehnologiei si sa facem cultura!

Anonim spunea...

Ma bucur foarte mult ca v-am gasit. Bucurestiul vechi este si pentru mine o pasiune pentru care nu am atat timp cat as fi vrut. Lucrez insa la un fel d eproiect ( mai mult o nebunie de-a mea cum spun unii )...Ar fi interesant de realizat o paralela fotografica intre imaginile existente din trecut, chiar si din ilustratii, stampe etc si fotografii realizate astazi. Am remarcat ca mai gasim inca multe cladiri care apar in fotografii realizate la inceputul secolului. Imi mai lipseste doar niste timp sa ma plimb cu aparatul prin Bucuresti :)Poate va pot ajuta cu ceva in cresterea acestui site eventual...

Radu Oltean spunea...

@Andreea13
Ideea ta nu e deloc noua. Cel putin 5 persoane mi-au sugerat acest lucru. Deja pe Net mai sunt cativa care au facut acest lucru cu succes. Vezi blogul lui Alex Galmeanu.
Din pacate sunt multe locuri care nu mai pot fi fotografiate din acelasi unghi. Accept orice ajutor. La ce va ganditi?

Anonim spunea...

Ma gandeam la imagini mai vechi decat cea din blogul Alex Galmeanu. Ideea de fapt se leaga de fotografi si stampe ale str. Lipscani , cladirile ( sau ruinele lor ) putand fi vazute si astazi. La fel si pentru cladirile din spatele Curtii Vechi la Piata de Flori. Ce alba din stanga inca mai exista , cred ca este un bar acum...La fel si caldirea inalta cu arcade lunigi de la intrarea pe strada Lipscani, pe coltul din dreapta. AM programat sambata o mica excurisie foto prin zona. Sa vedem ce iese....

Radu Oltean spunea...

Casa alba din stanga (Pta de flori, sf. Anton) e cafeneaua veche de pe la 1840, refacuta dupa 1847.
Blocul ingust - Voaleta - e in stil Art Nouveau si a fost reconstruita de la 0 in anii 90.
Succes in ceea ce ti-ai propus!!!
Astept un rezultat frumos.

carpediem spunea...

Felicitari pentru munca pe care o depui si de care ma bucur si eu.Te-am descoperit intr-un interviu acordat "Academiei Catavencu".Sunt decis sa incerc sa initiez un proiect asemanator pentru orasul Targoviste (locuiesc aici si sunt profesor de istorie la un liceu din acest oras)si zona sa limitrofa.

Radu Oltean spunea...

@CarpeD
Ar fi grozav daca ai face asa ceva! targoviste are un potential urias pt un asemenea sit/blog...

Unknown spunea...

Andreas D. Reiser era german , nu ceh. Casatorit cu o cehoaica (se pare )