joi, 12 martie 2009

se doresc zgarie nori peste tot


Mesajul urmator este un apel disperat ale tuturor ONG-urilor preocupate de urbanism, spati verzi, ecologie urbana etc. Politicienii din Parlament vor fi obligati sa apere interesele rechinilor imobiliari care au sponsorizat campania electorala cu pana la 30 %. E valabil pt ambele partide de la putere. E nasol de tot!! Vor sa rada orasele vechi de pe fata pamantului!! Nu exagerez! Iata:

"Avem semnale ca deputatii din Comisia pentru Amenajarea Teritoriului se pregatesc sa respinga Ordonanta 27/2008 in sedinta din 17 martie 2009. Aceasta ordonanta este instrumentul legislativ cel mai util pentru:
  • protectia caselor de patrimoniu
  • impiedicarea sufocarii oraselor (in particular a traficului) prin construire prea densa, in urma derogarilor de la regulamentul de urbanism
  • impunerea consultarii populatiei in toate proiectele de urbanism si de construire


Ordonanta 27/2008 prevede ca nu se poate modifica regulamentul urbanistic in zonele protejate prin PUZ. Cu alte cuvinte, daca in Planul Urbanistic este prevazuta o inaltime maxima de 16 metri pentru o zona protejata (exemplu zona Icoanei, zona Brezoianu sau zona Cobalcescu), nici Consiliul general nici Consiliul Local de sector nu au voie sa decida ca pe o parcela din Icoanei se pot construi 20, 30 sau 42 de metri.
Practic toate cazurile pentru care noi am militat de-a lungul timpului (turnul de la Sf. Iosif, turnul din Piata Palatului, blocurile in constructie din Calea Victoriei, cazul blocului de linga Scoala Centrala, blocul din spatele Palatului Stirbei, cazul blocurilor de linga Cismigiu, toate imobilele disproportionate pe stradutele traditionale, etc, etc) nu s-ar fi intimplat daca OG 27/2008 ar fi fost in vigoare. Din august 2008 pina acum ea a oprit multe tunuri de acest fel.
Va rog sa participati la mitingul pentru ordonanta 27/2008 de marti 17 martie, intre orele 8,30 si 10,00 in Parcul Izvor, vizavi de intrarea in Camera Deputatilor.

Daca timpul va permite un singur miting intr-un an, acesta este mitingul la care trebuie sa participati!!!!!!!



Alte prevederi utile ale ordonantei:
-da un termen limita pentru aprobarea normelor de consultare a populatiei la PUZ-uri si PUD-uri
-limiteaza la 20% derogarea prin PUZ si PUD de la Planul Urbanistic General pe care o poate propune proprietarul unei parcele
-limiteaza la CUT maxim 4 densitatea care se poate stabili prin PUZ si PUD.
Practic toate aceste prevederi stavilesc sufocarea oraselor prin constructii prea mari in zone nepotrivite

Pentru informatii: Nicusor Dan - Asociatia Salvati Bucurestiul-
0732.290.539, e-mail: ndan@dnt.ro


Vezi si
"Bucureştiul, în haos urbanistic "

Va rog sa redirectionati acest mail catre colegi si prieteni, ca si catre cunostintele din presa.

Deschideti si :
http://asociatiabucuresti.ro/blog/

http://salvatibucurestiul.wordpress.com/

http://www.apmnir.ro/map.php#


20 de comentarii:

Monica spunea...

Unde este mitingul? Eu lucrez la un trust de presa si as putea trimite acest articol in redactia ziarului Evenimentul Zilei, spre exemplu.

Antoaneta spunea...

Pe 11 Iunie se va face un bloc chiar langa casa noastra, vecinul a murit acum doi ani si casa lui, foarte simpla, de altfel, a fost vanduta. Oricum vor vota in favoarea sponsorilor principali, dar tot as fi venit la meeting daca eram in tara.

Beren spunea...

Wowie!incerc sa privesc raul mai mic in chestiune si sa imi spun k nu se va raspandi trendul si in restul tarii;dar e putin probabil.

Mi se pare chiar hilar,intr-un mod bizar.Imi imaginez cum va arata Bucuresciul peste 10-20 de ani si ma distreaza oarecum de cat de aiurea poate ajunge o societate.

Sincer, as avea asa o placere ascunsa si maligna sa vad cum va ajunge capitala si sa vad atunci reactia tuturor.Dar probabil nu va fi prea diferita ,de vreme ce ne obisnuim de'alungul vremii.

Poate daca ar intra cineva in coma in 2009 si s'ar trezi in 2034 si ar vedea Bucuresciul cum arata ar reintra din nou in hibernare.cam morbid

Amalia spunea...

Zgaraie norii sunt cea mai mare porcarie cu care m-am intalnit pana acum. Nu pot sa-i sufar. Sunt facuti numai pentru legea banului, a eficientei si a uratului.

Radu Oltean spunea...

@Monica
Am introdus in articol date de contact!

LEONTE spunea...

Probabil ca acest miting va arata cati bucuresteni iubesc Bucurestiul in sensul in care sunt dispusi sa faca ceva pentru acest oras. Atunci cand iubesti ceva sau pe cineva in principiu simti la fel, gandesti la fel, existi unul pentru celalalt. Respingerea ordonantei 27.08 este, metaforic vorbind, similara aprobarii unei legi prin care oricine are voie sa-ti tunda iubita pe strada sau sa-ti vopseasca cainele in rosu. Ce ai face in cazul acest? Asadar noi cei din Maria Rosetti nr 2 ( casa aceea veche inconjurata de blocuri noi) vom fi acolo !

Radu Oltean spunea...

Nu am mai fost de ani la un miting, dar DA, voi veni si eu de data asta> Degeaba scriu despre istoria Bucurestilor daca nu fac si eu ceva concret. Macar ma simt cu sufletul impacat. Imprastiati mesajul (link-ul ) cat puteti...

Cristian spunea...

Am punctat si la mine pe blog demersul tau. Sa fie cu noroc!

Monica spunea...

O sa venim la miting. In curand orasul asta va arata groaznic. "Imbracat" dupa ultima moda, dar sarac ca si imaginatie, senzualitate.

Ieronim spunea...

@Beren
In 2034 ar arata cam asa:
http://www.eugenandronic.ro/2009/03/planeta-hong-kong-1.html

Poate ar trebui sa'l anuntam/invitam si pe dl T. Paleologu - ministrul culturii - singurul politican care pare sincer interesat de a salva ce se mai poate din acest oras.

Anonim spunea...

radu, felicitari pentru blog. o sa zabovesc mai mult pe-aici. cum dau de tine? - inca n-am gasit datele tele de contact pe blog. daca sunt, scuze, le mai caut. daca nu, poate imi lasi un semn, as vrea sa vorbim. multam.

Anonim spunea...

datele tale, graba strica tasta...

Radu Oltean spunea...

@writeman
Vezi ca sunt pe site-ul historyarts.ro. Adresa de mail e cea de gmail. Ai si nr de tel.

Mariana Duma spunea...

inscrieti-va si voi in grupul Facebook - Salvati Bucurestiul

http://apps.facebook.com/causes/245682?m=05304c83

si vedeti si http://salvatibucurestiul.wordpress.com
si
http://asociatiabucuresti.ro/blog/

Anonim spunea...

Eu unul sunt pentru Zgarie nori...o asemenea initiativa doar ar anchiloza luarea deciziilor si nu s-ar mai construi nimic nou, nu s-ar mai demola nimic depasit.
In Shanghai am apreciat foarte mult cu ce repeziciune au demolat un rand de case ca sa mareasca o strada...in acest domeniu Democratia strica...
ar fi o polemica lunga legat de cat de aiurea sunt organizatii ca Greenpeace de exp care s-au opus centralelor nucleare ca sa se faca eoliene iar acum protesteaza ca acestea omoara pasarile etc.

Meetingurile astea...dinspre inutil spre daunator.

Amalia spunea...

Pacat ca ce se construieste nou, se construieste urat, fara caracter, fara farmec. Se construieste cu capul plin de venituri si cheltuieli si gol de frumos, de detaliu.

Anonim spunea...

Exact cei ca tine Anonim ii vor lasa pe sobolanii astia sa faca ce vor din orasele noastre atat de pline de istorie si de arhitectura minunata(care a mai ramas), si btw am fost in shanghai de mai multe ori si desi nu stiu exact ce "case" au daramat ei pt a construi zgarie nori sunt sigura ca nu a fost neaparat un lucru bun, ia aminte de la cineva care chiar a locuit intr-unul.

Vlahul spunea...

Nu am ajuns la miting. Cum a fost? Au participat multe persoane?

Cosmin Mihai Pasnicu spunea...

Am trait in China timp de 6 luni (Beijing si Shanghai, in principal) si am vazut ce risca sa ajunga Bucurestiul peste 10-20 de ani. A fost un soc, iar imaginile acelea imi dau energia de a milita pentru salvarea patrimoniului si a confortului vietii urbane. Shanghai-ul a ramas fara istorie, spre exemplu. Doar zona coloniala franceza mai are parti care au ramas in picioare. In rest, sunt doar 3 temple budiste ratacite si cele cateva cvartale de case chinezesti se distrug intr-o viteza ametitoare.
Situatia din Beijing este iarasi tragica. Au ras cartiere intregi de case vechi pentru a ridica blocuri care peste 10-20 de ani vor arata precum blocurile noastre gri (deja se pot vedea in Beijing cartiere gri - construite acum mai putin de 20 de ani).
Tocmai democratia ne permite sa ne salvam orasul, istoria, valorile si nu ne obliga sa acceptam deciziile unei minoritati care nu ne reprezinta.
Da, datorita autocratiei chineze (caci nu consider ca forma de guvernamant chineza se mai poate numi comunista) se construieste intr-o viteza ametitoare atat in orase cat si in afara lor. Imi place China, iubesc China, insa haosul acesta al constructiilor este daunator. Si sunt multi chinezi care gandesc la fel, insa nu se pot exprima precum o facem noi. Inchipuiti-va cand putin inainte de Olimpiada, doua babute au protestat impotriva demolarii caselor lor. Au fost condamnate de la cativa ani de munca fortata in folosul colectivitatii (aveau ambele peste 80 ani !).

Va rog mult, inainte sa scrieti despre beneficiile financiare aduse de noile constructii, luati o pauza si ganditi-va pe termen lung. Nu blocurile turn si cladirile anarhice vor fi cele cu care ne vom mandri peste 50-100 de ani, ci tot cladiri precum CEC-ul, Atheneul, Palatul Postelor, Scoala de Arhitectura, Scoala Centrala, etc.

Radu Oltean spunea...

@Cosmin Mihai Pasnicu
Un comentariu excelent! Ati punctat corect si va multumesc. Comparatia cu China e graitoare.