Iata ce scrie in ziarul "Cotidianul":
La început de mandat, ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu, a declarat că va acorda o atenţie specială noii adăugiri pe care a primit-o titulatura sa ministerială.
La început de mandat, ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu, a declarat că va acorda o atenţie specială noii adăugiri pe care a primit-o titulatura sa ministerială.
“Pe toată durata mandatului îi voi arăta cu degetul pe cei care distrug patrimoniul. Un proiect important pe care îl am este cel al redactării unei Cărţi Negre a Patrimoniului Românesc. Niciodată în istoria acestei ţări nu s-a distrus patrimoniul cu atâta sălbăticie ca în ultimii ani”, a spus Paleologu, după cum informează MEDIAFAX.
Theodor Paleologu a făcut referiri concrete la deteriorarea clădirilor de patrimoniu, vorbind despre “devastarea sălbatică” a Bucureştiului istoric şi despre deteriorarea unor clădiri-monument istoric din Bucovina, zonă a ţării pe care a vizitat-o de curând împreună cu prinţesa Eleonore-Christine von Schaumburg-Lippe a Danemarcei. “Am fost consternat să văd cum Curtea Domnească de la Suceava a ajuns să fie groapă de gunoi, în timp ce lângă Turnul Lăpuşneanu s-a construit un monstru din beton şi sticlă”, a comentat ministrul.
El a mai a remarcat şi că domeniul patrimoniului se loveşte de mai multe probleme: unele de ordin legislativ, de acte de corupţie prin care monumente istorice sunt declasate pentru a rotunji veniturile unora sau altora şi de o lipsă de personal: “În Ministerul Culturii nu sunt decât şapte oameni care răspund de monumentele din 40 de judeţe, în timp ce în Franţa, de pildă, sunt 1.400 de oameni care se ocupă de patrimoniu”.
Pentru a se putea duce o politică reală pentru conservarea şi promovarea patrimoniului naţional, Theodor Paleologu crede că ar avea nevoie de o echipă de 100 de specialişti în acest domeniu.
Theodor Paleologu a făcut referiri concrete la deteriorarea clădirilor de patrimoniu, vorbind despre “devastarea sălbatică” a Bucureştiului istoric şi despre deteriorarea unor clădiri-monument istoric din Bucovina, zonă a ţării pe care a vizitat-o de curând împreună cu prinţesa Eleonore-Christine von Schaumburg-Lippe a Danemarcei. “Am fost consternat să văd cum Curtea Domnească de la Suceava a ajuns să fie groapă de gunoi, în timp ce lângă Turnul Lăpuşneanu s-a construit un monstru din beton şi sticlă”, a comentat ministrul.
El a mai a remarcat şi că domeniul patrimoniului se loveşte de mai multe probleme: unele de ordin legislativ, de acte de corupţie prin care monumente istorice sunt declasate pentru a rotunji veniturile unora sau altora şi de o lipsă de personal: “În Ministerul Culturii nu sunt decât şapte oameni care răspund de monumentele din 40 de judeţe, în timp ce în Franţa, de pildă, sunt 1.400 de oameni care se ocupă de patrimoniu”. Pentru a se putea duce o politică reală pentru conservarea şi promovarea patrimoniului naţional, Theodor Paleologu crede că ar avea nevoie de o echipă de 100 de specialişti în acest domeniu.
In paralel, pe ProTv a fost dat un reportaj bine documentat despre problema grava a patrimoniului bucurestean. Peste tot apare numele "jupânului" Ştefan Damian. Uitati-va aici! Iti vine sa plangi!! Si aici. Si aici. Peste tot apare numele "jupânului" Ştefan Damian. Sau aici .
Stefan Damian directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a Municipiului Bucureşti. Ai un palat monument istoric, dar vrei sa-l demolezi sa faci un building de beton si sticla? Te rezolva Don Stefan Damian!
13 comentarii:
In ultimii ani se constata o incalcare flagranta a legislatie in ceea ce priveste protejarea patrimoniului national si in judetul Tulcea. Cred ca ar trebui sa facem un protest si poate reusim sa sensibilizam autoritatile.
Asa este peste tot. De ce? Toti directorii acestei directii sunt numiti politici si depind de altii care nu au grija patrimoniului. Acelasi caz este peste tot: moara de sec 17 demolata la Sibiu, sit arheologic distru in Cluj, Apulum-ul distrus etc...Din pacate si ministrul este in aceeasi situatia. Omani din partidul dansului sustin cladirea de la catedrala catolica.
Sunt dezgustat de ceea ce se intampla in Bucuresti. Macar inainte de 89 aveai pe cine sa acuzi: unul si bun, Ceasca.
In ultimul timp parca nici nu imi mai vine sa completez blogul, mi se pare o minciuna incercarea de a-i insufla cuiva farmecul trecutului legandu-te de prezentul acesta ...
Romania, o tara frumoasa pacat ca e locuita...
Damian nu stiu cat de curand va parasi functia, pare destul de bine ancorat. Cu cata nesimtire vorbeste!
Nu stiu nici ce se poate face, deja in prea multe zone cu case rasar imobile de sticla care strica tot peisajul.
E clar ca din partea politicului nu va veni nicio reactie, politicul e mana-n mana cu firmele care construiesc.
TRIST.
La distrugerea casei din Georges Clemenceau, fost sediu PRM, am asistat eu, ca aveam treaba in zona in zilele alea. Vadim, care de obicei e FOARTE vocal, nu a scos niciun sunet ca i-au demolat sediul!! Oare de ce? :D
Casa de pe Lascar Catargiu x Visarion are soarta pecetluita. Daca la intrarea pe Lipscani, langa Hanul Gabroveni, s-a construit o hidosenie de cladire noua, ce mai e de adaugat?
@Aurel Daniel Stanica
Daca credeti ca voi, ca muzeu, puteti face ceva, FACETI!!!
@razvan pop
Acel Stefan Damian a rezistat la 3 alegeri. E neclintit, putred de corupt, arogant. Societatea civile trebuie sa lupte cat poate. Iar voi ca tineri politicieni ce faceti cand observati ca proprii colegi de partid sunt ticalosi?
@ daca este sa ne luam dupa legislatie, noi ca muzeu nu putem face altceva decat sa sesizam institutiile abilitate (directiile de cultura - special scris cu litere mici si Politia). Nu uitati cazul acelui complex monastic, datat in secolele IV-VI de la Slava Rusa, jud. Tulcea. Stiti ce hotatrarea aluat parchetul? NUP De asemeni, in judetul Constanta situatie este si mai grava. Ce sa mai zic de cladiri de patrimoniu, sau de patrimoniul industrial ....
Mie mi se pare k ceea ce se intampla in Bucuresti si in tara reprezinta o situatie dura si radikla.Ceva de nedorit.Si te enerveaza la culme asta,te irita,te intristeaza si te face sa te gandesti la proverbul ala:"un dinte pentru dinte..."
-Beren
Consider ca trbuie lucrat direct cu beneficiarii prabusiri patrimoniului, si cu cei la langa noi, tinerii care vor sa spuna ceva dar nu o fac in mod organizat!
Trebuiesc gasite solutii ca arhitectura veche, patrimoniul sa fie RENATaBIL! numai atunci lucrurile vor incepe sa se potoleasca! Legile in Romania nu pot impiedica decat oameni ca mine, mult prea rar pe cei care sunt un pericol!
Stefanica ala, este uns cu toate alifiile si tinut acolo pentru ca multi ii sunt datori! Ala o sa cada, peste 4 ani, la urmatoarele alegeri,sau anul asta pentru prezidentiale! Ala cand va cadea cineva isi va face multa reclama pe seama lui, iar...acuzatul va pleca in limuzina acasa!
eu am luptat pentru casa Nenitescu (si oamenii de stiinta fac parte din istoria unui popor..) si inca lupt.. pana acum am reusit sa o clasam (m-a ajutat si conducerea facultatii mele) de urgenta si sa nu fie demolata
detalii la sfarsitul acestui post:
http://naftaleninacetona.blogspot.com/2008/07/15-iulie.html
@drac baltzat
Inteleg ca ati reusit sa salvati casa. Interiorul, sobele alea minunate, lemnaria, au supravietuit?
Pot scrie si eu un articolas despre acea casa. Imi puteti scrie pe mail cateva detalii? Adresa mea e radu.olteanu(a rond)gmail.com
mai dau un exemplu: sunt mari sanse ca actualul Guvern sa aprobe proiectul cianurilor la Rosia Montana. Se pare ca acest lucru se va face chiar prin Ministerul Culturii (exista deja astfel de informatii in acest sens). Ministrul nu avea ce face fata de distrugerea sitlui arheologic.
@razvan pop
Daca-i adevarat cred ca iese cu rascoala! Nu pot crede ca sunt asa de flamanzi si iresponsabili baietii aia!! Sper sa nu se materializeze...
Trimiteți un comentariu