marți, 10 februarie 2009

Mai exista oameni talentati...

Am gasit pe un site frumos o frumoasa propunere de schimbare a graficii bancnotelor noastre. Mai mult ca probabil nimeni nu va lua in seama nici macar ideea in sine, daramite folositea unei design asa atragator si nononformist. Romania are unele din cele mai urate bancnote. Sunt realizate digital de niste artisti cam fara talent. Incercarea efemera a graficianului Octav Penda de a le da o grafica valoroasa a fost un esec. Doar bancnota cu barncusi de 500 lei, din anii 90 a fost tiparita si a avut zile putine. Interesele murdare si ciubucurile au dat castig de cauza unor neica-nimeni.
Bancnotele sunt o excelenta carte de vizita a unei tari. Din Europa s-au detasat, inaintea introducerii monedei euro, guldenii olandezi si francii francezi noi.








Propunerea pe care am gasit-o pe site-ul http://www.transforma.info.ro m-a impresionat si m-a convins ca mai sunt oameni talentati in tara asta (care n-au emigrat) si carora le pasa. Problema noastra e ca ABSOLUT toti factorii de decizie de la noi, incepand de la cel mai marunt directoras si pana la ministrii cred ca se pricep la tot = promovarea lucrului prost facut, (daca se poate si scump, sa acopere comisioanele).

Deci iata cam ce scria acolo... Tot articolul aici

Ieri si azi pentru maine
Eroi ai legendelor romanesti sunt reprezentati in tandem cu imagini ale peisajului urban contemporan.

Aceasta executie incearca sa sintetizeze, ca un arc peste timp, intreaga experienta colectiva a naturii romane, plecand de foarte departe (din basmele romanilor) si trecand printr-un prezent pe care il clasificam, prea adesea, ca inconsistent.

Intentia conceptului nostru este aceea de a deschide, in cartea mintii privitorului, in fapt, o a treia fila (dupa trecut si prezent): aceea a viitorului.

Iar teza care pe care o urmarim, una cu adevarat provocatoare: numai imaginatia noastra ne va putea opri de la a pune in opera un viitor cu adevarat glorios.
Imaginatia e singura noastra limita














3 comentarii:

Anonim spunea...

Articol interesant pe un subiect similar.
http://pythonide.blogspot.com/2008/10/how-to-make-money-with-free-software.html

Houston spunea...

Aia cu Făt-Frumos e interesantă, iar aia cu Traian Vuia e senzaţională. Şi cea cu Sfarmă-piatră îmi transmite un sentimnt pozitiv, mie, care sunt atras de ideea de putere şi formele ei de manifestare. :D

Anonim spunea...

Doamne fereşte ! Deşi-l apreciez ENORM pe graficianul Radu Oltean, este UNICAT în România, totuşi ideea unor bancnote inspirate din cele olandeze, elveţiene şi franţuzeşti, este mai mult decât o greşeală, este o lipsă crasă de identitate, chiar dacă-o punem pe Zâna Zorilor stilizată pe o bancnotă. Mă văd nevoit să-l contrazic pe RO şi afirm în cunoştinţă de cauză că bancnotele româneşti sunt printre cele mai frumoase din lume, deşi au copiat ideea franco-germană de a afişa figuri culturale în loc de cele politice. Nu, merg pe clasica versiune, aşa cum încă o fac ungurii şi polonezii, aşeyând pe bancnotele naţionale cele mai repreyentative figuri de domnitori români. Ei au "făcut" banii şi nu oamenii de cultură ! Într-adevăr, bancnotele "iliesciene" sunt de o urâţenie ieşită din comun, asemeni personajului străin care a ditrus România postdecembristă. Semnat : Kanata