marți, 24 februarie 2009

Enervant: Biserica primeste 30 de milioane de euro pe 2009



Sunt si voi fi intodeauna adeptul acordarii de finantari cat de multe la capitolul restaurari ale monumentelor istorice. Inclusiv biserici. Insa in timp ce nenumarate biserici vechi se ruineaza sau stau si putrezesc fara sa pese nimanui de ele sute si sute de alte biserici noi si urate se construiesc din temelie sau se finalizeaza cu bani publici. Ia uite ce citesc pe aici, pe secularhumanism.ro :

România alocă o sumă record
pentru finanţarea a 2313 biserici în anul 2009 Discuţiile recente din presă legate de susţinerea exagerată a cultelor într-un an de criză şi de constrângeri financiare severe s-a purtat în jurul celor 806 biserici pentru construcţia sau renovarea cărora parlamentarii au votat amendamente la Bugetul de stat pe anul 2009. Dar cele 806 biserici despre care s-a vorbit reprezintă doar amendamentele aduse de către parlamentari în comisiile de specialitate. Acestora li se adaugă alte 1114 lăcaşuri de cult cuprinse deja în bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru anul 2009 în valoare de 76,225,000 RON. În plus, 393 de biserici beneficiază de fonduri publice pentru lucrări de pictură.

Suma totală prevăzută în bugetul de stat pentru 2009 pentru construirea şi renovarea de biserici este de 135.217.000 RON fiind cea mai mare alocată cu acest scop din istoria bugetelor României!!!!



In plus, la fel de enervant, in timp ce toate salariile bugetare sunt inghetate sau chiar micsorate, si ma refer aici mai ales la stiinta, sanatate, invatamant, cultura, ale popilor cresc:

Prin bugetul pe 2009

salariile profesorilor sunt date preoţilor,

iar cercetarea ştiinţifică e convertită în 806 noi biserici

După cum relatează presa, „cabinetul Boc a prevăzut în proiectul de buget pentru Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional cu 50% mai mulţi bani pentru salariile preoţilor, ale profesorilor la facultăţile de teologie şi ale personalului neclerical. Pentru aceste cheltuieli, suma prevăzută în proiectul care a plecat din guvern către parlament este de aproape 284 milioane de lei, faţă de aproape 190 de milioane de lei alocaţi anul trecut.”

[Si ia uitati ce scrie aici, in Ev.Zilei:

"Miniştrii au tăiat însă din fondurile pentru restaurarea, conservarea şi întreţinerea bisericilor (!!!!!!!!!!!!!!!) şi a activităţilor de asistenţă socială precum spitale, centre de plasament şi cămine pentru bătrâni de la 265 milioane de lei, anul trecut, la circa 50 de milioane, în 2009.
]

Astfel că promisiunile populiste de creştere a salariilor cadrelor didactice cu 50% votate, în unanimitate, ca lege de către fostul Parlament în pragul alegerilor de anul trecut, sunt acum dublate de o nouă măsură populistă şi în totală contradicţie cu perioada de gravă criză economică mondială. Creşterea bugetului de salarii pentru preoţi cu exact procentul promis profesorilor reprezintă o sfidare atât a principiului separării dintre stat şi biserică, cât şi a altor categorii de cetăţeni salarizaţi prin bugetul de stat ale căror salarii nu vor beneficia de creşteri în acest an, decât cel mult simbolice.

biserica_buget


Dezinteresul faţă de proiectele de cercetare ştiinţifică căreia i s-au redus fondurile cu 70% în bugetul pe 2009, şi excesul de finanţare a cultelor în România reprezintă o sfidare a modernităţii şi civilizaţiei orientate spre cunoaştere şi dezvoltare tehnologică, dar şi un grav pericol pentru democraţie.
Si inca putins statistica:Fonduri pt constructii in domeniile...
Rezultat? Citeste asta:
Nu-i asa ca e al naibii de enervant?!?

16 comentarii:

GIURGIU spunea...

este extrem de enervant! foarte foarte enervant chiar... gandindu-ma ca SC. Biserica Ortodoxa Romana SRL sau.... SA de ce nu... este menita sa ne aline sufletul, adica lucreaza cu ceva imaterial dar... au nevoie de mult "material" domne! de parca o biserica ma ajuta sa cred mai mult sau cu mai mare tarie....! sigur...au fost candva si bisrici care atunci cand intrai simteai...te misca ceva.... acum... hai sa ne uitam la mastodontul de la Moghioros... NICE, SUPER COCO! daca popii sunt inculti si ignoranti...de ce actele lor ar trebuie sa fie altfel???

Răzvan Ionuţ Dobrică spunea...

Aş zice că e de-a dreptul revoltător. Şi eu sunt de acord cu renovarea bisericilor vechi, care constituie monumente istorice. Cred că guvernul a luat această hotărâre de subvenţionare consistentă a clericilor sperând că aşa o să-şi întoarcă şi Dumnezeu faţa către noi. Eu am fost ironic, însă ei, prin ceea ce fac sunt sfidători.
Numai bine!

Anonim spunea...

Enervant este ca de fapt Biserica se autofinanteaza foarte bine! Enervant este ca Biserica ar putea suporta salariile din fondurile ei proprii!

Radu Oltean spunea...

@Cornel
Foarte corect. BOR ete una din cele mai bogate institutii ale Romaniei!! Dar mai vor si din buget! Si nu putin!

Dragos Bora spunea...

Cand, in anul lui Darwin, ma gandesc la clasa noastra politica îmi vin în cap reclamele cu cimpanzei ale firmei Career Builder:

http://www.youtube.com/watch?v=deBXHGzJCBM&feature=related

Radu Oltean spunea...

@Dragos Bora
Excelent clipul! Am ras (si plans putin-apropo de comparatia ta)...

Anonim spunea...

iti semnalez un articol interesant:
http://www.banateanul.ro/banatul/arhiva-banateanul-pavel-chinezu-vs-kinizsi-pal-3985946

Radu Oltean spunea...

Multumesc pt articol. Si eu visez sa fac niste ilustratii legate de Pavel Chinezu pe textul lui I Hategan...

Anonim spunea...

Hm, daca zic ceva s-ar putea sa ma acuze din nou vajnicii ortodocsi de sovinism.

Rusine... Si cand te gandesti ca vor sa mai faca si Catedrala mantuirii poporului. Pardon, neamului.

Radu Oltean spunea...

Te rog sa nu te feresti sa scrii! E un caz izolat ceea ce s-a intamplat. Sorry!!

Anonim spunea...

Draga Radu Oltean, nu prea gasesc ce ti se pare tie atat de enervant, atata timp cat din umilul, dar bombatul articolas pe care l-ai scris reiese enervant de clar ca nu ai minimum necesar de informatie.
Ca sa detaliez afirmatia mea, te intreb : tu stii cat castiga un preot?! Sa lasi la o parte pomenile(pe care le iau si profesorii), bacsisurile (fara de care poti sa crapi la usa spitalului.Intreaba-te acum care este salariul pe care il primeste in mana. Ce rezultat ti-a iesit? Nu te intereseaza? Iti amintesc doar ca preotii nu stau pe mal sa caste gura la suie paparude. . . marea majoritate are o familie destul de numeroasa de intretinut.
Enervant e, dupa parerea mea, ca nu te enerveaza alte lucruri, si alti oameni care castiga dubios de mult pe spinarea cocarjata a statului.
Apoi, ce ti-ai dori? Sa se investeasca in clubbing?!
Sau ti-ai dori, in timp ce popii, TOT OAMENI, si multi altii mor de foame, sa investim in Stiinta.
Dragul meu, stiinta asta dupa care tot tanjesti, nu tine de foame. nici pentru profesorii pe care ii plangi, nici pentru popii pe care ii denigrezi.
O sa te revolti din nou. Da. . . , pentru tine nici biserica nu tine de foame, dar pentru unii (multi), inimaginabil de saraci si de bolnavi Biserica Ajuta spre deosebire de stiinta.
Daca esti ateu, treaba ta. Dar informeaza-te! Fii profesionist, nu doar enervat.
Ma uimeste profund faptul ca esti pasionat de istorie. . . Sau poate il detesti pe Stefan cel Mare si pe multi altii (de pe plaiurile noastre zvelte). Astia construiau biserici (in draci).
Dar acesta este un simptom tipic romanesc: ne place sa ne incurcam in detalii, sa nu vedem esentialul, ne aruncam inspre lucruri care, in comparatie cu ansamblul nici macar nu semnifica mare lucru. Asta e enervant? Asta este tot ce am gasit a fi enrvant in societatea, politica romaneasca?
In fine, stii vorba aceea, cainele moare de drum lung si . . . asa mai departe. M-a intristat profund articolasul postat de tine. Care e miza?

Radu Oltean spunea...

Draga Iulia
Miza enervarii mele e ca cultura, educatia si sanatatea au nevoie de mai multi bani decat institutia Bisericii care e cea mai bogata institutie din Tara. Popii nu mor nicaieri de foame nu le mai plange tu de mila. Nici macar cei din cele mai sarace catune. Eu nu critic Biserica din vremea lui Stefan ce Mare ci cea de azi, fiindca e o institutie corupta si extrem de politizata. Eu nu am criticat Religia!
"Dragul meu, stiinta asta dupa care tot tanjesti, nu tine de foame. nici pentru profesorii pe care ii plangi, nici pentru popii pe care ii denigrezi" Iar pentru prostia cat casa pe care ai zis-o aici nici nu meritai sa-ti raspund. Bine ca-mi dai citate din Tutea, recunoscut ca nationalist ortodox agresiv! Si te rog nu mai folosi computerul caci a fost creat de niste oameni de stiinta atei, nu de niste bigoti fanatici!!!!!!!! Nu-mi raspunde caci nu pentru tine scriu

Radu Oltean spunea...

Ca - virgula - cultura. scuze pt cacofonie...eram nervos

Houston spunea...

În ce constă averea BOR? Dacă e mai mult în proprietăţi, degeaba; doar n-o să le vândă ca să le plătească salariile popilor... Tot înmormântările şi cununiile ar trebui să fie baza. ;)

drumet spunea...

Desi art e mai vechi am un comentariu : popii nu stau in catunele mici sau sarace, dau o spaga mai sus ierarhic si se cara in zona mai bogata / populate.
Eu stau intr-un asemenea satuc si am vazut generatii de popi perindandu-se la biserica reformata.
La cea ortodoxa nu s-a deranjat nimeni din start.
In schimb biserica ortodoxa este renovata de curand cu bani de la stat.Asta ca tot e goala si nu are popa.
Cea reformata e un monument vechi,frumos, vechi , fosta biserica saseasca.Noroc ca se tine singura pe picioare.

Radu Oltean spunea...

@Drumet:
Mersi mult de informare...