duminică, 16 octombrie 2011

Afise romanesti interbelice


Inca de acum mai bine de un an, am avut ocazia sa admir si sa fotografiez o mica colectie speciala, de afise vechi din colectiile Cabinetului de stampe ale Academiei Romane. Am facut o selectie ale celor mai frumoasesi mai reprezentative, fiind interesat in mod special de cele interbelice, datorita stilului grafic si al fonturilor moderniste si art-deco folosite. In afara de acestea am mai adaugat in aeasta selectie si doua alte afise din alte epoci; primul, o reclama de prin 1900 la berea Luther (azi, fabrica Grivita de la Gara Basarab), cu o grafica si o compozitie stufoasa si spectaculoasa, multiplicata in procedeu lithografic si alta din primii ani ai "democratiei populare", cu o grafica, de asemenea, foarte caracteristica epocii (realism socialist).
Le-am impartit pe subiecte...

Pentru inceput ne atrag atentia afisele turistice care promoveaza litoralul romanesc, in special Mamaia, Constanta si TechirghiolUn interesant afis ce face publicitate Orient-Expresului pe zona Constanta-Constantinopole


Foarte interesante sunt afisele de promvare a strandurilor bucurestene Lido si Kiseleff, ambele inchise in prezent. Strandurile si piscinele sunt una din problemele cele mai grave - prin lipsa lor - ale actualului Bucuresti. In anii '30 s-au deschis in Capitala cateva stranduri, extrem de modern dotate, care au functionat cu succes pana catre zilele noastre.


Excelent afis modernist cu imaginea castelului Peles. Remarcati folosirea "brandului" Carpati, atunci, ca si acum...

Suntem in plin razboi iar afisele prpagandistice sunt extrem de prezente. Astfel, doua afise ne prezinta Armata Romana eliberatoare (suntem in plina Campanie din Est), iar una "raiul bolsevic" pe care romanii urmau sa il cunoasca nemijlocit in scurt timp...


Printre castigurile de la Loterie se afla si radiouri, mari cat un dulap...Reclama la Libraria "Alcalay" aflata pe coltul Bd Elisabeta/Calea Victoriei la parterul Grand Hotel de Boulevard.. Vedem, in dreapta, tramvaiul care circula pe Bd Elisabeta.


Un minunat afis la Berea Luther, datand de la inceputul seclului 20.In final, as ruga cititorii sa-mi faca un top 3 ale celor mai apreciate afise dintre acestea (in viziunea fiecaruia), in ideea realizarii unor reproduceri. Multumesc!

24 de comentarii:

Vladimir Agrigoroaei spunea...

Fain! Nu numai afisele, ci si faptul ca toate sunt inspirate din arta sovietica, fascista si americana, a epocii lor!

Geronimo spunea...

1.hraniti-va cu fructe - sunt ieftine si bune - Genial sloganul- aveau strategii de matketing
2. Cu Monica la strand - cne o fi Monica de o vroiau toti in asa fel incat sa faca obiectul unui afis cu un astfel de mesaj

Adina spunea...

Nu ai vazut expozitia "Modernismul Romanesc" ? (Curator: Carmen Popescu)
Ti-ar fi folosit.

Adina spunea...

Incearca sa cumperi catalogul expozitiei de la libraria Carturesti.

Oana Mirela spunea...

Foarte greu de ales:

1. Copilul cu fructele
2. Aramata - pavaza tarii
3. Trenul C-ta Constantinopole

Anonim spunea...

1- Mamaia
2- Techirghiol
3- Trenul de Constantinopole

Bogdan Beldianu spunea...

Uau! Ce afise! Greu de ales, foarte greu.
Pe primul loc, clar, afisul berii Luther. The best :) .
2. Afisul "Orient Express" imi place silueta podului de la Cernavoda si Castelul Peles probabil intr-un moment in care inca nu-si desavarsise aspectul.
3.Greu de zis...Techirghiol plaje? sau ... Drei Eichen Brau. Ok ramane Pilsner ca-i Art nu gluma ;).
Bine si cele 3 afise pt litoral fac toti banii.

Un bucurestean spunea...

Mamaia, Bazinul Lido si Palklar.

Tryggvasson spunea...

1. Berea Luther
2. Mezeluri Adolf jakob
3. Valorificarea fructelor (superb vizual, o anumita candoare)/Monica la strand (intentie incitanta, dar realizare slaba, iar Monica nu-mi starneste nici un interes de a merge la mare). Cred ca fructele.
Toate bune!

Radu Oltean spunea...

@Tuturor
Mersi pt sugestii. dar mai astept si altele...

stormmysor spunea...

1.Reclama la Libraria "Alcalay" aflata pe coltul Bd Elisabeta
2.Desrobitorul
3.Berea Luther
4.Tarani muncitori

Razvan Dobre spunea...

1. Berea Luther
2. Orient-Expres
3. Techirghiol

Mircea C. spunea...

Fascinant, mai vrem exemple de grafica interbelica ! In special timbrele din acea perioada sunt foarte reusite.

Topul meu :

1. Expozitia Lucrarea femeilor sasesti
2. Techirghiol-Plaje
3. Dati fructe copiilor

Anonim spunea...

CEL MAI MULT MI-A PLACUT RECLAMA LIBRARIEI ALCALAY, A BEREI LUTHER, ( am avut 2 unchi care lucrau la fabrica) SI TARANI MUNCITORI. TOATE SINT INTERESANTE.

Roxana spunea...

1. Techirghiol
2. Sinaia
3. Armata-pavaza tarii

mala spunea...

1. Images de Roumanie
2.Expozitia internationala a copilului
3.Constantza Express la concurenta cu Berea Luther.
Excelenta munca domnule Olteanu.Felicitari.

alexander spunea...

am folosit o poza din acest articol, desigur cu mentionarea sursei, pentru un alt articol de pe blogul meu. articolul se gaseste aici:

http://alexandervsalexander.blogspot.com/2012/03/o-saptamana-poeziei-in-anul-1930.html

Radu Oltean spunea...

@Alexander
E ok, nu-i bai. E interesant textul unde a fost adaugata imaginea afisului...

Alexandra spunea...

Felicitari pentru munca si pentru promovarea adevaratelor valori!Sunt profesor de literatura romana si anul trecut in noiembrie,am organizat la liceul unde predau,o serata vintage.Mi-a fost relativ greu sa strang fotografii,afise si ziare din perioada interbelica romana si mi-ar fi fost de un real folos informatiile si imaginile pe care le-am gasit aici,pe blogg-ul dumneavoastra.As dori sa va cer acordul de a folosi aceste informatii pentru editia viitoare a proiectului meu.
Topul meu este-1.Expozitia Lucrarea femeilor sasesti
2.Libraria Alcalay
3.Orient Express

Alexandra spunea...

Felicitari pentru munca si pentru interesul dumneavoastra de a promova adevaratele valori!Anul trecut am organizat la liceul unde predau limba romana, o serata vintage si mi-a fost foarte greu sa strang materiale-fotografii,afise si ziare-din perioada interbelica romana.Informatiile si imaginile gasite aici,pe blogg-ul dumneavoastra, mi-ar fi fost de un real folos.As dori sa va cer acordul de a le folosi pentru editia viitoare a proiectului meu,bineinteles citand sursa.Va multumesc!
Topul meu este- 1.Expozitia Lucrarea femeilor sasesti
2.Libraria Alcalay
3.Orient Express

Radu Oltean spunea...

@Alexandra
Folositi cu incredere orice material de aici. Pentru Educatie cu toata inima! Mersi pt aprecieri si pt top. Aveti gusturi alese, ca sa nu zic rafinate. Ma bucur pt copii carora le sunteti profesoara..

Radu Oltean spunea...

Dragos Oprica - Scrie-mi la art.historia#gmail.coom

radu.ionut.boss spunea...

Cum pot sa le descarc fara watermark ?

Radu Oltean spunea...

@radu.ionuț - Nu aveți cum. Posterele se află în colecția Bibliotecii Academiei Române din București și nu se află ”la liber” fără watermark.