Acest articol e o continuare. Citeste si :
crestinismul-s-a-nascut-la-roma si
frumusetile-vechilor-biserici-din-roma
Roma e unul din putinele orase ale Europei unde o biserica construita inainte de anul 1000 nu este o raritate. In timp ce restul Europei se chinuia sa reziste nenumaratelor atacuri barbare, la Roma (ca si la Constantinopol) existau inca elite care produceau si consumau arta si cultura de cea mai buna calitate.
Pentru o mai buna localizare in timp si pentru a percepe mai bine vechimea acestor biserici, am extras pentru diverse secole din mileniul 1, cateva evenimente petrecute pe teritoriul tarii noastre.
Neaparat click pe poze!!!
Biserica Cosma si Damian (Santi Cosma e Damiano)
Biserica Sf.Cosma si Damian e cea mai veche biserica din anticul for roman, ridicata in sec. al 4-lea.
Cosma si Damian au fost doi medici, frati gemeni, care au trait in Siria, in veacul al 3-lea. Numiti si doctorii fara de arginti caci tratau bolnavii fara sa acepte nici o plata.
Parte din biserica facea parte din Forul Pacii construit de imparatul Vespasian si e lipita de ramasitele unui alt templu antic. In Renastere a devenit manastire franciscana.
Biserica trebuie neaparat vazuta datorita exceptionalelor mozaicuri timpurii, din sec al 6-lea, de inspiratie bizantina. In stanga si dreapta lui Hristos, asezat pe nori rosii (o frumusete!!) se afla Sf Petru si Pavel ce-i prezinta pe fratii doctori. In dreapta privitorului mai apare si Sf. Teodor.
citeste si aici
PS In sec. al 6-lea, domneste in est imparatul Justinian I, iar pe teritoriul fostei Dacii incep a se aseaza slavii. La Tomis este mentionat documentar ultimul episcop crestin cunoscut, Valentinian. Orasul Tropeum Traiani (Adamclisi) este ruinat de atacurile slavo-avare.
Santa Maria in Cosmedin
Cunoscuta mai degraba datorita faimoasei "Bocca della Verita" aceasta basilica este una din cele mai bine pastrate din a doua jumatate a mileniului 1 (anul 785). De fapt, aspectul de azi a fost "recuperat" dupa o serioasa restaurare de la sfarsitul sec. al XIX-lea, cand i-au fost eliminate mai multe adaosurile arhitecturale baroce (inclusiv fatada) . Biserica pastreaza numeroase elemente de arhitectura si pictura medievala timpurie si acesta ar trebui sa fie principalul motiv pentru care ar trebui vizitata si nu "Bocca della Verita". In sezon, in pridvorul basilicii se face o uriasa coada la "Bocca della Verita", in fapt un capac de canal sau o decoratie de cismea de epoca romana.
PS In sec. al 8-lea pe teritoriul fostei Dacii, paganismul este extrem de raspandit. Nivelul cultural al populatiilor prezente atat in Ardeal cat si in Muntenia este extrem de scazut, comparabil cu cel al culturilor neolitice.
ss
Santa Sabina
Una din cele mai vechi biserici din Roma, fiind un bun exemplu de biserica crestina timpurie.
Seamana intr-o anumita masura cu San Appolinare in Nuovo de la Ravenna.
A fost fondata in veacul al V-lea. In 1222 a fost donata ordinului calugaritelor dominicane si asa a ramas pana astazi. Din mozaicurile originale nu s-a pastrat decat unul singur pe zidul vestic.
Insa s-au pastrat usile de lemn din secolul al V-lea (!!!) cu reliefuri, din care se distinge cea mai veche scena a crucificarii, din toata arta crestina. Mai mult aici.
PS In sec al 5-lea este construita cea mai mare basilica din Tomis si din Scitia Minor (Dobrogea).
Hunii si aliatii lor, condusi de Attila sunt infranti in batalia de pe Campiile Catalunice-451 . Dupa mijlocul secolului, gepizii stapanesc importante zone din jurul Mtilor Apuseni.
San Giorgio Velabro
Aflata intr-o zona importanta din Roman antica, intre dealul Capitoliului si Forum Boarium, langa Arcul lui Ianus si cu micul si pitorescul arc al argintarilor (vezi foto mai jos; Arcus Argentarium) incastrat chiar pe partea nordica, biserica San Giorgio Velabro e cea mai veche biserica dedicata Sf Gheorghe din Occident. In trecut zona a facut parte din cartierul grecesc al Romei.
In urma restaurarilor biserica are din nou aspectul medieval din sec al 12-lea. In interior coloanele sunt de diferite forme si marimi, spolii de la templele antice din apropiere.
vezi mai mult peWiki-tradus
In sec. al 12-lea regii unguri se razboiesc cu pecenegii prin Ardeal. Cumanii veniti din est
se stabilesc in sudul Moldovei si in Muntenia. Este mentionata documentar prima oara, Alba Iulia.
San Marco
Pe acest loc a fost construita o basilica dedicata Sf Marcu inca din veacul al IV-lea. A fost reconstruita de papa Grigore al IV-lea in 833. In Renastere si sec. al XVIII-lea interiorul este modificat in functie de gustul epocii, insa pastreaza in absida mozaicuri din secolul al 9-lea. Acesta ar trebui sa fie un motiv suficient pentru a fi vizitata. Fatada baroca a fost realizata din piatra spoliata de la Colosseum si Circul lui Marcellus.
Basilica St. Agnese (Basilica di Sant'Agnese Fuori le Mura)
Acest monument trebuie neaparat vazut! Se afla in incinta antico-medievala din care face parte si rotonda Santa Constanza, in afara zidurilor Romei, la vreo 5 statii de autobuz de gara Termini.
Actuala basilica a fost construita in sec. al 8-lea si este dedicata unei tinere martire ucisa la inceputul sec. al 4-lea, in vremea lui Diocletian. Intreaga zona pe care s-a construit basilica sta pe o retea de catacombe crestine timpurii care merita vizitate. Experienta e foarte interesanta! De remarcat mozaicurile din basilica (din altar) si pietrele antice si crestine timpurii incastrate in perete de pe culoarul din sudul bisericii. alte link-uri: aici, aici,
Basilica Santa Pudenziana
Se crede ca biserica Santa Pudenziana este cel mai vechi lacas de cult crestin din Roma. Biserica a fost resedinta a Papei pana in 313 cand, imparatul Constantin a oferit acestuia, Palatul Lateran.
O Sf. Pudentiana nu a existat cu adevarat! Pe acest loc s-a aflat o casa a unui patrician roman Pudens (sau Pudente), in a carui casa (Domus Pudenziana) s-au tinut intalniri ale crestinilor romani. Generatiile ulterioare au confundat termenul de resedinta pudentiana (a lui Pudens) si astfel a aparut un nume de femeie care a devenit de-a drepul fiica lui Pudens, martirizata. Uite, asa se scrie cateodata istoria religiilor, din greseli, devenite legende, mituri, apoi certitudini(:)).
In spatele absidei se pot observa urme de zidarie dintr-o baie romana.
Biserica se afla astazi la o adancime maricica fata de nivelul de calcare actual..
Deasupra intrarii se afla un relief in piatra din sec al 11-lea. In mijloc apare chipul Sf. Pudenziana si in dreapta tatal ei Prassede Pudens. Caci, nu departe se afla bizerica Santa Prassede, o alta bizerica deosebita si extrem de veche. Legenda spune ca S. Prassede era sora Pundezianei si tatal lor era Pudens.
Trec peste descrierea basilicii ce poseda coloane originale (sec. al 4-lea) si ajung direct la mozaicul din absida, cel mai vechi mozaic crestin dintr-o biserica romana (adica din Roma). Practic mozaicul se inscrie in arta romana tarzie si probabil cu putin mai vechi decat cele din Ravenna. In mod sigur sunt mult mai frumoase. Valoarea lor consta atat in stilul artistic si a unui remarcabil realism, cat si datorita iconografiei. Este una din primele imagini crestine in care Christos apare ca un imparat roman cu toga aurie, sezand pe un tron incrustat cu pietre scumpe. In stanga si dreapta sa se afla apostolii imbracati in togi senatoriale romane. Impresioneaza exceptionalele portrete de un mare realism ale acestora. Pe cer se profileaza simblorile crestine ale celor 4 evanghelisti (taurul inaripat, vulturul, ingerul si leul inaripat), cele mai vechi reprezentari de acest tip. vezi aici mai mult
si aici
PS In sec al 4-lea e construit monumentul cu mozaic din portul Tomisului. Este oficializat crestinismul in urma edictului de la Mediolanum (Milano). Navalirile gotilor. Este ascuns tezaurul de la Pietroasa.
Anastasia – year 21
Acum 2 luni
6 comentarii:
Foarte frumoase imagini! Bisericile sunt foarte frumoase! Felicitări pentru călătoria la Roma!
Superb! Subiectul ar merita cel putin o carte sau un blog dedicat. Nu ma mai satur sa privesc fotografiile.
A fost făcută o descoperire interesantă în satul Copăcelul din Râmnicu Vâlcea, un mormânt din perioada de tranziție între Epoca Bronzului și Epoca Fierului.
Daca am sa revin toamna asta in Roma, deja mi le-am pus pe lista:D. Ce-i drept la cat de mare e orasul si la cat de multe obiective arhi-cunoscute sunt de vazut, ai cam avea nevoie de un an ca sa cunosti Roma ca la carte.
@abracadabra
Eu am plecat chitit sa vizitez aceste biserici si inca cateva (Santa maria Maggiore si SM Trastevere). Dar am vazut si antichitate din greu (muzee, monumente). M-am plimbat inclusiv cu bicla pe Via Appia. Totul in 7 zile pline...
Cred ca ar fi interesant, ca exercitiu intelectual, sa pui in paralel textelor lui Dan Brown cu ce gasesti in Roma.
Nu te gtrabi sa respingi ideea!
1) Brown porneste cartile lui de la o documentare fff serioasa.
2) ulterior, face mici derapaje de la realitatea "din teren" si merge pe cai apocrife si (de multe ori demonstrate ca falsuri)
3) aici ar veni partea ta de "restitutio".
Ma rog, asta implica multa munca, dar ar fi interesant - zic eu.
Trimiteți un comentariu