Ma voi folosi de articolul Catiusei Ivanov sa va prezint ce se mai doreste cu palatul Stirbey. Specific ca proiectul apartine d-lui arhitect Vlad Arsene, acelasi cu proiectantul turnului Cathedral Tower. Proiectul este respins pentru a 3-a oara. Ilustrez articolul cu chiar plansele prezentate de investitor Comisiei Nationale a Monumentelor...
"Comisia Nationala a Monumentelor Istorice a respins miercuri (25 noiembrie) proiectul care prevedea construirea unui bloc din sticla, inalt de aproape 40 de metri, in spatele Palatului Stirbey de pe Calea Victoriei. Membrii Comisiei i-au cerut beneficiarului sa refaca proiectul, in baza unui studiu de impact care sa demonstreze ca nu afecteaza imaginea zonei. De asemenea, s-a cerut refacerea unei parti din gradina palatului. In proiectul prezentat, curtea monumentului, unde altadata se afla gradina, era betonata.
In plus, datorita modificarilor legislative, beneficiarul va trebui sa obtina si un aviz de oportunitate de la Primaria Capitalei, fiindca cere sa construiasca mult mai mult decat prevede regulamentul de urbanism pentru zona respectiva. Legea urbanismului spune ca investitorii, care doresc o derogare mai mare de 20 la suta fata de cat prevede regulamentul de urbanism pentru zona respectiva, trebuie sa obtina un aviz de oportunitate de la Primarie. In acest fel practic trebuie sa demonstreze ca investitia este si in interesul orasului, nu numai a investitorului."
Proces verbal 3-11 2009. sursa. Click sa il cititi
Bibliografie suplimentara: discutiile contradictorii dintre arh. Peter Derer si arh. V. Arsene in paginile revistei 22 (vis a vis de turnuri, istorie, demolari si inghesuiri urbane)
aici , aici, aici, aici, aici si aici.
Un articol despre istoria palatului pe site-ul "Casa mea"
Sursa imaginilor:
miercuri, 25 noiembrie 2009
Din nou despre Palatul Stirbey
Etichete:
bucuresti,
Palatul Stirbey
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
6 comentarii:
un arhitect care probabil va fi asociat cu idiotenia , ignoranta si nepasarea fata de orice incarcatura istorico-sociala a unui mediu urban. nea arhitectu asta futuristo picpalac, are un concept la baza acelui aspirator? urat, urat, urat!
\nea arsene eu te scuip.
atunci cand un asa zis arhitect comploteaza cu prostia, din el nu va ramane decat uratul..Nu si numele. Nici prin gand nu-mi trece ca vazand astfel de realizari sa-l injur pe arhitect pe numele-i mic..Ar parea o farama de respect caci i-as retine numele si chiar nu-i cazul Cei care-i vad realizarile frizand cu asa zisul progres vizual nu au decat doua optiuni in a-si exterioriza gandurile: au obligatia de a tolera inghitind in sec ori obligatia de a urâ urâtul rezultat. El va ramane un arhitect plin de bani si gol de orisice altceva!
si aici nu ma refer doar la acest caz, caci inca multi sunt precum el..generatii intregi de la mincu..:(
In alte orase europene ati vazut inghesuit in curtea unui palat un hotel? Nicaieri...
Curtea palatului Stirbei ar putea reveni o gradina de care ducem atata lipsa in oras.
Sa mai speram ca arhitectii si edilii acestui oras au decenta si bunul gust de a-si respecta onoarea si meseria?
Sau nu se uita decat la castigurile invetitorilor?! Si atunci care este diferenta dintre un arhitect si un gunoier? unul produce gunoaie, altul le strange... si amandoi sunt sclavii patronului.
Candva aveam o stima deosebita pentru arhitecti, reprezentau un pol de arta, gandire, imaginatie. Cu alte cuvinte niste oameni absolut deosebiti. Va rugam, nu va faceti de rusine tagma.
Simona Diaconu,
Un locuitor al Bucurestiului
http://agenda.ro/index.html
Cum cantau Freddie Mercury si Queen? "Another one bites the dust!"
Se intampla in continuare: In weekendul acesta, 12-13 decembrie 2009, a mai disparut o casa. Nu stiu daca era trecuta pe lista de patrimoniu insa ar fi trebuit sa fie: Bulevardul Aviatorilor numarul 92, un imobil proiectat de arhitecta Henriette Delavrancea-Gibory. A fost demolat în baza unui aviz semnat de fostul director al Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu - Bucureşti, PSD-istul Eugen Pleşca. Proprietarul a avut şi autorizaţie de desfiinţare eliberată de Primăria Sectorului 1. Se cheama viol cu acte-n regula. Mandra corabie, mester carmaciul...
Si-l auzisem sambata dimineata la Radio Romania Cultural pe ministrul culturii declarand cate-n Luna si-n stele si cum va face el sa salveze casa si se va lupta... ... ...
http://www.google.ro/search?hl=ro&safe=off&q=casa+aviatori+92&btnG=C%C4%83utare&meta=&aq=f&oq=
Trimiteți un comentariu