luni, 3 decembrie 2012

Carol Szathmari-Fotograful Bucureştilor



   După o muncă care a durat mai bine de un an şi jumătate, am plăcerea de a vă anunţa că am finalizat şi  tipărit cartea-album "Carol Popp de Szathmari, fotograful Bucureştilor". 






 


  Szathmari, artist ardelean, pictor, fotograf, cartograf, grafician, heraldist, gazetar, născut la Cluj în urmă cu 200 de ani (1812) şi stabilit la Bucureşti pe la 1847 a fost primul mare fotograf al Bucureştilor si unul din pionierii fotografiei europene (si de reportaj de front). Datorită fotografiilor lui avem şansa extraordinară de a cunoşte şi înţelege  evoluţia oraşului din epoca domnitorului Bibescu şi până după încoronarea lui Carol I ca rege al Romaniei. 

Pentru prima oară, au fost adunate între coperţile aceleiaşi cărţi toate peisajele urbane cunoscute ale Capitalei realizate de pictorul si fotograful ardelean. Am adugat şi portretele de negustori ambulanţi, în costume balcanice, chemaţi de artist în propriul studio spre a fi fotografiaţi. Au fost reproduse majoritatea fotografiilor din valorosul album dedicat Elenei Cuza şi din albumele ROMÂNIA dedicate lui Carol I. Sunt reproduse 120 de fotografii, majoritatea inedite. Câteva sunt de-a dreptul necunoscute chiar şi de către specialişti deoarece sunt reproduceri după clişee pe sticlă sparte (pentru care nu existau pozitive) ce nu au fost scoase din depozite de foarte mulţi ani. 

Alte fotografii mult prea palide sau supra expuse au fost publicabile în premieră doar datorită tehnicii digitale cu ajutorul cărora le-am "restaurat". Pentru majoritatea imaginilor  am reprodus detalii suplimentare greu vizibile. În prima parte a cărţii  este publicată o schiţă biografică scrisă de dl Emanuel Bădescu, curatorul secţiei de fotografie veche din cadrul Bibliotecii Academiei Române, fond din care provin şi majoritatea imaginilor.. Acest text a fost ilustrat cu imagini rare sau necunoscute ale caselor unde şi-a avut atelierul Szathmari,  pagini din ziarul ilustrat pe care l-a publicat Szathmari timp de un an, reclame, ultima casă de pe str. Enei, bombardată în al II-lea Război Mondial de către nemţi, (ocazie cu care s-au pierdut numeroase clişee, moştenite de familie). 

Lucrarea este tipărită în condiţii grafice de excepţie, claritatea şi rezoluţia imaginilor fiind foarte înaltă. În plus lucrarea este tradusă integral şi ÎN ENGLEZĂ lucru o face accesibilă şi publicului străin. În curând voi începe distribuirea în cât mai multe librării din Bucureşti, iar preţul aproximativ la care va ajunge cartea va fi de 50 lei.

În prezent se găseşte de vânzare la librăriile Cărtureşti, Humanitas, Bastilia (Pţa Romană), la Muzeul Mun. Bucureşti şi la Muzeul Naţional de Istorie (care e închis luni şi marţi) şi pe vreo 2 librării on-line. Pentru librării şi cunoscători, am dat-o la 2 din depozitele de la Gara de Nord...










Cortul regal amenajat sub balconul Universitatii cu ocazia incoronării lui Carol I ca rege al României

Coltul Caii Victoriei (Podul Mogosoaiei la acea vreme) cu viitorul Bd Elisabeta. pe locul cladirii din fata se afla azi blocul cu PizzaHut. In departare, in stanga, Universitatea...

Foisorul manastirii Pantelimon. Dup[ o placa de sticla inedita.

Albumul Elena Cuza aflat la Biblioteca Academiei Române din Bucureşti

Detaliu din harta pensionarului Petre Ambrosiu din 1911, cu aspectul oraşului în sec. al 19-lea, reprodusă în carte pentru o mai bună înţelegere a topografiei oraşului Bucureşti în vremea lui Szathmari
Lucrarea aniverseaza 200 de ani de la naşterea artistului...

48 de comentarii:

Nifârtachi spunea...

Superb! Felicitari pentru initiativa.

Zi-mi ca e suficient sa vrei, pentru a avea acces la asa ceva, si ca nu e nevoie de... relatii sau alte pozitii privilegiate.

Radvan L spunea...

Felicitari, cu prima ocazie o voi achizitiona.

Radu Oltean spunea...

Nifartachi. Prima varianta e corecta...

MARIVS IMPERATOR spunea...

Superb album si frumos ingrijit grafic! Felicitari pentru reusita!
Stiam o parte dintre poze, unele le-am vazut in original, pe altele in reproduceri aflate la MNIR si MNB, dar sunt si multe inedite. Totusi, cum de ati primit permisiunea de a le publica? Mie mi s-a sarit in cap numai cand am cerut sa le fotografiez, in special tovarasii de la Academie.

PS. Foisorul Manastirii Pantelimon tradeaza influenta arhitecturii otomane. Seamana destul de mult cu o constructie (demolata prin anii 1960 sau 1970) din Constanta, Casa Beyului http://4.bp.blogspot.com/_EiWFEdqU9yg/TSl2lFMKAnI/AAAAAAAAB_g/1i91GpwRhig/s640/Constanta+-+Casa+beiului+-+1.png

Anonim spunea...

Excelent, vreau cartea asta :) Cand si cum pot intra in posesia ei?

Radu Oltean spunea...

Marius Imp. - Cartea e facuta IMPREUNA cu "stapanul" cabinetului de poze vechi de la Academie. Oricum, e o relatie (cu cei de acolo) pe care am cultivat-o ani de zile...:)))N-am ajuns la asemenea performata (de a publica) de la o zi la alta...Chiar ma intreb cine ti-o fi sarit in cap?
Anonim - Maine voi da spre vanzare muzeelor -de Istorie (cel mare , National, vis a vis de Palatul Cec) si al Bucurestilor, de la Universitate, Palatul Sutu! Mai incolo voi da si la librarii, dar e mai complicat cu librariile...

Radu Oltean spunea...

Marius Imperator. - Nu stiam de chioscul din Constanta. Foarte interesant! Iar cel de la Pantelimon apare in toate manualele de istorie a arhitecturii ca cel mai reprezentativ exemplu de influenta a artei otomane asupra celei romanesti. Din pacate avfost demolat SUB COMUNISTI in anii 60, desi era cunoscut ca un monument ff valoros!!!!

cata spunea...

Felicitari ! Taci si faci,cum spune HM pe blogul sau.La Carturesti va aparea albumul ?
Foisorul Manastirii Pantelimon a fost si dupa parerea mea construit sub influenta arhitecturii otomane.Nu stiam de Casa Beyului din Constanta,despre care spune Marius,cu care seamana mult,dar gandul m-a dus la geamia Esmahan Sultan din Mangalia,la stil ma refer http://www.mangalia.ro/p-57-geamia_esmahan_sultan_quot.html

Vlad spunea...

Frumos articolul ! http://www.fancumparaturi.ro/ te sustine !

Radu Oltean spunea...

Cum ma sustine? Ca voi nu vindeti carte....

Pecenegul spunea...

Bravo, Radu. O sa vreau si eu un exemplar. Nu cadou, ci cu plata. Sustinem prietenii!

O'Dan Biga Ghe spunea...

Superba carte!
zeci de imagini inedite!

Andrei Semen spunea...

Tocmai am primit cartea si vrea sa spun ca sunt extrem de incantat. O lucrare document de referinta, cu imagini unicat si redactare de exceptie. O sa fie un weekend foarte interesant !

Radu Oltean spunea...

Ma bucur ff tare!! Sa va bucurati de ea...

Concretramirez spunea...

Va salut,

Foarte placut impresionat de calitatea acestei lucrari. Cartea este o adevarata delectare, si se observa cu usurinta efortul, pasiunea si profesionalismul autorilor in abordarea subiectului. Radu Oltean da inca odata dovada de o atentie maniacala la detalii si ne transpune minunat in atmosfera si clipele inghetate in timp ale acelor vremuri. Eu cel putin cand am studiat unele fotografii de perspectiva urmate de imaginile de detaliu impresionant de clare, m-am lasat parca luat de guler de un urias si purtat pe sus catre subiectele ale acelor imagini. Parca intram in intimitatea lor.
Am simtit pe deplin munca de detectiv depusa, si m-am bucurat la descoperirea indiciilor care ne ofereau dezlegarea multor semne de intrebare legate de numeroase locuri, cladiri, strazi, etc.
Interesant este si faptul ca in unele fotografii de perspectiva mai vechi, lipsesc cu desavarsire personajele umane. Cred ca s-a evitat subiectele in miscare (oamenii). Poate a avut o legatura cu timpul de expunere - nu ma pricep la arta fotografica. E interesanta deasemenea si ora la care s-a facut fotografia, un indiciu il putem gasi in lungimea umbrelor din curtile oamenilor.
Pe scurt, sunt mandru ca si la noi in tara mai exista profesionisti care m-au ajutat sa descoper in acest album foarte multe lucruri extrem de interesante despre Bucuresti si oamenii de atunci, care inca ne mai privesc cu atata emotie in ochi. Dar mai ales, recitirea lucrarii imi provoaca si imi va provoca intotdeauna o mare incantare si bucurie ca s-a inventat simtul vederii. Deoarece aceasta carte nu are nici o sansa sa fie de unica folosinta, si va fi pusa la indemana si la loc de cinste in biblioteca personala. (De imprumutat, recunosc, nu o voi imprumuta).

Radu Oltean spunea...

Concretramirez - Sunt ff impresionat de cuvintele dvs. Sunt foarte incantat ca se observa ca-s maniac la detalii, ca se vede munca multa si grija la detalii. Nu credeam ca e asa vizibil...
Mersi mult!

Anonim spunea...

Doresc sa achizitionez aceasta lucrare si sunt nerebdator sa o rasfoiesc...In ce librarii as putea gasi? De ce editura sa intreb? Astazi la Bookfest nu am gasit acest album.

Radu Oltean spunea...

Buna ziua
Puteti veni la lansare, pe 19(am link in articolul de mai sus), puteti cumpara de la Muzeul National de Istorie al Romaniei sau al Bucurestiului. Posibil la Carturesti...

Anonim spunea...

Am dorit sa cumpar posterul cu Bucurestiul vechi de la muzeul de istorie si lipsea brosura despre care se specifica pe harta. Nu l-am mai cumparat. Pacat. Nu vezi zilnic asa ceva. Mai aduceti brosurile respective acolo, sau se pot cumpara din alte locatii?

Va multumesc

Anonim spunea...

Buna seara,
Am ajuns astazi la Palatul Sutu si am achizitionat albumul.
Va multumim pentru ocazia pe care ne-ati oferit-o de a redescoperi trecutul Bucurestiului prin perspectiva lui Szatmari.
Sincere felicitari pentru o initiativa extraordinara!

Radu Oltean spunea...

Anonim - In tirajul mai nou nu am mai adaugat si brosura din mai multe motive pe care nu le mai enumar aici. Harta de care spuneti e din vechiul tiraj...

Matei spunea...

Salut Radu,
Admirabil albmumul, l-am luat de la Muzeul de Istorie. Apropos de acest muzeu, de 10 ani este inchis cu exceptia parter & subsol, dar nu se misca nimic. Cred ca ar merita o pagina pe FB cu sustinerea re-deschiderii acestui muzeu, e totusi muzeu national.
Ce alte proiecte mai pregatesti?

Anonim spunea...

This volume is an exceptional historic record - and superbly researched and designed. Much appreciated is the English text which makes the book accessible and informative for a wide international audience. Congratulations for the achievement.
Dan Dimancescu (Boston, MA)

Anonim spunea...

Daca Dan Dimancescu e de pe plaiurile mioritice, de ce a uitat limba romana?

Radu Oltean spunea...

Dan Dimancescu NU este de pe plaiuri mioritice. Doar parintii lui.
NU mai vorbi aiurea fara sa intelegi despre ce e vorba!!! Nu pot sa cred ca te-a ...[vorba aia] grija ca omul vorbeste engleza desi are nume de roman. Uite asa, ca sa moara patriotii de ciuda!!

infit spunea...

foarte faina cartea! felicitari!

Radu Oltean spunea...

Mersi mult!!

Florin spunea...

Felicitarile mele.

Sarbatori Fericite.

ionel spunea...

Imi place foarte mult stilul cu care ti-ai decorat blogul. Tine-o tot asa :P

Anonim spunea...

Ionel spunea...Mie imi place nu neaparat stilul, ci continutul blogului. Dar mai ales, munca lui Radu Oltean.

Anonim spunea...

Felicitari pentru munca depusa!Poate inteleg si "altii" cum se promoveaza Bucurestiul,si de ce nu, Romania.Pentru ca avem cu ce!!!Inca o data sincere felicitari!

Anonim spunea...

Am cumparat si eu albumul. C
ite doua-trei pagini pe zi, sa-mi ajunga cit mai mult.
Multumesc!

Dli spunea...

Foarte atractiva cartea, este un adevarat artist si ma bucura foarte mult faptul ca si internetul promoveaza valori si cartile clasice, pe care copii nostri nu tare vor sa le mai citeasca.

Radu Oltean spunea...

Cartea asta nici nu trebuie neaparat citita. Pozele vorbesc de la sine

altmarius spunea...

La Multi Ani!
Sunnt altmarius, va rog sa-mi spuneti daca veti putea sa-mi trimiteti la Tirgu Mures un exemplar al acestei lucrari (am fost bucurestean peste 50 de ani) - normal, cu ramburs si plata taxelor postale suportate de mine.
Am prezentat aceasta carte si in reteaua mea, care are cititori in mai mult de 150 de tari.

Oana spunea...

O carte foarte frumoasa. Felicitari! Se poate sa trimiteti si in Tg Jiu ?

Radu Oltean spunea...

Oana, imi pare rau, nu ma pot ocupa si de distributia en-detail. Incearcati sa comandati de aici : http://www.librariabucuresti.com/Carti-Carol_Popp_de_Szathmari_fotograful_Bucurestilor-13284.htm

Arbait spunea...

Doresc sa cumpar toate afisele ART HISTORIA.
Va rog sa-mi indicati o metoda pentru a le cumpara dintrun singur loc, daca se poate fara a trebui sa ma deplasez pina acolo, plata anticipat si sa primesc afisele prin posta.

Multumesc

Radu Oltean spunea...

Scrieti-mi pe art.historia#gmail.com

Bibi spunea...

Lenesule, intr-un an ai avut maxim patru postari...
Osu' la munca!

Lena spunea...

Foarte interesant articolul. Albumul este excelent.

pandhora spunea...

rezultatul este incantator,trebuie sa am cartea! :)
felicitari!

Reparatii masini de spalat spunea...

M-ati convins ! O sa iau si eu cartea !

Constructii spunea...

Foarte interesanta ...

dli.ro spunea...

Minunate imagini! Mi-a inflorit inima de fericire sa vad aceste imagini, suntem binecuvantati cu o cultura si o istorie frumoasa, ar trebui sa pretuim mai mult asta.

Dani spunea...

Tocmai am terminat de admirat fiecare pagina a acestei carti si tin sa va transmit sincere felicitari!

Doresc de asemenea sa achizitionez brosura "Cele mai vechi si mai frumoase panorame fotografice ale Bucurestilor", insa n-am vazut-o disponibila nicaieri. Se mai poate procura?

Radu Oltean spunea...

@Dani
Din pacate acea mapa s-a epuizat. Daca nu cumva mai e "pierdut" vreun exemplar pe la Carturesti sau alte librarii. dar eu stiu ca nu mai sunt...Imi pare rau

PortsmouthPete spunea...

Felicitari! Bravo!
Acesta este un site excelent.
This is an excellent website.
Romana mea este doar de baza.
My Romana is only basic.
So, I could spend hours translating to understand the description and location of the wonderful historic photos.
Multumim. Thank you.