sâmbătă, 16 iulie 2011

A doua distrugere a Sarmizegetusei



Pentru cine nu a urmarit presa din ultimile zilei. Lumea culturala si in special cea a arheologilor si istoricilor vuieste datorita gravei agresiuni ce a avut loc asupra sitului arheologic Sarmizegetusa Regia de pe dealul Gradistea Muncelului. Este vorba de amenajarea unei parcari de 3000 metrii patrati in buza cetatii, prin excavarea dealului. Vinovat unic: presedintele consiliului judetean Hunedoara, Mircea Moloţ.


Rezultate:
-sfidarea grava a legii prin lipsa unui proiect pentru o amenajare intr-un sit arheologic de valoare nationala, dintr-un parc national, protejat UNESCO.
-distrugerea unei suprafete importante a asezarii civile dacice, in care in anii '50-'70 s-au excavat numeroase urme de locuinte bogate. Zona locuita in jurul cetatii si a terasei sanctuarelor, in antichitate, era foarte mare. Urme de locuinte sunt pe toate terasele artificiale de pe dealul Gradistea Muncelului. Prabusirea partiala a unor lespezi din zidul cetatii pe o lungime de 30 m.
-Facilitarea "turismului" motorizat in chiar buza ansamblului arheologic a tuturor vizitatorilor, lucru care va grabii distrugerea locului, care nu este pazit. In trecut situl era accesibil doar celor care reuseau sa urce o panta relativ usoara (15-30 min). Ceea ce era bine. Acum orice cocalar si ghertoi (urmas al dacilor bineinteles) poate urca pana in situl arheologic si sa se "incarce cu energii pozitive" .
-Frustrarea oamenilor normali, arheologi, istorici sau simplii pasionati de istorie ca nu se pot opune in nici un fel agresivitatii si arogantei politicienilor si partidelor, care scapa in mod constant nepedepsiti. De exemplu, conducerea muzeului din Deva (Muzeul Civilizatiei dacice si romane), pusa in functie recent, politic, de Mircea Molot, incearca sa musamalizeze afacerea (impotriva evidentei si a restului personalului din Muzeu).

Pentru a intelege mai bine si putin mai detailat, iata care este problema:


1. Din dispozitia Consiliului Judetean Hunedoara, o firma privata (cea care primeste toate contractele pe bani publici) a indreptat o portiune de teren (cca 3000 mp) la cativa metri de zidul Sarmizegetusei, pentru amenajarea unei parcari.

2. Conform bunului simt si al legislatiei privind regimul constructiilor, orice amenajare sau constructie se face pe baza de proiect, care este aprobat de organismele competente si in baza unei autorizatii.


3. Aceasta lucrare a fost facuta fara autorizatie pentru ca baronul de Hunedoara a considerat ca daca institutia pe care o conduce da autorizatia de construire, se intelelege de la sine ca lucrarea se poate face si ... eventual ceva mai tarziu, se pot obtine si avize si tot ce mai este nevoie.

4. Odata rezolvate verbal aceste ... formalitati si cu promisiunea primirii carutei de bani, firma agreeata a trecut la treaba intr-un timp record. Nici nu i-a mai pasat de autorizatie de amenajare, patronul are chiar tupeu si zice ca daca nu le-a spus Consiliul Judetean ca trebuie, inseamna ca nu trebuie. Au facut chiar din proprie initiativa niste trepte (extrem de grav) pe care nu le ceruse nimeni. Asta numai ca sa arate baronului de cata solictudine sunt capabili.

5. In cazul in care se facea totul legal, trebuia intocmit un proiect. Proiectul trebuia supus aprobarii Comisiei Nationale a Monumentelor. Serviciul Urbanism din cadrul Consiliului Judetean trebuia sa emita un Certificat de Urbanism prin care ar fi trebuit sa solicite mai multe avize.
Intre ele, unul de la Agentia de Mediu (sa nu uitam ca este vorba despre un Parc National inclus in planul Natura 2000, dar o sa mai vorbim despre asta), Iar altul de la Ministerul Culturii. Fiecare dintre cele doua institutii ar fi pus conditii, arhitectii ar fi observat ca prin aberatia realizata este modificat in mod agresiv aspectul monumentului si ar fi cerut modificarea lui.
Iar Ministerul Culturii ar fi mentionat ca tocmai in acea portiune afectata este locul in care incepe unul dintre cele mai mari cartiere civile ale Sarmizegetusei si ca este obligatorie cercetarea integrala a zonei inainte sa fie supusa unei interventii atat de agresive.
Mai mult, probabil ca ar fi impus realizarea amenajarilor in cu totul alt loc, in ideea ca acolo, in momentul in care se va hotara punerea in valoare a vestigiilor, este cel mai potrivit loc pentru reconstituirea unor locuinte.
Prin actiunea sa, presedintele Consilului Judetean a dat dovada ca e un mic, dar demn urmas al lui Ceausescu.

6. Este "interesanta" si lipsa de reactie a celor care se ocupa de Parcul Gradistea Muncelului-Cioclovina, acum, cand muncitorii, prin lucrarile astea neautorizate, au modificat peisajul. Sigur, nu trebuie sa ne miram prea tare, pentru ca in judetul Hunedoara si directorul Parcului este numit tot dintre oamenii agreati de presedintele Consiliului judetean, asa cum a fost numita si conducerea Muzeului civilizatiei dacice si romane din Deva.

Mircea Moloţ: "Nu ştiu, sincer, dacă era nevoie sau nu şi de o aprobare de la Comisia Naţională de Arheologie, dar mă gândesc că nu ar fi fost nevoie de aşa ceva pentru o parcare situată, până la urmă, în afara cetăţii în sine" .Animalul asta nu are nici cele mai elemntare informatii despre acest sit arheologic! Priviti mai sus ce se afla "in afara cetatii in sine". Urmele a zeci de locuinte dacice, construite pe terase artificiale (semicercurile). Din pacate aceste temelii de case nu pot fi conservate, dar urmele lor descoperite (si apoi acoperite) sunt de mare importanta deoarece acestea erau locuintele elitelor dacice.


Foto aeriana (din anii '80) a sitului arheologic de la Gradistea,
cu localizarea aproximativa a actualei parcari

7. Apropo de respectivul Muzeu. Muzeul ar fi trebuit sa aiba, ca institutie, o reactie clara in legatura cu evenimentele, (mai ales ca cea care a semnalat dezastul este o fosta directoare a acestui muzeu, Adriana Pescaru). Din pacate institutia nu a avut nici o reactie pentru ca directoarea muzeului (pusa politic de chiar baronul Molot) trebuie sa apere interesele jupanului, chiar impotriva interesului cetatenilor!!




Nu pot decat sa ma indignez si sa sper ca opinia publica (sper ca si justitia) ii va sanctiona macar pe cativa dintre "eroi" si pe cei care le tin partea.

8. Sintetizand, cred monumentului i s-a dat o lovitura groaznica. Cand te duci la Stonehedge te astepti sa vezi un anume tip de peisaj, nu parcari. Si oricine ai fi, descaleci si te apropii pe jos de monument.
Acolo, la Gradistea, prin vointa unui om care nu stie nimic despre monumente, imaginea a fost deformata brutal. S-a plasat mai sus de lege, a sfidat tot ce se putea sfida. Si incearca sa scape acuzand firma de constructii...
De fapt, ceea ce au facut acesti indivizi, dupa parerea mea, intr-o tara normala s-ar numi atentat la ratiunea prin care exista statul.

Pamant "muscat" cu excavatorul, acolo unde arheologii lucreaza cu pensula si spaclul


P.S. Mircea Ioan Molot, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara este si presedintele organizatiei judetene PNL si este si membru in Consiliul National PNL, adica este dintre cei fara de care Crin cel fara de pacat a spus ca nu poate sa conduca partidul. Din motivul asta, cred ca viitor de intunecat are tara si daca scapam de Basescu si ai lui, ne asteapta oameni ca baronul de Hunedoara....


Mai jos un alt articol ce provine de aici: http://www.simpara.ro/Sarmizegetusa


SARMIZEGETUSA ÎN PERICOL!
Bolovanii din Munţii Orăştiei
Sâmbăta trecută mi-am petrecut după-masa în parcul palatului Laxenburg, una dintre numeroasele reşedinţe ale Habsburgilor în Austria. Fiecare colţişor de peisaj englezesc", îngrijit şi coafat, emană nu doar respectul local pentru moştenirea culturală, ci şi interesul autorităţilor în fructificarea ei. Să văd faptul că a te mândri cu trecutul se manifestă în primul rând prin fapte şi nu prin vorbe mi-a lăsat însă şi un gust amar pe care l-am înţeles pe deplin abia când am ajuns acasă, unde mă aştepta o veste bună": o parcare la zidul cetăţii. Trebuie să recunosc că a trebuit să citesc de mai multe ori articolul despre recenta intervenţie asupra sitului arheologic de la Sarmizegetusa Regia ca să conştientizez că nu este o glumă capitalist-surealistă. Obsesia românului pentru maşina parcată la scară face ravagii şi în afara oraşului. Făcând pentru un moment abstracţie de interesele obtuze a unor persoane în valorificarea comercială a locului prin profanarea sa, situaţia actuală pune sub două semne mari de întrebare competenţa actualei echipe a Ministerului Culturii de a-şi asuma responsabilităţile specifice.
În primul rând este inadmisibil faptul că, deşi este vorba de un monument cu valoare inestimabilă de pe lista patrimoniului UNESCO, Ministerul Culturii nu ştie ce se întâmplă în ograda sa, demarând anchete ulterior unor acţiuni ireparabile. Situaţia delicată a sitului, ca parte a parcului natural Grădiştea Muncelului-Ciclovina, face orice intervenţie legală aproape imposibilă, astfel fiind motivat şi faptul că monumentele sunt lăsate pradă degradării pe cale naturală" - pasându-se cu nonşalanţă responsabilitatea între Ministerul Culturii, Ministerul Mediului şi Consiliul Judeţean. Cu toate că Sarmizegetusa Regia este o destinaţie de top a căutătorilor de comori, nici unii dintre (i)responsabilii mai sus numiţi nu pot găsi fonduri pentru o pază şi o monitorizare eficientă a sitului. Aceasta nu explică însă în totalitate faptul că lucrările la parcare au fost descoperite întâmplător de o delegaţie a comisiei naţionale de arheologie.
Utilajele de construcţie au ajuns la cetate pe un drum, au trecut prin nişte localităţi, au fost văzute de nişte oameni - presupunând că firma care se ocupă de amenajarea parcării / distrugerea sitului arheologic nu dispune de aparatură pentru teleportare. Îmi vine greu a crede că nici un localnic nu a aflat ce avea să se întâmple la cetate; şi cu toate acestea, nimeni nu şi-a pus nici un semn de întrebare, nu s-a aprins nici un beculeţ, nu s-a tras nici un semnal de alarmă. Aici se află al doilea eşec al Ministerului Culturii, care nu a reuşit - sau nu a încercat - să sensibilizeze populaţia locală faţă de problematica, importanţa şi potenţialul locului. Orice discuţie despre patrimoniu este derizorie, atâta timp cât cel pe care ar trebui să-l reprezinte, cel care ar trebui să fie mândru de el nu îi conştientizează importanţa. Toate dezbaterile în foruri înalte, între arhitecţi, arheologi, restauratori, artişti, urbanişti etc., sunt pur şi simplu în van, dacă localnicii, cei care ar trebui să fie mândrii de trecutul lor, sunt lăsaţi - sau daţi - de către „autorităţi" pe mâna unor investitori, care se vor a fii turbo-capitalişti - fericiţi cei ce-i conduc pe cei săraci cu duhul.
Cu toată legislaţia restrictivă care reglementează intervenţiile în parcul natural Grădiştea Muncelului-Ciclovina, o coloană de utilaje de construcţii a reuşit să ajungă la poarta capitalei dacice şi să sape până la jumătate de metru de zidul cetăţii, înainte de a fii observată" de cineva - ce-i drept fără prezenţa stânjenitoare a unui arheolog, şi presupun că şi fără contribuţia inutilă a arhitectului şi a peisagistului. Ca termen - ce-i drept disproporţionat - de comparaţie temporală: în Zaragoza, Spania - oraş construit peste ruinele urbei romane - în cazul unei intervenţii arhitecturale, se calculează o durată de doi ani pentru întârzierile şi schimbările de proiect pricinuite de eventuale descoperiri arehologice. Spre exemplu, pentru forul roman, descoperit în urma unor lucrări edilitare în centrul oraşului, s-a amenajat un muzeu in situ, sub piaţa principală! Acolo urmele trecutului nu sunt doar parte din identitatea locului, ci şi din identitatea locuitorilor. Atâta timp cât acestea rămân separate în România, în primul rând datorită lipsei de educaţie şi de informaţie accesibilă populaţiei, şi mai ales populaţiei locale, direct afectate, ne vom mai ciocni întâmplător de parcări construite peste cioburi vechi şi bolovani", de parcuri din care cresc blocuri, de cocioabe care ar fi putut să rămână case monument sau de resturi de trecut aruncate la grămadă de cupele escavatoarelor.
13.07.2011, Viena
Dipl.-Ing. Claudiu Silvestru


Vezi si aceste articole:
http://www.adevarul.rohunedoara-adevarul-sarmizegetusa_regia-poarta_de_vest-arheologi-drupo_sa-istorie-daci-buldozer_
http://www.evz.roscandalos-dorel-de-la-drumuri-a-turnat-asfalt-peste-cetatea-dacica-sarmizegetusa
http://hartacomorii.blogspot.com/2011/07/sarmisegetusa-cucerita-cu-buldorezul.html

26 de comentarii:

Iată Lumea spunea...

As dori sa stiu ce anume trebuie facut pentru a stopa acest dezastru. Cum considerati ca ii putem mobiliza pe cei care apreciaza patrimoniul national si istoria noastra? Am vazut ca in cazul cailor de la Letea, oamenii de rand s-au mobilizat pentru a opri uciderea lor, cum credeti ca am putea mobiliza si in acest caz, macar pe cei carora le pasa de istoria acestui popor, pentru a-i opri pe nenorocitii astia sa o distruga? Va rog, daca aveti vreo idee, lasati-mi mesaj pe adresa de mail cu care m-am logat. Numai bine.

Radu Oltean spunea...

@Anizaima
Nu am reusit sa iti extrag adresa de email. Sincer cand e vorba de arheologie, oamenii obisnuiti, ca noi, nu prea au cum sa ajute fizic, practic. Dar daca ar exista ONG-uri, bine organizate, conduse de oameni brici si inimosi (precum ONG-urile din Capitala care au castigat 7 procese impotriva Primariei) poti da in judecata ticalosii. De exemplu....

Victor spunea...

Ce fata de activist de partid incult are Mircica Molot!

Victor spunea...

Putem si spunem analfabetului si Mircea Moloz.

Cris spunea...

Nu pot sa spun cat m-a amarat si indignat stirea despre parcarea de la Sarmizegetuza! Este intolerabil ca o asemenea amenajare s-a facut fara proiect! Si asta de catre insusi presedintele consiliului judetean. Ar trebui sa raspunda pentru asta! (eu sunt simpatizanta PNL, dar asta nu inseamna ca iau apararea unor nenorociti, numai pentru ca sunt din PNL). Cine ar trebui sa se sesizeze intr-un asemenea caz (lipsa proiectului)? Apoi situl este de interes national, nu local. Ce spun institutiile care ar trebui sa protejeze siturile arheologice?

Ai perfecta dreptate, un drum de acces cu masina si o parcare altereaza valoarea locului! Nu de asa ceva era nevoie, ci de intretinerea drumurilor din judet care duc spre Gradistea Muncelului.

Trebuie neaparat facut, pe cat posibil, locul cum a fost. Pe cheltuiala lui Molot! Ce a fost distrus din situl arheologic ramane distrus, dar nu trebuie sa existe o parcare acolo!

La Snagov au construit o mizerie de pasarela metalica intre mal si insula, stricand jumatate din farmecul locurilor. Pe ce pun mana distrug!

Of Doamne:(

Anca spunea...

Din declaratiile unor functionari din consiliul judetean Hunedoara, se pare ca prefectul de Hunedoara (apropoo este ungur de etnie -Atila Deszy - fiind cel ce anul trecut a curatat de gunoaie sanctuarul de la Sarmisegetusa)a ridicat anumite documente. Multi se asteapta la cutremur dupa ce acesta v-a realiza cercetarea.Molozul ia facut un denunt penal pentru ca atacat hotararea consiliului judetean cu referendumul.
Unii il considera un justitiar (desi este extrem de moderat in declaratii), asa ca din ce in ce mai multi din consiliul judetean incearca sa influenteze intr-un fel sau altul concluziile anchetei, pentru ca sa nu-l acompanieze pe Moloz in fata justitiei.
V-a fin interesat de vazut daca acest prefect are ”sange in instalatie” sau se va lasa influentat de mafia politica a lui Moloz?
Cetatile dacice sunt radacinile natiunii noastre, nu este posibil ca un netrebnic numit Moloz sa le taie. Sa raspunda penal...

Radu Oltean spunea...

Mersi Anca pt comentarii. Despre ce gunoaie de la Sarmi vorbesti? Betoanele ramase de pe vremea lui Ceasca?

gioteava spunea...

...îmi place tot interesul acesta pentru Sarmizegetusa Regia !!!

Anca spunea...

Da Radu. A facut valva in presa locala anul trecut, mai ales ca este un prefect ungur care a reusit sa curete locul de betoane, fier vechi si alte gunoaie. Betoanele erau acolo din 1976, cand Ceasca vroia sa reconstruiasca (cu betoane) Sarmisegetusa Regia. Toti politicienii din 1990 incoace au declarat, mai ales in campanie, ca vor ”reda demnitatea poporului” prin cratirea ”locurilor sfinte romanilor” ... prefectul asta (are si nume de dac ”Atila” le-a curatat!

Radu Oltean spunea...

@Anca
Excelent!! Bun roman Atila asta!!! Sa ne traiasca si sa speram ca nu il "rezolve" "hunii" nostrii.:)

Ioan spunea...

http://en.wikipedia.org/wiki/Royal_Order_of_Scotland

Oameni interesati de istorie

Razvan Constantinescu spunea...

Mare dovada de vandalism si lipsa de civilizatie! Din nou, rezultat al coruptiei combinate cu lipsa de cultura. Nici nu stiu de ce ne mai miram, cand toate urmele civilizatiei noastre asa cum este ea, se distrug de la an la an. Nu Radu, nu politicienii sunt de vina asa cum adeseori comentezi. In comentariile la articolul tau se vorbeste de un prefect de data asta ungur-roman (sau roman-ungur, cum o fi!) care a actionat pozitiv. Cum Ministru Culturii este tot ungur poate o iesi ceva? Oricum, ce vreau eu sa spun aici este ca este FOARTE FOARTE periculos sa ne lasam alunecand pe poteca 'politicienii sunt de vina, noi (oamneii normali, cetatenii de bine nici usturoi n-am mancat nici gura nu ne miroase'. Asa cum comentam la un alt articol al tau nu politicienii s-au pus cu ranga pe conacele si culele abandonate de proprietari, nu politicenii au 'reciclat' acoperisurile de tigla si caramida din castelele din Transylvania, in Valahia am vazut o frumoasa manastire, lacas de cult Ortodox din secolul XVI al carei zid exterior a fost realmente desfacut caramida cu caramida. Palatul de la Potlogi la fel...nu politicienii au venit sa dea gauri cu tarnacopul in ziduri cautand comori si potcoave de cai morti. Tot noi oamneii normali am facut-o sau semenii nostri.

Teama mea este ca ne inpotmolim psihologic intr-o cultura de repros perpetuu, fara a ne analiza pe noi insine si rolul nostru. Un picut cam ca in Grecia actuala unde dupa decenii de trai dulce subventionat generos de stat, acum toata lumea cu mic cu mareau iesit cu furcile in strada si dau vina pe politicieni, pe bancheri si pe UE ca ei dragii de ei Grecii normali, n-au avut nimic de-a face cu sindicatele monolitice, cu bonusuri si concedii de Paste, cu defraudarea statutului prin economii paralele etc, etc..

Am sa scriu aici Printului Charles care are mare respect pentru arhitectura si cultura si poate iese ceva. Ii sfatuiesc si pe cititorii tai sa scrie Trustuului Mihai Eminescu patronat de Print si Fundatiei Pro-Patrimoniu care lupta saracii din rasputeri sa salveze ce a mai ramas in picioare. Voi scrie si Dlui Nicolae Ratiu care este Prsedintele Fundatiei. Cautatio cu totii pe internet sa vedeti ce treaba buna fac. Merita si sprijiniti si implicati.

In cele din urma: la Stonehendge este intr-adevar o parcare cam la 200 m de PERIMETRUL monumentului, dincolo de sosea. Toata lumea e binevenita si politicieni si omanei normali si ghertoi :-) pana la ora 17.00 cand se inchide parcarea. Razvan Constantinescu

Radu Oltean spunea...

@Razvan
Mersi mult pentru comentariul pertinent. Adevarul ca lipsa de educatie si o proasta legislatie vis a vis de patrimoniu sunt adevaratele motive pt acest tip de distrugeri.
faptul ca propui cititorilor (dand propriul exemplu) sa se implice e super-laudabil.
Am fost recent la Gradistea-Sarmi.Regia. E jalnic tot situl arheologic!!!

Razvan Constantinescu spunea...

Radu,
Am Legea Patrimoniului 2008 acasa si cu exceptia unor stipulari referitoare la proprietatea privata a monumentelor de patrimoniu reminescente ale gandirii comuniste de tip 'noi nu ne vindem tara' este o piesa buna de legislatie. Nu legea sau legile sunt de vina ci implementarea lor sau lipsa implementarii datorita coruptiei si ignorantei. Cu educatia sunt de acord cu tine. Mostenitorii patrimoniului roman sunt mai preocupati de jocuri pe internet.

Oricum: am scris Dlui Nicolae Ratiu care la randul sau a scris Printului Sturda care la randul sau a scris Printului Cantacuzino si s-au implicat cu totii. Sunt foarte inimosi si cu mare drag de ce este frumos la noi in Romania. Merita sa ne implicam cu totii caci numai asa poate iesi ceva. Uite ce raspuns am primit.

'Dear Nicolae, This is a tricky problem. I visited Sarmizegetusa Regia and three other of the six Dacian fortresses last year and have produced a short illustrated report which is at present with ICOMOS who will be forwarding it to someone at the World Heritage Committee of UNESCO. With this illegally built car park, my report, of course, has already been overtaken by events. My report emphasises the difficulty of getting information and the lamentable condition of the signage, and recommends new signage throughout the four sites. It makes the general point that Romania has absolutely no idea how to promote its heritage and is therefore missing out on the economic benefits of heritage.
The author of the article about the new car park argues against having a car park at all. A car park within a reasonable walking distance to the site, to my mind, is all part of that promotion of the heritage which is almost totally absent in Romania. Certainly the site for the car park would have to be very carefully chosen not to infringe on the archaeology, which clearly has not been the case here. Had they gone about it the correct way by informing the Minister of Culture and the Commission for Historic Monuments and Sites,
the site would surely have been chosen with greater care.
The author of the article also says that there is no 'paznic' at Sarmizegetusa Regia. When I visited the fortresses last year there were no wardens at three of the sites which were totally devoid of visitors and felt abandoned, but there was a warden at Sarmizegetusa Regia in the shape of an elderly man who had been retired and who shared the job with his wife.
I will let you have a copy of my report and I certainly think that Serban Sturdza should be made aware of what has happened if he isn't already.

Yours ever,

Serban Cantacuzino

Succes.

Razvan Constantinescu

Radu Oltean spunea...

@Razvan
Mersi din nou pt comentariu.
Dar eu am o problema cu legislatia. De ce un monument de valoare nationala (un castel sa zicem, sau un palat din Bucuresti) poate fi lasat in paragina pana la distrugerea totala doar fiindca sunt "probleme" in legatura cu proprietatea. Sau cum e posibil ca toate hotelurile istorice din Herculane sa cada fiindca mafiotul ala nu vrea si nici nu poate sa le restaureze? Ce lege buna e aia care permite asa crime la adresa patrimoniului?

Dragos Bora spunea...

http://sutu.ro/academia-de-cretini/sarmisegetusa/

Cum se face caca la Sarmisegetusa
by Cristian Șuțu

Am stat zilele trecute vreo 2 ore la Sarmisegetusa (Ulpia Traiana Sarmisegetusa), Capitala Daciei Romane, şi m-am enervat îngrozitor. Vestigii de 2000 de ani lăsate de izbelişte, din care oricine putea lua orice. [... text si foto]

http://sutu.ro/academia-de-cretini/sarmisegetusa/

marul spunea...

intrebare : in viitoarea era glaciara , vor exista drumuri pana acolo ?

Simona sweet spunea...

Alti ar da milioane sa aiba astfel de comori in tara!

Just Me spunea...

chiar nu se poate sesiza nici un mijloc de informare in masa in directia asta?
din cate vad se mai poate opri distrugerea inca, hai sa bombardam televiziunile cu telefoane si sesizari.
Ok, nu vor raspunde cei afiliati PNL dar macar ceilalti sa o faca.

eu una trimit sesizare la A1 si Realitatea.
pls join.

Rhemaxos spunea...

Salut Radu,

Poti sa imi spui, te rog, daca mai am vreo sansa sa gasesc pe undeva afisul tau cu reconstituirea centrului Bucurestilor...?

Cei de la Carturesti mi-au spus ca nici daca ar vrea sa il comande n-ar mai avea de unde.

Multumesc anticipat!

Radu Oltean spunea...

@Rhemaxos
La Muzeul National de Istorie din Buc, pe Calea victoriei, sigur vei gasi.
Nu inteleg ce spui despre Carturesti. In depozitele lor sigur mai sunt afise nevandute. Sunt niste cretini aia...

marius nadanec spunea...

Te salut Radu,si pe toti cititorii blogului tau.Asa cum ti-am mai spus te consider un roman adevarat sau cum ar trebui sa fie unul, pentru simplu motiv ca faci ceva pentru a gasii solutii.Blogul,munca ta si dorinta de a face ceva pentru Romania ma fac sa te respect foarte mult.Imi doresc sa fac macar jumatate din cate faci tu pentru tara noastra.

Revin la subiect.De cateva zile tot incerc sa compun acest comentariu si nu vreau sa acuz si sa ridic probleme, ci sa vin cu solutii care pot ajuta.1 cred ca romanii Calin,Dia 2010,Tibi care si-au sculptat numele pe zidul cetatii(ultima poza din art) sunt la fel de distrugatori ca si cei care au facut parcarea,deci sunt mai multi ... si ar trebui opriti de legi. 2 Mi-am amintit ca in 2004 am fost la Acropola din Atena care in acel moment era o ruina(simbol vizitat de milioane de turisti si ruinat si plin de schele de multi ani) si azi am cautat pe youtube lucrarile de restaurare acolo. Poate copiem aceasta conceptie de la greci cum ca istoria de 2500 de ani nu trebuie distrusa, ci recladita original cu materiale vechi,fara buldozere, geam velux,betoane.
Sa inchei pe un ton optimist : cetatea deva este incet recladita, castelul de la Hunedoara incet se restaureaza(sper original),iar cetatea neamtului din Tg Neamt este frumos si original refacuta. Deci se poate cu solutii si dorinta.
Scuze daca am scris prea mult,pe viitor voi fi mai scurt.

Radu Oltean spunea...

@marius
Mersi mult de comentariu...Apropo de roman adevarat. Nu ai idee (cred ca ti-am mai zis asta) cati nebun ma acuza (deoarece nu adopt un ton nationalist) ca-s vandut ba ungurilor (sau chiar sunt) sau mai nou, Vaticanului..:))))
Cu Sarmi ce sa zic? Pare un monument blestemat...

Dragos spunea...

Imi place , prin asta ti-ai mai castigat un cititor, mult succes si la cat mai multe!

Anonim spunea...

Aţi amintit de faptul că trebuiau aprobări de la foruri superioare, însă după cum sunt tratate şi alte vestigii istorice, ne dăm uşor seama că la nivel înalt nu avem oameni competenţi şi vigilenţi care să ne apere istoria de indivizi fără cultură şi avizi de bani.În urmă cu un an am vizitat( a treia oară) Sarmisegetuza pe care am găsit-o într-o stare jalnică,am trimis poze academiei, însă nici acolo nu mai există interes pentru nimic, doar pentru scaune şi salarii.

Radu Oltean spunea...

E doar unul din sutele de monumente extrem de importante (de clasa A) care se macina mai mult din cauza dezinteresului decat a ploilor. Acel sit arheologic, e intr-adevar jalnic. Cei care sapa acolo (echipa de arheologi ) sunt in mod traditional clujeni. Situl apartine Muzeului din Deva, dar copacii si padurea Parcului National. E o situatie extrem de complicata...