vineri, 20 noiembrie 2009

Se intampla din nou...

17 noiembrie a inceput demolarea imobilului din str. Eremia Grigorescu nr. 1, care face parte din zona protejata Pitar Mos.

Demolarea se face in baza autorizatiei de desfiintare nr. 90/6/18.05.2009 emisa de Primaria Sectorului 1.

Intrucat imobilul se afla in raza de protectie (mai putin de 100 metri) a monumentului istoric clasa A Parcul Ioanid:

585 B-II-a-A-18300 Parcul Ioanid Piaţa Cantacuzino Gh. f.n. sector 2 (delimitat de str. Polonă - Bd. Dacia - str. Dumbrava Roşie), sf. sec. XIX - înc.XX,

pentru emiterea autorizatiei de desfiintare era nevoie de un aviz de la Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National. Un astfel de aviz nu exista.

Directia de Cultura Bucuresti a emis avizul pentru desfiintare, desi nu era competenta sa o faca: competenta sa se reduce la zonele protejate ale monumentelor clasa B. In baza acestui aviz, Primaria Sectorului 1 a emis autorizatia de desfiintare 90/6/18.05.2009.

Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia Prietenii Scolii Centrale, Asociatia ProDoMo si Asociatia Bucuresti au solicitat Primariei Sectorului 1 sa retraga autorizatia de desfiintare si Prefectului Municipiului Bucuresti sa atace in instanta de contencios administrativ autorizatia de desfiintare, daca Primaria nu o retrage.

Situatia este similara cu cea inregistrata in urma cu doua luni la imobilul din str. Aviator Sanatescu 37. Atunci demolarea a fost oprita prin interventia prompta a Prefectului Municipiului Bucuresti, care a atacat autorizatia de desfiintare in instanta. Prin actiunea Prefectului, autorizatia s-a suspendat de drept pana la terminarea procesului.

Cititi si articolul Catiusei Ivanov de pe Hotnews: "O alta bucatica din Bucurestiul de altadata a cazut victima buldozerului: Eremia Grigorescu, nr. 1"


Casa in demolare. Foto: Observatorul Urban, luata de pe Hotnews


12 comentarii:

Anonim spunea...

Incredibil ce se intampla in acea zona superba dpv. arhitectural si urbanistic.Am ramas stupefiat sa vad casa "decapitata",ar trebui facut un lant de oameni in jurul casei,chemate televiziunile,OAR-ul,facute presiuni,inclusiv la ambasade.E inacceptabil ce se poate intampla...

Raiden spunea...

Si la Pta. Cantacuzino, langa Gradina Icoanei, se demoleaza zilele astea o vila de inceput de secol 20.

Una cate una, se duc toate.

Romulus spunea...

Raiden, chiar aia e casa de care se vbeste in acest post.
Cat despre lantul uman, m-am gandit si la asta, insa trebuie gasite verigile, apoi vine politia si te disperseaza, daca nu cumva iti iei bataie de la muncitori mai intai. Am vazut niste specimene neandertaliene care fluierau dupa elevele de la Scoala Centrala care treceau pe acolo in drumul lor. In rest, bombanea lumea ca se darama mandrete de casa. Ziduri groase... dau cu barosul la ea de 5 zile...
Cu petitii la ambasade nu se rezolva nimic. In primul rand ambasade nu mai prea sunt pe acolo. Apoi, omul are toate avizele, pe bune. 2 ani s-a dospit proiectul ala, pana la urma a fost aprobat, cu demolare si tot. Daca specialistii nu au crezut de cuvinta sa blocheze acea demolare... uite ca s-a permis. OAR-ul stie, dar nu e in atributiile si nici in puterea sa blocheze o demolare legala.
Totusi, nu vreau sa fiu la fel de pesimist ca Raiden. Sunt multe case/vile care sunt deja monument, care au fost preluate si refacute. Ansamblurile vor rezista greu, si e o pierdere aceasta spargere a omogeneitatii unei zone. Insa nu vreau sa cred ca Bucurestiul isi va pierde toate elementele sale vechi.

Anonim spunea...

@ Romulus .... Sa fii sigur ca cele mai valoroase case de epoca vor rezista speculantilor! Nimeni nu isi permite sa puna la pamant o raritate! Dar un ansamblu e altceva pt ei! Eu nu cred ca o sa mai ramana 10 % din zonele protejate! Vei vedea numai vilele autentice si complete...curte gradina etc! Un bun exemplu este pe str. Anton Pann din UNIRII! Primele 5 case cum intri din BD.UNIRII apartin aceluiasi propietar! Cea autentica,un monument de clasa B a fost restaurata exemplar! Restu care sunt doar ,,anexe'' pe langa ea, sunt lasate in paragina de zeci de ani! Bloc sigur nu o sa faca pt ca ii va afecta lui casa! Dar nu e exclus sa faca un Supermarket...

Raiden spunea...

A fost o confuzie din partea mea. Initial articolul nu avea nicio poza si nu stiam numele strazii. Mea culpa.

Raiden spunea...

@ Anonim (al doilea) - foarte naiva abordarea ta. Crezi ca vor cruta ce este unic? Inseamna ca nu te uiti suficient imprejur. Mai discutam.

Anonim spunea...

@Raiden.. Nu stiu exact la ce raritati te referi ... >vezi casa de licitaii ARTMARK! In urma cu 2 ani, era paragina! Chiar mergea un turnulet acolo (la mintea lor) Avand totusi o valoare au preferat sa o restaureze! Sunt curios ce au facut cu CASA NENITESCU!.... daca nu mai e :(( ma tem ca ai dreptate...

ADRIAN spunea...

Casa Nenitescu: am facut studiul istoric pentru clasare si s-a clasat din cate stiu. Casa din Eremia Grigorescu 3: am facut studiul istoric pentru clasare si s-a clasat. Acum, casa din Eremia Grigorescu nr. 1 avea un studiu istoric anterior care nu remarca valori deosebite. Nu cred ca acea casa are ceva atat de special incat sa fi fost clasata. Chiar daca e anterioara 1893 cum am constatat pe un plan de arhiva gasit pentru studiul meu asupra "casei Xenopol" de la nr. 3. Deci acolo se dorea dezvoltarea lotului pe regulamentul zonei protejate in care se afla. Po sa va spun ca aproape doi ani am tot respins in CZMI ilustrarile de tema care vizau initial un P+5 cu mansarda urata. Problema nu e ca se demoleaza casa comuna din colt ci daca pana la urma proiectul autorizat are calitatea arhitecturala la care se pare ca arhitectul proprietarilor nu era in stare sa ajunga ... In fond, alaturi sunt cladiri de un alt gabarit fata de care noua constructie ar trebui sa se raporteze. Sa incercam sa cautam o cale de mijloc in a prezerva ce e important altfel parerea celor ce cer, pe buna dreptate, respect pentru istorie, ar putea trece drept extremista, cu efecte mai rele in final.
Dar daca s-a mentionat casa Nenitescu as vrea sa spun urmatorul lucru: stiti ca scoala de vis-a-vis (Clementei, dupa fostul nume al strazii) nu e in lista desi e una din primele si putinele scoli publice din jurul anilor 1870 din Bucuresti care mai rezista? Nici scoala de la intersectia strazilor Matei Basarab (fosta Incendiului) si Anton Pann (fosta Taurului), aflata in aceeasi situatie, nu e in lista monumentelor istorice? Ce au in comun? Faptul ca aproape sunt mutilate prin schimbarea tamplariilor si acoperisurilor (lucrari la sarpanta dar si la invelitoare). Am sesizat asta cu ocazia intocmirii studiului istoric de clasare a casei din Matei Basarab nr. 29 (cea care face coltul cu Logofat Udriste (fosta Lucaci). Poate ca e mai trsita actiunea pe aceste scoli decat demolarea unei case comune.

ADRIAN spunea...

A,si apropos de petiitie la ambasade: n-ati vrea sa facem petitie la ambasadele UK si SUA sa-si demonteze toate barierele si sistemele alea care ne transforma intr-o tara de doi lei care accepta ca orasul sau capitala sa fie tratat precum un teritoriu ocupat in care pe considerente de "securitate" se inchid strazi si sunt trimisi pietonii pe "trotuarul de vis-avis". N-am remarcat asemenea masuri in tari cu coloana vertebrala ...
Ba mai mult, SUA dorea sa-si faca un gard opac de trei metri si era aproape sa-si umfle muschii pe canale diplomatice pentru ca li s-a refuzat autorizarea unei asemenea porcarii.

Anonim spunea...

Salut.scz pt deviere de la subiect, dar a ti vazut cumva ca cineva isi bate joc de BUCURESTIpe google maps? amm vazut de 2 sapt mari si clebre artere puse aiurea prin centrul orasului.C s poate face pt al opri pe cel ce face aste lucruri murdare ?

LEONTE spunea...

Am o casa pe eremia grigorescu cateva numere mai incolo. Vreau sa o restaurez iar cei de la urbanism mi-au spus ca daca ma apuc de ea mai bine ii mai pun un etaj!!!! sunt sub limita de inaltime. Casa mea are doar p+m, este facuta pe la 1902 si mi se pare ca ea ar trebui sa dicteze limita de inaltime.
Casa de la nr 1 a disparut in 3 zile ca si cum n-ar fi existat niciodata. Ce urmeaza? Va spun pe scurt: o sa-i dea un s+d+p+ 2+ 1 retras, el o sa mai strecoare un demisol cam cat un etaj, iar pentru ca este pe colt (!!!!) va deveni un s+d+p+3+ 2 retras -m adica vreo 5-6 etaje numai bune de privit parcul de sus, smechereste.

Romulus spunea...

Domnilor Adrian si Leonte, ma bucur sa va descopar pe blogul lui Radu; Radu, multumesc ca faci aceste intalniri posibile. :)

Romulus