luni, 21 septembrie 2009

RESTAURARE


O emisiune interesanta care se chinuie sa apara de 2 ani. In sfarsit TVR a reusit!
Intrati aici si vizionati prezentarea. Pare misto.... E ceva; decat nimic...
http://www2.tvr.ro/restaurare/

12 comentarii:

Eugen Ion spunea...

Mai bine mai tarziu decat niciodata.

pierpatrat spunea...

Salut. Îţi urmăresc blogul şi activitatea la art historia. Offtopic, dacă ai nevoie de releveul complet de la SânPetru, sunt dispus să ţi-l ofer pentru realizarea unui afiş. Este realizat anul acesta după măsurători făcute toamna trecută, în cadrul proiectului de restaurare / reabilitare.
Baftă multă.

GIURGIU spunea...

Suna bine dar e un rahat! UNa la mana ce cauta bisericile aici? m-am saturat de bierici, da sunt monumente, da sunt, dar tot timpul numai de biserici? eu am vazut 3 noi biserici ridicare intr-un singur oras in 2 ani plus doua noi manastiri, pentru ce?
Adoua la mana, cine a propus bai nene monumentele? cum sa ma pui sa aleg intre Castelul Corvinilor din Hunedoara si nush ce vila din Herculane? sunt dobitoci?
De ce nu exista si zona de Sud-Est? sau... mai nou Vlasca e caca, si monumente sunt numai in nord? Au auzit oare de Cetatea Mediavala Giurgiu (Mircea cel Batran)?
Chiar... de dragul banilor, dar totusi...cred ca se putea mult mai bine structurata treaba asta.
Am inteles ca este business, ca doar e televiziune, dar ma gesesc in postura unui roman enervat ca nu pot sa salvez un monument de rang internaitonal ca nu a propus nush ce televiziune, cat de rau mai poate fi?

Radu Oltean spunea...

@Giurgiu
Ai punctat foarte bine! De ce numai biserici? Desi sunt multe biserici- o minunatie- care stau sa cada.
Si mai ai dreptate o data! Cine alege monumentele?? Cele faimoase ar trebui sa fie excluse din start caci nu Castelul Huniazilor are cele mai mari probleme!

Radu Oltean spunea...

@Pierpatrat

Mersi mult de oferta!!!!!Nu strica sa am si un bun releveu al S-Petrului.Ma bucur sincer ca mi-ai zis... Dar nu ai cumva (acum ca mi-ai dat un deget...) si fatade/sectiuni? Caci si alea sunt extrem de interesate. Cauta-ma pe radu.olteanu#gmail.com!

Unknown spunea...

Pentru giurgiu: Ce cauta bisericile-monumente intre monumente?! Asta e buna!! Sa incercam un raspuns... pentru ca sunt monumente? In plus ele nu prea partin nici consiliilor locale, nici primariilor, asa cum se sugereaza. apartin oamenilor, in cele mai multe cazuri, oamenilor simplii (din mediul rural) care nu se pricep nici la publicitate, nici la campanii pentru strangerea de fonduri, nici la smecherii! pentru multi dintre ei poate aceasta emisiune sau emisiuni de acest gen poate fi o ultima speranta pentru a-si putea rosti rugaciunea intre zidurile ridicate de strabunii lor. Iar despre bisericile care se construiesc azi pe banda... mai au ele ceva monumental? De asta trebuie sa le pastram pe celelalte. Oricum... calm! nu o sa castige o biserica!

GIURGIU spunea...

cosminus, cu tot respectul trebuie sa te contrazic. Bisericile apartin 100% SC. BOR SRL. - luand-o de jos in sus, adica de la preotul ce tine locul, protoieria de care tine biserica si episcopia de care tine protoieria se ajunge undeva unde banii ruleaza cum nici nu-ti inchipui. UNELE sunt monumente, stalcite de multe ori de incultii preoti ce ajung acolo cine stie cum. De acord ca sunt frumuseti care trebuiesc salvate dar sa nu uitam ce-i mai important. Biserica este biserica, credinta e credinta, sa nu confundam niciodata.

Eu doar ma plang ca vad biserici noi construite in judetul Giurgiu de exemplu, si ca s0au dat vre-o 750.000 de euro pe nush ce terenuri si case, iar o biserica minunata cade pentru ca...nu se fac donatii la biserica cu pricina. Ma intelegi? intelegi ca BOR daca are contabil atunci face business?

Nu pui la egal o biserica cu o cetate si cu o casa a unei familii de boieri. Asta se numeste incultura si stupizenie.

Chent spunea...

Nu cred ca putem face comparatii... toate sunt importante, iar fiecare merita sa fie salvat si valorificat. Biserica ca institutie are multe pacate, de acord, si foarte multi nici nu au habar cu ce se mananca "patrimoniul". Totusi problema nu apartine exclusiv Bisericii, deoarece in cazul monumentelor istorice nu se poate interveni chiar daca e nevoie urgenta fiindca nu te lasa ministerul. Acolo e buba. Sunt multe manastiri de exemplu care ar putea strange din donatii bani pentru diverse restaurari insa nu li se permite de onor ministerul. Desi sunt si cazuri in care se mai misca cate ceva... In privinta bisericilor de lemn, eu tin sa le iau apararea, apartin unor comunitati sarace, sunt foarte vulnerabile (mai vulnerabile ca monumentele de piatra) si unele pastreaza inca remarcabile picturi murale. Cele mai multe sunt prea putin cunoscute si ar merita un loc in cartea patrimoniului romanesc.

GIURGIU spunea...

eu va cer o scurta introspectie si sa ne gandim putin la ce naiba sunt bune monumentele astea si pana la urma de ce ar trebui sa le refacem, sa le aratam si sa le apreciem. Cat sens are sa vezi printre blocurile comuniste biserici vechi de 100 de ani restaurate si para restaurate iar daca mai sunt in zona 10-20 de cladiri de pe la 1870-1890 "accidental" se costruieste un acvariu pentru corporatisti. E nevoie de progres, dar pana la urma sunt zona in care o strada cu un anumit specific este muuuult mai importanta decat biserica construita acolo pt ca nush ce bogatan a donat bani sa se faca un altar in cinstea nu stiu cui....
ma rog.. nu situ cat de clar am fost dar, cred ca foarte multi din acesti revolutionari fara revolutie ai mediului urban sau extraurban, uita de multe ori adevaratul sens al istoriei, al conservarii, si al respectului... totul este pentru cultura romaneasca si pentru romani.

ROG CITI ACI:http://atelier.liternet.ro/articol/3797/Nicolae-Tulban/Soarta-bisericilor-incluse-in-Patrimoniu-dar-care-nu-mai-sunt-biserici.html

andrei arsene spunea...

giurgiu, e limpede ca faci parte din acea categorie careia totul ii pute. ce legatura au bisericile de lemn din vaslui cu afacerile BOR?! daca te-ai fi uitat cu atentie si fara prejudecati, ai fi vazut cat sunt de frumoase cele trei, cat de valoroase si cat de distruse. pentru dumnezeu, era doar o propunere! intra, de curiozitate pe site-ul de la BBC si nu ai sa vezi nici un comentariu isteric, desi acolo, ca si aici, in fiecare episod au fost monumente extrem de diferite. si pentru ca englezii nu sunt atat de patimasi si muuuuuuuult mai inteligenti, RESTORATION a avut multe sezoane si multe monumente au avut sansa de a fi restaurate, chiar daca nu au castigat. s-a atras atentia asupra lor si comunitatile aproape ca au fortat autoritatile sa actioneze. dar cu oameni ca tine, ce sa poti face! doar sa constati o data in plus cat suntem de limitati. si in alta ordine de idei, chiar crezi ca TVR se imbogateste dintr-un proiect de documentar artistic?! ce bine ar fi! ar insemna ca suntem un popor extrem de rafinat. fii calm!

Unknown spunea...

Dece numai despre biserici ?
Am sa incerc sa-mi raspund singur la aceasta intrebare :Fac parte dint-ro echipa de reastauratori,am restaurat ceva monumente ,biserici prin Bucuresti si nu numai ;Ce se studiaza la sectia de restaurare in facultatea de arte plastice Bucuresti?caci pana la urma Restauratorii isi spun cuvintul,sau lasa amprenta la finalul unei restaurari de monument.Restauratorii inca din facultate toti 4 ani plus master 2 ani sau mai nou 3+2 ,invata sa restaureze icoane ,fresce ,mozaicuri ..de parca piatra naturala si coloanele si capitelurile si reliefurile nu ar exista in monumentele istorie:). unde se gasesc icoanele,frescile si mozaicurile ?In BISERICI .. Palatul Brancovenesc Mogosoaia este plin de piatra naturala si caramida si traforaje pe la balcoane ..In concluzie Un Restaurator in Romania asta a invatat sa restaureze ...desi restaurarea este mult mai complexa si implica cam cu 50% mai multe tehnici si pateriale si tematici decat se invata in Romania desi avem de Restaurat si multe alte monumente importane care nu au treaba nici cu mozaicul nici cu fresca ...dar de ele nu pomenim,dece?fiinca ori nu suntem informati,ori sunt restaurate de firme de constructii care isi asuma contracte ce nu au de aface cu profilul lor ..si aici iar ajungem la bani dar asta deja e o alta discutie banuesc:)

Radu Oltean spunea...

@Crestincov Cristian
Cred ca ai pus un punct pe i! E bine ca ai spus-o!! Ai mare dreptate!!
De ex la castelul din Bontida(langa Cluj) este o ff serioasa scoala de pietrarie pt restaurare (cioplitorie sculp decorativa). Se face acest lucru din cauza ca nu exista mesteri in Romania. Existau pe vremuri dar au disparut. Sunt curios daca exista mesteri specializati pe stucatura.