marți, 14 aprilie 2009

Afisele ART HISTORIA









click pentru marire

Doream de mai mult timp sa imi promovez posterele cu subiecte istorice si pe blog. Acum am un interes in plus. Doresc sa gasesc cat mai multi distribuitori-librarii, muzee, hoteluri, etc- si in alte orase decat in cele, cateva, in care-mi vand deja afisele. Si daca mai apar distribuitori interesati si seriosi in orasele in care deja exista de vanzare aceste postere, nu ma supar.
In prezent am o distributie modesta in Bucuresti, Timisoara, Brasov si Cluj. Bunicica in Sibiu si Sighisoara. Asta se intampla fiindca trebuie eu sa ma ocup de distributie si nu fac fata. Astept un interes din partea librarilor si din alte orase. Nu e frumos sa ma laud, dar bine expuse, aceste afise se vand ca painea calda. Chiar si in perioada de criza...
In Moldova, Oltenia si Muntenia (fara Bucuresti) nu exista nici un loc unde pasionatii de istorie sau elevii pot gasi aceste postere. Desi majoritatea au ca subiect monumente din Ardeal, sunt convins ca ar exista pasionati si in restul ţării. Mai ales cele cu razboinici, care ar trebui sa nu lipseasca din nici un cabinet de istorie.
Eu personal evit, din lipsa de timp, sa trimit personal, prin posta, aceste afise, doritorilor din alte orase. Poate daca as primii comenzi mai mari de 5-6 afise...
Dar sunt interesat sa trimit cat mai multor distribuitori din cat mai multe localitati.

Iata locurile unde pot fi gasite in
Bucuresti
:
-la casa de bilete a Muzeului National de Istorie, pe Calea Victoriei
-la librariile Carturesti (o parte din ele), si anume la sediul din str. Artur Verona si la mansarda, la Muzeul Taranului Roman
Brasov - la libraria anticariat Aldus, langa biserica Neagra, pe partea nordica
Rasnov-la cetate (nu permanent)
Bran- la libraria castelului
Sighisoara-la mai multi distribuitori din cetate
Sibiu-libraria Buechercafe (pta Mare si str. Mitropoliei 30), Casa Luxemburg (Pta Mica), Punct de informare turistica (Pta Huet 1, langa parohia evanghelica), Catedrala Evanghelica
Timisoara -libraria Carturesti din Iulius Mall
Cluj- libraria Carturesti din Iulius Mall, libraria Gaudeamus si alte cateva mici librarii centrale (mai putin Diverta)
Nu toate modelele se afla la fiecare distribuitor.

Sunt usor de contactat la art.historia@gmail.com
Ma citez din site-ul historyarts.ro :
"Reconstituirile istorice (de monumente de arhitectura, de costum etc.) realizate în scopul popularizarii istoriei într-un mod cât mai atragator dar si instructiv nu au avut traditie la noi în tara. S-au perpetuat peste ani (si continua si acum) niste stereotipuri de sorginte patriotarda care "educa" si formeaza în mintea oamenilor niste imagini care rareori au legatura cu trecutul. ART HISTORIA si-a propus sa mai reduca din acest handicap prin editarea unor postere ce înfatiseaza reconstituiri de orase, monumente sau costume antice si medievale. Nicicand niste reconstituiri istorice nu au fost ilustrate cu mai multa atentie pentru detaliu, pentru corectitudinea istorica"

Reconstituirea centrului Bucurestilor intre anii 1847-1852. Afis 100/70cm si brosura-legenda explicativa. Aceasta reconstituire in vedere aeriana asupra centrului capitalei Tarii Romanesti in epoca domnitorilor Ghica si Bibescu a fost cel mai ambitios si in acelasi timp dificil dintre toate cele realizate pana acum.(click pentru marire)

Aspectul orasului Brasov (Kronstadt) la mijlocul secolul al XVIII-lea. Puternicele bastioane si centura dubla sau chiar tripla de ziduri din partea estica a cetatii au fost demolate pe la sfârsitul secolului XIX. Gravuri si fotografii de demult, alaturi de mai multe planuri vechi au stat la baza acestei reconstituiri în care brasovenii au
redescoperit cum le arata orasul cu peste 200 de ani urma.
(click pentru marire)


Afis 50/70 cm. Reconstituirea aspectului cetatii Clujului (Kolosvar; Clausenburg) cu cladirile si monumentele sale existente între anii 1750-1820. Aceasta recontituire a avut în spate o îndelungata documentare (multumiri istoricilor si arhitectilor clujeni) iar detaliilor din desen li s-a dat o deosebita importanta. Legenda trilingva: romana, maghiara, engleza.(click pentru marire)


Afis 50/70 cm. Reconstituirea foarte bine documentata a orasului Sibiu (Hermannstadt) la mijlocul secolului al XVII-lea, cand fortificatiile orasului erau completate cu întinse lacuri. Acest afis s-a bucurat de un deosebit success în rândul sibienilor si nu numai. Legenda în româna si germana.
(click pentru marire)


Reconstituirea aspectului orasului Sighisoara la mijlocul secolului XVIII. În comparatie cu alte încercari de reconstituire ale Sighisoarei, acest desen prezinta nu numai cetatea ci si orasul de jos (partial demolat in anii '80), prin mijlocul caruia curgea pârâul Saes. Acest cartier avea la rândul sau turnuri-porti în mijlocul ulitelor care dadeau spre Piata centrala.(click pentru marire)


Recontituirea orasului si cetatii bastionare de tip Vauban construita de austrieci la Timisoara dupa recucerirea orasului de la otomani în 1716. Cetatea a fost construita de-a lungul intregului secol XVIII, a suferit un asediu din partea revolutionarilor maghiari la 1848 si a fost demolata la sfarsitul secolului XIX si începutul secolului XX. Reconstituirea are ca sursa nenumaratele planuri de ansamblu cât si de detaliu ale fortificatiilor si cladirilor civile facute de inginerii imperiali în secolul XVIII.(click pentru marire)

Reconstituirea aspectului cetatii Timisoarei spre sfârsitul dominatiei otomane. De-a lungul întregului ev mediu Timisoara a avut mai mult fortificatii de lemn si pamânt si a fost înconjurata de mlastininile Begai si Timisului. Reconstituirea se bazeaza pe descrieri de epoca si unele planuri de epoca, în primul rând pe planul inginerului francez aflat in serviciul imperial, Perrette, care a desenat un plan detailat al cetatii imediat dupa cucerirea acesteia de catre trupele lui Eugeniu de Savoya (1716).(click pentru marire)

Afis 50/70 cm. Reconstituiri ale razboinicilor si cavalerilor de pe teritoriul Romaniei intre secolele XIII-XV. Sunt reprezentati cavalerii teutoni (au stat 12 ani in Tara Bârsei), un razboinic mongol (invazia tatara din 1242), un razboinic cuman din Moldova , cât si doi dintre primii voievozi ai Tarii Românesti: Radu cel Mare si Vladislav Vlaicu Basarab. Acesta din urma, desenat în costum civil, de curte, de influenta apuseana a fost reconstituit pe baza ramasitelor descoperite în mormântul sau descoperit în 1926 în Biserica Domneasca din Curtea de Arges. Toate aceste reconstituiri sunt o premiera în România si sunt rezultatul unor foarte amanuntite documentari. Recomandate scolilor ca material didactic.(click pentru marire)

Afis 50/70 cm. Reconstituiri ale razboinicilor si cavalerilor de pe teritoriul Romaniei (din secolul XV), bazate pe izvoare locale: picturi murale medievale, altare poliptice,artefacte descoperite în sapaturi arheologice sau obiecte aflate în muzee. Marea majoritate a surselor de inspiratie sunt gasite în Transilvania, motiv pentru care cele mai multe reconstituiri reprezinta ostasi si cavaleri ardeleni. Recomandate scolilor ca material didactic.

Afis 50/70cm. Reconstituiri de costume militare ale razboinicilor de pe teritoriul României între 6000 î. Chr. si 400 d. Chr. Intre personaje sunt desenate artefacte reale aflate in muzeele din Romania. Aceste încercari de reconstituire pe baze stiintifice a aspectului unor razboinici din antichitatea României sunt o premiera la noi în tara. Recomandate scolilor ca material didactic.

Afis 50/70 cm. Bisericile fortificate sasesti din podisul Tarii Bârsei prezentate în vedere aeriana cu prezentarea anumitor elemente disparute (turnuri, santuri cu apa, etc.), reconstituite pentru o mai buna întelegere a aspectului lor medieval. Afis completat cu o harta rutiera si text bilingv în româna si germana.(click pentru marire)

Afis 50/70 cm. Harta desenata în stilul vechilor harti medievale cu localizarea tuturor localitatilor din sudul Transilvaniei unde se pastreaza monumente medievale sasesti. Mare parte din acest teritoriu a fost numit Pamântul craiesc (regesc) si a fost oferit de catre regele Ungariei primilor colonisti sasi pentru ca acestia sa contribuie la dezvoltarea economica a Transilvaniei si la apararea frontierelor sudice ale regatului. Pâna catre sfârsitul secolului XIX acest teritoriu a avut o independenta administrativa si juridica si o capitala proprie, Sibiu. Pe harta apar si limitele "scaunelor" sasesti, unitatile administrative ale Pamantului regesc.

Zona cu cele mai frumoase si mai bine conservate biserici fortificate medievale ale taranilor sasi. Valea Viilor, Mosna, Biertan sunt monumente intrate deja în patrimonial UNESCO. Alaturi de acestea veti putea descoperii ca aproape fiecare sat situat pe vaile laterale ale râului Târnava Mare are un monument medieval demn de a fii vizitat. Aceasta harta speram sa va fie un ghid util. Legenda în româna si germana si o mica harta rutiera a zonei.

Reconstituirea a trei biserici-cetati sasesti : Biertan, Prejmer si Harman. Aceste afise au tiparit si pe spate in 3 limbi un scurt istoric.


Harta celor mai faimoase tezaure de aur descoperite pe teritoriul de azi al Romaniei.


Reconstituirea forumurilor antice din centrul Romei. Pentru cei pasionati de istoria Romei si pentru cei ce doresc sa inteleaga topografia antica a zonei (inclusiv unde era localizata Columna lui Traian), acest desen, realizat pe baza celor mai recente descoperiri si interpretari este un excelent "obiect" de studiu.

detaliu

Pentru sibieni dar si pentru totii pasionatii de istorie medievala ardeleana. O incercare ipotetica dar foarte plauzibila in multe detalii a evolutiei pietii Huet (a catedralei ) din Sibiu, in cinci momente reprezentative (1280-1380-1420-1520-1800). Privitorii vor putea intelege mai clar cum s-a dezvoltat "inima" Sibiului.

Reproducere a unei harti editate de marele cartograf olendez Abraham Ortelius, a Europei antice.

Inca 3 reproduceri de calitate foarte buna a unor harti aflate in colectiile Muzeului de istorie al Bucurestiului si al cabinetului de harti din Biblioteca Academiei Romane.


O minunata harta realizata de Abraham Ortelius, dupa autorii antici, in care incearca reconstituirea localitatilor roamne si dacice de pe teritoriul de azi al Romaniei si Bulgariei.

Reproducere dupa harta Transilvaniei realizata de cartograful J. Sambucus. format 50/35 cm

Reproducere de o calitate exceptionala (scanare la mare rezolutie dupa original) a faimosului portret al lui Mihai Viteazul. Format 50/35cm







99 de comentarii:

florin spunea...

salut!
daca ma poti ajuta cu o informatie: de unde pot cumpara un afis cu harta Bucurestiului vechi (daca e disponibila la o librarie online, cu atat mai bine, ca sunt din Cluj)?
iti apreciez mult munca si mai ales povestile de pe blog. e unul dintre putinele bloguri pe care le deschid cu sufletul la gura cand vad ca zbarnaie feedreaderu a postare noua :D
tine-o tot asa!

earthwalker spunea...

sunt foarte frumoase afisele!
eu am sa cumpar imediat ce le gasesc.

in locul tau as merge la carturesti si as vorbi cu managerul de acolo sa fac o expozitie de afise la ei in librarie, au ceva spatiu pentru asta. apoi or sa se hotarasca.
mult spor cu blogul si cu toate!

Iza Oana spunea...

Succes! Ma bucur tare de intentia asta de extindere a comercilizarii lor.
(Pt Florin: In Cluj se gasesc la libraia Gaudeamus)

brebe85 spunea...

Radu,

Daca vrei te ajuta, iti pot promova afisele si pe siteu-l meu. Da-mi un banner (iti dau eu dimensiunile).

Foarte interesanta si bine realizata harta Bucurestiului dar spre rusinea mea momentan sta rulata in spatele patului :).

Radu Oltean spunea...

@florin
Din pacate in Cluj am o distributie ff proasta, din cauza neseriozitatii librariilor. Bucurestiul nu il am niciunde in Cluj. La Gaudeamus le tin ascunse de 2 ani, mai au cateva care nu se vand (normal, ca nu le vad clientii)=ff neseriosi. Am zis ca nu prea am timp sa rulez afise, sa le pun in tub, sa merg la posta de 2 ori, in loc sa stau la planseta sa lucrez. La un moment dat o sa incerc cu un amic sa rezolv o librarie on-line. Pana atunci afisele cu Bucuresti se gasesc doar la Bucuresti. Daca voi trimite la Cluj, voi da un mic anunt pe blog...
@earthwalker
Am de vanzare la Carturesti...Le tin ascunse in niste mape, la mansarda. Nu le vede nimeni...
@brebe85
Da, vreau. Trimite-mi un mesaj pe privat cu dimensiusiunile bannerului.
@iza
Mersi..
Nu cred ca mai au mare lucru la Gaudeamus ca nu mi-au mai cerut de 2 ani, in conditiile in care in alte locuri mi se vand excelent. In locuri unde sunt expuse...

Radu Oltean spunea...

@iza
No comment. M-am saturat sa ma jelesc. zilele astea sunt tare trist. A fost demolata o casa boiereasca absolut minunata pe o staduta din Buc. De ani de zile o stiam si o iubeam. A disparut si n-am putut sa-i fac o poza la exterior, darmite in interior. O sa scriu un post pe acesta tema

Răzvan Ionuţ Dobrică spunea...

Salut!
Afişul cu Braşvoul a mers direct la ţintă. Foarte fain realizat. Am o rugăminte: dacă ai putea reconstitui Cetatea Braşovia? despre care se spune că la vremea ei ar fi fost una dintre cele mai puternice din Europa. Rugăminte are la bază doar dorinţa de vedea Braşovia reconstituită din perspectiva ta.
Mult succes!

Beren spunea...

Daca mergi pe ideea lui Razvan poate reconstruiesti si Cetatea Barasu de pe Dealul Sprenghi(tot din Bv,langa Sf. Bartholomeu)...aia arsa de turci;ar fi fain.Aa,chiar,si Cetatuia;cum de'am uitat de ea.Tine'o tot asa,pa

P.S.:Apropo, tu mai lucrezi la ceva afise noi;acelea in lucru postate pe site?Bistrita,Buc-1900 etc.?Te-ai mutat de tot pe blog?

Beren spunea...

P.P.S.:Si de Valahia si Moldova ce zici?Mai ai cv in proiect despre ele,stiu k ai reconstituit kteva vestigii?N'au avut orase faine,da au avut(si au) cetati si castelase k lumea;mai continui?

Cornel spunea...

Poti s-o iei si pe calea ocolita... probabil ca ti-ar fi de folos vreo 'intrare' la vreun inspectorat scolar pentru afisele didactice.

GIURGIU spunea...

Salut! doua chestiuni!

1 - distributia afiselor nu o poit face si prin institutii culturale (gen-case de cultura sau muzee?) am sa intreb la Gr. urmeaza ziua orasului si cei de pe la primarie sunt sigur ca ar fi extrem de incantati.

2 - desenele sunt excelente, iti spun inca o data, dar ma sacaie ceva. Bucurestiul este neobijnuit de plat in acceptiunea ta, ceea ce nu putem vorbi ca este acelasi in realitate, mai ales in realitatea din acea vreme.Ar fi fost fain de vazut in mare denivelarile pozitive si negative. :)

GIURGIU spunea...

aaaa si vroiam sa te mai intreb ceva: am inteles ca te ocupi de imaginea manastirii Comana din judetul Giurgiu? sau nu am inteles eu corect! ma interesa si pe mine cam ce vor gigeii sa fac si cam cum arata ce ai facut tu, pt ca vreau sa fac o postare ma ampla despre Delta Neajlovului si Manastirea Comana. :) ziua faina si sa ai spor!

Liviu Drugă spunea...

Ce surpriza placuta sa constat ca autorul siteului pe care il apreciez este si autorul desenelor pentru care, acum 2-3 ani, am ratat o intalnire importanta! Le descoperisem in ultima zi la un targ de carte, dar nu mai aveam un chior - ii dadusem pe toti pe carti. M-am dus acasa sa iau bani si asa am ratat intalnirea. Nu-mi pare rau. Le-am pus afiselor si rama mai tarziu... :)

razvan pop spunea...

am niste prieteni calculatorisiti si vorbesc cu ei zilele astea sa faca un site gratis pentru vanzare on-line. de asemenea am prieteni prin mai multe orase (Tg. Jiu, Alba Iulia, Deva, Arad, Bacau, etc...) incerc sa vb cu ei sa vedem cum putem face. Nu promit nimic, decat ca incerc, pana nu si fac ceva.

onslow spunea...

hristos a inviat!
de fiecare data cand intru pe blogul tau, am o frumoasa surpriza.
Iti admir munca si te felicit.

Radu Oltean spunea...

@Răzvan Ionuţ Dobrică
Am in lucru o carte despre fortificatiile Brsovului. Or sa fie si Brassovia si cea de pe dealul Sprenghi.
@Beren
Nu mai fac afise. Vreau sa fac doar carti.
@Cornel
Pana acum nici o scoala sau inspectorat nu s-a arata interesat sa-mi cumpere afise. Doar 2 profesori de istorie mai pasionati.
@GIURGIU
Vezi daca poti face ceva la Giurgiu. Cat de cat... Macar alea cu soldati...Sau cu Bucurestiul, ca nu cred ca sunt interesati de Ardeal.
@Liviu Drugă
Da eu sunt ala.
@razvan pop
Vezi ce faci!! Orice chestie de genul asta e buna. Daca poti rezolva ceva iti raman profund recunoscator. Am mare nevoie de bani sa public unele carti (super tari)si de aia sunt disperat sa vand in cat mai multe locuri.

Anonim spunea...

Radu, ti-am trimis un mail de pe adresa stoica.horia@yahoo.com. ai primit?

Radu Oltean spunea...

@anonim
am verificat si nu am primit pe nici una din adrese. Mai incearca o data.

Lanternativa spunea...

Total off-topic (imi cer scuze): am pus cate ceva din articolul Dumneavoastra cu manifestul pentru patrimoniul istoric la mine + un alt material (un documentar despre landlerii transilvani).

In plus, am facut trimitere si catre acest post cu afisele. Superbe!

Alles gutte!

scouter9 spunea...

poate ar fi o solutie si Targul educational Bucuresti + caravana Gaudeamus.
http://www.teb.ro/
http://www.gaudeamus.ro/

Radu Oltean spunea...

@scouter9
Am fost la Targuri... Singurul la care renteaza sa mergi e Gaudeamus din Bucuresti, toamna. La celelalte doar daca esti editura Mare.

Houston spunea...

Dintotdeauna m-am întrebat ce fel un om face dintr-astea lucrări; asta şi cei care inventează bancuri... nu-i găseşti pe toate drumurile.

Radu Oltean spunea...

@Houston
Nici eu nu cunosc tipi care inventeaza bancuri...:)

Houston spunea...

Pornind de la întrebarea asta, „Ce fel de om e un creator de bancuri?”, m-am apucat să fac şi eu vreo două, dar pe care le-am publicat pe blogul vechi, aşa că nu pot da link. Oricum, erau bancuri cu persoane cunoscute, ca de exemplu: bancuri cu fostul meu profesor de religie... :P

Anonim spunea...

v-am vazut afisul cu razboinicii medievali intr-o vitrina din Brasov, din pacate era duminica de Paste, totul inchis. As cumpara mai multe, sa fie un fel de rasplata pentru munca pe care o faceti aici.

Va sugerez sa faceti unul sau mai multe materiale de prezentare (rezolutie cat mai mica, ca altfel se profita), nu explicit comerciale, pe care sa le publicati pe didactic.ro , un site de sharing foarte popular printre profesori. Exista si niste subventii prin care pot sa cumpere materiale didactice decontate. Si personal, cred ca toate materialele de aici, chiar daca prea specializate, sunt potrivite pentru un cabinet de istorie sau chiar pentru o singura sala de clasa.

Radu Oltean spunea...

@Anonim
O idee ff buna! O sa incerc sa profit...
va multumesc!

Tudor Tulok spunea...

Cautam ilustratii vechi cu cetatea Timisoarei si am dat de site-ul acesta superb. Bravo! Am sa il rasfoiesc in continuare.

Radu Oltean spunea...

@Tudor Tulok
Sa stii ca desenul meu e singura incercare de reconstituire in detaliu a cetatii bastionare a Timisoarei. M bucur ca-ti plac desenele...

Tudor Tulok spunea...

Ar mai fi ceva de adaugat, pe langa sentimentul ala placut pe care ti-l ofera un astfel de afis, amintindu-ti ca orasele prin care calci au sub ele urme de pasi ale unor oameni la fel de simpli ca noi si cu idei la fel de frumoase ca ale noastre, sperand sa fim si noi un exemplu la fel de frumos pentru cei ce ne urmeaza.

Sper sa am in mana un afis de-al tau, cel putin sa-l vad desi cel cu Timisoara tare l-as cumpara :-)

Mi-am amintit de asemenea de un joc video de strategie vechi foarte reusit. Era un joc german cu tematica medievala tradus si in engleza dar foarte reusit din punct de vedere al strategiei economice si pentru faptul ca grafica jocului arata ca un afis educativ ca cele ale tale. Jocul se numeste Knights and Merchants
.

IO VOIEVOD spunea...

SALUT,
felicitări pentru munca depusă.
Am cumpărat carţile istorice pe care le-ai încununat frumos cu desenele tale.
De multe ori mă uitam la ele şi încercam să mă regăsesc în acele locuri, printre acele personaje, ffffff bine realizate.
Mi-au plăcut mai ales hărţile din cartea "De la Vlad Ţepeş, la Dracula vampirul".
Ţin minte că am renunţat la câteva Stella Artois, ca să mi le cumpăr.
Cea cu Vlad Ţepeş cred că am recitit-o de vreo 4 ori vizionând de şi mai multe ori desenele tale.
Ai har de la Dumnezeu!
Blazoane medievale te-ai gândit să faci?
Eu doresc să înfiinţez o asociaţie de cultură medievală,un ordin cavaleresc, mai ales că pe la mine prin zonă (Beiuş - Bihor) nu ştiu să fie vreo unul.
După ce voi termina cu actele, să văd cu ce ne ajută autoritaţile locale, ca mi s-a promis ca ne ajută, voi dori să apelez la tine pentru nişte desene de ale tale, contra cost, pentru a ne transpune si mai bine în atmosfera Evului Mediu a secolelor XI - XIV, pe care aş dori să o scot la viaţă.
Te-am întrebat de blazoane pt. că aş dori şi nişte modele de blazoane pentru membrii asociaţiei.
O să ţinem legătura.
Să auzim de bine,
Cu respect,
Gabriel.

Radu Oltean spunea...

@Gabriel
citeste si asta:
http://art-historia.blogspot.com/2009/02/reenactement.html

Radu Oltean spunea...

@IO VOIEVOD
Din pacate documentare pentru echipamentele militare medievale transilvanene nu prea o sa gasesti. Exista riscul a face ceva aiurea sau de prost gust cum sunt "cavalerii de Medias" care au costumatii de opereta.
In caz ca va veti inspira din carti straine apare problema realizarii echipamentului . Replici de elemnte metalice cumparate de afara sunt cam scumpe, dar daca vreti neaparat, merita. Partile textile le puteti face si voi sau un croitor bun dar iarasi va trebuie dovcumentare. Exista carti pe care le puteti descarca in format pdf de pe dc++ si site-uri ale altor asociatii similare de recnstituiri militare...Mai vorbim...

IO VOIEVOD spunea...

mă interesează tot ce aveti pe suport electronic despre Transilvania sec XI - XIV.

Tudor Tulok spunea...

Salut,
Am folosit una din ilustraţiile tale într-un filmuleț, era un pic cam greu să cer acordul de la toți, dar numai poza ta am pus-o intenționat în filmuleț, nu cunosc autorii celorlalte poze. Îmi pare rău dacă am greșit, dar probabil dacă mă concentram pe corectitudine nu mai ajungeam să fac nimic din ce am făcut. Sper că înțelegi. Mersi.

Click here

Spor la proiectele tale!

Tudor Tulok spunea...

Aici era linkul corect:

Da-ti un click aici (youtube.com)

Branxu spunea...

Tu le faci?!?

Respect!!!!
Cum fac sa la primesc cu autograf?

Radu Oltean spunea...

@Bogdan
Eu le fac. Scrie-mi pe privat: radu.olteanu#gmail.com .

Anonim spunea...

Salut! Am vazut afisele la Bran dar nu aveam nici un ban ramas ca sa-mi cumapr cate o copie di ncele cu razboinici medievali. N-ai idee cand m-am bucurat cand am dat de site. :)

Poti sa compilezi o lista de distribuitori si sa o pui pe site, te rog? Presupun c-ar ajuta si pentur ceilalti care incearca sa le obtina.

Radu Oltean spunea...

@Anonim
Din ce oras esti? Scrie-mi pe radu.olteanu#gmail.com.

Dragos Bora spunea...

Lucrarile lui Radu mai pot fi vazute si in magazinele filatelice. :-) Pot fi si cumparate. :-)

Din pacate magazinele filatelice-s foarte putine... Doar filatelia e o forma rafinata de cultura asa ca...
ce ne trebuie... cui ii pasa... :(

Uf!

Singurul magazin din Moldova este la Bacau. Nu la Iasi, capitala, ori la Galati, cel mai mare oras. Drept e ca pozitia geografica e mai centrala.

Dragos Bora spunea...

Scurta completare:

Retea Romfilatelia
(Localitate/Adresa/Telefon/Gestionar)

http://www.romfilatelia.ro/despre/reteamagazine.php

Aldease spunea...

Salut, ti-am trimis un mail pe radu.olteanu[at]gmail.com.
Astept un raspuns, mersi!

valy capotescu spunea...

RADULE FELICITARI PENTRU SITE, ESTI DE MILIOANE, POTI SA POSTEZI SI 3D-URILE MELE CU CETATEA TIMISOAREI DACA VERI, AR FI INETERSANT CA CITITORUL SA-SI FACA O VEDERE DE ANSAMBLU. AM SA-TI TRIMIT SI RESTAURAREA DIGITALA A VEDERII DIN SATELIT.
NUMAI BINE
VALY

Radu Oltean spunea...

Mersi.
O sa mai postez Timisoara dar nu mai am timp sa scriu pe blog... Mersi.
Scrie-mi si mie aici: art.historia#gmail.com

Anonim spunea...

Hei buna sunt din Satu Mare si imi place posterele tale cu cetati,castele,razboinici ma intrebam daca nu ai putea face un poster cu cetatea Satu Mare si orasul asa cum arata in evul mediu

Radu Oltean spunea...

Salut Satu Mare! As face si maine o harta cu satu Mare medieval daca ar fi asa simplu. Dar nu deeloc simplu, ci de-a dreptul extrem de greu.

Anonim spunea...

Buna sunt tot eu din Satu Mare dar pt nu-i asa de greu sunt imagini vechi cu cetatea si orasul cred ca te-ar ajuta mult poti se-le cauti pe google trebuie sa scri cetatea Satu Mare sunt vreo 2 poze dar sunt si altele scrie ,,szatmar var'' in ungureste si mai poti mere si pe un site care se cheama ,,www.sosantikvarium.hu'' si unde scrie search scri satmar si o sa-ti apara alte 3 poze vechi eu nu iti zic sa faci astea acum numai cand ai timp liber imi plac posterele tale sunt frumoase si mie imi place istoria sci cetatile medievale romanesti dar am gasit acum un an pe site din intamplare cetate Satu Mare si de atunci numai aia caut sa vad mare pacat ca a fost demolata in timpul unui atac in timpul razboiului lui Francisc Rakoczi 2 si nu cred ca ta lua mult timp so faci arata aproape la fel ca cetate Oradea nu-ti cer sa o faci amu am psus cand ai timp liber eu doar ti-am dat niste poze sa nu mai cauti tu imi pare rau ca am scris atata atunci ne mai vedem pa

Anonim spunea...

Hei buna imi plac afisele tale cele mai multe cu cetatile ai putea sa faci niste afise despre cetatii in forma de stea sti tu alea vauban din Romania sunt din Arad si am aflat pe internet mai multe cetatii in forma de stea aici in Arad,Timisoara,Oradea,SatuMare,AlbaIulia unele le-ai facut deja na-i putea sa le faci si pe celelalte te rog foart mult

Anonim spunea...

Buna sunt Andrei si sunt din Satu Mare m-am uitat peste afisele tale si sunt excelente ai putea face un afis cu cetatea Satu Mare in sec.18te rog

Anonim spunea...

Buna numele meu este mihai si as vrea sa stiu ai sa mai faci afise cu cetati

Anonim spunea...

Salut sunt Andrei ti-am trimis un comentariu si vad ca nu la-i primit dar te intreb poti sa faci un afis cu cetatea Satu Mare in sec.18 macar ceva te rog frumos

Radu Oltean spunea...

@Anonim
Ar mai fi de facut Alba Iulia, dar pentru moment am alte proiecte. Am in vedere...
Mersi

Radu Oltean spunea...

@Andrei
Din pacate Satu Mare nu este in atentia mea acum...Poate peste vreo 2-3 ani.

Anonim spunea...

Buna sunt Andrei tipul acela cu cetatea satu mare dar o sa-l faci asa-i nu amu dar o sa-l faci te rog frumos please

Anonim spunea...

Salut iar eu sunt mam uitat peste afisul tau cu cetatea cluj napoca si am vazut sus in stanga tot o cetate asa arata si cetatea satu mare numai in forma de stea stil vauban

Anonim spunea...

Buna!
M-ar interesa afisele cu Timisoara in vederea comercializarii acestora. cum pot sa procedez?

Radu Oltean spunea...

@Anonim
Scrieti-mi pe art.historia#gmail.com

Andrei Stirbu spunea...

Nu am gasit un loc mai potrivit pentru ideea care vreau s-o comunic.

Din legislatia Romaniei lipseste o lege care sa protejeze nu doar ansamblurile arhitecturale sau zonele naturale ci o combinatie a celor doua, ceva ce s-ar putea numi "rezervatie de peisaj" (stiu ca asa ceva exista in Polonia). Adica ar trebui sa fie impiedicata construirea de cladiri noi in zone traditional neconstruite din apropierea monumentelor sau ansamblurilor locuite istorice, pe o distanta de sute de metri sau chiar kilometri.

O alta lege ar trebui sa reglementeze stilul cladirilor noi, care sa se inscrie in traditia locului sau in orice caz sa nu constituie implanturi culturale straine de istoria locului, cum ar fi de pilda palatele tiganesti cu arhitectura de inspiratie indiana sau constructiile cu aspect prea modern.

Si de asemeni ar trebui sa existe o alta lege care sa reglementeze extinderea estetica a localitatilor. Nu stiu daca asemenea legi exista deja, daca da, e clar ca nu sunt aplicate corect sau nu sunt aplicate deloc.

Un exemplu pentru dezastrele petrecute in lipsa acestor legi e ceea ce s-a petrecut la Bran, unde fata de situatia de pana in 1990 a aparut o zona construita noua in apropierea cetatii si tot felul de hotele cu arhitectura nepotrivita la distanta mica, stricand aspectul acestui pas montan cu reznanta istorica. In general, ar trebui extinse mult zonele naturale protejate (neconstruibile).

Administrator Harta Comorii spunea...

Buna ziua, sunt administratorul blogului Harta Comorii, am reparat eroarea si scuzele noastre de rigoare. Si felicitari pentru creatiile dvs., sunt exceptionale, ne cerem ingaduinta de a mai folosi creatii ale dumneavoastra de aici, in conditiile date de dvs., daca sunteti de acord, bineinteles , cu precizarea sursei.

eborbath spunea...

Aş cumpăra şi eu, afişul dvs. despre Cluj. Dacă nu aveţi distibuţie aici, fratele meu este la Bucureşti, el poate să cumpere şi de acolo.
Unde şi cum? Şi aş întreba, şi preţul unei afiş...

Radu Oltean spunea...

@eborbath
Afise cu Cluj, tocmai am distribuit la Cluj. Cauta la anticariatul de langa Casa Matia Corvin (din fata), la libraria de la balconul cu coloane din pta centrala (libraria e in gang dar iese un baiat cu carti in fata-in gang trebuie sa intri). Mai sunt afise si la libr gaudeamus de pe str I Maniu. Cauta si la Pal Banffy (muzeul de arta). In Bucuresti, la Muz Nat de Istorie, Calea Victorie 12 (fostul palat al Postelor).

marius nadanec spunea...

Salut Radu,de mult imi doresc sa-ti scriu.
Mi-ar placea sa strang mana unui roman adevarat,cum esti tu, care apreciaza frumusetea,istoria si cultura poporului roman.
Felicitari pentru tot ce faci si as avea niste propuneri pentru afise: Castelul Corvinilor,cetatea Soimos jud Arad

Radu Oltean spunea...

@Marius

Le am in proiect dar nu e treaba usoara. Cu romanul adevarat... Am cititori care nu-s de acord cu acest lucru fiindca mi-am permis sa ironizez "dacologii" si nationalistii de 2 lei: http://art-historia.blogspot.com/2010/03/ce-ne-facem-cu-protocronistii.html
Ce zici? Mai sunt un roman adevarat sau sunt "vandut strainilor"?

marius nadanec spunea...

Salut Radu, ma bucur ca mi-ai raspuns atat de repede.
Raman la parerea mea ca esti un roman adevarat pe cale de disparitie si argumentez prin faptul ca din 20 de milioane de romani mai gasesti cateva sute care fac ceva pentru a gasii SOLUTII pentru problemele pe care le avem.Problemele le stim, dar daca nu avem solutii puse in practica ne plangem degeaba.Prin munca ta cred ca reusesti sa reconstruiesti pe hartie monumente care vor disparea pentru ca nimeni nu pune mana sa le protejeze. Poate intr-o zi peste 10-20 de ani cineva va lua un plan de-al tau si va reusi sa reconstruiasca o cetate sau un castelasa cum a fost.
Cat despre dacologi si cititorii care critica:
in primul rand foarte multi cititori apreciaza ceea ce faci, iar cei care critica e bine ca au macar dorinta de a se cultiva si iti gasesc blog-ul, dovada ca au cautat ceva legat de cultura noastra.
Dacologii dupa parerea mea mai au mult de sapat, da invatat si de acceptarea istoriei asa cum a fost.
Nu ma intereseaza nimic "din nevoia poporului de a avea o istorie bogata, cum ca noi suntem cei mai destepti si prima civilizatie din europa" , vreau doar sa stiu istoria dacilor si atat.Nu stiu de unde le scot ei toate astea, dar cred ca daci au fost o civilizatie puternica pentru vremea aceea si merita sa dezgropam tot ce se poate.
Absolut tot ce s-a scris in timpul comunismului e o cenzura a istoriei si inca nu s-a descoperit mai nimic din viata, credinta si cultura dacilor ca sa ne putem face o parere despre ei.
Totul este in pamant si e mult de sapat.
As vrea sa vorbim de reconstructia monumentelor, care ar trebui facuta de specialisti si nu de zilieri. De ex. cetatea Rasnov are in acoperis geamuri velux :))
Numai bine

Radu Oltean spunea...

Mersi de comentariu.
Acu nu pot sa iti mai raspund (e ff tarziu).
La Rasnov a fost stapan vreo 4-5 abi un italian care a transformat cetatea intr-un decor de opereta pt fascinat turistii. S-a distrus mult in acea cetate

vera spunea...

sunt interesante afisele ,dar din pacate nu am partea finanicara ,sa ma bucur de ele .Sunt cadru didactic ,cu mutla vointa ,dar fara prea multa renumeratie.Succes !

razvy spunea...

Te-ai gandit sa reconstituiesti si tancuri din Al Doilea Razboi Mondial? Ma pasioneaza foarte mult tancuri ca pnzerele germane

Radu Oltean spunea...

razvy
TE rog scrie corect intai si intai. Mesajele tale denota un dispret profund pt ortografie. Ca unul care mi-a vizitat blogul si e pasionat de istorie si tancuri, nu ai voie sa scrii in halul asta.
Tancuri nu am ce reconstitui ca exista inca destule "pe viu".

Alina S. spunea...

Buna! Incerc de multa vreme sa-mi procur unele dintre plansele dvs., in special harta Bucurestilor dupa planul lui Borroczyn. Am vizitat doua librarii Carturesti din Bucuresti (Verona si Quinet)in ianuarie 2012 si acelasi raspuns: nu le mai avem. O sa verific si la Muzeul de Ist., insa, in caz ca nu gasesc nici acolo, va rog sa-mi spuneti cum pot obtine reconstituirea mentionata. Multumesc!

Radu Oltean spunea...

@Alina
La MNIR mai au afise...

Felicia spunea...

Felicitari pentru munca d-voastra. Frumoase lucrari. Prima pe care am vazut-o si care m-a impresionat a fost Harta Comorilor furnizata de revista National Geographic, revista pe care a achizitionat-o un prieten. Desi am cautat-o la multe librarii si chioscuri de presa, nu am mai gasit-o. Mi-as dori sa intru in posesia ei in format de poster 70x100 cm pentru a o folosi ca material didactic.
Va multumesc si va doresc spor in ceea ce va propuneti sa realizati.

Felicia spunea...

Felicitari pentru afisele extraordinare pe care le realizati.Eu doresc sa intru in posesia Hartii Comorilor din Romania, harta pe care am vazut-o acum cativa ani la un coleg, care o achizitionase odata cu revista National Geographic. Am cautat-o in zadar imn librarii si la chioscurile de presa caci nu am gasit-o.Ma puteti ajuta sa intru in posesia ei, doresc sa o folosesc ca material didactic in cadru unui proiect tematic. Am gasit eu pe net o imagine dar nu poate fi marita la dimensiunile unui afis.
Multumesc si spor in tot ceea ce va propuneti sa realizati.
Felicia
feliciaiancu@yahoo.com

Anonim spunea...

Buna ziua,
M-ar interesa achizitia hartii cu reconstituirea bucurestilor 1847-1852, insa in format digital (ilustratie sau fotografie hi-res) pentru un proiect de amenajare in centrul vechi al capitalei.
Puteti sa imi spuneti, va rog, daca se poate?

Multumesc frumos!

Radu Oltean spunea...

@Anonim
Va rog mesaj la art.historia#gmail.com
Radu Oltean

Daniela spunea...

As dori sa cumpar aceste harti, dar sunt in strainatate. Exista acum vre-un magazin on-line sau alta posibilitate sa fac rost de ele?
Multzumesc!

Anonim spunea...

la afisul cu Clujul: turnul neogotic al bisericii sf mihai a fost ridicat intre 1837-1860. deci reproducerea este dupa 1860, nicidecum inainte de 1820! avand in vedere ca in anul 1898 Piata Libertatii(actuala Unirii) a fost sistematizata si s-au daramat cladirile din jurul biserici sf mihai, putem trage concluzia ca afisul este pe perioada 1860-1898. imi pare nespus de rau ca trebuie sa fac completarea asta...dar poate ati omis...

Radu Oltean spunea...

@Anonim
Si mie imi pare si mai rau sa va specific ca cea cea m reprodus acolo nu este turnul neogotic care exista si azi ci un turn baroc din sec 18 care a avut o viata relativ scurta si care apare in cateva gravuri de epoca. Mai uitati-va o data cu atentie si veti vedea ca atat forma cat si locul este diferit de actualul turn..cu stima!

Radu Oltean spunea...

Draga Daniela. Un raspuns tardiv si nu foarte pozitiv. Din parater nu am posibilitatea sa trimit in strainatate. Pentru 1-4 afise, transportul prin posta ar fi mult mai mare decat insasi produsul trimis. Daca aveti contacte in Bucuresti, Sibiu, Cluj le puteti gasi acolo (va spun exact unde daca va interteseaza)..

heltensis spunea...

Buna ziua domnule Radu Oltean , vreau sa stiu ce alte afise mai aveti facute gata ca aici nu apar toate , de exemplu am vazut de curand un afis cu castelul bran pe care l-am si luat :) dar vreau sa stiu daca mai sunt ... si o ultima intrebare , am citit pe un pliant de acum cativa ani cu astfel de reproduceri si spuneati ca va ocupati de reconstituirea orasului medieval Bistrita . A aparut cumva si nu l-am vazut ? sau nu este gata ? va rog tare mult sa imi raspundeti.In rest tot respectul pentru lucrari si va doresc multa rabdare si timp pentru multe alte lucrari
salutari din Heltau

Radu Oltean spunea...

Dle Heltensis
Da, Bran e singurul care nu apare aici. De fapt mai sunt 2 afise-reproducere, format mic (35/50cm), dupa o gravura de sec 17 a Columnei lui Traian (e buna la MNIR) si o acuarele de sec 19 reprezentnat castelul Huniazilor. Si, din pacate, nu am reusit niodata sa incep si sa finalizez Bistrita fiindca am lucrat la late poiecte

heltensis spunea...

Multumesc pentru raspunsul rapid.Imi pare foarte rau sa aud ca ati abandonat proiectul , dar cine stie poate o sa fie timp si pentru asa ceva . Despre monumentele medievale sasesti o sa mai apara ceva ? poate cu biserica evanghelica din Cisnadie :)
sa auzim numai de bine!

Anonim spunea...

ai putea sa mai faci un afi cu soldati romani din secolul 17

Radu Oltean spunea...

As putea sa fac daca as gasi o cat de mica documentare. Iti vine ssa crezi sau nu, dar pt amatele din Valahia si Moldova din sec 10-19(pana in 1833) imaginile cu razboinici localnici sunt practic inexistente. Un caz unic si foarte frustrat in istoria Europei. Sa nu ai imagini de ostasi romani absolut deloc. Cele 2-3 gravuri occidentale nu-s cele mai utile/corecte/buna varianta...

Ovidiu spunea...

Am descoperit blogul tau si sunt foarte incantat. Ma intereseaza evolutia localitatilor din Ardeal si incerc sa gasesc de mai mult timp reprezentarea Transilvaniei in "Harta Franciscana" - cea de-a doua ridicare topografica din Imperiul Habsburgic si sa fac o comparatie cu "Harta Josefina". Stii cumva din documentarile tale, unde o pot gasi.

Radu Oltean spunea...

Ovidiu, nu stiu unde e harta franciscana. Posibil la ... Viena...

Anonim spunea...

Intrati pe Banaterra si acolo gasiti indicatii unde gasiti ridicarile topo habsburgice
http://www.banaterra.eu/romana/ridicari-topografice-militare-habsburgice

Unknown spunea...

buna ziua!v-am trimit si eu un email referitor la posterele cu soldati.l-ati primit sau mai este valabila adresa de email art.historia@gmail.com?multumesc

Anonim spunea...

auzi Radu ma intrebam si eu asa... daca tot ai inceput sa faci hartile oraselor medievale din Transilvania(si nunumai)nu ar fi frumos sa le faci pe toate( ti-au mai ramas Sebes Medias si Bistrita:)).e foarte frumos ceea ce faci si iti respect munca.Sunt un bistritea fascinat de istoria orasului sau si pur si simplu mi-e ciuda pe orasele astea la care le-ai facut niste harti asa de misto si de interesante si tare a-si vrea sa vad si Bistrita in felul acesta.... Mult Succes in continuare si fie ca hartile tale sa se vanda cat mai bine!!!!:)))

Dani spunea...

Azi am cumparat afisul cu harta Bucurestiului de la muzeul de istorie. Toate afisele erau atat de atractive incat le-as fi cumparat pe toate.

Mi-ar placea sa am colectia completa, dar nu sub forma de afise.

De aici si intrebarea: pot fi achizitionate aceste afise si in format electronic?

Stiu ca pirateria este o reala problema si disponibilitatea lor in format digital ar usura mult munca celor rau intentionati, dar cred in acelasi timp ca ar aduce cateva avantaje: accesibilitate, reducerea nevoii de distribuire, poate cine stie... ar putea chiar sa starneasca inspiratia catre o modelare 3D a unuia dintre orase.

Oricum, multe felicitari pentru toata munca depusa si numai bine!

Dani spunea...

PS: Am vazut in articol ceva si despre o brosura explicativa, pe care n-am primit-o in momentul in care am cumparat harta (dar despre care, ce-i drept, nici n-am intrebat).

Se poate achizitiona independent de afis, sau este vorba doar de o editie limitata care a fost disponibila la momentul lansarii?

Radu Oltean spunea...

Multumesc Dani pentru apreciere. Pt accesibilitatea afiselor o sa public la un moment dat o carte.
Brosura a existat in tirajul precedent si care a fost un fel de inconvenient din pct de vedere al distributiei. Nu am mai refacut brosura. Poate o voi publica separat cu alta ocazie. Mersi inca o data

Laura spunea...

salut,
as dori sa cumpar afisele cu Sighisoara, Siebenbürgen si Cluj. Unde mai pot sa le gasesc?
Mersi

Radu Oltean spunea...

#Laura...Scrie-mi pe art.historia#gmail.com

tamoeta spunea...

D-l Oltean,
va multumesc si va felicit pebtru contributia extraordinara pe care o aveti in promovarea istoriei Romaniei. Ma incanta mult afisele D-voastra si cu fiecare ocazie achizitionez unul-doua.
Va urez mult succes in continuare si sper ca multe librarii vor avea interesul de a le promovaa.

Anonim spunea...

Buna, oare in Cluj unde gasesc afisul cu Clujul? Multumesc

Radu Oltean spunea...

La libraria UBB, de pe str Kogalniceanu

Anonim spunea...

Multumesc

Mari spunea...

Am vazut prima data un afis f frumos la niste prieteni straini in casa...nu am intrebat nimic, doar am observat. Au trecut anii si mergand la o doamna acasa, nemtoaica, stabilita in Ghimbav,am vazut o gramada de postere pe pereti. Am descoperit cu ajutorul strainilor operele tale minunate. M am bucurat sa gasesc si eu un afis, dar greu am gasit. Inca mai caut cel cu Bv. Strainii aprecieaza mai mult romanii, decat o facem noi. E pacat, ca nu se lucreaza mai mult la promovarea lor. Nu renunta la afise!

Unknown spunea...

Bună ziua!

Îmi plac foarte mult lucrările dvs. dar sunt absolut fascinat de interiorul casei dacice. Există vreo șansă să pot cumpăra acea imagine sub orice formă (afiș, poster, tablou etc.)?

Eu sunt din Iași și cum nu am văzut în lucrările dvs. reprezentări ale zonei MOldovei, m-aș bucura totuși să pot achiziționa harta cu cele mai faimoase tezaure din aur descoperite te teritoriul României.

Mulțumesc!