luni, 23 februarie 2015

De ce nu este bine să predai Religie copiilor?




 De ce cred eu  că disciplina Religie ortodoxă nu este bună așa cum este predată în școli. Fiindcă în manualul de Religie SE FACE religie în loc să se învețe despre religii..
Smerenie,  umilință, frică de păcat și de pedeapsă, superstiții. Acestea sunt marile valori morale promovate de manualele de Religie ortodoxă în școlile României și implicit în mințile crude ale copiilor noștrii.
Este dovedit că tinerii care ajung să creadă cu convingere în miturile și legendele religioase au un spirit critic și analitic scăzut. Un om deja religios este reticent, obtuz și opac la învațare și la aflarea de lucruri noi, mai ales dacă vin în contradicție cu credințele și superstițiile religioase deja căpătate. Elevii îndoctrinați in clasele mici vor accepta mai greu informații noi, în convingerea că păcătuiesc dacă se îndoiesc de învățăturile religioase primite la ore. Un popor religios sau doar superstițios este credul, naiv și ușor de păcălit. El este un popor slab și ușor manipulabil și este exact ceea ce își doresc atât politicienii cât și alte instituții precum băncile, primăriile, furnizorii de servicii... Copii îndoctrinați religios au mai puține șanse să fie atrași sau să facă performanță ca adulți în  meserii  legate de cercetare științifică, biologie, medicină, geologie, fizică, chimie etc... Cunoașterea este inhibată de dogmele religioase. (link:http://www.bu.edu/learninglab/files/2012/05/Corriveau-Chen-Harris-in-press.pdf - Copii religioşi au dificultăţi în a deosebii realitatea de ficţiune)


Resemnarea și lipsa de reacție în fața greutăților vieții și abuzurilor este o altă caracteristică a ortodocșilor. Nu este vorba doar de Istorie. Este o „valoare” promovată intens de Biserică spre beneficiul mai-marilor țării și desigur a Bisericii. Doriți ca fiii și fiicele voastre să fie niște resemnați care în momente de cumpănă să apeleze la rugăciune spunând: asta e, așa a fost voia Domnului, n-ai ce sa-i faci? Copii religioși învață să renunțe la luptă în fața greutăților! Și să se roage! Nu cred în teoriile conspirației, dar observ că politicienii sprijină BOR parcă tocmai spre a-i transforma pe viitorii cetățeni ai țării într-o turmă de oi blănde, obediente și resemnate. Cu ajutorul Religiei predate în școli. 

Religia este de asemenea incompatibilă, după părerea mea, cu spiritul copilăriei şi al tinereţii! Religia a fost construită de oameni maturi şi bătrâni, pentru oameni bătrâni, speriaţi de boli şi moarte. Copii cred în poveşti, în basme, dar spiritul lor se conformează greu dogmelor religioase. Nu le înţeleg şi nu vor să le înţeleagă. Ei nu fac apel la Dumnezeu când suferă. Ei nu se simt aproape de moarte ca le fie teamă de eternitate. Copiilor nu le poţi băga în cap Religie decât cu forţa. Adulţii şi bătrânii îi obligă să fie religioşi, tăindu-le din aripile copilăriei. 

La mănăstirea Nicula.
Foto Eugen Olariu http://ziuadecj.realitatea.net/religie/60000-credinciosi-la-nicula-galerie-fotovideo--115736.html
 Manualele de religie sunt făcute parcă cu furie şi dorință expresă în a captura cât mai repede, cât mai de timpuriu mințile tinere în ”bula” religiei. Nici o urmă din mult clamatele valori umane, din bunătate, morală, compasiune, empatie... Doar mistică pură, ritualuri, Biblie și multă rugăciune.... Pentru ca la vârsta când ar trebui să apară spiritul critic și marile întrebări existențiale, spre finele adolescenței, copii trebuie să fie deja îndoctrinați şi să nu mai aibă îndoieli. Rețeta pe care o folosesc și teroriștii sau dictaturile: modelează de timpuriu mințile tinere, înaintea apariției spiritului critic, ținându-i departe de orice alt mod de gândire, pentru a-i transforma în apărători fanatici ai ideologiei lor. Odată creierul format și blocat pe niște coordonate de gândire, o dată ce tânărul și-a construit niște repere solide legate de „valorile” ortodoxe, este aproape imposibil de a-l mai scoate din acest „univers”.
 În general adulții care și-au format în copilărie niște piloni mentali inspirați din doctrinele religioase vor fi mai fragili psihic ca adulți și mai nereceptivi la orice informație nouă ce ar putea să o perceapă ca PĂCAT...


 Una din cele mai imorale si perverse învățături pe care cursurile de Religie le aduc în mintea  copiilor este obsesia păcatului. Copiii află de la vârste fragede că sunt niște păcătoși care-l dezamăgesc în permanență pe Dumezeu. Care supărat ajunge să îi și pedepsească, uneori prea des. Te-ai julit tare în genunchi, ți-ai rupt mâna, ți-ai spart capul când te jucai (de fapt când nu erai cuminte)? De fapt te-a bătut Dumnezeu!  Copiii ajung să se simtă niște damnați care trebuie să își înfrâneze toate pornirile firești ale vârstei. Și desigur, să încerce prin rugăciuni și fapte bune să-și spele păcatele a căror număr crește neîncetat. 



O dată încuibată această obsesie în mințile fragede ale copiilor, ea nu mai poate ieși.  Frica de păcat și teama permanentă de a nu păcătui este un motiv mare de nefericire care ar putea induce un stres inutil copiilor... ( Sunt relevante accesele de furie ale adolescenţilor, mai ales din mediul provincial, - comparabile cu ale tinerilor jihadişti - , prezenţi pe facebook, la discuţiile libere ale forumurilor ateiste. ).


Religie, cultul ortodox, cls. a IV-a; Cornelia Muha, Maria Orzetic, Elena Mocanu; Ed. Sf. Mina, 2008 http://profudereligie.blogspot.ro/2012/09/manualul-de-religie-indoctrinare-si.html 

 Degeaba încearcă Biserica să spună că de fapt îi îndeamnă pe copii să fie buni, să-și ajute părinții, să fie respectuoși cu bătrânii. Este ridicol să îi convingi pe copii să fie buni, săritori și să aibă empatie pentru cei în nevoie, DE FRICĂ sau doar ca să-l mulțumească pe Dumnezeu! Și care-i va răsplăti cu noroc şi cu un loc în Rai după moarte...

 Morala este o temă repetată obsesiv de adepții predării religiei, având ca argument degringolada și lipsa (aparentă) de repere a tinerei generații. Ceea ce nu știu oamenii este că morala nu este un atribut al Bisericii sau Religiei. Ea există în afara religiei. Morala și etica pot fi predată fără implicarea religiei. Oamenii își imaginează că tinerii ar devenii mai morali datorită fricii de a nu păcătui și de acea ei trebuie convinși să creadă într-un Dumnezeu. Să fi moral doar de frica de a nu-l supăra pe Dumnezeu mi se pare ..imoral.


 Nepotrivit mi se pare să predai copiilor Religie sugerându-le și chiar fiind presați a crede. Nu este corect să obligi copii să creadă într-o ideologie bazată pe mituri, fără explicații sau dovezi, făcând apel doar la vechime și tradițile

 Acest link discută de ce persoanele mai puţin sau deloc religioase precum agnosticii sau ateii sunt mai motivate spre compasiune, caritate şi generozitate. http://newscenter.berkeley.edu/2012/04/30/religionandgenerosity/

 Ce morală poate să imprime o biserică care ridică la rang de supremă virtute smerenia, umilința, rugăciunea inactivă, respectul obedient față de conducători, misoginismul, misticismul și superstiția?  Xenofobia și disprețul față de alte culte și religii, antisemitism (să nu uităm că legionarismul a fost mistic ortodox și în continuare multe mănăstiri din Moldova şi școli de teologie sunt pepiniere de gândire neo-legionară), disprețul față de știință și cercetare.  

 Dacă Ortodoxia excelează prin valori morale, ar trebui ca acest lucru să sară în ochi prin sfințenia clerului. Cei mai morali membrii ai societății nostre ar trebui să fie oamenii Bisericii, slujitorii ei, cei ce, teoretic ar trebui să fie cei mai credincioși și implicit păstrătorii cei mai fervenți ai valorilor creștine. Realitatea ne infirmă flagrant acest lucru. 
Copii învață că Dumenzeu se răzbună dacă nu-l slăvești. Fragment dintr-un manual de Religie. (Nu cunosc editura și clasa. Dacă știe cineva mai mult...)
Deci despre ce valori morale vorbim? Adică dacă nu ești credincios nu poți face fapte bune, nu poţi fi un bun cetăţean? Valorile umane nu aparţin unui cult religios. Nu credinţa într-un zeu te face mai bun, mai blând, altruist, mai harnic, mai înţelegător cu cei în suferinţă... 

-Hristos este IUBIRE! Clamează deseori propăvăduitorii religiei în şcoli. -Trebuie să îi învăţăm pe copii că ortodoxia este Iubire! Cuvinte goale!! Dragostea faţă de semeni este universală şi nu apanajul vreunei religii! Mai curând creştinismul ortodox  i-a învăţat pe oameni ce este disprețul şi intoleranţa faţă de cel diferit! 

 Adepţii religiei pentru copii aduc ca argument că ortodoxia este parte din identitatea noastră, a românilor. Că Brâncoveanu a murit cumplit pentru această credinţă. Sunt false argumente. Este apelul la tradiţie şi la vechime de care am spus mai sus. Copii nu au nevoie de Religie în şcoală pentru a-şi cinsti strămoşii sau tradițiile populare. Pot învăţa asta la Istorie, dacă ar fi mai bine predată (nu mai vorbesc că şi manualele de Istorie sunt pline de propagandă creştină agresivă)...

 Copii sunt incapabili să înțeleagă religia până după adolescență. Ce învață ei la Religie? În esență să fie superstițioși! Să creadă că niște gesturi (făcutul de cruce) sau niște cuvinte magice (rugăciunile) au putere să declanșeze forțele binelui. Copii învață că dacă respecți anumite ritualuri vei atrage atenția zeului din Cer care-ți va da „bine și noroc”. Ce-i mai învață Religia? De exemplu îi va face să se simtă vinovați că nu apreciază suficient sacrificiul Mântuitorului, ucis într-un mod atât de crud! 

Religia ortodoxă așa cum este predată în România nu aduce nimic valoros în mințile tinere ale copiilor. Singurul scop al predării Religiei în şcoli  pare a fi îngroșarea numărului de enoriași ai cultului ortodox și implicit motivarea de a primii mai mulți bani de la buget, de a construii mai multe biserici, de a da de lucru absolvenților de teologie ce nu au parohie.. Iar pentru liderii acestei țări, o unealtă de control a populației. E vorba de bani și putere!


 Predată în acest fel, Religia trebuie exclusă din programa școlară, nu numai datorită formei cum este concepută, a manualelor habotnic scrise ci și din cauza profesorilor. Practic, toți profesorii de religie sunt oameni credincioși, absolvenți de teologie. Mulți dintre ei sunt implicați cu toată convingerea în actul de misonarism pe care cred că îl fac și anume aducerea copiilor pe calea adevăratei credințe, uitând că sunt doar profesori.  De aceea, mult prea mulți sunt abuzivi și intoleranți cu elevii ce pun întrebări incomode, ce au alte păreri sau care discută probleme ce contrazic convingerile lor, ale profesorilor. Uniii profesori apelează la pedepse, se înfurie, refuză să răspundă la dilemele copiilor. Unii profesori de Religie se simt datori să facă și lecții de educație sexuală, într-un mod atât de misogin și puritan, încât i-ar face să pălească de invidie și imamii ISIS...

Vrem Religie în şcoli!!!! De ce? Dacă tinerii vor dori să practice un cult religios să o facă în familie sau la maturitate, când vor putea înţelege mai mult.  De ce trebuie profitat de fragilitatea psihică a copiilor spre a fi îndoctrinaţi de timpuriu? 
Se mai aduce în discuție de către adepții predării religiei că o societate fără religie și Dumnezeu e sortită pieirii. Nicidecum. Sănătatea unei societăţi nu stă în religie. Ba dimpotrivă! Cum se face că în țările în care procentul celor declarați atei sau agnostici (Suedia, Cehia, Danemarca, Anglia, Belgia, Olanda ş.a.), drepturile omului sunt cele mai respectate, protecția socială, a bătrânilor, a persoanelor defavorizate au atins performațe greu de imaginat, politețea, bunul simț, respectul față de celălalt sunt deja înrădăcinate în mentalul colectiv? ÎȘi cum se face că țările europene cele mai intolerante, xenofobe, naționaliste, cu tendințe dictatoriale sau cu performațe economice slabe sunt cele cu religie majoritar ortodoxă:  Rusia, Ucraina, Belarus, Grecia, Serbia, Bulgaria...și desigur România. Oare numai vitregia istorie este de vină sau şi o filosofie asupra vieţii, specifică creştinismului oriental!
Singura țară aproape de colaps economic dintre cele intrate inițial in UE este Grecia, deloc întâmplător o țară ortodoxă cu profunde tradiții și clișee mentale xenofobe, misogine, antisemite, toate venite pe filiera religiei ortodoxe.
Religia ortodoxă se simte bine, în largul ei, într-o societate autoritar-dictatorială. Şi din nou, nu întâmplător trăiește într-o relație perfectă de simbioză cu spiritul rus.




În final ar trebui să spun că incultura religioasă iarăși nu este de preferat, deoarece consider că orice om trebuie să aibă noțiuni minime și elementare despre creștinism, scrierile biblice, sărbători şi obiceiuri bazate pe tradiţii şi superstiţii religioase, arta și arhitectura religioasă, tipurile de culte religioase,  istoria Bisericii, de la noi, din Europa dar și din Lume. Însă prezentate neutru şi inteligent, cu respect pentru toate religiile şi confesiunile, dar fără dorinţa de a impune copiilor nişte credinţe religioase ca adevăruri. Dacă tinerii vor dori să practice un cult religios să o facă în familie sau la maturitate, când vor putea înţelege mai mult. Cu alte cuvinte, începân din clasa a 7-8-a este recomandat un curs opțional de istorie a religiilor, în care să se vorbească despre mituri, zei, credințe, sacru, arta religioasă. Eventual un curs de 1-2 ani focusat pe crestinism. Dar doar cultură generală. Fără o dorință de a inocula credința sau religiozitate copiilor. 
Pagina supliment pentru ora de religie clasa 12. Foarte posibil un caz inventat de autorii manualului pentru a "educa" tinerele. Un embrion de 7 cm nu poate fi "scos' viu si nu "misca" din mani si picioare. In nici un caz nu este prezentat pacientei! 



38 de comentarii:

ubu.roi spunea...

În sfârșit ai revenit, și cu un articol curajos pe o temă foarte actuală. Bravo!

slopa spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Slopa spunea...

Poate in loc de obiectul religiei confesionare crestine ar trebui la clasele de filologie predat cazul aparitiei si evolutiei religiei, studiu de caz: religia crestina.
https://www.youtube.com/watch?v=m11-G-da8D0&list=PL717FBFACDA45EEFD

Bart D. Ehrman is an American New Testament scholar, currently the James A. Gray Distinguished Professor of Religious Studies at the University of North Carolina at Chapel Hill. He is a leading scholar in his field.

Vlad Ciobanu spunea...

Untext propagandistic de slab nivel utilizând procedeul grosolan de a amesteca afirmații neargumentate cu adevăruri parțiale. Un om deprins cu demersurile coerente poate sesiza cu ușurință fracturile logice din acest text. Îmi este neplăcut faptul că reacționez la acest text abil pentru niște oameni cu o logică aproximativă. Mă întreb dacă autorul este sincer (prin urmare, stângaci) sau instrumentul mai mult sau mai puțin naiv al unor interese. Faptul că există lucruri, fapte, situații incriminabile într-un proces mai amplu, într-un fenomen, într-o instituție, nu înseamnă că trebuiesc desființate,sau anulate - procesul, fenomenul, instituția - ci, corectate ! Altfel, în logica autorului, bolile cuiva trebuie să-l condamne la moarte și nu la un proces de vindecare sau, faptul că se petrec lucruri incriminabile în România trebuie să ducă la desființarea României. Dacă autorul are o minimă onestitate (în numele ei acționează, nu-i așa ?) ar face bine să mai scrie un text care să caute argumentele care pledează pentru predarea religiei în școli. În felul acesta ar lăsa impresia necesară unei analize obiective (cum se pretinde textul de mai sus) și a unei onestități.

Unknown spunea...

Este o încercare a bisericii de a-şi menţine sau extinde influienţa asupra turmei, care să înghită mai uşor rahatul vieţii hărăzită ei de mai marii zilei.
Biserica pierde masiv teren în faţa televiziunilor care înlocuiesc zeii dogmelor religioase cu zeii ei, de exemplu: Mihaela Rădulescu,Andreea Marin, Prigoană cu Bahmuţan, CTP, Cârstoiu, Mircea Badea, Valentin Stan, Monica Tatoiu, Sebastian Ghiţă, Voiculescu, si alţii foşti(Mihai Tatulici, Florin Călinescu) sau viitori care vin cu alte propuneri de modele demne de urmat: Monica Gabor, Irinel Columbeanu, Vanghelie, Becali, Băsescu, Pontas, Udrea, Cocoş, Personaje mult mai captivante decât sfinţii religiei. toţi aceştia ţin turma în faţa ecranelor şi o sustrag de la slujbele din biserici. Nu este suficientă distrugerea icoanelor pentru că un pericol imens vine si din ecranele de orice fel: tv, calculator, telefon care au o forţi de sugestie mult mai mare. Primul film rulat de fraţii lumier a fost atât de uluitor încât trenul care venea spre spectatori a creat panică de s-au năpustit spre ieşire călcându-se în picioare.
Trebuie petrecut mai mult timp cu micuţii carora să le clarifici că babaul din tv este doar o imagine şi că n-o să iese de acolo să-i pape. Că eroul care moare in film nu moare real ci că actorul care joacă rolul trăieşte bine merci si duce o viaţă liniştită în continuare că televiziunile sunt ănregimentate pe cercuri de interese. Că mass-media face cunoscut tot ce este anormal şi treburile lăudabile nu prezintă interes pentru că scad audienta. În fine: că este nociv să caşti gura la tv şi să crezi că ce vezi acolo este viaşa reală. La calculator cănd cauşi ceva gaseşti în primul rând nazdrăvăniile Monicăi Tatoiu şi a altor caraghioşi de teapa ei şi că trebuie să ai mult discernământ în a alege ce postare este utilă şi ce este aiureală. Telefonul devine deja calculator si ăn loc să fie un instrument de apropiere între oameni mai mult îi desparte. Prietenii se adună acum prin vreun local, se aşează la vreo masă, işi scot "zmarţafoanele" şi fiecare se dă pe internet , manâncă beau dar nu schimbă o vorbă între ei.
Probabil că, la ora de faţă, pşrinţii au devenit incompetenţi si nereuşind să se ocupe îndeaproape de copii, îi aruncă in ghearele tv-ului, calculatorului, telefonului sau bisericii. Nu aceştia toţi la un loc sunt iyvorul răului ci faptul că nu ne ocupăm personal de micuţi crează tot necazul.

Radu Oltean spunea...

@Vlad Ciobanu-Mi-ati dat o idee excelenta. sa aduc argiumente si sa caut solutii mai bune (macar in scris) pentru o minimă educație religioasă facută tinerilor. O să încep cu sugestia ca orice eferire la Religie să nu fie mai jos de clasa a 6-a = 12 ani. Pentru copii mai mici este indoctrinare rau-voitoare si nu poate fi scuzata. Nimic nu este mai sinistru decat copilasi de 5-6 ani pusi sa ingenuncheze si sa inchine fara sa stie de ce...

Emil Năstase spunea...

E ușor a ține bloguri când nimic nu ai a spune...
Altfel spus, sunt de acord cu Vlad Ciobanul și sun convins că R.D. se va ține foarte ușor de promisiune și va scrie în continuare spre sminteala în multe pagini și cuvinte a multora.

Anonim spunea...

Nu mi s-ar parea corect sa fie interzisa studierea religiei. Astfel, in loc sa educam viitorii ortodocsi, vom educa viitorii atei. Daca eu ca parinte, doresc sa-mi cresc copilul in spirit ortodox, ce treaba are un parinte ateu, care deja si-a retras copilul de la orele de religie ortodoxa cu mine? Sa creasca el un viitor ateu si eu un viitor ortodox. E loc pentru toata lumea.

Radu Oltean spunea...

@Anonim
Religia se face acasa, nu la scoala, pe bani publici. La scoala inveti carte, nu Biblie. Daca vrei un copil religios povesteste-i acasa despre asta, du-l duminica la Biserica, împărtășește-l. Dar nu la școala publică dintr-un stat laic. Bine ar fi să fie școli confesionale ortodoxe, așa cum sunt cele evanghelice sau catolice. Să își ducă acolo copii oamenii credincioși iar școlile de stat să rămână neutre religios... Vrei educație despre religii? Atunci faci un curs echilibrat despre sacru, mituri ,i religii..Despre confesiunile crestine..Le explici că Dumnezeu e un zeu ca și Allah sau Jupiter. Asta să se facă la școală. Vrei catehism? Acasă sau la Biserică!!!

Anonim spunea...

Vlad Ciobanu spunea...
vas da un 10

Soni spunea...

Cred in Dumnezeu,am fost crescut in spirit religios dar am primit si o educatie , am aflat ce e aia mecanica, fizica , matematica..imi place meseria de inginer si ..stiinta :) Nu sunt destul de bine informat cat sa aprob sau nu acest articol dar pot spune ca principala problema a viitorului sumbru acelor copii care invata religie nu sta in materia religie ci in lipsa si modul de predare a celorlalte materii.Copii invata de frica notelor invata din teama de a nu-si dezamagii parintii..a invata nu este distractiv , si creativitatea nativa a unui copil dispare instant.Religia are un mic avantaj aici..conflictul intre bine si rau,relatari supranaturale..toate acestea atrag atentia copiilor.Transmisa cu un scop nobil si atent ( ca pentru un copil ) eu cred ca religia poate aduce un plus moralitatii...religia nu trebuie predata..nu dai note la religie si nu sunt dácord sa-i spui unui copil de 5 ani ca ajunge in iad daca nu e cuminte. Iar graficul nu are absolut nici o relevanta , este fix ca nuca in perete ..distruge toata credibilitatea textului.(cine are habar ce e ala IQ si cat de corect este sa apreciezi inteligenta unei persoane folosind acest coeficient stie despre ce vorbesc )

Radu Oltean spunea...

#Soni - Ce spuneti dvs suna foarte frumos! Si eu fi adeptul a ce spuneti dvs. Numai ca ceea ce fac programa si manualele de religie ortodoxa in acest moment este o greseala uriasa. Fac un abuz asupra copiilor si asupa conceptului de educatie/instruire deoarece le predau DOGMA, adica o ideologie neverificabila, bazata exclusiv pe credinta, ca fapt cert. Le predau basme antice ca FAPTE CERTE! Fara intrebari, fara argumente, facand apel exclusiv la vechime si traditie. CREZI ASA fiindca asa au crezut si stramosii nostrii! In plus o predau prost, taindu-si singuri craca de sub picioare deoarece predarea este subliminal agresiva, intoleranta fata de orice derapaj (ca de aia e dogma|) indepartandu-i pe copii de religie. Evident toata educatia romaneasca e ”varza” in prezent, iar religia nu face exceptie... Insa religia afecteaza mintea umana altfel decat geografia.

alina spunea...

sunt putini cei care-si pot asuma sa scrie un astfel de articol. Sper mult ca parintii sa se trezeasca

Anonim spunea...

Ce-ai ma? Ai băut apa de la rate?

George spunea...

Felicitari pentru acest material de bun simt si Rational !
Haideti sa incercam sa creem ceea ce polonezii au avut un SOLIDARNOSC, sa incercam sa strangem randurile cu cati mai multi care gandesc ca noi si sa ne unificam demersurile, altfel riscam sa ramana un excelent demers jurnalistic, mentionat la sfarsit de februarie si atat...
Incercati sa trimiteti acest text pe platforme cunoascute, cu influenta, de pilda Societatea Academica Romana, contributors.ro sau revista "Stiinta si Tehnica", sa le deschidem mintile copiilor spre alternative, vizite la muzee de stiinta, la observatoare astronomice, Galatiul ,de pilda , are un excelent complex muzeal destinat stiintelor, Targoviste de asemenea, scriitorul Adrian Nicolae a lansat recent o excelenta carte "Revolutia dupa Darwin" samd
Fara o munca asidua, fara conexiunile cu mintile luminate ,cate au mai ramas in Romanica fanariotizata de banditi si escroci foarte greu putem sa ne revenim la normal...

Oricum "Standing Ovation" and "Stay on these roads" vorba cantecului celor de la "A-ha"

Unknown spunea...

valorile morale promovate de religie:nu este bine sa furi ,ne este bine sa ucizi,smerenie(autorul articolului sunt sigur ca nici nu stie ce inseamna),sodomia(homosexualitatea,pedofilia,lesbianism.. - pacat strgator la cer),harnicie,cumpatarea(virtuti crestinesti).Printre cei mai
inteligenti oameni pe care ia oferit omenirii Neamul nostru au fost credinciosi:Mircea Vulcanescu,Emil Cioran,Nae Ionescu,Mircea Eliade,Nicolae Paulescu,etc...asta nu ia inpiedicat sa faca parte din elita intelectuala a planetei.Unde este elita intelectuala azi ,cand ne-am lepadat de"misticismul" ortodox?

Anonim spunea...

Un raspuns foarte lung Vlad, care nu spune absolut nimic. Autorul acestui articol subliniaza ceva extrem de simplu cu EXEMPLE: Religia predata in scoli la copii de varste foarte mici NU TRANSMITE un mesaj etic, de conduita in societate, de acceptare si incluziune a tuturor indivizilor, de progres, de ambitie si dorinta de a realiza ceva mai bun cu propriile resurse, ba chiar contrariul a tot ceea ce a fost detaliat mai sus. Acest lucru, din punctul meu de vedere este inacceptabil! Parintii care fac sacrificii pentru a retrage copiii de la ora de relegie fac un pas foarte mare. Din pacate acestia sunt prea putini si copiii lor vor trai si se vor dezvolta alaturi de cei care vor fi supusi la o astfel de "invatatura".

Anonim spunea...

"Altfel, în logica autorului, bolile cuiva trebuie să-l condamne la moarte și nu la un proces de vindecare"

Tu auzi/gandesti ce vorbesti sau doar iti place sa vorbesti mult de tot si defapt sa nu spui nimic. Ti se pare ca sfatul dat catre copii, sa se unga cu ulei pentru bolile trupesti este ok? (vezi poza 6)
Sper ca acest copil indoctrinat sa se faca medic si sa te trateze pe mine la batranete, sau pe copiii tai ....
Nu stiu exact daca intelegi ce vreau sa spun, dar nici nu conteaza pentru ca nu ti-ai dat seama, dar prin destepaciunea ta data de dumnezeu, ai adus confirmat articolul :)) da! bolile cuiva il condamna la mers la biserica si uns cu ulei, da! il condamna la respins tratamente si terapii si da, la moarte, foarte bine punctat :)) esti varza!

Anonim spunea...

E foarte usor sa afirmi asa ceva, doamna Anonim, insa mai putin usor de pus in practica. Religia nu TREBUIE INTERZISA drept disciplina ci trebuie corectata pentru a fi predata copiilor de varste foarte mici. Si noi in primii ani de dupa comunism participam la ore de religie, dar nu imi amintesc sa mi se vi spus vreodata ca daca sunt bolnava sa ma duc la biserica sa ma ung cu ulei si sa ii rog pe toti cunoscutii sa se roage pentru mine. Asta este, in fapt, problema - transmiterea unui mesaj profund eronat pe care un copil il va interioriza fara sa-l inteleaga cu adevarat. Va dau si eu un exemplu: mama unei prietene apropiate a facut cancer la san acum vreo 5 ani si a refuzat luni intregi sa se trateze, sa se opereze, timp in care a vizitat bisericile de prin tara si s-a rugat la Dumnezeu. Tot in acest timp boala s-a agravat si cancerul ei a avansat pana cand prietena mea si fratele ei au reusit sa o convinga sa se opereze. Operatia a fost foarte grea (mult mai grea decat ar fi fost daca s-ar fi operat imediat dupa depistarea cancerului) si recuperarea un chin. Din fericire a supravietuit. Spun ca e usor de zis dar greu de facut ("ce treaba are un parinte ateu, care deja si-a retras copilul de la orele de religie ortodoxa cu mine") pentru ca un parinte 'ateu' trebuie sa isi ia liber de la serviciu sau sa plateasca bona pentru a sta cu copilul in timpul orei de religie. Spun ca e greu pentru ca cei FOARTE PUTINI care isi permit LUXUL de a-si retrage copiii de la ora de religie sunt blamati de ceilalti parinti atunci cand cer informatii suplimentare despre programul din ziua cand toata clasa merge la biserica sa se spovedeasca si chiulesc de la 3 ore, nu doar una. Ora de religie e acum optionala, da? Si ce fac copiii care nu opteaza pentru un astfel de curs OPTIONAL? Din lipsa de cadre didactice si spatii, copiii retrasi de la religie stau in clasa si coloreaza si deci participa pasiv.

Anonim spunea...

Cred, dnl. Alexandru, ca ar trebui sa cititi inca o data acest articol cu mai multa atentie. Problema adusa in discutie este una cat se poate de ACTUALA. Ne confruntam cu ea ACUM si nu se confrunta cu ea nici Vulcanescu, nici Cioran. Mizeria care se preda in scoli nu este "sa nu furi", "sa nu ucizi", "sa fii harnic" ci sa te ungi cu ulei ca sa nu mori de boli incurabile. Va incurajez sa deschideti o carte de religie si sa va minunati despre invataturile pe care le puteti culege de acolo si transmite unui copil de 6 ani la clasa pregatitoare. Va asigur ca veti gasi un numar de invataturi foarte aproape de valoarea 0.

Radu Oltean spunea...

@Alexandru Gygy - Dvs spuneti ca "sa nu furi" , "sa nu minti", harnicia, cumpatarea sunt "valori morale" de care un ateu sau ne-crestin nu are habar, ele fiind un atribut exclusiv al creştinismului. Zău!!! Înseamnă că Suedia (ţară a cărei populaţie s-a declarat atee , agnostica sau fără religie în proporţie de 80%) e o ţară de hoţi, criminali, de mincinoşi, de puturoşi. Probabil că faceţi parte dintre cei cei i-au şi aplaudat pe teroriştii de Charlie Hebdo. Am înţeles... Să vă fie ruşine că perpetuaţi acest clişeu mincinos cum că atributele umanităţii precum compasiunea, bunătatea, empatia faşă de cel aflat în nevoie ar fi nişte calităţi exclusiv creştine. Să ştii că nu sunt, ba dimpotrivă, e dovedit că oamenii religioşi sunt mai răi, mai intoleranţi, mai xenofobi!

Anonim spunea...

Scoala este mediul prin care copii au acces la stiinta. Religia nu este o stiinta,deci, nu are ce cauta in scoala.

Anonim spunea...

Un om care nu-si cunoaste limba cum poate avea pretentia sa-si dea cu parerea in legatura cu un subiect atat de serios. Un elev de clase primare face mai putine greseli de ortografie. Rationamentele dvs. sunt putin argumentate, un fel de ghiveci prin metoda copy-paste de pe alte site-uri. Aveam alte asteptari de la dvs. Pacat!

Roby spunea...

Treziti-va dragi indoctrinati!Religia este un mijloc de manipulare a maselor prin frica si amenintare cu arderea in focul Ghenei??Pe bune???Ati fost vreo unul pe acolo sa spuneti ca asa e??

Anonim spunea...

Toata lumea pune intrebarea de ce nu se preda "Istoria religiilor"?Pai nici in 1000 de ani nici o religie crestina n-o sa o faca trebuie sa incepi cu antichitatea si chiar mai devreme si o sa afle lumea ca de fapt totul se reduce la cultul soarelui :Ossirius (Egipt)Crisna (Europa) ,Apollo(inventat de daci preluat de eleni)si multi altii sunt vreo 9 toti au fost sacrificati ,rastigniti ,(la unii li se taie organul de reproducere Attis )dar toti invie a treia zi si toti o fac pt binele celor din jur .Sarbatoarea mortii si a in -vierii dainuie nu de 2000 de ani omul a avut nevoie de zei si ritualuri din cele mai vechi timpuri .Atat la Osirius cat si la Attis dar si la Isus mantuirea vine doar prin ei .Si exemplele pot curge la fiecare sfant din crestinism isi are omologul in religia antica .si chiar credeti ca Ortodosixmul o sa-si puna singur latul de gat ? Uite ca de la revolutie incoace copii nostri fac religie vi se par mai destepti ,mai cuminti,mai buni?Sa ma ierte adevaratul Creator dar noi omenirea n-am evoluat spiritual cu nimic de vreo 100000 de ani incoace ,ne legam de trecut de ritualuri si uitam sa fim oameni cu bun simt ,ratiune ,care sa nazuiasca la o viata mai buna ,inca ne mai lasam constransi de religii ,organizari statale ,inca avem nevoie de institutii care sa ne constraga sa nu facem rau ,inca ne jucam de-a razboiul .Dar o materie care sa invete copilul ca trebuie sa -si depaseasca conditia ,ca tebuie sa aibe bun simt si sa colaboreze intre ei pt binele tuturor ,si sa ceeze o lume mai buna in care tehnologia sa ajute la imbunatatirea vietii si inteaga populatie sa beneficieze de ea fara costuri ,o materie care sa-i arate generatiei viitore cum sa curete planeta de ororile pe care le-am putut face in ultimi 150 de ani si cum ar trebui sa ajutam Geea batrana ,buna planeta care ne sustine .

Anonim spunea...

dragilor ! e diferenta de la cer la pamant intre credinta crestina si religie ! in primul rand nu niste ritualuri de tot hazul ( de nu ar fi de plans ! ) inseamna religie ! ci mai mult fatarnicie, manualele de religie in mare parte sunt prost intocmite ! studiul bibliei are destule pilde , demne si nu povesti de speriat copiii ! credinta in Dumnezeu , prin dragoste si nu prin frica, ea este ca o samanta care gasind teren fertil germineaza si se dezvolta singura si creste prin iubire sincera ! parerea mea este ca un studiu al bibliei , ( aici sunt destule exemple de viata, geografie, istorie,drept, medicina, sociologie, comportament si consecintele faptelor ! si nu exemple stupide ), cred ca se pot discuta multe pe aceasta tema, dar un rol important il are si familia ! si mai ales... e vorba de cei 7 ani !

Unknown spunea...

Buna ziua,
Ma numesc Galatanu Marinica si va deranjez pentru doua minute cu rugamintea sa postati cateva randuri pe blogul d-voastra, despre copilasul meu, Nicolas Galatanu care sufera de ATROFIE MUSCULARA SPINALA TIP 2 si avem nevoie de suma de 33.000 de dolari pana la data de 20 aprilie 2015.Operatia de celule stem are loc in Thailanda la clinica BETTER BEING din Bangkok.Sigura speranta sunteti d-voastra si va multumesc pentru acordarea citiri mesajului meu.
Mai multe detalii le gasiti pe https://salveazaoinima.ro/campaigns/nicolas-galatanu/
Astept un raspuns de la d-voastra pe adresa de e-mail: cleopatra_m1@yahoo.com sau la nr de telefon 0754.764.595
» Nicolas Galatanu » Salveaza o inima
salveazaoinima.ro

Paraschiv spunea...

aveti perfecta dreptate

Dan Ghenea spunea...

Ati trecut foarte usor peste "argumentul Brâncoveanu". Brâncoveanu era un habotnic?
Ar trebui, aşa cum au sugerat recent o serie de organizatii secular-umaniste, să trecem sub tăcere jertfa lui? Să vorbim doar despre arta brâncovenească?

Service GSM spunea...

Religia predata in scoli este foarte dura, mai ales pentru un copil,eu sunt de parere ca ii poate traumatiza pe copii

nouatigaraelectronica spunea...

Fiecare are propria opinie. Parerea mea este ca religia trebuie predata in scoli. Este adevarat ca pentru copii nu trebuie predat orice detaliu ( iad,pedepse etc) dar copii trebuie sa invete inca de la o varsta frageda despre Dumnezeu. Ideal ar fi sa ii invete ca Dumnezeu este iubitor si cald nu ca pedepseste in stanga si in dreapta sau ca sta cu toporul dupa colt la fiecare pas gresit. Multumesc pentru articol si va doresc o zi excelenta.

Sorin spunea...

Una din ideile de baza este si asta:

"Fiindcă în manualul de Religie SE FACE religie în loc să se învețe despre religii.."

(din articol).

Da, in primul rand unde scrie ca intr-o clasa sunt numai copii din familii ortodoxe...de ce nu si catolice, musulmane etc. Care practica, a carei religii o impui?
Da, predarea materiei despre religii e in ordine, asa cum elevii invata istorie, geografie samd.

dieta keto spunea...

E o tema tare sensibila si argumente se gasesc si de-o parte, si de cealalta. Depinde de unde provine cel care argumenteaza (adica ce crede). Religia a fost un liat social de cand lumea si pamantul. Daca totul a functionat "bine" pana acum, nu stiu daca e o idee buna sa schimbam ceea ce a functionat dintr-o data.

Cel putin, in opinia mea, Franta nu pare a fi o reusita in acest sens (unde se estimeaza ca 60% din populatie e atee).

Radu Oltean spunea...

@ dieta keto - Ce va face sa credeti ca totul a mers bine pana acum. Eu cred ca filosofia indusa poporului roman de ortodoxism a fost o frana puternica in calea uneui spirit mai luminat si mai intreprinzator. Vezi difenerenta intre romanii (aceeasi natie) dintre ortodocsi si greco-catolici din Ardeal. Daca nu cunoasteti diferentele, documentati-va. Sunt numeroase, inclusiv de mentalitate. Si va rog sa nu-mi dati exemple din tarile catolice/protestante(apropo, cehii sunt 80% ne-religiosi si sunt printre cei mai optimisti si mai educati din UE)... Poate gasiti niste exemple din tarile ortodoxe. Cum sa facem? Ca sarbii, ca rusii sau ca grecii? Bulgarii par destul de ok.

Unknown spunea...

Sunt amuzat cata ura si patima ai impotriva religiei si a lui Dumnezeu in special si in acelasi timp lesini coplesit de admiratie in fata unor picturi cu subiect religios realizate de pictori flamanzi celebri. O astfel de ipocrizie contradictorie as putea-o numi Sindromul lui Iona .

Radu Oltean spunea...

@Steve Gurrey - Daca ati fi fost atent la articol si la ideea promovata de acesta ati fi observat ca acesta a fost scris împotriva predarii religiei ortodoxe (in primul rand) copiilor din școlile publice. În anul 2015 și în următorii! În forma în care se predă azi religia ortodoxa în școlile publice din România este talibanism curat. Dincolo de asta accept cu toată deschiderea existența religiilor și a creațiilor artistice făcute în numele ei, cu condiția să fie de valoare. Nu trebuie să iubesc religia egipteană și să cred în Anubis și Ra ca să îmi placă arta egipteană. Nici religia aztecilor ca să îmi placă arta precolumbiană. Nu trebuie să fiu un catolic fervent ca să iubesc arta apuseană din Renaștere. Apoi arta aceea a apărut într-un anumit context istoric, ce nu se mai regăsește azi. Logica dvs e stupidă: Atâta timp cât îți place arta religioasă medievală din sec 15 dar critici religia ortodoxă predată habotnic copiilor din România în anul 2015 = ești un ipocrit!

Anonim spunea...

Parintii care considera necesara studierea religiei, nu ar trebui oare sa-si faca ei timp sa mearga cu copiii la spovedanie? Pana si asta se lasa pe mana scolii? De ce copilul meu este intrerupt in timpul oricarei ore in care bat clopotele bisericii de langa scoala de ridicarea colegilor in picioare, pentru inchinaciune?

Radu Oltean spunea...

@Anonim- Bănuiesc că închinăciunile se întâmplă exclusiv la orele de Religie. Doar nu se apucă copiii în ora dea matematică să se închine doar că bat clopotele la biserică... Sper. Dacă ar fi cum, spun eu, e abuz și rost iarăși de scandal mare.. Din păcate. Apropo, din ce oraș sunteți (puteți să imi scrieți în privat la art.historia#gmail.com)