miercuri, 20 august 2008

Muzeul din Constanta

Am trecut prin Constanta cand m-am intors de mare. Am vizitat din nou Muzeul de Arheologie. Am fost placut surprins ca au schimbat aranjamentul muzeului. Au aparut si ceva exponate noi prin care se remarca mormantul bogat al unei patriciene romane din Tomis, care se adauga la cel vechi descoperit mai demult langa Mangalia.

Doua imagini ale "noului" mormant bogat descoperit si expus la Muz. de Arheologie. Eu as fii folosit craniul original restaurat. In cazul in care ar fii fost total sfaramat as fii pictat-patinat craniul de plastic sa nu para chiar asa de material didactic.

Craniul si diadema faimoasei doamne de la Neptun-Mangalia, primul mormant roman descoperit intact si expus integral cu tot inventarul funerar la Muzeul din C-ta.


M-a dezamagit teribil aspectul zonei vechi a orasului (Peninsula). Foarte multe case vechi lasate in paragina, inclusiv o sinagoga. Foarte putine case mai au olane, si mai putine mai au aspectul care dadea in trecut un aspect levantino-meditaranean orasului.


La distrugerile caselor de veac 19 si inceput de 20 se adauga totalul dispret al tuturor constructorilor privati sau publici vis a vis de patrimoniul antic ingropat. In spatele Edficiului cu Mozaic e un parculet (spre sosea si port) lasat in paragina, plin cu marmuri si pietre antice aruncate aiurea. Gunoi.

In parculetul de la picioarele edificiului cu mozaic se afla cateva cornise de marmura extraordinare, cat si masive placi de pavaj aruncate in gunoi.


Termele romane de la capatul autobuzelor de mai incolo, tot spre faleza sunt complet inundate de gunoi si buruieni. Conducerea Muzeului de arheologie se lupta cu disperare pentru a mai salva ce se poate si a descarca arheologic nenumaratele situri. Pentru Primarie si constructori (vezi scandalul "parcarea Mitropoliei") este un adevarat blestem faptul ca orasul are un asemenea patrimoniu arheologic. Parcul arheologic din centru, cel cu fragmentele de marmura expuse peste tot, este distrus. Aproape toate fragmentele arhitectonice antice sunt daramate de pe soclurile lor iar parcul e teribil de jegos.

Parcul arheologic arata jalnic. Cand eram mic eram fascinat de el. In fiecare an, cand mergeam la mare il vizitam cu emotie. Aici fusese o cetate antica!


In timp ce Mazare cumpara super proprietati in Brazilia. Ce treaba are el cu Constanta?

Nasol de acest oras minunat.


Cum s-a distrus Constanta in ultimii 20 de ani. Piata Ovidiu in trecut si azi...

14 comentarii:

Anonim spunea...

Am doua orase de suflet in Romania: Sibiul - un oras-model de conservare a trecutului, si din cite inteleg, Constanta - care este exact opusul, anti-modelul; nu am mai fost in Constanta de cel putin 20 de ani - dar era intr-adevar un oras frumos, cosmopolit, care luase cite ceva de la toate semintiile care l-au locuit. Imi pare rau sa vad astazi ca ultra-modernismul cu orice pret l-a sufocat!

Anonim spunea...

Regret 0- nu sunt inca familiarizar cu cerintele blogspot. Comentariul anterior a fosr semnat de altmarius

GIURGIU spunea...

Intai trebuie sa spun ca Sibiul este o mare greseala urbanistica si de.."conservare a trecutului" ! Trecutul conservat.... cum arata? ce se petrece dupa ce il conservi?
Sibiu este un kitsch- cu prea putine locuri spectaculoase, pentru a putea spune ca cei de acolo fac o treaba buna! Romanii se multumec cu putin atunci cand sunt condusi de gorile proaste ! Nu-i suficient sa tencuiesti un monument si sa-l pictzi in galben pipi....

GIURGIU spunea...

Am fost acum un an in Constanta,si am vizitat si eu parcul despre care vorbesti in postarea ta. Eu sunt Arhitect Peisagist, iar...prin calitatea mea de cunoscator, pot spune ca nu am fost multumit dar...nici dezamagit! Arata unic, ceea ce este f greu de obtinut astazi, fara sa oripilezi estetic, urbanistic si mai stiu eu in ce fel!
Ma simt oarecum usurat ca prosti nu sunt numai la Giurgiu, sunt in toata romanica...!Norcul meu ca...ma plang pentru cateva monumete pt ca restul au fost distruse inainte ca eu sa exist, pe cand ....constantenii...

Radu Oltean spunea...

@Giurgiu
Da, ai dreptate, la Sibiu s-au facut mari greseli de restaurare "hei-rupista" dar sunt putini cei care o remarca. La unele case vechi precum parohia evanghelkica din pta Huet 1 (inca n restaurare) s-au distrus pe vecie elemente valoroase de zidarie care ar fii dus la o mai buna intelegere a evolutie a acestei cladiri. In alte cazuri s-au facut injectii cu beton aiurea... Ma rog.

Radu Oltean spunea...

La C-ta o fii interesant parcul arheologic dar eu spuneam ca ACUM el este neingrijit iar fragmentele arhitecturale de marmura si calcar sunt daramate de pe socluri. Mizeria e cam multa si parcul nu mai e ce era mai demult. Altfel, conceptul e ff misto. Cum spui tu, e chiar unic.

madz spunea...

am avut o experienta similara cand am trecut prin Constanta vara asta si ma bucur ca ai scirs despre asta.
muzeul din Constanta are foarte multe lucruri interesante de vazut, sper doar sa reorganizeze si celelalte expozitii permanente.

Radu Oltean spunea...

Si eu ma bucur ca nu sunt singurul care a observat asta!

Mădălin spunea...

Am venit si eu de la Constanţa acum o săptămână, unde în 2-3 zile am străbătut aproape toate străzile, am făcut zeci de poze. Nu mă aşteptam chiar în halul ăla să fie, e un dezastru naţional ! Nu sunt cuvinte să pot descrie ce-am simţit... dezamăgire cruntă, s-a distrus parcă cu intenţie... În mormintele antice locuiesc acum oamenii străzii (am văzut cu ochii mei), iar toată cetatea veche e lăsată într-o părăsire fantastică, tot comerţul mutându-se în pietonala Ştefan cel Mare, unde s-au băgat bani mulţi, au apărut malluri...
De patrimoniu pe nimeni nu interesează. Oare să fie din cauză că sunt prea multe ? Hai să fim serioşi, la câţi bani se rulează în oraşul ăla... mi-a fost silă pur şi simplu

Radu Oltean spunea...

ma socheaza ce-mi spui... Dar sa stii ca nu numai edilii si jmecherii corupti sunt de vina. Si constantenii sunt de vina ca nu fac/zic nimic si se complac. Uite ca la Bucuresti toate ONG-urile (vreo 20-30) au facut front comun si se lupta permanent cu primariile. Si sa stii ca au si succese. Am inteles ca comunitatea musulmana e destul de luminata. Ei de ce nu fac nimic? Muzeele de ce nu lupta mai abitir? MNAC mai face scandal dar e o voce singulara...

Mădălin spunea...

pai comunitatea musulmana are grija sa puna termopane la moscheea mare... Intr-adevar ei se ingrijesc de starea de functionalitate a cladirilor lor de cult, si cam atata...
MNAC poate face treaba (filmau mormantul hipogeu cand am trecut pe-acolo, dar bineinteles ca nu il pot vedea turistii, nu-i amenajat cum trebuie, e inchis cu lacat cand nu merg ei acolo, insa panou au avut grija sa puna, fara sa scrie pe el ca nu se viziteaza), dar sa nu aibe macar un pliant amarat al muzeului, la vanzare... sa le fie rusine. Iar pietrele zac in cladirea lor si in jur cam aiurea...

Anonim spunea...

offff... eu sunt bucurestean si simt din plin chestiile astea. in Piata Tomis era o placintarie, disparuta acum, imposibil de resuscitat orice ar face contemporanii nostri...
Nu numai cladirile se duc.

Oana Emilia spunea...

Ti-am rasfoit tot blogul si ma bucur ca am gasit ceva si despre Constanta...
Intradevar, situatia e jalnica aici. Centrul vechi este doar o gramada de moloz. Ma apuca plansul cand trec pe acolo...
Daca mai doresti fotografii sau informatii suplimentare sunt dispusa sa ti le ofer. :)

Radu Oltean spunea...

@wanna
daca ai unele informatii strigatoare la cer vis a vis de ticalosiile ce se fac in legatura cu cladirile de patrimoniu, trimite-mi si le pun ca o completare la articol...
Mersi mult
PS Daca ai un text mai lung, pot face o postare speciala pe care o semnezi tu. Vezi si tu...