Pe spatele pozei avem aceasta informatie...
Cine or fi "jmecherii" astia cu tigarile in gura si cu masina
(in 1913 nu avea oricine masina; cu sofer; pe dreapta...)?
(in 1913 nu avea oricine masina; cu sofer; pe dreapta...)?
Inca o casa cu pridvor
Am descoperit la MMB inca o poza inedita care-mi intregeste colectia mea de imagini cu case vechi cu pridvor. Aceasta casa se afla langa Foisorul de foc, pe str. Puţului, (azi numita Iancu cavaler de Flondor), o strada scurta, cu sens unic, intre bd Pache Protopopescu si Pta Foisorului (Bd Ferdinad). Case de acest tip, cu etaj, sunt rar cunoscute din imagini de epoca.
Eu cunosc inca 3. Una era casa Procopoaiei, pe calea Plevnei, pe locul unde s-a amenajat hipodromul regal, apoi un parc, apoi uriasa "casa radio" inceputa de Ceausescu, iar acum mizeria aia de "Dambovita Center", din fericire neterminata in forma initiala. Alta, o casa boiereasca masiva se afla in cartierul Sf Apostoli si apare in panoramele de pe dealul Spirii. O a treia (un "hotel") se afla pe langa Palatul Sutu, la intrarea de azi in Pasaj. Citeste aici despre vechile case cu pridvor din Bucuresti.
Aceasta casa, care cred ca a fost construita la inceputul veacului 19 (dar in spiritul sec al 18-lea), cand Bucurestiul se intinde serios catre est, in zona numita "Oborul vechi", a supravietuit atat cat sa "prinda" si constructia Foisorului. Datorita prezentei Foisorului de foc in poza, azi ii putem localiza cu certitudine locul.
Numele ultimului proprietar era Petre Emanoila, asa cum citim pe spatele pozei.
Numele ultimului proprietar era Petre Emanoila, asa cum citim pe spatele pozei.
Pe acest colt s-a aflat casa cu pridvor la parter si etaj de pe str Puţului
(Prutului e scris pe spatele pozei)...
Planul e cel din 1911, iar zona e foarte putin modificata pana azi...
poza cu smekerasii aia din decapotabila este EXEMPLARA!!!! Cred ca domnii multi mostenitori au lasat prin Dorobanti, la fel de fitzosi si de seci
RăspundețiȘtergereFoarte interesanta casa aia de langa Foisorul de Foc. Ciudat unghiul si relatia total schimbata la mai putin de 10 ani (probabil) fata de situatia din 1911. Toata fatada aia elaborata era catre fundul curtii caci altfel nu inteleg ...
RăspundețiȘtergereFascinant. In 1913 erau cam o mie de masini (autotrasuri) in toata tara, majoritatea in Bucuresti si apoi in zona Craiovei. Deja aparusera primele taximetre motorizate. Totusi, nu am vazut niciodata atate masini intr-o poza pre-1914 din Romania. Presupun ca e vorba de o parada organizata special.
RăspundețiȘtergereFelicitări pentru descoperire, Radu!
RăspundețiȘtergerePrima fotografie ilustrează perfect contrastul dintre formalismul ascendent al centrului Bucureştilor şi atmosfera rurală a mahalalelor.
Personajele din stânga au o ţinută care îmi aduce aminte de bunicul meu, născut în 1901.
am o teorie, poate o poti verifica :)...casa din imagine mi se pare foarte apropiata de Foisor si poate a fost demolata la constructia bulevardului, ocazie cu care poate au vrut sa pastreze o amintire...in fata casei pare ca este un "sant" mare...pe planul de la 1911 apare o prorietate pe Olari cu numele aceluiasi proprietar
RăspundețiȘtergere@Popescu
RăspundețiȘtergereSi mie mi se pare ciudata sapatura din jurul casei. pare ca temelia ei a ramas suspendata. Deseori explicatiile de pe spatele pozelor sunt gresite sau partial gresite. Astept orice teorii. Eu nu am timp acum sa-mi bat capul prea mult.
Ca de obicei, poze in premiera si foarte interesante, Radu!
RăspundețiȘtergereAi idee unde anume pe Stefan cel Mare e facuta fotografie? Ca mie mi-e imposibil sa-mi dau seama...
@Raiden
RăspundețiȘtergereMai mult decat ce scrie pe spate, nu stiu. N-am nici un pct de reper...
Casa imi pare si mie foarte aproape de Foisorul de Foc. Probabil ca statea pe locul Bulevardului Ferdinand care tocmai se deschidea, pe un fragment din Strada Putului care a disparut.
RăspundețiȘtergereApropo de casele cu pridvor, in fotografia Strazii Stefan cel Mare, a doua care este apropiata, in spatele celor doi din masina este o casa ce pare a avea pridvor pe latura dinspre curte, se vede parca o coloana cu arcade din acelea specifice in acolada.
Ma incanta ambele fotografii, multumiri si toata aprecierea pentru munca depusa si materialele scoase la lumina acum si altadata.
Fatada casei e spre sud.
RăspundețiȘtergereLumina e putin spre ~dupa-amiaza.
(In apropriere e o biserica foarte interesanta. In altar e o veche cruce de piatra. In jurul acelei cruci s-a facut biserica.) Sunt convinsa ca din pridvorul casei se vedea acea cruce (sau biserica)
Radu sunt sanse mari ca jmecherii cu sofer pe dreapta defapt sa fie intr-o imagine developata in oglinda. ce zici de varianta mea? am mai intalnit cazuri. :) felicitari pentru postare, inca un reminder ca romanii erau fix la fel sia cum 100 de ani, d'asta putem spune ca nea Caragiale nu a anticipat ci pur si simplu romanii au ramas la fel.
RăspundețiȘtergere@Andreea
RăspundețiȘtergereStiu biserica, stiu si crucea (am pozat-o cand nu era nimeni in biserica). E crucea serdarului Mogos.
@Giurgiu
RăspundețiȘtergereNu e in oglinda caci se vad in poza originala numerele de la masini
Faza cu volanul pe dreapta e simpla: pana prin 1926 in Romania se conducea pe stanga, stil englezesc. Deci toate masinile aveau volan pe dreapta.
RăspundețiȘtergereRadu, da' iarta-ma ca intreb asta atat de tarziu: ce s-a inaugurat de fapt in 1913 caci soseaua Stefan cel Mare exista si era numita ca atare de cel putin 40 de ani?
RăspundețiȘtergereIn poza apare vag silueta unei biserici iar in spate un cos de fum inalt. Nu stiu nicaieri pe Stefan cel Mare o biserica atat de aproape de axul strazii incat sa apara in imagine ...
Despre ce e vorba mai exact?
@Volgan...
RăspundețiȘtergereMersi de informatie!
@Adrian
Am pstat spatele pozei. Poti vedea ce scrie. Mai mult nu stiu, nu am puncte de reper sa-mi dau seama... Probabil s-a modernizat ceva pe acolo..
Nu stiu
Minunată poză cu casa cu pridvor !
RăspundețiȘtergereO clădire asemănătoare, parcă tot cu pridvor, dar mai modestă, a existat, până către 1970, cred, în acelaşi cartier, la intersecţia dintre str,. Traian şi str. Olari (avea la parter, în anii 50-60, o agenţie Loto-Pronosport, asta pentru cei care-şi amintesc cât de vag de ea...)
@Anonim
RăspundețiȘtergereNu tiu minte acea casa din cauza ca in perioada cand se demola pe Mosilor-Olari nu prea umblam in zona. Eu aveam 13 ani cand s-a mutatsi locuiam in cealalta parte a orasului, asa ca am ratat zona. Mult mai bine cunosc cartierul Izvor
Demoleaza toata calea buzesti - inclusiv Hotel Marna si Piata Matache!
RăspundețiȘtergere@Andreea
RăspundețiȘtergereStiu!
Se stie demult. Asta e
da, "de pe vremea lu' ceausescu" voiau sa demoleze in linie dreapta pana la casa poporului.
RăspundețiȘtergeredar ieri -la 20 ani dupa moartea lui ceausescu- am vazut cum buldozerele daramau o parte dintr-o artera monument istoric!
Concluzia?
un blog interesant.felicitari.te-am luat in blogroll fiindca sunt multe chestii interesante de citit pe acest blog
RăspundețiȘtergere@Tano C.
RăspundețiȘtergereMersi pt aprecieri si promovare
Andreea - lasa sentimentalismele si deschide ochii.
RăspundețiȘtergereTuturor, un ,,Crăciun fericit!”.
RăspundețiȘtergeream vazut de vanzare poze vechi din Bucuresti la tonetele ratb, 8 lei plicul
RăspundețiȘtergere"smecheri" (pe limba romana), nu "jmecheri" cum zic tiganii. :) invata sa scrii !
RăspundețiȘtergere