marți, 30 noiembrie 2010

Cimitirul de la Sf. Sava-Universitate



DESCOPERIRE UIMITOARE IN PIATA UNIVERSITATII!!!!!:))))
Uimitoare!!! Socanta!!

Am tot citit in presa din ultimile 10 zile o gramada de articole legate de excavatiile arheologice din Piata Universitatii. Multe, multe tampenii, speculatii, mirari stupide, etc. Toti ziaristii care au scris, au avut un ton atat de bombastic de parca acolo s-ar fi descoperit cel putin Comoara lui Tutankamon. Toti mimeaza surprinderea (sau chiar or fi atat de impresionati?) in fata catorva schelete, ramasita a vechiului cimitir din jurul fostei biserici Sf. Sava.

"Piata Universitatii se va transforma intr-un muzeu in aer liber. Arheologii vor sa scoata la lumina toate zidurile lacasului construit la inceputul anilor 1700 de catre Constantin Brancoveanu. Le vor acoperi apoi cu un geam gros, peste care pietonii vor putea circula. Desigur... candva." ProTv
What?? Au zis arheologii asa ceva? Nu prea cred...

Scheletele vor fi prezentate publicului in Muzeu (asta pana se deschide Muzeul Antipa, probabil):
"Toate vestigiile si scheletele descoperite vor fi depozitate la Muzeul Muncipiului Bucuresti si temporar vor fi prezentate publicului. "De aici
I-auzi! Mami, mami, ma duci maine la muzeu sa vad hârca lui jupan Grigore Postavaru ot mahalaua Coltii!!

Ceea ce nici n-ati banuit este ca in viziunea stiristilor si ziaristilor urmele de lemn de la sicrie se numesc CAVOURI:
"Mai multe cavouri cu schelete umane au fost descoperite in Piata Universitatii in timpul sapaturilor"ProTv
"Cimitir, cavouri şi schelete umane, descoperite în Piaţa Universitătii" http://www.ziar.com
"Mai multe cavouri cu schelete umane au fost descoperite in Piata Universitatii din Capitala, in timpul sapaturilor la parcarea subterana ce urmeaza sa fie construita pe locul unde erau"sursa
S-au luat unul dupa altul fara sa-si puna nici o urma de intrebare...
Precum aceste exemple, sunt alte zeci de stiri prezentate parca de niste copii de 10 ani.

Eu nu am vazut printre schelete de la Universitate ceva care sa corescpunda definitiei CAVOU:

CAVÓU, cavouri, s.n. Constructie de zidarie, funerară (într-un cimitir sau în alt loc de înmormântare) cu una sau mai multe cripte. – Din fr. caveau.
In plus ma mai enerveaza cum unele ziare (Click) mi-au furat poze fara sa-mi ceara voie si fara sa mentioneze sursa.

Multumesc Irinei Leca, care m-a ajutat sa fac aceste poze de la Mansarda Universitatii




La sapaturile de pe Lipscani de acum 3 ani, nimeni nu a fost atat de impresionat cand s-a descoperit cimitirul bisericii lui Gheorma Banul, de sub temelia Palatului BCR. Dar acum, fiind aproape de gura de metrou si de statia de troleibuz, ziaristilor le e foarte usor sa ajunga pentru un reportaj traznet "cu scheleţi"
.Iar cu scheletele aparute in jurul bisericii Sf. Dumitru (care e? aia din fata de la Teatrul de Comedie) s-au jucat puradeii timp de o vara intreaga. Nici un ziarist nu s-a mirat si nu a scris terifiat despre acelea.






Despre mormintele de pe Lipscani nu prea am vazut vreun reportaj de acelasi gen, precum cele de la Universitate. Mormintele de aici au fost complet ignorate. Foto din 2007


Pentru ca ziaristii (si cititorii lor) sa fie bine documentati si pregatiti pentru viitoarele descoperiri "incredibile" si "nemaipomenite" de oase de targoveti le-am pregatit cateva harti ale bisericilor disparute si prezente din centru orasului.
Voi specifica că in jurul tuturor acestor monumente, cat si pe locul celor disparute, vor putea fi descoperite, in cazul unor sapaturi, ei bine, vor fi descoperite scheeeletee!!!!! De oameni morti!! Pe care sa ii puna ei sub sticla la ei acasa. Sau sa le duca la muzeu, ca pe un schelet de Dinotherium Gigantisium.
Grafica folosita este special realizata in spiritul reportajelor mediei bucurestene.
Adica spectaculos!!!!!!

Bisericile numite sunt cele disparute. Cercurile portocalii sunt in jurul bisericilor inca existente.
In jurul lor, la 2- 3 metri adancime, sigur odihnesc si azi
cateva zeci de raposati vechi de 400-200 ani





Citeste si : statuia-lui-mihai-viteazu-bucuresti
si sapaturi-la-universitate

48 de comentarii:

  1. m-a uns articolul :))
    am remarcat si eu amuzamentul cu cavourile si am vazut transmisiunea "live" a alora de la Realitatea. cat se mai minuna cititoarea aia de stiri in dialogul cu Stelian Tanase :))
    m-a surprins insa neplacut Hunor Kelemen care a zis ca poate si bulevardul "ar trebui mutat" ca urmare a acestei descoperiri care i-a lasat pe toti cu gura cascata!
    chestia cu sticla e o stereotipie "cool" ca asa se face in vest. Eu am vazut asta si la St Denis si la Santa Croce dar in ambele situatii micul hublou era, evident, plin de condens. Normal. La Cluj macar au facut un sistem de aerisire in fata lui Matia Corvin in piata. Sa vedem cu s-o comporta geamul din fata de la BNR de pe Lipscani care, chiar daca nu se va jegosi pe dinauntru de la condens si microorganismele aferente condensului oricum va fi complet inutil in zilele cu soare. Pentru simplul fapt ca se transforma intr-o oglinda si nu poti vedea nimic prin el decat daca te apleci peste si iti pui palmele in chip de ochelari de cal ...

    astept continuarea sapaturilor in straturile inferioare desi, daca acolo a fost cimitir, e putin probabil sa mai fie ceva dedesubt. Aia - da! De aici incolo astept eventuale surprize.

    RăspundețiȘtergere
  2. rațional și bine documentat:


    felicitări!

    RăspundețiȘtergere
  3. Probabil ca nu ati prins momentul cand pe "news alert"-tul realitatii scria "cadavre descoperite la universitate. Si s-au facut asa de ras pana cand un invitat telefonic le-a zis ac un cadavru de 400 ani.. putin cam greu..
    Profesionisti...

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi amintesc cand a fost mutata Biserica Sf. Stefan (Berzei).
    Cred ca era in anul 87-88.
    Muncitorii jucau volei cu craniile.
    Apoi le spargeu cu piciorul.

    RăspundețiȘtergere
  5. F bine punctat, Radu!! Semidoctii care se mira de "scheletii" sunt aceiasi pentru care "Soseaua Kiseleff" e totuna cu "bd. Kiseleff", iar Splaiul Independentei = Splaiul Unirii, sau, si mai bine, str. Splaiul Unirii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa inteleg ca nu vor mai monta statuile pe locul lor din moment ce acopera trotuarul cu sticla?

    -The Real Tevildo

    RăspundețiȘtergere
  7. @Ba da! Tu nu ai inteles ca chestia cu sticla e o tampenie care nu va face niciodata?

    RăspundețiȘtergere
  8. @Lucian
    Nu pot sa cred asta ! Au zis cadavre?? Astia au creierul cat nuca?

    @Andreea
    Stiu, am vazut si eu craniile de pe Berzei. le-am si pozat.

    RăspundețiȘtergere
  9. de fapt televiziunile sperau să dea peste Elodia, bre.

    RăspundețiȘtergere
  10. Salut,

    Din cate au spus arheologii de pe santier, treaba sta asa: daca in urma sapaturilor, zidurile celor 2 biserici sunt bine conservate, se va inainta proiectul ''plexiglas'' spre aprobare la minister. Daca Ministerul Culturii isi va da aprobarea, ruinele bisericilor (si doar acestea) vor fi acoperite cu plexiglas, nu intreaga suprafata.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ignorand televiziunile care sunt pline de semidocti dupa chipul si asemanarea a 95% dintre romani (de parca nu tot ei au contribuit la indobitocire), stau si ma gandesc cum de s-a ajuns la situatia actuala. In momentul in care s-a decis construirea parcarii si s-au obtinut avizele, ma indoiesc ca nu s-a sesizat nici macar un reprezentant al MC sa le spuna "bai nene vedeti ca acolo o sa dati peste ruinele de la Sf Sava cu cimitirul aferent." Istoric nu au mare valoare, in fond si la urma urmei nu au descoperit ramasite de homo australopitecus incastrate in chihlimbar, dar toata tevatura asta este inevitabila, ca de presa si pitipoancele cu microfon si voce tremuranda nu poti scapa usor. Oare daca luau in calcul sa faca publica descoperirea in avans riscau sa fie contramandat tot proiectul? Si sa ne aducem aminte ca bis. Sf Sava a fost demolata tot din ratiuni edilitare.

    RăspundețiȘtergere
  12. @irina Leca
    e FRAF IN OCHI PT IDIOTI CHESTIA CU PLEXIGLASUL. TU AI UITAT CE S-A INTAMPLAT PE LIPSCANI? Cum s-a pus si acolo exact aceeasi problema? Si ruinele s-au distrus. Cea mai buna solutie e deja clara> Marcarea planului bisericii cu un pavaj diferit

    RăspundețiȘtergere
  13. Aseara primarul Oprescu a afirmat ca luase in calcul o eventuala descoperire de gen, motiv pentru care a pornit cu sapaturile arheologice. In ceea ce privesc ruinele, spunea ca daca va iesi la iveala ceva fundatie de la Sf. Sava ia in considerare ca in parcarea proiectata sa fie conservata si prezentata dupa modelul din fata vechiului palat al Bancii Nationale.

    RăspundețiȘtergere
  14. Vlahule
    Beciurile hanului Serban Voda de pe Lipscani sunt extraordinar de bine pastrate si au o zidarie grozava. Se pastreaza pe o inaltime destul de mare. Ruinele de la Sf Sava nu cred ca sunt atat de valoroase in sine ca sa merite conservarea lor "in situ". Am zis-o de mai multe ori. Marcarea lor pe pavaj e ultra-suficienta.

    RăspundețiȘtergere
  15. Nici mie nu mi se par, mentionasem numai ce a zis domn primar prof. univ. dr. ...

    RăspundețiȘtergere
  16. Două biserici s-au descoperit acum? Parcă era doar una în zonă. Nu cumva mănăstirea avea, pe lângă biserica principală, și un paraclis de cimitir? Eu începusem să mă gândesc la asta de când am văzut biserica marcată pe imaginea din satelit și că părea mai mică și mai apropriată de clădirea Universității decât în panoramicul lui Szatmari. Sau o fi fost, ca în cazul altor biserici și mănăstiri, o biserică veche, mai mică, și una noua, mai mare?
    M-am uitat la locul unde sunt marcate bisericile dispărute pe imaginea luată din satelit. Biserica Măgureanu este marcată mai la stânga, sub carosabil, decât în albumul ce a venit odată cu afișul ”Reconstituirea Centrului Bucureștilor așa cum arăta la 1847-1854”. Mi s-a spus că sub casa Văcărești ar fi fost o mănăstire, mai veche ca Sfântul Ioan cel Mare, iar fundațiile bisericii s-ar afla sub carosabil. Are vreo legătură cu biserica Măgureanu?

    RăspundețiȘtergere
  17. @Prahovean
    S-au descoperit temeliile ff clare a doua biserici SUPRAPUSE. Ulima e cea rezidita de Brancoveanu. Ruinele confirma perfect planul Borroczyn, poza lui Szatmary si ceea ce am mai publicat eu. Cele 2 biserici nu existat niciodata simultan. Cand s-a demolat prima, mai mica, a aparut a doua.
    Biserica Magureanu e mai corect asezata pe planul din brosura afisului. Ceea ce am pus pe net e facut mai in graba si sunt erori de cativa metrii. Nu are pretentia unei lucrari perfect stiintifice.
    In spatele casei Vacarescu au existat 3 paraclise de Curte boiereasca. Suprapuse. Cea mai veche atribuita sec 16, sau chiar 15 (?). Au fost acoperite cu beton (oribil) de catre cei de la Loterie. Toate casele boieresti de pe Podul Mogosoaiei aveau paraclise. Acest paraclis nu are legatura nici cu bis Magureanu nici cu man Sf Ioan c.Mare.

    RăspundețiȘtergere
  18. Frumoasa initiativa! Din pacate sunt din ce in ce mai putini oameni ca voi... :(

    RăspundețiȘtergere
  19. Super tare blogu
    Daca vrei sa ne lasam mesaje pe blog unu la altu lasami si tu unu si la sfarsitu mesajului adauga 2 sa stiu trebuie sa ati las mesaj

    RăspundețiȘtergere
  20. @Radu Oltean
    Biserica Măgureanu nu o avea treabă nici cu mănăstirea Sfântul Ioan cel Mare, nici cu paraclisele casei Văcărescu. Însă eu nu mă refeream la acele paraclise și se pare nici la biserica Măgureanu, ci că aceste case ar fi fost construite pe ruinele unei mănăstiri distincte de Sfântul Ioan cel Mare și mai veche decât aceasta. În album scrie că biserica Măgureanu ar fi fost inițial paraclis de casă boierească, dar amplasarea pe poza din prezentul articol m-a derutat. Mănăstirea care ar fi fost pe locul caselor Văcărescu ar fi pesemne atunci mai veche și decât biserica Măgureanu, și decât Sfântul Ioan cel Mare, iar paraclisul din casa Văcărescu ar fi fost, în cel mai bun caz, o rămășiță a ei încorporate în noua structură. Informațiile care le am eu spun că fundațiile bisericii mănăstirii ar fi undeva sub carosabilul Căii Victoriei, lângă casele Văcărescu. Știu că acolo fusese drumul Sărindarului, care ducea de la Dâmbovița la mănăstirea Sărindar. Am încercat să integrez informațiile, poate Drumul Sărindarului nu începea, cel puțin la început, de la Dâmbovița, ci mai de sus. Informațiile sunt vagi, nu știu cât de sigure, dar merită cercetat, dacă este așa.

    RăspundețiȘtergere
  21. @Prahovean
    Spuneti-mi ce ati citit ca sa stiu despre ce vorbiti. Ce informatii "care le aveti" ati folosit?

    RăspundețiȘtergere
  22. Au demolat casa de pe Stirbei colt cu Berzei.

    RăspundețiȘtergere
  23. @Andreea
    Stiu, sunt la curent cu tot scandalul...:(

    RăspundețiȘtergere
  24. adica scheletee ...de oameni morti..:P
    Nu va ramane nimic, nu suntem nici in grecia nici in vest, suntem intr-un loc unde trebuie si va fi un parcaj subteran. Au blocat lucrarile pentru 1 an cel putin sa mai descopere ceva inedit, poate poate dau de cocoseii pusi la temelia bisericii.
    haha... vrem si frumoasa si laptoasa si devreme acasa, si eu zic ca o sa fie doar paroasa.

    RăspundețiȘtergere
  25. Comunicat de presa


    Societatea CALOR srl solicita pe aceasta cale Primariei Municipiului Bucuresti oprirea imediata a lucrarilor de constructie a unei parcari subterane la Cimitirul de la Universitate. Solicitam incetarea profanarii mormintelor, iar in cazul in care unele ramasite pamantesti (moaste, oseminte, obiecte religioase sau alte articole apartinand celor decedati,etc- adica "scheleti" pe limba lui Sorin Oprescu) au fost déjà excavate de acolo, sa fie readuse exact in aceleasi pozitii initiale in cel mai scurt timp posibil.
    Societatea CALOR srl il convoaca in acest sens pe domnul primar Sorin Oprescu la sediul societatii SC CALOR srl situat pe strada Progresului 30-40 pe data de 16 decembrie 2010 la ora 12.00 GMT (asta in cazul in care nu vom fi demolati pana atunci pe baza HCGMB-urilor aprobate de CGMB).

    In cazul in care veti da curs solicitarilor noastre noi va sustinem cu calor (caldura in limba romana, tradus din latina)!

    Mai mult decat atat, societatea SC CALOR srl declara ca este dispusa sa plateasca toate cheltuielile amenajarii cimitirului (in acest sens intentionam sa suportam integral costurile pentru elaborarea PUZ CIMITIR UNIVERSITATE, sa cumparam cruci de marmura de la societatea vecina si "pretina", etc - dar solicitam ca acestea sa fie facute in regie proprie pentru ca altfel, pe bani publici, costurile ar putea ajunge pana la Cer).

    Pacea fie asupra celor decedati si care in aceste momente isi vad din Cer ramasitele pamantesti profanate!

    DUMNEZEU E MARE !

    Bogdan Popescu

    RăspundețiȘtergere
  26. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  27. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  28. encore quelquechose, monsieur radu... in legatura cu sticla-vitrina pt paviment - nu vad de ce esti asa inversunat impotriva ei; e o solutie pe care am vazut-o si in franta si in germania folosita elegant...
    same b.

    RăspundețiȘtergere
  29. @Bogdan
    Am corectat... E prostia mea de a nu recitii ceea ce am scris si sa corectez.
    Chestia cu sticla care acopera un sit arheologic e buna doar in anumite situatii. Pe Lipscani ai fost? In fata Bancii Nationale? Hai ca acolo mai merge, desi fatada bancii se reflecta in geam si nu se mai vede nimic. Dar la Universitate nu se preteaza, neam! Ideea e ca sub geam trebuie sa se vada ceva interesant, demn de a ramane spre vizualizare. Exista ceva ce ar merge. Niste conducte de apa de pe la 1760, ff interesante.

    RăspundețiȘtergere
  30. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  31. Si la Amsterdam sunt frumuseti sub sticla...

    RăspundețiȘtergere
  32. Bravo Radu!
    Ai facut niste desene foarte reusite la jocul KingsAge!
    Se vede de la distanta penita ta inventiva.

    RăspundețiȘtergere
  33. Off-topic:
    un turist american scria pe blog ca Bucurestiul este un fost oras sovietic? Este adevarat? Eu stiam ca nu a fost oras sovietic, chiar daca romania a fost sub ocupatie sovietica si a avut un regim comunist - pentru ca romania nu a facut parte din fosta uniune sovietica. Dl. Oltean, ma puteti lamuri si pe mine?

    RăspundețiȘtergere
  34. @Ana
    Americanul cu pricina nu stapaneste cuvintele. Buc nu a fost sovietic ci doar, timp de un deceniu, sub stapanire sovietica ( ca toata tara ). Asta, insa, nu i-a modificat in nici un fel esenta si aspectul. Regimul comunist e altceva...Ceausescu a modificat aspectul orasului, insa el nu a fost sovietic, ci doar un oltean nebun si dictator

    RăspundețiȘtergere
  35. Vreau sa anunt ca Piata Matache si o mare parte din cladirile din zona se vor demola.
    Lucrarile au inceput deja, o maaare bucata din zona va fi data jos si se va construi o strada/pasaj/autostrada suspendata, dracu' sa-i ia.
    Scriu acest mesaj ca un strigat de ajutor - ma duc maine sa fac fotografii si intentionez sa merg cat mai des sa pozez, cat mai e timp.
    Mesajul este pentru toti cei care pot ajunge in zona sa filmeze/fotografiezie...

    RăspundețiȘtergere
  36. @Anonim

    Fa cat de multe poze poti, Detalii si ansambluri. Si posteaza-le pe net! sa ramana...
    Asta e tot ce mai putem face:(

    RăspundețiȘtergere
  37. cand te-ai urcat pe Universitate te-ai gandit si la locul exact din care e facuta poza lui Franz Duschek ?
    Nu de alta, dar luasem mapa ta cu panoramele foto vechi, in incercarea de a face poze actuale din aceleasi locuri... si singura care era mia usor de facut era chiar asta... :)

    RăspundețiȘtergere
  38. Interesant ! Habar nu aveam de scheletele de la Universitate.

    RăspundețiȘtergere
  39. Articolul nu numai ca este interesant, dar este si un fel de corectare a presei romanesti!

    RăspundețiȘtergere
  40. http://www.petitieonline.ro/petitie/semnaturi/apel_pentru_hala_matache-p61977055.html

    RăspundețiȘtergere
  41. Daca ne garanteaza Jocuri de Noroc, asa e!

    RăspundețiȘtergere
  42. Cand ma uit la vecinii nostrii si vad ce frumoase capitale au, si cand ma uit la capitala noastra saracita de cladirile istorice, iar cladirile istorice ramase, mutilate si fara multe din ornamente si statui, atunci parca mi-as dori sa profitam de orice ar mai arata putin din istoria noastra, si la cum incep zidurile sa arate acum, parca mi-as dori sa fie conservate sub sticla, dar sa fie ceva DE GEN piramida. Trebuiesc pastrate, mai ales ca turistilor nu le-au ramas prea multe sa pozeze in Buceresti, si viitorul in acest sens se anunta a fi unul sumru, distructiv. Apropo ! Condoleante pt. furtul pozei :D Cu respect pt. efortul si pasiunea ta depuse aici, otonis !

    RăspundețiȘtergere
  43. @Anonim
    la ce furt de poza faci referire?

    RăspundețiȘtergere
  44. "In plus ma mai enerveaza cum unele ziare (Click) mi-au furat poze fara sa-mi ceara voie si fara sa mentioneze sursa." ;)

    RăspundețiȘtergere
  45. @Anonim
    Ma crezi ca am si uitat de acea poza?

    RăspundețiȘtergere