duminică, 9 noiembrie 2008

Cele mai vechi si mai frumoase panorame fotografice ale Bucurestilor


Ei bine o sa imi fac putina reclama.
La Targul de Carte Gaudeamus de la Bucuresti ( la Romexpo, intre 19-23 nov) mica mea editura Art Historia va apare cu o noua lucrare legata de istoria Bucurestilor. De data asta nu voi avea nici o ilustratie, insa voi publica pentru prima oara la o marime si o calitate de exceptie o selectie de 16 panorame fotografice ale Capitalei in perioada 1856-1877.
Nu e vorba de o carte ci de o mapa care va contine aceste 16 reproduceri, la un format aprox. A4 si o carticica-brosura tot de acelasi format in care fiecare fotografie are parte de o descriere cat si o localizare pe planul Bucurestilor (de atunci DAR SI DE ACUM), cu unghiul si punctul de fotografiere, pentru o mai buna intelegere a topografiei zonei. La sfarsitul brosurii se afla si un rezumat in lb. engleza al textului. Textele din brosura sunt scrise dl . Emanuel Badescu, curatorul colectiei de fotografie veche de la Academia Romana, in colaborare cu Oltean Radu, adica eu.

Coperta Mapei
Coperta brosurii . Am studiat destul de mult grafica si fonturile epocii pentru realizarea acestor 2 coperti, de care, fara modestie , sunt mandru.

In brosura, fiecare poza va fii descrisa , iar monumentele importante vor fi localizate, atat pe imagine...

...cat si pe planuri - de epoca si actuale. Pe aceste planuri (am muncit enorm la ele) am trecut si punctul si directia de unde a fost realizata fotografia.

Imaginile provin din arhiva Cabinetului de Stampe al Academiei Romane si din colectiile Muzeului Mun. Bucuresti.
Iar fotografiile apartin unor mari artisti, pionierii fotografiei de pe malul Dambovitei: Ludwig Angerer, Carol Pop de Szathmari, Andreas D. Reiser, Moritz Baer, Franz Dushek.
In prezent, pana la organizarea distributiei, Mapa de gaseste la casa de bilete a Muzeului National de Istorie de pe Calea Victoriei, la un pret foarte bun (luni si marti inchis), la librariile Carturesti si la unele librarii centrale ale CLB (Compania de Librarii). Daca nu gasiti contactati-ma...
UPDATE ian 2012
Am informatii de la distribuitori ca tirajul se apropie de sfarsit . Nu stiu cand voi face un nou tiraj si stiu sigur ca nu sub forma de mapa cu foi separate.

Cam asa vor arata reproducerile . Le-am facut detasabile pentru a putea fi inramate de oricine doreste acest lucru.



Detaliu dintr-o faimoasa fotografie a lui Franz Duschek realizata in iarna lui 1877
Despre Statuia lui Mihai Viteazul vezi articol aici.

44 de comentarii:

  1. FELICITĂRI, Radu !
    Excelent !
    Abia aştept !
    Cred că până la urmă tot la târg ne revedem :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti dai seama ca ne vedem la targ! Nu stiu inca in ce zi, dar te anunt.
    Oricum abia astept sa vad mai mult din "mapa" asta (cum o numesti).

    RăspundețiȘtergere
  3. Absolut senzational efortul dumneavoastra! Pornisem in cautarea planului Borroczyn si asa v-am descoperit.
    Fiind un mare pasionat de Bucuresti, iar acum necesitand ceva informatii suplimentare despre primele doua decenii ale secolului XIX, datele pe care le-am capatat din blogul dumneavoastra imi sunt de un folos nepretuit.
    Daca nu va deranjez, o sa va caut cu ocazia targului, mai ales ca la Tritonic am ceva amici si trebuie sa dau si de dumnealor.
    Inca o data, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  4. Te astept la Targ. Ai facut rost de planul Borroczyn?

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu reusesc sa dau de Borroczyn. Pe de alta parte, banuiesc ca planurile ruse ridicate la 1828 (Sernskant, MSt. M) sunt cu adevarat inaccesibile...

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai, il vreau pe Borroczyn pentru ca trebuie sa scriu un text care se petrece la Bucuresti in eptembrie, 1818 (Italianca in Alger, stiti, plus cateva zile dupa aceea...).
    Imi trebuie o cat mai corecta situatie topografica - nume de strazi, reconstituiri etc. Muzeul din Palatul Sutu, din nefericire, nu mai are dioramele pe care le avea odinioara. Pe de alta parte, am o fixatie cu Bucurestiul si imi face placere sa fiu cat mai exact si sa nu fantasmez prea tare.

    RăspundețiȘtergere
  7. Felicitari Radu! Ca de obicei ai realizat o lucrare inedita deosebit de interesanta si utila pentru cunoasterea adevarata a vechiului Bucuresti...

    Astept cu nerabdare si studiul privind ostasii medievali din tarile romane...

    RăspundețiȘtergere
  8. va pot ajuta cu Planul Borroczyn dar acolo nu sunt trecute numele de strazi. Doar proprietatile si bisericile. Numele strazilor apar pe planuri din anii 1870, dar nu sunt semnificativ schimbate fata de 1820.
    Si nici forma strazilor.
    Planurile rusesti din anii 1820 nu le stiu. Cred ca-s la Moscova.

    RăspundețiȘtergere
  9. Oh, ar fi excelent - tocmai numele si forma strazilor mi-ar fi de mare folos!
    Borroczyn ar fi, pe de alta parte bun, pentru ca mai conserva mare parte dintre hanuri.
    Pana una-alta, recompun datele topografice din bibliografia scrisa...

    RăspundețiȘtergere
  10. Va recomand pt inceput sa imi cumparati afisul urias c reconstituirea centrului Bucurestilor la 1847. Il gasiti la casa de bilete a Muzeului Nat de Istorie (posta veche). Se vinde impreuna cu o carticica explicativa. e fooarte detailat si veti intelege topografia zonei mai bine ca in plan. Uitati-va si aici : http://www.historyarts.ro/afise.htm

    ultimul afis de sus in jos

    RăspundețiȘtergere
  11. chiar ca ma duc sa-l cumpar!

    RăspundețiȘtergere
  12. am cumparat.
    excelent! dar...
    problemele mele sunt doar partial rezolvate. zona care ma intereseaza este Cismeaua Rosie, aflata pe Podul Mogosoaiei, la intersectia cu str. Berthelot (str. Putului, in 1818). Era cam pe unde este azi Libraria Humanitas. Datele le-am luat din C. Gane si N. Filimon, citate si de Papazoglu.
    Acolo, domnita Ralu (fiica lui Caragea Voda) a obtinut construirea (de fapt, a reamenajat si a extins o sala de bal) primului spatiu teatral unde s-a jucat o opera (Italianca in Alger).
    Eh, stiu ca sunt pisalog, dar aceea e zona pe care o caut.
    Fireste, Centrul asa cum e pe planul dumneavoastra, imi rezolva o gramada de probleme, dar "carnea" textului se petrece la Cismeaua Rosie...

    RăspundețiȘtergere
  13. Pai despre cismeaua rosie am un excelent articol scris de istoricul Vatamanu, care o localizeaza cu exactitate. Aceasta cismea se afla pe partea opusa fostului Salon spaniol, langa coltul cu actuala str. Berthlot. Teatrul domnitei Ralu se afla pe celalat colt, vis a vis de casa cu Humanitas dar cu intrare tot de pe str. actuala Berthlor (atunci mult mai mica). O sa vad daca am plansa din planul Borroczyn cu acea zona si va pot trimite si articolul, fotografiat daca imi dati o adresa de mail fara sa tastati coada de maimuta (ca sa nu o fure hotii -roboti-de adrese).

    RăspundețiȘtergere
  14. adresa este:
    sebastian_corn#yahoo.com

    multam fain pentru tot!
    deja am "trecut" o data prin harta si prin brosura, pentru orientare. de-acum, trebuie s-o invat bine de tot, ca pentru un examen, ca sa simt bine locurile.
    a fost o buchiseala care mi-a dat extrem de mari satisfactii. practic, de prin 1990, tot fac exercitii de localizare ale vechilor cladiri din Bucuresti.
    Sper sa ne vedem la Gaudeamus.

    RăspundețiȘtergere
  15. deci, azi am cautat Hanul Castrisoaiei!

    RăspundețiȘtergere
  16. Ti-am trimis planul Boroczyn cu zona larga in jurul cismelei rosii si nu am primit nici un raspuns. Sper ca adresa trimisa e corecta. am inlocuit # cu @.

    RăspundețiȘtergere
  17. Si pentru cei care, din diverse motive, n-au ajuns la Gaudeamus, de unde se poate cumpara mapa? Aaa, si cu regret: aveti o greseala de ortografie, chiar pe coperta... "16 reprodceri". Pacat...
    Oanacris

    RăspundețiȘtergere
  18. Am cautat special la targ mapa. Foarte frumoasa.
    @Anonim: Varianta tiparita nu are greseala din imaginea cu pricina.

    RăspundețiȘtergere
  19. @Vlahul
    ma bucur ca va place mapa. Inteleg ca ati fost unul din clienti. Sper ca nu aveti dubluri la poze. Doua persoane au avut(din 200).
    Scrieti-mi si pe mail...

    RăspundețiȘtergere
  20. Nu am dubluri. Asteptam noi "mape" pe tema Bucurestiului. V-am scris pe mail, sper sa fie prea plictisitor.

    RăspundețiȘtergere
  21. Remarc introducerea in brosura mapei a celor doua harti pentru fiecare imagine, utile atat pentru identificarea zonei cat si pentru intelegerea evolutiei urbanistice.
    Nu pot sa ma hotarasc care ar fi mai interesante pentru mine: Podul Radu Voda sau vederea spre Universitate ... Asta fara a le neglija pe celelalte ...

    RăspundețiȘtergere
  22. Ashea... deci ce ziceai tu Radule... ca lumea nu e interesata? Ca nu e trafic si alea? Ca tu stai in bezna cu istoria?
    Iata ca rasare soarele si pe ulitza "oltenului"...
    Chiar sunt impresionat ca incepi sa construiesti un grup de oameni imprejur... Raiden, impricinatul... (apropo, nene, cred ca vazusem ceva/citisem... candva... despre Cismeaua Rosie... si altele... intr-o hartzoaga veche... la un anticariat... si mai erau si date despre luptele de la bariera Vergului... cu traficantii de alcool si tuica...)
    deci esti pe drumul cel bun!
    Succese, Radu... !

    RăspundețiȘtergere
  23. @Anonim
    Anonimeee! Da-ti bre si tu un nume ca e tare frustrant sa fi laudat si sa nu stii de cine.

    RăspundețiȘtergere
  24. kick ass!numai ca as vrea sa stiu daca mapa poate fi comandata prin posta sau cv,k eu nu sunt din bucuresti?ms

    -Beren

    RăspundețiȘtergere
  25. @Beren - Anonim

    Mersi de comentarii. Ma bucur ca ti-au trezit interesul articolele mele. Sper ca mapele sa fie distribuite si pe la Bv. Eu nu sunt organizat sa trimit prin posta. Pentru moment.

    RăspundețiȘtergere
  26. Felicitari pentru blog. Eu astazi l-am descoperit si este pur si simplu minunat.
    Imi doresc mult mapa - de unde o pot cumpara?

    RăspundețiȘtergere
  27. Mapa se gaseste acum la Muzeul National de Istorie, in hol, la casa de bilete. E si un pret ff bun.
    Multumesc pt felicitari

    RăspundețiȘtergere
  28. Si eu v-am gasit tot cautan planul lui Borroczyn. Acesta impreuna cu cel realizat de Papazoglu mi se par cele mai detaliate....Sper sa mai gasesc diponibila lucrarea...

    RăspundețiȘtergere
  29. Din pacate Muzeul National de Istorie este inchis astazi - ceea ce sper sa nu ma priveze de a face un cadou absolut minunat de Craciun. Exista vreo sansa sa gasesc mapa in alta parte...? Cei de la Carturesti pareau sa nici nu stie de existenta ei...

    Multumesc anticipat! Si felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  30. Cred ca a fost distrinbuita recent si in cateva librarii centrale din lantul CLB(compania de librarii buc). la Carturesti va ajunge mai tarziu. Imi pare rau ca mi-ati scris asa tarziu...

    RăspundețiȘtergere
  31. Si mie imi pare rau ca v-am gasit asa tarziu.

    Din fericire, reconstituirea centrului Bucurestilor s-a dovedit un cadou la fel de inspirat. Mapa o sa continui sa o caut oricum.

    Craciun fericit!

    RăspundețiȘtergere
  32. Spunea cineva ca regreta ca a descoperit blogul asa tarziu ...
    Si eu regret la fel de mult . Sunt un pasionat al epocii trecute si a tot ce tine de oameni , obiceiuri , straie , obiecte ale timpurilor nu demult apuse .
    Da , sunt un nostalgic al vremurilor cand oamenii se imbracau ,, de promenada '' atunci cand ieseau in centru la vreo carciumioara , sunt nostalgic dupa vremurile netraite in care oamenii se respectau si traiau cu mult mai bine si mai linistiti intr-un oras frumos si cu mult mai curat decat acum .
    Deci ... sunt cu ochii pe voi ,, art historia'' !

    RăspundețiȘtergere
  33. L-ai descoperit mai tarziu dar nu te impiedica nimeni sa il citesti acum, incet-incet... ma bucur ca iti place.
    Spui"Deci ... sunt cu ochii pe voi ,, art historia'' " Nu e vorba de "voi" ci doar de mine.
    cu stima
    Radu Oltean

    RăspundețiȘtergere
  34. Salut !
    O mica intrebare, care nu stiu daca este pe topicul discutiei dar de foarte mult timp ma "roade".
    Ai idee de unde pot obtine poze/carti postale/filme/orice imagine cu vechiul cartier Baneasa ? Ma refer la zona de langa Parcul Herastrau, nu la Padurea Baneasa sau Cartierul Francez sau alte zone.
    Stau aici din 1980, cele mai vechi amintiri sunt cu cartierul daramat si doar cateva case ramane in picioare, inclusiv a mea... Am o poza Polaroid facuta de tatal meu , arata absolut sinistru locul... De la "batranii" cartierului am inteles ca zona era superba ... Am fost inclusiv la Muzeul Mun Bucuresti, la Muzeul de Istorie, dar fara succes ..
    Multumesc mult !
    Bafta la tot ce faci pe aici ca intr-adevar este ceva interesant...

    RăspundețiȘtergere
  35. Unde mai putem gasi afisul urias cu reconstituirea centrului Bucurestilor la 1847 despre care vorbeati acum 2 ani.
    Mai poate fi cumparat si acum de la casa de bilete alea Muzeului de Istorie ?

    RăspundețiȘtergere
  36. ce legatura are muzeul de istorie cu Avon?au descoperit rujuri si oje cu ocazia sapaturilor de la universitatii???

    RăspundețiȘtergere
  37. Se mai poate gasi aceasta brosura pe undeva? Daca da unde si la ce pret?

    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  38. @Unknown : Eu personal nu mai am, dar e posibil sa mai fie prin unele librarii. Cauta la Carturesti...
    Dar si prin alte librarii mai mari.

    RăspundețiȘtergere
  39. Tocmai am primit coletul de la Carturesti. Foarte frumoase panoramele. Le voi studia in detaliu mai pe seara.

    Va multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
  40. UPDATE 22/03/2013

    Pentru interesati mai sunt 4 exemplare din "mapa" la Librarie Nr. 12 Ioan Slavici pe b-dul Iancu de Hunedoare (langa Studio Martin) pret 45 Ron.

    Tot azi am cumparat si afisul/posterul "Reconstituirea centrului Bucurestilor intre anii 1847-1852". Erau restul de multe la casa de bilete de la Muzeul de Istorie.

    Noroc la cumparaturi si numai bine! :)

    Raul

    RăspundețiȘtergere
  41. Buna ziua,

    In primul rand multumesc pentru tot ce-am putut vedea pe Art Historia!
    mi-am amintit de locul in care m-am nascut, mai precis pe str Sf. Ioan cel Nou, la nr.18, care a disparut in intregine in 1985 impreuna cu Hala Unirii(cadou alstatului francez , daca-mi aduc bine aminte....), Spitalul Brancovenesc, etc.
    Rugamintea mea este daca aveti fotografii cu aceasta zona.
    Pe aceasta strada la nr.1 a fost casa boierului Dumitrescu , cel care l-a gazduit pe Cuza, a devenit sediul Animafilm........

    cu deosebita stima,

    Olga Gheorghe

    RăspundețiȘtergere
  42. In fiecare an, la Targul de carte, eu intreb daca aveti harta veche a Cismigiului. Si de fiecare data e acelasi "Nu". E adevarat, nu exista nici harta noua, manelizata...

    RăspundețiȘtergere